Skip to content U-lauteteet

Saunan lauteiden mitoitus ja löylyn laki

Tämä artikkeli on kolmas osa Saunologian laudepakettia. Tässä postauksessa esittelen ergonomiaan ja lämmön liikkeisiin perustuvat lauteiden mitoitusohjeet. Aiemmin käsiteltiin laudemallit sekä laudemateriaalit . Paketin viimeisessä osassa keskitytään suunnitteluun ja rakentamiseen sekä esitellään Suvikallion saunan lauteet.

Lauteilla on merkitystä saunan lämmön, ilmanvaihdon että tunnelman kannalta. Lauteiden suunnittelussa tehdään valintoja laudemallin, laudemateriaalin ja lauteiden viimeistelyn suhteen.

Tärkein asia lauteiden mitoituksessa on, että etäisyys ylälauteelta kattoon on alle 125  cm!

Perusrakenne ja mitoitusohjeet

Perinteiset lauteet koostuvat kolmesta tasosta:

 • Istumataso eli istumalaude
 • Jalkataso, lavo eli jalkalaude
 • Askelmat, laudejakkara tai kiinteät askelmat

Jokainen taso on eri korkeudella. Riippuu saunan mittasuhteista montako askelmaa tarvitaan. Mikäli kiuas on onnistuttu upottamaan lattiatasoon, askelmia ei tarvita lainkaan. Jos saunassa on pari metrinen orsilaude, tarvitaan jo pienet tikapuut lauteille kipuamiseksi!

Löylyn lain mukainen laudekorkeus
Saunan tasot löylyn lain mukaisesti. Kuva: Tommila (toim.) Rakennan saunan. 1986. Julkaistu Rakennustiedon luvalla.

Löylyn laki

Jalkatason korkeudelle löytyy saunamytologiasta yksi selkeä suunnitteluohje. Se on löylyn laki. Sakari Pälsin esittämään väitteeseen suhtaudutaan saunaharrastajien keskuudessa suhteellisen vakavasti. Ns. ensimmäisen löylyn lain mukaan saunojan pitää olla jalkapohjiaan myöten kiuaskivien ylätasoa korkeammalla. Monet savusaunaharrastajat lisäävät tähän vielä 10 cm. Tämä tarkoittaa sitä, että jalkatason korkeus määritellään kiukaan korkeuden perusteella! Löylyn lain noudattamatta jättämisen katsotaan johtavan epätasaisiin löylyihin, mahdollisesti liian pieneen löylytaskuun ja varpaiden palelemiseen.

Löylyn lain merkitys on tulkinnanvarainen. Se on muotoiltu alun perin hieman humoristisesti, eikä ole tarkoitettu lämpötekniseksi hypoteesiksi. Löylyjen lisäksi kiukaan ja lauteiden korkeusasema voi vaikuttaa löylyhuoneen lämpiämiseen. Erityisesti korkeiden pilari- ja verkkokiukaiden valmistajat pyrkivät vakuuttelemaan ettei "laki" ole enää voimassa.

Asiaa ei ole kuitenkaan vakavasti tutkittu. Löylyn laki periytyy luonnollisen ilmanvaihdon saunoista, siinä missä koneellisen ilmanvaihdon saunoissa lämpiäminen ei ole enää ilman luonnollisten liikkeiden armoilla. Omien kokemusteni perusteella löylyn laki kuvaa kostean ja lämpimän ilman kerrostumisilmiötä, johon pitää myös mekaanisessa ilmanvaihdossa suhtautua vakavasti.

Saunologian 2019 julkaiseman alustavan tutkimusten mukaan sivuiltaan avoimen kiukaan kanssa löylyn toimii hyvänä ohjeena, mutta päältäavoimien kiukaiden kohdalla löylyrajaan pitää lisätä jopa 20 cm.

Todisteiden niukkuudesta huolimatta voi sanoa, että lain noudattaminen ei varmasti heikennä saunaelämyksen edellytyksiä. Joten siitä kannattaa poiketa vain hyvästä syystä. Historiallisesti huonoja syitä ovat olleet esimerkiksi korkeat pönttö- ja muuratut kiukaat, joita Pälsi ankarasti kritisoikin ”napalöylyistä”.

