Puukiukaan ostajan opas

Olen aiemmin esitellyt kiuastyyppejä yleisesti sekä puukiukaiden malleja ja ominaisuuksia yksityiskohtaisesti. Tämän kirjoituksen tavoitteena on helpottaa puukiukaan ostamista 2016 Suomessa.

Osta riittävän tehokas kiuas

Kiukaan perusominaisuus on teho, joka ilmoitetaan teknisissä tiedoissa kilowatteina. Sen perusteella voi selvittää, sopiiko kiuas suunniteltuun tilaan. Yksityissaunoihin tarkoitettujen puukiukaiden tehot vaihtelevat noin välillä 10-40 kilowattia. Jonkinmoinen de facto standardi valmistajilla on luokitella kiuastuotteet pienten (alle 16 m3), keskisuurten (16-25m3) ja suurten (25-50m3) saunojen kiukaisiin. Esimerkiksi Helon mallinimet 16 ja 20 viittaavat kahteen pienempään teholuokkaan.

Valmistajat tarjoavat kiukaiden yhteydessä tehotiedon yhteydessä suosituksen siitä, minkä kokoisiin tiloihin kiuas soveltuu. Yleisesti ottaen isompaa puukiuasta voi käyttää myös vähän pienemmässä saunassa, toisin kuin sähkökiuasta.

Kiuastehon suhde saunan tilavuuteen. Kuvalähde: Tommila (toim.) : Rakennan Saunan, 1986. Rakentajain kustannus. Käytetty oikeuden omistajan luvalla.
Kiuastehon suhde saunan tilavuuteen. Kuvalähde: Tommila (toim.) : Rakennan Saunan, 1986. Rakentajain kustannus. Käytetty oikeuden omistajan luvalla.

Puukiukaiden tehoja ei voi suoraan verrata sähkökiukaisiin. Sähkökiukaissa lämpöä ei mene piipusta harakoille. Sen vuoksi saman kokoiseen tilaan tarkoitetut sähkökiukaat ovat matalampitehoisia. Esimerkiksi Narvin 15-16m3 kokoiseen tilaan sopiva puukiuas NC16 on teholtaan 16 kW, NC Electric sähkökiuas 9 kW, eli noin 2/3 puukiukaan tehosta.

Seuraavaksi kannattaa huomioida paljonko kiviä kiukaaseen mahtuu. Mitä enemmän kiviä ja mitä lämpimämmiksi ne voidaan lämmittää (ilman koko saunan kuumentamista), sitä enemmän mahdollisuuksia kiukaan käyttöön tulee. Suuri kivimäärä säilyttää lämmön pidempään ja antaa enemmän löylyä. Verkkokiukaisiin mahtuu eniten kiviä, usein vähintään 200 kg. Toisaalta niiden avoin rakenne edellyttää maltillista ylläpitolämmitystä, ettei saunan lämpötila (siis seinien ja lauteiden pintalämpötila) nouse liiaksi. Tällaisella kiukaalla saa kelvolliset löylyt tavanomaista matalammassa lämpötilassa.

Narvin Velvet katiskakiuas, 160 kg kiviä.
Narvin Velvet katiskakiuas, 160 kg kiviä.

Kivikori on verkkokiukaiden inspiroima puukiukaiden lisävaruste, joka asennetaan kiukaasta pystyyn nousevan hormin ympärille. Tälläkin tavoin kivitilavuutta voidaan lisätä n. 20kg (5-10cm kokoisilla kivillä) ja hyödyntää kiukaan hukkalämpöä niiden lämmitykseen. Kivikorin käyttö ei käytännössä onnistu piippuvesisäiliön kanssa yhdistelmän korkeuden vuoksi.

Narvin kivikori hormiliitäntään
Narvin kivikori hormin ympärille, kapasiteetti n. 20 kg

Muista ominaisuuksista ja varusteista kannattaa huomioida mahdollinen vedenlämmitin ja sen vesitilavuus. Kiukaaseen yhdistettyjen vesisäiliöiden tilavuus vaihtelee kahdesta kymmenestä neljään kymmeneen litraa, samaa luokkaa piippusäiliöiden kanssa. Vedenlämmitykseen tarkoitetut padat ovat tilavuudeltaan moninkertaisia, 50-80 litraa. Niistä riittää vettä jo isommallekin porukalle. Ne tarvitsevat kuitenkin oman horminsa, mielellään erillisessä kylpyhuoneessa. Löylyhuoneessa peseytymisen miellyttävyydestä olen kirjoittanut aiemmin. Pienten vesisäiliöiden ongelma on suuresta tehosta johtuva nopea kuumeneminen ja veden kiehuminen. Kiehuvan kuuman veden kanssa tulee helposti turvallisuusongelmia. Säiliötä ei myöskään saa päästää tyhjäksi tai se voi palaa puhki.

Suojaetäisyydet pitää myös arvioida. Uudessa saunassa tai sähkökiukaasta puuksi vaihdettavassa kohteessa pitää katsoa onko tilaa riittävästi tai miten suojauksen voi toteuttaa.

Puukiukaan valinta: runsauden pulaa ja arvioiden niukkuutta

Puukiuasmerkkejä on Suomessa myynnissä yli kaksikymmentä. Markkinoilta löytyy muotoilultaan ja ominaisuuksiltaan vaihtelevia malleja. Kaikkien suomalaisten puukiukaiden valmistajiin löytyy linkki alla olevasta taulukosta ja Pinterest-taulusta hahmottaa nopeasti kiuasvalikoiman kirjavuuden.

Kiukaiden käytännön toiminnasta on saatavissa aika vähän riippumatonta vertailutietoa niiden teknisten tai kokemuksellisten ominaisuuksien suhteen. Tuorein syvällisempi puukiuasvertailu löytyy Rakennusmaailman numerosta 5/2014. Siihen osallistui tosin vain seitsemän seitsemästätoista suomalaisesta kiuasmerkistä.

Tuotemerkki Valmistaja Sähkö Puu Erikoismallit
Aito-kiuas Narvi X tunneli, kerta
Easy Auvo Kojonkulman hake oy savu, pelletti
Harvia Harvia X X taso
IKI Iki-kiuas X X tunneli
Kastor Helo X X tunneli
Kota Narvi X X
Laavu Misa X X laavu
Misa Misa X X
Mondex Mondex X X taso
Narvi Narvi X X tunneli, savu
Parra Teuvan keitintehdas 0y X
Sisu Sisusauna oy X savu+kerta
Sydän-kiuas WarmHeart X
Tulikivi Tulikivi Oy X X savu, tunneli
Ukko-uuni EkoAntenni Oy X varaaja
Veto Muko Oy X X kostutin
Vuolux Vuolux X X valo

 

 

Rakennusmaailman vertailu 16m3 kokoluokan kiukaista

Edustettuina olivat lähinnä suuret valmistajat (Aito, Harvia, Helo, Kastor, Misa ja Narvi), mutta testin voitto karkasi lahtelaisen pienyrityksen Sydän-kiukaalle. Muutoin Rakennusmaailman kiukaille antamat arvosanat olivat varsin lähellä toisiaan (voittajan yleisarvosana 8,6, vaihteluväli lopuille kiukaille 7,2 – 8,4). Koska muut kiukaat eivät erottuneet toisistaan, kerron minkä takia Sydän todennäköisesti menestyi.

Sydän-kiuas perustuu useampaan omintakeiseen ja patentoituun tekniseen ratkaisuun. Muun muassa palokaasut tekevät tavanomaista monimutkaisemman lenkin ympäri kiuasta. Näiden ansiosta se menestyi tekniikkaa (höytysuhdetta, savukaasujen lämpöä ja lämmön tasaisuutta) painottaneessa testissä hyvin. Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa (tuntemattomalta korkeudelta) selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa.

Sydän-kiukaan paloprosessi. Kuva: Warmheart oy, käytetty oikeuden omistajan luvalla.
Sydän-kiukaan paloprosessi. Kuva: Warmheart oy, käytetty oikeuden omistajan luvalla.

Rakennusmaailman testi oli kiuasvalikoimaltaan suppea ja painottui muotoiltaan perinteisiin malleihin. Tämä ei anna lukijalle kovin hyviä edellytyksiä tulosten yleistämiseen merkeittäin tai malleittain. Numeerisessa arvioinnissa ei myöskään huomioitu koesaunomisen vaikutuksia, mikä on mielestäni harmillista.

Mielenkiintoista kyllä, ainakin teoriassa olennainen kivimäärä ei näkynyt testituloksissa juurikaan. Sydän-kiukaassa oli eniten kiviä, 60 kg, mutta muissa kivimäärä vaihteli 24 ja 49 kilon väliltä ilman korrelaatiota kokonaistestituloksiin. Kivien lämpötilaa, höyrystyskyky tai löylyaaltojen voimakkuutta ei mitattu. Sydän-kiuas on vanhoillista muotoilua lukuun ottamatta testin perusteella hyvä valinta moniin paikkoihin, mutta myös hinnaltaan kaksi kertaa muiden kiukaiden keskiarvoa kalliimpia.

Erilaisia puukiukaita verkkokaupassa

Rakennusmaailman katiskakiuastesti

Kivimäärältään raskaamman sarjan verkkokiukaita Rakennusmaailma testasi edellisen kerran vuonna 2009 (testi ladattavissa IKI:n sivulta täällä). Tämän testin voitti IKI:n Original. Harvian, Narvin ja Misan kiukaat jäivät testissä tästä niukasti jälkeen lähinnä IKI:n lyhyemmän lämmitysajan ja paremman löylynantokyvyn puolesta. Löylynantokyky taas perustui kivien korkeaan lämpötilaan. Sauna oli tosin lämmitetty myös varsin lämpimäksi, 80 asteeseen jolloin IKI:n kivien lämpötila oli kivunnut 460 asteeseen (40% kilpailijoiden keskiarvoa korkeammaksi). Lehden kymmenportaisella asteikolla antamat arvosanat olivat kuitenkin IKI:n eduksi vain yhden pykälän parempia. IKI on vastaavasti myös kymmeniä prosentteja kilpailijoittaan kalliimpi.

puukiukaat-katiskakiukaat
Katiskakiuastestin kiukaat Taloon.com verkkokaupassa, hinnat joulukuulta 2017.

Mitä hyvä kiuas maksaa?

Puukiukaita löytyy hyvin vaihtelevissa hintaluokissa. Pienet peruskiukaat maksavat korkeintaan pari sataa, erikoiskiukaat helposti toista tuhatta euroa. Sääntö on se, että mitä isompi ja tehokkaampi kiuas, sitä kalliimpi se myös on. Hinta-laatu –suhdetta on vaikea arvioida. Kalliit erikoismallit, esimerkiksi tunnelimallit, tarjoavat ominaisuuksia joita halvemmissa kiukaissa ei ole. Toisaalta suurempi rahallinen investointi ei välttämättä takaa parempia saunaelämyksiä. Kiukaan lisäksi ilmanvaihtoon ja saunan ilmapiiriin pitää myös panostaa!

Rahanarvoisista ominaisuuksista arvostan itse eniten suurta kivitilavuutta. Siitä pääsee nauttimaan edullisimmin pienissä katiskakiukaissa.

Kiuaskustannuksia puntaroidessa kannattaa huomioida, että kiuas on pitkäikäinen investointi. Oikein käytettynä kiuas voi sisämaassa kestää kymmeniä vuosia. Koska kiuas vaikuttaa niin paljon saunakokemukseen, ei saunan parantajan kannata siinä säästellä. Uuden saunan kohdalla se edustaa tuskin edes kymmenystä kaikista kustannuksista.

Mistä kiuas kannattaa ostaa

Kiukaiden ostaminen on nykyaikana periaatteessa helppoa. Olen lisännyt myös tälle sivulle suoria linkkejä verkkorautakauppojen kiuasvalikoimiin esimerkkeinä myynnissä olevista tuotteista. Toisaalta en usko, että edes kiukaan ulkonäöstä saa täysin edustavaa vaikutelmaa pelkästään tuotekuvia katselemalla.

Perinteisissä rautakaupoissa, kuten esimerkiksi K-Rauta –ketjun myymälöissä, on esillä kattavasti erilaisia kiukaita. Nopealla visiitillä saa hyvän käsityksen kiukaiden todellisesta koosta ja materiaalien soveltuvuudesta saunan sisustukseen. Myyjä voi myös varmistaa, että kiuas soveltuu teknisten ominaisuuksiensa puolesta ajateltuun käyttökohteeseen. Tarjouksissa olevien tuotteiden hinnoissa ei yleensä ole eroja verkkokauppojen lähes jatkuviin alennusmyynteihin nähden. Isompien kiukaiden kohdalla toimituksesta kannattaa kuitenkin neuvotella, pienet kiukaat liikkuvat helposti myös henkilöautolla.

Kiukaiden sisuksiin sekä takapuolelle pääsee kurkistamaan rautakaupassa. Tässä Kastor Kotkan K-Raudassa
Kiukaiden sisuksiin sekä takapuolelle pääsee kurkistamaan rautakaupassa. Tässä Kastorin Karhu Kotkan K-Raudassa

Oikean kiukaan löytäminen

Sen oikean kiukaan valintaan on valitettavan heppoiset apuvälineet. Kiukaita uusitaan keskimäärin kymmenen vuoden välein, joten elinikäisestä valinnasta ei ole kysymys. Suurin valinta tapahtuu kiuastyyppien välillä. Harvalla on pahaa sanottavaa kertalämmitteisten kiukaiden löylyistä, mutta niitä rasittavat hinta ja lämmitysaika. Kertalämmitteinen kiuas on selvästi kalliimpi ja vaatii parin tunnin etukäteisvalmistelut. Oma aika- ja rahatalous määrittelee mikä merkitys näillä on

Oma vihjeeni puukiukaan hankintaan tuotteiden muotoiluun tutustuminen internetin kautta. Etsi
1. saunan kokoon,
2. ominaisuustoivomuksiin
3. suojaetäisyyksiin ja
4. budjettiin sopiva malli.

Kun tällainen kandidaatti on löydetty, selvitä lähipiiristä, onko jollakin kaverin kaverilla tällaista kiuasta. Pyydä päästä saunaan. Tämä ei kerro koko totuutta kiukaasta, mutta on parempi kuin markkinointimateriaalin nojautuminen.

Rakennusmaailman testien perusteella kiukaiden erot löylyominaisuuksissa ovat niin pieniä, että täydellinen epäonnistuminen kiuasvalinnassa ei pitäisi olla mahdollista, jos neljä mainittua ominaisuutta on varmistettu. Tosin parempia ja kattavampia kiuastestejä kaivattaisiin kipeästi, kyllähän kiukaita Suomessa myydään toista sataa tuhatta vuodessa!

7 kommenttia artikkeliin ”Puukiukaan ostajan opas

 1. Raili Vuola

  Kiitos näistä tiedoista, mutta missään esitteessä eikä tässäkään kattavassa vertailussa kiinnitetä huomiota lainkaan siihen asiaan kuinka paljon äänihaittaa syntyy veden lämmittämisestä silloin kun säiliö on kiukaassa kiinni. Ostin Suomen suosituimman mökkikiukaan ja pettymys oli todella suuri kun lämmitimme kiukaan ensimmäisen kerran. Saunarauha oli mennyttä!!
  Saunamme kaksi edellistä kiuasta oli samanlaisia rakenteeltaan, mutta tämä uusi vuodelta2017, on suuri pettymys. Kannattaisi todellakin kiinnittää huomiota kaikkien muiden tärkeiden kiussominaisuuksien lisäksi siihen miten voimakas häiritsevä ääni tulee vesisäiliön ja kiukaan kosketuksesta. Saunarauha kunniaan!!!!!

  Vastaa
  1. Hei, kiitos hyvästä kommentista!

   Minulla ei ollut mahdollisuuksia kuulla montaakaan uutta lämmittimellistä kiuasmallia, joten tämä oli kiinnostava havainto.

   Haluatko paljastaa mistä kiuasmallista oli kysymys?

   Olen itse havainnut joidenkin erillisten lämmittimien vaativan täyttä vesimäärä, tai ne alkavat villisti kiehumaan. Oletan äänen syntyvän kuplinnasta, vai kuinka?

   Lassi

   Vastaa
   1. Lisätietona lukijoille, että Railin kommentissa mainittu puukiuas oli Harvian 20 LS Pro ja ääni peräisin veden ärhäkästä kiehumisesta.

    Kerroin hänelle myös, että vesisäiliöllisiä kiuasmalleja on rajoitettu määrä.
    Integroiduista lämmittimistä suurin osa on rakenteeltaan samankaltaisia. Kodan Luosto kiukaassa lämmitin ei ole samalla tavoin kosketuksissa tulipesään. Kiuastehon kasvaessa ongelmakin korostuu.

    Toinen vaihtoehto ovat piippulämmittimet, joissa lämmönvaihto on myös kertaluokkaa rauhallisempaa - omassa saunassani on piippulämmitin ja se ei pahimmillaankaan metelöi häiritsevästi.

  2. Helena Mansio

   HEI!
   Vesisäiliön kuumeneminen on todellinen ongelma. Vesi kiehuu ja kuulostaa siltä kuin säiliö räjähtäisi silmille.
   Jouduimme tyhjentämään sen ja täyttämään jälleen kylmällä vedellä. Saunomisen nautinto oli mennyttä.

   Vastaa
   1. lassial

    Hei Helena, ikävä kuulla kokemuksistasi. Haluatko kertoa oliko kyseessä kiukaaseen integroitu säiliö, ja mikä on kiukaan malli?

 2. Hei lasse! Kommenttini kiukaan ostoon
  Olit laittanut nrojärjestykseen budjetin ykköseksi. Kääntäisin arvojärjestystä. Kiuas, kivet, lämpö ja , vesi antavat löylyn. Jos niihin ei satsata silloin arvojärjestys on väärä mielestäni. Saunaan mennään löylyn ja lämmön vuoksi. Tuossa kohtaa säästäminen vähentää saunomisen nautintoa. Toivottavasti ymmärrät ajatukseni. Itse olen tehnyt ensimmäisen saunan ja silloin ostin tarjouskiukaan ja kirosin sitä myöhemmin. Tv pekka Paasonen

  Vastaa
  1. Hyvä kommentti. Olen enimmäkseen samaa mieltä. Kiuas on kuitenkin aika pitkän kantaman sijoitus, eikä näyttele suurta osaa hyvän saunan kokonaisbudjetista, mutta on suhteellisen tärkeä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia akateemisesta tutkimuksesta ja opetan edelleen satunnaisesti Aalto-yliopistossa.