Info

Saunologian tavoite on, että suomalaiset voisivat nauttia saunahetkistä mahdollisimman täyspainoisesti. Jakamalla saunoihin, saunomiseen ja saunatuotteisiin liittyvää tietoa haluamme vaikuttaa siihen, ettei yhdenkään Saunologian avulla saunaa suunnittelevan, valitsevan tai kunnostavan tarvitse tehdä päätöksiään vain mainosten tai intuition varassa.

Saunologia on useamman kerran julkaistava, saunaan keskittyvä verkkojulkaisu. Saunologia käsittelee ensisijaisesti saunan käyttäjäkokemuksia, niiden suunnittelua ja toteuttamisen teknologiaa. Teknisestä, jopa tieteellisestä, taustasta huolimatta tyyli on yleistajuinen. Tämän on tarkoitus edistää perustellun ja koetellun saunaan liittyvän tiedon välittämistä koko kansalle.

Tausta ja tarkoitus

Päätin perustaa Saunologia-sivuston elämyksellisestä saunan suunnittelusta kertovan blogin julkaisemista varten joulukuussa 2015. Idean taustalla oli oman unelmasaunan rakennusprojekti.

Julkaisin saunablogin ensimmäisen postauksen helmikuussa 2016. Blogiprojekti alkoi uusien ideoiden myötä paisumaan. Tulokset ovat vapaasti verkossa luettavissa.

Vuonna 2020 sivusto tavoitti yli 400 000 suomalaista.

Saunologia kattaa sisällöltään koko saunomisen kirjon, pääasiana kuitenkin itse sauna tilana ja teknologiana.

Kiitokset
Blogiprojekti ei olisi toteutunut ilman seuraavien ihmisten myötämielisyyttä, asiantuntijuuden ja avun jakamista:
Risto Vuolle-Apiala,
Risto Elomaa,
Tapio Yli-Kovero,
Timo Vesala,
Juha Telkkinen,
Petteri Rönkkönen,
Katariina Styrman,
Leena-Kaisa Simola,
Pekka Paasonen,
Noora Paajanen,
Jani Jämsä,
Isto Maarttola,
Petteri Mönkkönen,
Vesa Leskisenoja,
Jarkko Tissari,
Simo Hostikka,
Tom Kuusela,
Panu Kaila,
Marjatta Teeri,
Matti Kivinen,
Unto Siikanen,
Eeva Alakangas,
Johannes Ketola,
Reijo Vierimaa,
Heikki Hyytiäinen,
Iiro Sahramaa,
Ville Hara,
Anu Puustinen,
Seppo Leskinen ja
Riikka.
Kiitokset myös Sauna from Finland verkostolle, erityisesti Carita Harjulle ja Pekka Krookille.

Thanks to
Bryon MacWilliams,
Mikkel Aaland,
Jack Stonis and
Corentin Macqueron who would not understand my gratitude in Finnish.

Saunan rakennusprojektin yhteistyötahoista erikseen kiitokset Kari Peltolalle, Mauno Kaitaiselle, Henkalle, Kaapolle,  Heikki Ronkaalle, Jukka Vilkille, Matti Muukalle K-Raudan Petri Vätölle ja Jenna Savolaiselle sekä Narvin Jesse Hämäläiselle ja Manu Nummelalle. Projektin aikana Aureskosken Marjo Honkaluoma

Uudelleenjulkaisuluvista kiitokset Rakennustieto Oy:lle, Design Museolle, Erkki Äikäksen perikunnalle, Esko Mäkelän perikunnalle, Heimo Ihalaiselle, Matti Lehtimäelle, Hannu Salmelle ja Suomen Saunaseura ry:lle.

Lainatun aineiston oikeudet

Kaikki kuva- ja tekstiaineistot ovat allekirjoittajan itsetuottamia ja omistamia. Muiden aineistoja on lainattu luvalla tai kuvasitaattioikeuden perusteella. Niiden kohdalla on jokaisessa artikkelissa mainittu lähde.

Teknologia

Blogitekstit on kirjoitettu Word-tekstinkäsittelyohjelmalla ja julkaistu itse isännöidyllä WordPress julkaisualustalla. Kuvat on otettu Canon 5D MkII, Mk III, Mk IV, kameralla 50mm, 100mm ja 24-105mm objektiiveillä sekä  älypuhelimilla.

Tekijä

Saunologi Lassi A. Liikkanen. Sähköisten palveluiden ja käyttäjäkokemuksen suunnittelija. Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentti.

Tavoitat minut sähköpostilla osoitteesta saunologia@gmail.com.

Saunologi nimike on lainattu Sakari Pälsin klassisesta Sauna-kirjasta. Itse ymmärrän sen tarkoittavan oppia hyvistä saunoista ja saunatavoista.