Saavutettavuuden ja ergonomian vaatimukset

Ihmisten anatomisten mittasuhteiden samankaltaisuuden ansiosta on olemassa useita erilaisia lauteiden ergonomiaan liittyviä mitoitusohjeita. Olen koonnut ne seuraavaan taulukkoon. Kaikki ohjeet löytyvät kuvitettuina Rakennustiedon Saunan suunnittelu –kirjasta. Mitat tarkoittavat tasojen ulkopintojen etäisyyksiä toisistaan. Materiaalipaksuudet pitää huomioida rakennesuunnittelussa ja sillä ne vaikuttavat muihin mittoihin:

Kohde Mitat
Istumalauteelta kattoon 100-120 cm
Jalkalauteelta istumalauteelle 40-45 cm
Askelmien korkeus (nousu) 30-35 cm
Askelmien etenemä (syvyys) 25-35 cm
Istuimen leveys per henki 60 cm
Jalkatilan leveys > 30 cm
Istuimen syvyys, istumakäyttö 45-60 cm
Istuinsyvyys, jalat sylissä 80-90 cm
Istuimen leveys/pituus
makuupaikka jalat koukussa
120-160 cm
Istuimen leveys/pituus
makuupaikka jalat suorana
180-200 cm

Seuraava internetistä löytynyt kuva esittää samaa asiaa:

Lauteiden mitoitusesimerkkejä
Lauteiden mitoitusesimerkkejä

On selvää, että yleiseen käyttöön suunniteltavassa saunassa saavutettavuustekijät kaikessa suunnittelussa pitää huomioida perinpohjaisesti. Jos saunaan pitää päästä vaikkapa pyörätuolilla, on istumalauteen korkeuden oltava n. 50 cm lattiasta! Muita esteettömän saunan erityisratkasuja on käsitelty erillisessä artikkelissa esteetön sauna. Paikallinen rakennusvalvonta todennäköisesti ottaa mielellään kantaa näihin mitoituksiin. Paljon jää myös lauteiden suunnittelijan vastuulle.

Jos lauteita suunnittelee itse omaan käyttöön, ei kannata sokeasti tukeutua pelkästään keskiarvoisiin mittoihin, vaan miettiä monelleko ihmisille ja millaiseen käyttöön lauteet tulevat. Kannattaa rohkeasti mittailla olemassa olevia lauderatkaisuja ja testata erilaisia syvyys- ja leveysyhdistelmiä. Myös korkeusasemia voi säätää, erityisesti mikäli oma päälaki keikkuu yli kahden metrin korkeudelle.

Pääluku vai mukavuus?

Henkilökohtaisesti olen nähnyt paljon saunoja, joihin on tehty mielestäni tarpeettoman paljon istumatilaa (lauteiden leveys) syvyyden kustannuksella. Yksityissaunassa on hyvä kysymys, miten paljon väkeä saunaan keskimäärin oletetaan tulevaksi. Optimaalisia istuimia ei kannata tehdä hirveästi liikaa.

Toinen asia, jota itse arvostan on riittävän pitkä yhtenäinen penkkitila johon mahtuu saksalaiseen tyyliin pitkälleen makaamaan. Tässä on varauduttava vähintään 180 cm mittaiseen lauteeseen.

U-lauteteet
U-muotoiset lauteet, joiden sivut n. 2 m pitkiä, tarjoavat monia vaihtoehtoisia tapoja nauttia löylyistä. Kuva: Viherjuuri 1955, Saunaopas. Julkaistu luvalla.

Tiloissa, joissa ei ole tarvetta kompromisseihin, kannattaa istuinlaude aina suunnitella reilun syvyiseksi. Tämä on merkittävin omissa lauteissani harmittamaan jäänyt tekijä. 60 cm on nimittäin aivan minimi syvyys.

Alla olevasta kuvasta saa jotain käsitystä erilaisten laudemallien kapasiteetista (people = henkeä, 48' = 120 cm, 72' = 182 cm, 96' = 240 cm):

Lauteiden malli ja kapasiteetti, people numero kertoo montako henkeä saunaan mahtuu
Lauteiden malli ja kapasiteetti, people numero kertoo montako henkeä saunaan mahtuu

Seuraavassa laudepaketin osassa pistetään numerot järjestykseen ja suunnitellaan malleista ja materiaaleista kokonaiset lauteet!

Lue myös:

30 thoughts on “Saunan lauteiden mitoitus ja löylyn laki

 1. Ama

  Hei. Taloyhtiömme teki saunaremontin. Lauteilla ei voi kunnolla istua saati maata enää. Ylälaude on syvyydeltään n 30 cm. Alalaude myös liian kapea. Polvet joutuvat olemaan koukussa ja silti polvet ovat kiinni suojakaiteessa. Jalat roikkuvat lauteen ulkopuolella, jos haluaa istua normaalisti. Olemme ilmoittaneet isännöitsijälle, mutta he vetoavat että turvallisuuden takia lauteet jäivät kapeiksi. Nythän se on vasta turvallisuus- ja kaatumisriski, kun ei voi istua eikä liikkua lauteilla kunnolla. Onko joku laki tms, johon voitaisiin vedota että lauteet on oltava isommat? Lain vaatimat minimimitat? Mikä taho voisi auttaa? Kiitos.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Onpa ikävä kuulla! Kuka haluaisi remontoida saunasta tilan, jota ei voi käyttää siihen tarkoitukseen johon se on suunniteltu?

   Joka tapauksessa mitään tällaista lakia ei kyllä taida olla olemassa, ei suuntaan eikä toiseen. Rakennustiedon kortti RT 91-11258 olisi varmaan paras lähde perustella virhettä. Se on lähimpänä oikeudellisesti pätevää mittatikkua rakentamisen oikeellisuuteen.

   Kiukaiden turvaetäisyydet ovat nykyään parhaassa tapauksessa 5 cm, joten mikäli tämä on syynä lauteiden kaventamiselle on kysymyksessä törkeä suunnitteluvirhe remontin suunnittelijalta.

   Vastaa
   1. Ama

    Kiitos nopeasta vastauksesta! Täytyypä tutkia. Hyvät sivut !!!

 2. Erja Keto

  Hei,
  voinko kysyä, miksi saunaremontissa saunamme tilavuus pieneni 8,9 m3 -> 7,0 m3? Remonttimiehiltä en ole saanut vastausta.

  Kun edellisen kerran saunaa remontoitiin 2007, panelointi uusittiin seinissä ja katossa. Eristeet vaihdettiin (villa) ja tinapaperit. Lattiaa ei remontoitu. Saunan koko pysyi ennallaan. Remontoijana oli silloin aviomieheni. (Nyt jouduin teettämään siis remontin leskenä.)

  Vastaa
  1. Kyösti

   Hei,

   Kuulostaa erikoiselta, etteivät remonttimiehet vastaa kysymykseen mitä saunaan on tehty.

   Olisiko mahdollista, että remontin yhteydessä on lisätty seiniin ja kattoon tuuletusrakoja? Ehkä tuollaisella muutoksella tuon verran saunan tilavuus voisi pienentyä?

   Vastaa
  2. Lassi A Liikkanen

   Hei Erja,
   Olisin itse arvellut, että remontissa on on katto laskenut aiempaa alemmas. Vastauksen tietää kuitenkin vain remontin tekijä.
   Sinänsä tilavuuden pieneneminen ei ole kriittistä, ellei saunomismukavuus samalla laske, energiaa ainakin pitäisi säästyä.

   t.
   Lassi

   Vastaa
 3. Päivitysilmoitus: Saunaremontin suunnittelu | Kuusti

 4. Eero

  Hei!

  Aloittelijakysymys kun pohdimme erilaisia mökkisaunavaihtoehtoja. Minkälainen vaikutus saunan muodolla on löylyyn?

  Tarkoutuksena tehdä sauna jossa pesutila samassa. Jos tila on pitkulainen esim 2m x 4m ja toisella puolella peseytyminen ja toisessa päässä kiuas ja lauteet versus 3m x 3m kuutio. Onko tuo ensimmäinen vaihtoehto esim selkeästi huono ajatus vai voiko sellainenkin toimia?

  Kiitos hyvästä blogista, on ollut todella hyödyllistä tietoa!

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,

   Sisätilojen suunnittelu on aikamoista palapeliä. Ei voi suoralta kädeltä sanoa ettei tietty lattiakaava toimi, kiukaan sijoittelu ja saunan korkeus vaikuttavat paljon.

   Lassi

   Vastaa
 5. Veeravee

  Hei Lassi,

  kääk, saanko kysyä neuvoa? Rakennan (sähkö)saunaa pienelle rivitalo-tyyppiselle takapihalle Namibiassa. Kysymykseni koskee saunan korkeutta. Luin jostain, että sauna ei saisi olla korkeampi kuin 2,3 metriä, tai muuten löylyt menevät plörinäksi. Onko tuossa kyse enemmän saunan kokonaiskorkeudesta vai ylälauteen ja katon välisestä korkeudesta? (Tai kiukaan ja katon välisestä korkeudesta?)

  Meillä oli epäonnea matkassa ja jouduttiin rakennuttamaan järeä betoninen tukiseinä pitämään paikoillaan takapihan murenevaa kalliota. Nyt seinä on valmis ja se söi strategiset sentit saunan syvyydestä. Pohdin, voisiko ylälauteen nostaa tukiseinän päälle (160 cm korkeudelle), niin saisimme A) 25 cm lisää syvyyttä ja B) paremman näköalan ikkunasta.

  Kyseessä on ulkosauna, mutta täällä ei lämpötila laske koskaan saunomisaikana alle +5. (Tuo saattaa tapahtua joskus eteläisen pallonpuoliskon talvi-iltoina. Mutta suurimman osan vuodesta illansuussa on vähintään +20 astetta lämmintä.)

  Pohdin myös, että jos 2,3m on aika ehdoton max-korkeus, ehkä saunan voisi rakentaa paaluille tms. jotta "huone"korkeuden saisi matalammaksi. Mutta mikä silloin olisi lattiamateriaali? Namibia on yksi maailman kuivimmista maista ja olemme sisämaassa, joten kosteus ei ole ongelma.

  Ilman näitä korkea laude -kommervenkkejä saunan sisämitat ovat 1,46m syvä ja 1,87m leveä.

  Kiuas (joka matkaa tällä hetkellä välillä Kööpenhamina - Walvis Bay) on Harvian Top Steel 8kW.

  Tässä vielä blogipostaus, jossa kuvia ja lisää mittoja https://suomi-sauna-namibiaan.blogspot.com/2020/10/mita-katselisit-mieluiten.html

  Kiitos jos ehdit neuvoa!

  Veera

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Veera ja terveisiä Namibiaan!

   Toisin kuin jossakin on väitetty, saunalle ei ole mitään maksimi sisäkorkeutta.

   Saunan mitoitus on, kuten tässä artikkelissakin painotetaan, suhteellinen kysymys. Lauteiden korkeus mukailee katon korkeutta. Kun tästä pidetään kiinni, on lauteilla mukavampaa (eli ylälauteelle 1,2m, jalkalauteelle 1,65 m katosta). Teidän tapauksessanne katto voisi nousta tuolla 2,8 m korkeudelle.

   Itse suosittelen löylyn lain ja kiukaiden vaihtelevan korkeuden takia saunan sisäkorkeudeksi 2,5 m. Tämän ainoa haitta on se, että lauteille tarvitaan tällöin kaksi askelta yhden sijaan. Ja aina kun noustaan ylemmäs, askelia lisää.

   Lassi

   Vastaa
   1. Veeravee

    Kiitos Lassi!

    Ehtisitkö neuvoa vielä tässä:

    Jos ylälaude nousee 1,6 metriin ja saunan korkeus sitä myötä 2,8m ja nostetaan samalla kiuasta niin ylös, että se on sopivalla etäisyydellä lauteista, niin nousevatko lämmityskustannukset jotenkin huomattavasti siksi, että alhaalla on niin paljon "hukkatilaa"? Vai onko niin, ettei se hukkatila vaikuta, kun se on siellä alhaalla ja kuuma ilma nousee ylöspäin?

   2. Lassi A Liikkanen

    Hei Veera,

    Kiuasta ei tarvitse nostaa merkittävästi. Sen yläpinta voisi tässä tapauksessa olla korkeudella 1 m, eli ko. kiukaalla lattiasta n. 25 cm.

    Kehotan ensi kerralla, kun joudutte ostamaan kiukaan harkitsemaan jotain vähän arvokkaampaa vaihtoehtoa, niin ei joudu vastusten hajottua vaihtamaan koko laitetta.

    Lassi

   3. Veeravee

    Tuleekohan vastaus nyt oikeaan kohtaan... Tämä on siis tarkoitettu vastaukseksi tuohon kiuasvinkkiin.

    Kiitos! Ja harmi - olis pitänyt tajuta aiemmin! Tänne on niin kallista rahdata mitään, että olisi kannattanut ostaa kerralla hyvä. Ja varsinkin nyt kun on käynyt ilmi, että saunan pohjatyöt tulivat ihan tuhottoman paljon kalliimmiksi kuin mitä oli kuviteltu, ei kalliimpi kiuas tuntuisi niin pahalta tikiltä. (Ristiriitainen logiikka.)

    Onko olemassa mitään yleispätevää ohjetta siitä, millainen kiuas alkaa olla sen laatuinen, ettei hajonneen vastuksen takia tarvo vaihtaa koko kiuasta?

   4. Lassi A Liikkanen

    Sähkökiukaan (ilman kiviä) voi mahdollisesti kuljettaa lentorahtina itse matkustaessaan yllättävän edullisesti, sillä se ei paina välttmättä mahdottomia - etenkään ns. verkkokiukaat, joissa on lähinnä vastukset.

    Kiuasmallin valinta ei ole helppoa, sillä mitään luotettavaa ja kattavaa tietoa valmistajien tai mallien eroista ei ole. Vastusten paksuus ja kiukaan hinta voivat kertoa jotain asiasta!

   5. Veeravee

    Hmm eli on olemassa myös parempilaatuisia kevyitä kiukaita. Täytyy opiskella.

    Juuri tällä hetkellä tosin panikoin, että sopiiko edes tää nyt Atlantilla matkaava kiuas sittenkään meille tulevaan sähköön liitettäväksi.

   6. Lassi A Liikkanen

    Monet nykyään myynnissä olevat sähkökiukaat ovat ns. monijännitelaitteita, joissa on valmius sopivilla kytkennöillä toimia eri jännitteillä.

    Namibiassa näytetään käyttävän yleensä 230 V järjestelmää, joten elä luovu uskota vielä!

    Lassi

 6. Mika

  Hei,
  Koskeekohan löylyn laki myös jatkuvalämmitteistä kiuasta. Tälloinhan saunan korkeus saisi olla melkein aina sen 240cm. Kiuas 80cm+jalkalaude-ylälaude 45cm+alalaude-katto 115cm= 240cm. Onko muuten takaseinän raitisilmaräppänällä merkitystä onko se kiukaan vastakkaisella puolella vai ristikkäisellä?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Kyllä se on ihan relevantti kaikkien tavallisten kiukaiden kanssa. Laskelma

   Saunologian painovoimaisen ilmanvaihdon artikkeleissa puhutaan noista ilmareikien sijoittelusta, ei ole ihan noin suoraviivainen juttu.

   Lassi

   Vastaa
 7. Jouni L

  Olemme rakennuttamassa pihasaunaa. Katto on pulpettikatto ja löylyhuoneen leveys n 180cm ja toiseen suuntaan 4100 ja korkeus takana, missä lauteet on n.2278 ja saunan etuosa n. 2875. Kattokulma 8,9 astetta. Rakentajat alkoivat ehdottamaan että saunan etuosan sisäkattoa kannattaisi madaltaa, koska löyly menee yhtenäisen löyly-/pesuhuoneen etuosaan. Ei liene muuta mahdollisuutta?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Jouni,
   Pulpettikatto on sisäpuolella hankala, etenkin noin päin. Mikäli etuosassa ei ole ikkunoita tai muita rakenteita, niin ehdottaisin suosiolla tasakattoa.

   Lassi
   Tykkää Saunologiasta Facebookissa: FB.com/Saunologia

   Vastaa
  2. Heikki Kusmin

   Hei Jouni, miten ratkaisit katon, teittekö suoran vai jätittekö vinoksi? Jos laitoitte suoraksi, jäikö alaslaskun yläpuolelle tyhjä tila peruskattoon saakka, ts miten sijoititte katon lämmöneristeet? Itsellä juuri vastaava tapaus samoilla mitoilla mietittävänä. Lassi, Jos katto lasketaan suoraksi ja eristeet ja höyrynsulku ovat ylhäällä vinossa osassa, tulisiko mielestäsi alaslasketun kattopaneelin yläpuolelle asentaa alumiini vai jättää pois, jolloin lämmin ilma pääsee välitilaan? Onko kokemuksia miten löyly käyttäytyy, jos kattoa ei lasketa suoraksi?
   t. Heikki K

   Vastaa
   1. Lassi A Liikkanen

    Hei Heikki,
    Onko tässä siis rakenteilla saunarakennus harjakatolla?

    Tähän aiheeseen liittyy pari muutakin artikkelia, erityisesti katon muotoilua koskeva tarina, joka on kirjassa laajennettu.

    Ehdotus on joka tapauksesa se, ettei alaslaskua kokonaisuudessaan kannata tehdä, ainakaan jos eristeet on asennettu jo noin. Suosittelisin kaksitaitteista kattoa, jossa osa sisäkattoa menee lappeen mukaan. Katon mittasuhteista riippuu mikä on järkevää. Jos harja on hyvin korkea lauteisiin nähden niin tasainen osa saa jäädä alemmas. Tämä on itseasiassa tasakattoa parempi, mutta mitoitus lauteiden korkeuden kanssa tarkempaa.

    Välikattotilan tuuletus pitäisi jollain tavalla järjestää.

    Lassi

   2. Heikki K

    Tervehdys
    Kiitos vastauksesta. Kaksitaitteinen sisäkatto vaikuttaa hyvältä ehdotukselta kunhan välitilan tuuletus saadaan toimivaksi. Tuuletuksen järjestäminen vaikuttaa haasteelliselta, mutta lienee totetettavissa, pitänee olla yhteydessä LVI -asiantuntijaan.
    t. Heikki

 8. Marja-Leena S

  Pelkkahirsiseen saunaan on suunnitelmissa yksi 125cm leveä makuulaude. Jotta lauteilla voisi istua myös normaalisti, esim. jakkaralla, on katto tehtävä aika korkealle.
  Jäävätkö makuulauteella löylyt haaveeksi, jos katto on 160cm yläpuolella?
  Tuo leveä laude tulisi tavallisen ylälauteen korkeudelle.

  Kiitos hienosta sivustosta!

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Marja-Leena,

   Tuo laudesuunnitelma on haastava. Ei ole valitettavasti helppo suunnitella kiinteää laudetta, joka olisi sopivalla korkeudella.

   160 cm makuulauteesta katto on jo aika paljon, riippuen löylyhuoneen tilavuudesta, katon muotoilusta, kiukaasta ja ilmanvaihdosta sanoisin, että todennäköisesti ei tule onnistumaan. Lämpötila tuolla tasolla jää myös helposti aika matalaksi.

   Suosittelen miettimään ylemmäs, n 45 cm vaikka jotain taittuvaa tai irroitettavaa tasoa, tai monitasoista laudetta.

   Eräs kiinnostava kokeilu voisi olla riippumatto, sellaisia ei tosin ehkä kovin montaa mahdu.

   Lassi

   Lassi

   Vastaa
 9. else karvonen

  Meille rakennettiin rantasauna, jossa löyly ei riitä. Missä Vika? Ylälauteelta kattoon on 147 cm. Sauna on 18 kuutiota. Rantasaunan korkeus 2,50m ja pituus 3 m, ovesta takaseinään 2,40 m. Ylälauteelta katoon on 1.47 m. Saunassa om klinkkeriä muuri ja kiukaan ja padan takaseinä sekä Klinkkerilattia ja kaksi pientä ikkunaa. Kiukaana on Narvi-kiuas 24.
  Löylyä saa heittää koko ajan ja saunassa hikoilee hiukan. Onko kiuas liian pieni ja onko ylälauteen ja katon väli liian suuri?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   Kiuas vaikuttaisi olevan mitoitettu riittävästi. Jos kaadatte litran vettä kiukaalle, niin tuleeko reippaasti löylyä vai valuuko vesi lattialle?

   Mikä lämpötila saunan mahdollisessa mittarissa on, kun käytte saunomaan? Mittarin pitäisi olla metri ylälauteelta ylöspäin.

   Ylälaude on aivan liian matalalla. Alle 180 cm saunojille suosittelisin korkeintaan 115 cm, eli 32 cm korkeampia lauteita.

   Tilanteen pitäisi korjaantua, mikäli saunaa lämmittää pitkään, tarvittaessa vaikka ovi auki, jos ilmanvaihto on kohdillaan. Lauteet on kuitenkin pakko korottaa.

   Lassi

   Tykkää Saunologiasta Facebookissa: FB.com/Saunologia

   Vastaa
  1. Petri Guilland

   Kokeile löylytellä erillisen jakkaran kanssa ylälauteella ja korota lauteita, jos ja kun siellä tuntuu löylyä riittävän.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop