Skip to content

Sisäsaunan remontti: käyttöönotto ja viimeistely

Viides ja viimeinen osa saunaremonttia sisältää yksityiskohtien viimeistelyä. Säädetään valaistusta, rakennetaan suojakaiteet, käsijohde sekä kotelointi, suojataan puupinnat ja viimeistellään ilmanvaihto parantamalla  ilmanlaatua. Tuunaaminen on työajaltaan ja materiaalikustannuksiltaan vähäinen vaihe aiempiin nähden, mutta vaikuttaa tuntuvasti löylyhuoneen yleisilmeeseen, käytettävyyteen ja turvallisuuteen. Lopuksi teen yhteenvedon nyt valmiin sisäsaunan remontin kestosta, kustannuksista ja lopputuloksesta sekä upotan ensimmäistä kertaa vuosia vettä odottaneen löylykauhan kiulun pohjalle.


Monissa kertaluonteisissa, yksilöllisissä sauna-asennuksissa saunan viimeistely tapahtuu vasta suurimpien rakenteiden, paneloinnin, lauteiden, valaistuksen ja kiukaan asentamisen jälkeen. Tällöin selviää, tarvitaanko jonkin yksityiskohdan hienosäätöä. Lähestymistapaa voi hienommin kutsua iteratiiviseksi suunnitteluksi, sillä alkuperäiset suunnitelmat muuttuvat ja päivittyvät, kun toteutus vaikuttaa siihen millainen saunasta muotoutuu ja miten suunnitellut ratkaisut toimivat käytännössä.

Tukea kaiteesta

Esimerkkisaunassa on kaksi kiuasta, joista puukiuas sijaitsee valmiiksi palamattoman materiaalin ympäröimässä poterossa. Se ei ole vaaraksi saunojille toisin kuin sähkökiuas, joka on lähempänä lauteita ja oviaukkoa.

Vaakasuuntaiset käsijohteet tai suojakaiteet sähkökiukaan ympärillä.

Sähkökiukaan suojakaide tehtiin mittojen mukaan paikan päällä. Sen keskeinen elementti on pystysuuntainen käsijohde, joka syntyi 28 x 80 mm laudelaudasta. Lautaa olisi voinut kaventaa, mutta nyt ratkaisu saatiin tuettua kunnolla joka suuntaan, kun kiinnityspisteet sivuille sijoittuivat kauemmas toisistaan.

Pystytolppa käsijohteena on hyvä siinä, että siihen voi tukeutua monesta kohtaa lauteille noustessa ja laskeutuessa. Standardikorkuinen (90 cm) kaide kiukaan ympärillä ei olisi tähän auttanut. Vaakatasossa tukipuut kiinnitettiin 93 cm korkeudelle. Kiuashan nousee tästä ylemmäs, joten tuet eivät estä löylynluomista.

Pystysuuntainen käsijohde on nousujakkaran vierellä.

Materiaalina pystylaudalle ja sivutuille oli lämpökäsitelty haapa. Kuten aiemmasta remonttia esittelevästä jutusta kävi ilmi, lauteet oli tehty lämpökäsitellystä tervalepästä, mutta tätäpä ei enää kaupasta saanut. Lämpöhaapa on kyllä myös ruskeaa, mutta  selvästi leppää vaaleampaa, erityisesti ennen parafiinikäsittelyä.

Pystysuuntaisen käsijohteen alapäässä tolppa seisoo omilla jaloillaan, nostettuna ylös lattiasta.

Puupintojen pintakäsittely

Kaikki puupinnat - lauteet, paneelit ja kulmalistat - käsiteltiin parafiiniöljyllä ennen käyttöönottoa. Tämä suojaa pintoja ja vaikuttaa lämpökäsitellyn puun ilmeeseen huomattavasti. Lämpökäsitelty puu näyttää öljyämisen jälkeen tummemmalle ja muuttuu himmeästä kiiltävämmäksi. Käsittelyn vaikutus ei ole pysyvä, vaan öljyämistä täytyy toistaa säännöllisesti, jos ulkonäön ja lian hylkivyyden haluaa säilyttää tällaisena. Muunlaista pintakäsittelyä ei tulla tekemään (kts. artikkeli pintakäsittelyn vaaroista).

Lämpökäsitellyn puun parafiiniöljyäminen muuttaa puun ulkonäköä huomattavasti. Ajan mittaan ero pienentyy.

Parafiiniöljyä levitin sekä 120 mm ulkomaalisiveltimellä että vaahtomuovisienellä. Paksu ulkosivellin on hyvä ratkaisu suuren imukykynsä ansiosta. Sivellin on nopea, tosin 100 mm sivellin olisi riittänyt mainiosti. Sienellä voi täydentää ja tasoittaa ja vaihtoehto sienelle on käyttää pienempää sivellintä lauteiden rakoihin.

Asennuskoteloiden kotelointi

Eräs pieni, mutta näkyvä toimenpide oli pinta-asennettujen sähköasennuskoteloiden (jakorasia, kytkentärasia) kotelointi. Sekä kiukaan ohjauskeskus että LED-valojen muuntajien lattian rajaan asennetut rasiat peitettiin seinäpaneelista rakennetuilla koteloilla.

Valojen kytkentäkoteloista tuli tyhmän näköinen rivi.

Toimenpide on ensisijaisesti esteettinen, ohjauskeskuksen kohdalla myös tarkoitettu minimoimaan keskukseen kohdistuvaa lämpökuormaa. Keskus on lämpösuojattu ja kytkeytyy pois päältä, jos kuumenisi liikaa. Tämä ei testien perusteella ollut todellinen riski, mutta kotelo sillekin tehtiin . Puukotelo itsessään ei ole tiivis paneloinnin profiilin vuoksi eli se vain hidastaa säteilylämmön kulkeutumista.

Sähkörasiat piilossa puukannen alla.

Lopputulos oli vaivan arvoinen. Kotelointi entisestään rauhoittaa saunan yleisilmettä, joka on pienen koon ja avoimien lauteiden vuoksi hyvin avonainen, eikä mikään yksityiskohta jää vahingossa piiloon.

Selkänojan ruuvinkannat piiloon

Eräs minimaalinen, mutta erityisesti valokuvauksessa (!) häiritsevä yksityiskohta on ylälauteen selkänojan kiinnitys. Se on nimittäin harvoja päältä ruuvattuja kiinnityksiä minkä vuoksi tuumankin syvyydeltä rosteriruuvin pää loistaa silmään. Loisteen takaa se, että ruuvi on aika lailla silmän korkeudella.

Tämä pieni epäkohta oli kuitenkin helppo korjata pienellä alkuperäisen laudelaudan pätkällä, jonka sahasin ensin sopivan pituiseksi eli korkuiseksi. Sitten kiinnitin muutoinkin tarkkaan sovitetun täytepalan puutapilla kiinni selkänojan lauderunkoon. Siellä se on ja pysyy.

Valaistuksen säätöä: LED-valojen himmentämisen himmeä maailma

Esimerkkisaunaan asennettiin kaksi 170 cm pitkää suomalaisen Saas instrumentsin Led-valaisinnauhaa ja molemmille erilliset muuntajat. Sähköverkkoon kytkettävät muuntajat ovat välttämättömiä, sillä nauhat tarvitsevat 24 voltin tasajännitteen. Kokonaissähkö- ja valotehon määrää nauhan pituus  joka tässä tapauksessa määräytyi asennuspaikan mahdollistaman enimmäispituuden mukaan. Mikäli käytössä olisi ollut tehokkaampi muuntaja, olisi molemmat nauhat voinut liittää siihen.

Valaistus osoittautui turhankin tehokkaaksi

Valaistus osoittautui turhankin tehokkaaksi. Tummista pinnoista huolimatta valoa tulvi yllin kyllin ylös ja alas. Ylhäällä valo häikäisi toista saunan omistajaa ja vaalean lattian voimakas valaiseminen ei sopinut saunan tunnelmaan.

LED-valaistuksessa on useampia sähköisiä sekä mekaanisia tapoja vaikuttaa valaistuksen voimakkuuteen. Esimerkissä käytettiin himmentämiseen molempia.

Himmennysprojektin yhteydessä selvisi, että ledien himmentäminen elektronisesti on yllättävän monimutkaista, sille erilaisia teknisiä ratkaisuja riittää. Jos ajattelit, että LED-muuntaja on yhtä yksinkertainen kuin kännykän laturi, et ole varmaan kuullut siitä, miten monipuolisesti ledejä voidaan ohjata.

Ledien ohjaus- ja himmennysvaihtoehtoja ovat mm.:

  1. Triac (perinteinen rulla)
  2. DALI (uusi valaistusohjausstandardi)
  3. Zigbee (langaton)
  4. Push Dim (painonappihimmennin)
  5. 1-10V ja 0-10V (analoginen)
  6. RF (langaton)
  7. Wifi (langaton, merkkikohtainen)

LED-valojen himmentämisen yksityiskohtia

Erilaiset himmennystavat ovat kehittyneet LED-teknologian myötä. Nykyaikaiset muuntajat tukevat useampia tekniikoita, kuten AM ja PWM (amplitude modulation ja pulse-width modulation), joiden ansiosta säätöalue valoisuudelle on laaja. On valaisimesta ja sen muuntajasta kiinni millä tavalla valaistusta voidaan säätää. Suosittelen ensin kysymään suunnitellun valaisimen tai sen muuntajan jälleenmyyjältä millainen himmennin siihen tarvitaan.

Nykyaikainen Led-muuntaja. Muuntajaan voi liittää yllättävän monta kaapelia juuri erilaisten ohjaustapojen vuoksi.

”Vanhaan aikaan” suosittu pyöritettävä ja painettava Triac rullasäädin ei välttämättä toimi kaikkien LED-muuntajien kanssa. Se voi myös tarjota liian pienen säätöalueen, sillä se käyttää vanhanaikaista etureunaohjausta (leading edge) himmentämiseen.

Eurooppalaiset valaisinvalmistajavat ovat kehittäneet DALI-standardin (Digital Addressable Lighting Interface), jonka avulla ledejä voidaan ohjata, himmentää ja värilämpötilaa säätää hyvinkin suurissa asennuskokonaisuuksissa.

DALI:n ohella käytössä on painonappihimmentimiä (ns. Push-dimmer). Valokytkimessä jousipalautteinen nappi keskustelee muuntajan kanssa ja kertoo tälle, miten kirkkautta säädetään. Valaisimia myyvä Muudi kuvaa järjestelmää seuraavasti:

Lyhyellä painalluksella valot syttyvät, toisella lyhyellä painalluksella valot sammuvat. Pitkällä painalluksella valo himmenee ja voit pysäyttää himmennyksen haluamaasi kohtaan, toisella pitkällä painalluksella valo kirkastuu edellisestä himmennyskohdasta. Kun valon sammuttaa lyhyellä painalluksella, himmennystaso jää tietenkin muistiin seuraavaa sytytyskertaa varten.

Näiden lisäksi käytössä on muutamia langattomia järjestelmiä, jotka toimivat radiotaajuuksilla (RF) tai Zigbee-verkossa. Näiden lisäksi joillakin valmistajilla on omia, langattomassa wifi-verkossa internetin avustuksella toimia ohjainsovelluksia. Joissakin muuntajissa himmennystoiminto on sisäänrakennettu, mutta myös erillisiä himmentimiä on  saatavilla. Vaihtoehtoja siis riittää. Itse tartuin analogiseen oljenkorteen.

Valaistuksen säätö esimerkkikohteessa

Esimerkkikohteen LED-valojen muuntaja on TCI:n valmistama, Saas Instrumentsin myymä DJ JOLLY US (todellakin!) Italiasta. Tämäkin muuntaja kätkee sisälleen lukuisia säätöominaisuuksia. Se osaa vaihtaa jännitettä ja himmentää valaistusta.

Muuntajaan liitetty 1-10V himmentimen potentiometri.

Himmennystä voidaan ohjata useammalla tavalla, kuten suoraan muuntajaan yhdistettävällä ”analogisella” säätövastuksella eli potentiometrillä, josta käytetään termiä 0/1-10V himmennin. 1-10 tarkoittaa, että minimiteho on n. 10%, 0-10V antaa himmentää nollille asti (0-100%). Useamman muuntajan himmennyssäädön voi myös ketjuttaa, jolloin ne samasta virran syötöstä riippumatta himmenevät yhtä aikaa.

Tässä asennuksessa käytin 1-10V säätimenä potentiometriä eli potikkaa. Valovalmistaja Saas:lta saamani potikka tarjosi riittävästi säätövaraa, mutta oli myös erittäin herkkä, joten säätöä piti iteroida pariin kertaan. Oma kokemukseni oli, että nimellinen 1-10V säädin mahdollisti valon täyden himmentämisen. Tärkeintä on, että säätövara riitti hyvin valojen koetun voimakkuuden asettamiseen vastaamaan toisiaan, ei se paljonko tarkalleen ottaen säädettiin.

Säätäminen edellyttää toista silmäparia. Kun valaistus oli asennettu, ei muuntajan johdotuksessa ollut juurikaan pelivaraa niin, että kytkentäpaikalta olisi nähnyt miten valaistus tarkalleen ottaen muuttuu. Valon voimakkuuden mittaaminen ei myöskään auta, sillä tässä tapauksessa ylemmästä valosta tuli lähes kaksi kertaa kirkkaampi lux-mittarilla mitattuna kuin alemmasta (n. 100 Lx vs. 50 Lx puolen metrin päässä katossa vs. lattialla).

Pistorasiaan kytkettävä himmennin olisi tässä mielessä  helpompi käyttää, mutta sen asentaminen ei onnistunut helposti, sillä se olisi vaatinut lisää johtoja valokytkimelle tai vaihtamista langattomasti ohjattavaan muuntajaan. En myöskään ehtinyt selvittämään miten se olisi toiminut kahta erillistä muuntajaa käytettäessä.

LED-nauha upotettuna selkänojan taakse yli 30 mm.

Sähköisen himmennyksen lisäksi valoja säädettiin mekaanisesti. Ylempää  LED-listaa tiputettiin alemmas selkänojan takana, jolloin valo diffusoitui lisää.  Tasoeroksi pintaan tuli n. 35 mm.

Alemman valaisimen eteen asennettiin peitelista, niin että valaisimen sivuprofiili ja sen johdotus hävisivät näkyvistä ja valo suuntautui voimakkaammin suoraan alas. Ainoastaan johdon läpiviennin reikä jäi näkyviin pienenä kauneusvirheenä, alkuperäisen laudekorkeuden väärän tulkinnan takia.

Muistutuksena kerrottakoon, että mekaaninen himmentäminen on mahdollista kuituvaloprojektoreissa myös liikuttamalla kuitunipun päätä fyysisesti. Tämä ei tosin ole kovin käytännöllistä tai tarkkaa.

Lopputuloksena saunan valaistuksesta saatiin himmentämällä tunnelmallisempi ja toimivampi, miellyttävämpi tavallisessa käytössä. Saunan LED-valojen sähköinen, katkaisijalta toimiva himmennys on siis erittäin suositeltava ominaisuus kaikkiin uusin saunoihin.

Led-valaistus on erittäin suuntaavaa. Saunan ylä- ja alaosan valaistukset on visuaalisesti täsmätty, mutta istuinlauteelle ei tule suoraa valoa lainkaan.

Puhtaampaa korvausilmaa

Esimerkkikohde sijaitsee Helsingissä pientaloalueella. Alue on hyvä esimerkki paikasta, jossa erityisesti talvisaikaan on kohonnut heikon ilmanlaadun riski puulämmittämisestä syntyvien päästöjen vuoksi. Löylyhuoneeseen johtaa oma korvausilmakanavansa, joten ilmanpuhdistaminen paikallisesti on mahdollista ns hienoilmansuodattimella.

Terveysilma oy valmistaa suodattavaa Velco-korvausilmaventtiilä. Yritys sijaitsee Helsingissä kohteen lähistöllä. Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf on suuri saunan ystävä ja suositteli tuloilman hienosuodatusta myös saunaan. Yksi tällainen suodattimellinen malli kiinnitettiin sovitteella saunaan johtavan kanava päähän hieman patentoituna. Talon muiden suodattimien tavoin tämäkin pitää tulevaisuudessa vaihtaa säännöllisesti. Muistutuksena aiemmasta, kohteessa on koneellinen poisto, muuten suodatus ei toimi sen aiheuttaman ilmanvaihdon painehäviön takia.

Varustus ja somistus

Kun kaikki kiinteät toiminnalliset osat saunaa olivat valmiina, jäljelle jäi vielä löylyhuoneen viihtyisyyden viimeistely. Olen itse saunatekstiilien ystävä ja saksalaisen lauteiden suojelu ideologian suurpiirteinen kannattaja. Näin ollen laudeliinat ja saunatyynyt lähtivät heti tilaukseen, kun saunan koeajo oli tehty.

Aiempien kokemusten perusteella valikoin pellavaiset liinat ja tyynyt Jokipiin Pellavan listoilta. Pellavasekoite on Suvikallion saunan kuuden vuoden käytössä osoittautunut hyväksi materiaaliksi ja nyt valikoimissa ollut Katri Kivetys-kuosi sopi tähän saunaan kivasti. Laudeliinan mitat (45 x 160 cm) olisivat jossakin toisessa saunassa liian naftit, mutta tässä kohteessa juuri ja juuri riittävät. Leveyttä olisi voinut olla 10 cm enemmän, mutta kun ei noudata saksalaisia suojeluperiaatteita kirjaimellisesti, niin tämäkin koko toimii hienosti.

Jokipiin Pellavan laudeliina ja saunatyyny samaa Kivetys-kuosia.

Pehmeiden pakettien lisäksi saunavarusteisiin piti lisätä löylykiulu eli saunasanko sekä silmänlumeeksi lämpömittari. Kiulu ja mittari löytyivät kotimaisen Rento Sauna brändin kuvastosta. Molempien pohjaväri on musta. Kiulu on viiden litran, mikä on riittävä tämän kokoiseen saunaan.

Rento Saunan musta saunasanko

Kiulun tärkein valintaperuste oli värin ohella puinen kantokahva. Se on Rennon sangossa bambua. Rennon saunamittari on pyöreä ja hieman iso, mutta toisaalta maastoutuu hyvin tummasävyiseen saunaan. Rento lähetti paketissa myös pari variaatiota koivuntuoksuisesta löylyaromista, joista minulla olikin aiempaa kokemusta.

Tarkkaavainen lukija huomaa, että jotain olennaista puuttui. Nimittäin löylykauhan olin hillonnut jo kuusi vuotta sitten kauhatestin jälkimainingeissa odottelemaan sitä päivää, kun pääkonttorille saataisiin sauna.

Nyt se päivä koitti ja Mastermarkin valmistama, Ari Kostamon suunnittelema Tapio pallokauha pääsi lopulta käyttöön! Ei tosin aivan sellaisenaan, vaan sävytin vaalean kumipuisen kädensijan samalla saunavahalla kuin lauteiden tukirakenteet välttääkseni ylimääräisiä kontrasteja.

Mastermarkin pallokauha sävytetyllä kahvalla. Tällä ei heitetä löylyä vaan kaadetaan.

Katseita eteen ja taakse saunarempassa

Jälkikäteen ajateltuna saunan katon korottaminen 15 sentillä olisi ollut hyvä idea. Tämä olisi vaatinut tosin laatoitetun, tiiliseinäisen kiuassyvennyksen laatoituksen jatkamista yläosastaan tai hieman poikkeuksellista paneloinnin ja laatoituksen yhdistelmää. Mikäli en olisi jo ennen purkuvaihetta sitoutunut käyttämään huonosti saatavilla olevaa paneelia, olisin voinut periaatteessa rakentaa sisäkaton ylemmäs, mutta se jäi tässä remontissa tekemättä.

Laatoitus loppuu todellisuudessa tuuma tästä ylöspäin.

Toinen kaduttamaan jäänyt asia on kiukaan seinäkiinnitystukien tekemättä jättäminen. Nimittäin varaus seinäkiukaalle pitää tehdä perustustöiden yhteydessä tai seinäkiukaan asentaminen myöhemmin on aika lailla mahdotonta.

Itse ajattelin kaikki tietävänä, etten tulisi vaihtamaan lattiakiuasta seinäkiukaaseen. Näin pari kuukautta myöhemmin on myönnettävä erehdykseni tämän suhteen. Kevään mittaan Saunologiassa selviää, miksi näin on, vaikka nykykiukaasta en olekaan luopumassa.

Kolmas, kaikista pienin harmi on saunan valaistuksen staattisuus. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut kivempi saada nykyaikainen, monipuolisesti säädettävissä oleva valaistus, jolloin siivous- ja huoltovalaistus olisi hoitunut samoilla LEDeillä, mutta se ei onnistunut vielä. Push-DIM himmennyksen voisi toteuttaa tulevaisuudessa pienellä pinta-asennuksella.Toisaalta on parempi, että valaistus menee aina yhdestä napista yhteen asentoon, joka on optimoitu miellyttävän hämärään saunomiskokemukseen.

Sitten saunaan! Näin valmistui saunologin supersauna

Tähän päättyy yhden saunahankkeen tarina. Projektin kuvailusta tuli lyhyempi kuin Suvikallion saunan eepoksesta, mutta olihan sisäsaunan remppaaminenkin tuntuva ponnistus.

Hanke alkoi kesäkuussa 2022, kun hain Saunumin tehtaalta Tallinnasta Primaryn neljä pakettia ja pienokaisen Leilin. Tämän jälkeen seuraava suurempi askel oli lokakuun vierailu Finnfoamin tehtaan varastolla Salossa.

Saunologi ja Saunumin perustaja Andrus Vare Tallinnassa kesäkuussa 2022.

Sen jälkeen aktiivinen purkaminen, rakentaminen ja viimeistely tapahtui marraskuun alun ja tammikuun välisenä aikana. Kustannukset jäivät noin tuhanteen euroon per neliö kiitos yhteistyökumppaneiden myötämielisyyden, mutta vastaavan tyyppisestä täysremontista haaveilevan kannattaa varautua vähintään 1500€/m2 kustannuksiin – sen verran kallista lystiä saunan remppaaminen on.

Projekti viivästyi pari viikkoa maalattujen ilmanvaihtoventtiilien odottelussa ja muutoinkin sen olisi voinut paremmalla valmistautumisella saada valmiiksi olennaisesti lyhyemmässä ajassa. Nyt aikataulu oli riittävä saunan ympärillä tapahtuneisiin asioihin nähden.

Tapaninpäivänä 2022 saimme kokeilla ensimmäisen kerran uuden Narvi NC16 puukiukaan lempeitä löylyjä. Narvista ei tällä kertaa ole omaa kuvaa sen epäkiitollisen poterosijoituksen vuoksi.

Narvi NC16 esimerkkikuva valmistajalta (C) Narvi.

Supersaunan löylyistä ja saunomiskokemuksista lisää Saunologiassa   kesän jälkeen, seuraavaksi Saunologiassa on tiedossa valmiimpia kokonaisuuksia koko alkuvuoden kestäneen rakennussaagan sijaan.

Tuliko saunasta sitten tuiki tavallinen? Tavallaan kyllä. Saunumin kiuasta lukuun ottamatta saunassa ei ole mitään täysin ennen näkemättömiä materiaaleja tai ratkaisuja. Kiertoilmatoiminto ei ole pelkkä mainoskikka, vaan suurin tekninen muutos, jonka löylyihin voi tehdä ja on ollut säännöllisesti käytössä.

Yksi pieni saunologinen yksityiskohta saunaan kuitenkin tehtiin, nimittäin saunan paneloinnin taakse asennettiin sarja lämpöantureita. Tulen myöhemmin toteuttamaan kokeen, jossa selvitän miten paneloinnin lämpötila nousee huonetilan molemmin puolin.

Paneelien taakse asennettiin valmiiksi K-tyypin lämpöantureita.

Sauna on toteutettu huolella valituista yksityiskohdista kokonaisuuteen panostaen. Sen verran voin paljastaa lopputuloksesta, että se vastaa varsin hyvin odotuksia, paremmin kuin Suvikallion sauna, tosin odotukset olivatkin nyt hyvin erilaiset.

Remontoidussa saunassa viihtyy, lämmittää sitä sitten sähköllä tai puilla.

Remontoidussa saunassa viihtyy, lämmittää sitä sitten sähköllä tai puilla.

Lue sisäsaunan remppa-sarjan aiemmat jutut:


Kiitokset

Kiitokset rakennustöitä tehneelle DM Designille sekä kaikille projektissa mukana olleille kumppaneille (aakkosjärjestyksessä):

  • Cent
  • FinnFoam
  • Fläkt Group
  • Jokipiin Pellava
  • Narvi
  • Saas instruments
  • Rento Sauna
  • Sauna-Granit
  • Saunum Finland
  • Saunum Group
  • Terveysilma

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop