Skip to content aufgussia sekasaunassa

Saksassakin saunotaan tosissaan! Saksalaisten saunatavat ja -kulttuuri

Saksa on 32 miljoonan sauna-asiantuntijan maa. Tässä artikkelissa esittelen saksalaista saunakulttuuria, paljastan heidän nerokkaan keksintönsä ja kannustan suomalaisia vierailemaan Saksan matkoillaan myös saunassa.

Näillä ohjeilla selviydyt saksalaisessa saunassa kunnialla!

voiko 32 miljoonaa saksalaista olla väärässä?

Tein helmikuun 2017 puolivälissä toisen suomalaisen saunaharrastajan kanssa kolmen yön pyrähdyksen Baijeriin eli kaakkois-saksaan. Kävimme tutustumassa viiteen  erilaiseen sauna-kylpyläkohteeseen. Tässä artikkelissa kuvailen saksalaisen saunakulttuurin erityispiirteitä. Erillisissä artikkelissa esittelen neljä saunapaikkaa alueelta sekä maailman suurimman saunalan Erdingissä.

Saksan saunamatka

Baijerin saunakiertueen etappeja kartalla. Saman asian näkee selvemmin oikeasta karttapohjasta:
https://drive.google.com/open?id=1NxF2Nhtkly_GN6BMz14zxZW2PGI&usp=sharing

Suuri kansa kylpee

Saksa on vanhaa kylpyaluetta. Historian kirjoissa saksalaisten keskiaikainen kylpy- ja saunabisnes ulottuu kauemmas kuin Suomessa. Saksassa on kuitenkin eri aikakausina vallinnut erilaisia saunamuoteja, jotka ovat ottaneet vaikutteita milloin Roomasta, Venäjältä tai viimeisimpänä myös Suomesta.

Saunominen on Saksassa aikuisten valtavirtakulttuuria, vaikka kaikki kansanryhmät (Euroopan ulkopuoliset maahanmuuttajat) eivät saunoissa yhtä innokkaasti käy. Saksalaisten tutkimusten mukaan 40% miehistä ja 38% naisista saunoo ainakin joskus. Eli yli 30 miljoonaa henkeä!

Saunoihin on myös usein ikärajat, esimerkiksi 16 vuotta. Nuoruuden epävarmuus omasta kehosta ja saunapalvelujen hinnoittelu yhdessä liittyvät siihen, että kylpijöiden ikäjakauma alkaa nuorista työikäisistä, ehkä noin 25 vuotiaista ja jatkuu niin pitkään kun jalka nousee. Vierailemieni yleisten kylpylöiden esteettömyys oli osittain puutteellinen, joten yleisö karsiutuu väistämättä liikuntakyvyn perusteella.

Saksalaisten saunominen tapahtuu ensisijassa julkisissa saunoissa. Yksityiset saunat eivät ole kovin yleisiä, eikä saunoja löydy yhtä järjestelmällisesti esimerkiksi liikuntapaikkojen yhteydestä. Tämä vaikuttaa väistämättä saunomisen suosioon.

Saksalainen saunaetiketti

Saksalaisella nykysaunalla voi olla osittain suomalainen historia, mutta sen nykymuoto on esikuvastaan eriytynyt. Merkittävien poikkeus on se, ettei saksalaisissa löylyhuoneissa anneta kenen tahansa roiskia vettä kiukaalle, vaan löylyä luo kylpylän henkilökuntaan kuuluva saunameister. Saunamaisteri tai –mestari on oma ammattikuntansa, jonka toiminta on taiteellista tai teatraalista. Saunamestariksi päädytään harjoittelun, ei koulutuksen kautta. Löylyn luomiseen liittyy aina myös erityinen saunamestarin toteuttama seremonia nimeltään aufguss, jota saunakansa odottaa ja arvostaa. Aufgussin alkaessa saunaan ovat kerääntyneet kaikki kynnelle kykenevät.

”asiakkaita ei Saksassa päästetä heittelemään löylyä

Videoista saa hyvän käsityksen siitä, mistä aufgussissa, saksalaisessa saunatoimituksessa, on kysymys. Saunamaisterin työ vaatii kuitenkin tiettyä ammattitaitoa, sillä maisterin pitää ymmärtää jokaisen saunan löylynkierto, jotta hän voi liikutella sitä yleisön niskaan. Lopputuloksena syntyy suomalaisittain outo, mutta viehättävä kuumuuden ja jäähdyttävän ilmavirran vaihtelu.

Aufgussin maailmanmestaruuskilpailujen esittelyvideo kertoo nopeasti mistä on kysymys

Saksassa saunareissulle tarvittavat välineet

Pieniä eroja on paljon. Useimmissasaunapaikoissa saunojan pitää ymmärtää tuoda mukanaan pitkä lista erilaisia apuvälineitä:

  • Rantapyyhkeen kokoinen pyyhe lauteilla istumista tai makaamista varten
  • Kylpypyyhe tai kylpytakki vilvoittelutilassa oleskelua varten
  • Kylpytossut
  • Juomapullo tai muki *
  • Käteistä rahaa automaatteihin*
  • Saippua ja shampoot *

* vapaaehtoinen, mutta hyödyksi

Jos näitä ei tuo mukanaan, välineet voi useimmiten ostaa tai vuokrata, mutta vierailun hinta voi samalla moninkertaistua.

Pyyhkeen käyttö on tärkeimpiä opeteltavia asioita Sääntö on, ettei mikään vartalon osa saa koskettaa lauteita. Saunassa ollessaan saksalainen pysyttelee tiukasti oman rätin päällä, oli asento sitten makaava tai istuva. Istuma-asennossakin pyyhkeen pitäisi ulottua jalkaterien alle. Käytäntö on erittäin järkevä, sillä näin toimittaessa saunan puuosat pysyvät puhtaina, kuivina ja hygieenisinä eikä myöskään kertakäyttöisiä peflettejä kulu.

Seuraava opeteltava asia on hiljaisuus. Saksalaisissa saunoissa ei diskuteerata, vaan se tapahtuu löylysessioiden välissä jäähdyttelyalueella. Siellä voi nauttia kaverin kanssa vaikka piknikin. Saksalainen tavoittelee saunassa selvästikin meditatiivista tilaa. Leveillä lauteilla tyypillisesti makoillaan rentoina istumisen sijaan. Vain harvoissa vierailemissamme saunoissa oli taustamusiikkia tai muuta tuotettua äänimaisemaa häiritsemässä hiljaisuutta.

Saksalaiset ovat tarkkoja löylyttelyn ja jäähdyttelen oikeasta kestosta. Saunoista löytyy lähes poikkeuksetta ajastimet sekä lämpö- sekä kosteusmittarit. Valveutunut saunoja kääntää tullessaan tiimalasin ympäri ja poistuu kun 15 minuuttia on kulunut. Toisaalta, aika moni pyörähtää saunassa suomalaistyyliin fiilispohjalta kelloon katsomatta.

Saunabundin saunarituaali
Saksan saunajärjestö Saunabundin ohjeet saunomiseen

Esimerkiksi SWM:n suosituksiin (lue heidän saunaohjeet englanniksi täältä) kuuluu lämmin jalkakylpy ennen saunaa, pakollinen kahden minuutin saunominen istuen, 20 minuutin jäähdyttely korkeintaan vartin saunaistuntojen välisssä sekä huomautus, etteivät saunan terveysvaikutukset kertaannu enää kolmannen löylyjakson jälkeen!

Suomessa on pärjännyt pelkällä muovirahalla hyvin ainakin 20 vuotta. Saksan maalla, Euroopan taloudellisen kivijalan päällä, ei suomalainen kortti kuitenkaan kelpaa. Syyt vaihtelevat, mutta seuraus on sama. Kannattaa varata euroja pääsylippuihin ja muihin pikkuostoksiin, jos kortti ei satu kelpaamaan.

Sekasauna hätkäyttää hetkeksi

Toinen merkittävä ero suomalaisen ja saksalaisen julkisen kylpykulttuurin välillä on se, että saksalaisissa saunoissa molemmat sukupuolet saunovat yhtä aikaa ilman vaatteita. Tapa on lähtöjään Itä-Saksasta, mutta on nyttemmin vallitseva koko maassa.

Saunominen tapahtuu kuitenkin diskreetisti hämärissä löylyhuoneissa. Niiden ulkopuolella kuljetaan joko kylpytakeissa tai kylpypyyhkeeseen kietoutuneena. Kokenut saksalainen saunoja kuoriutuu sukkelasti suuresta kylpypyyhkeestä siirtyessään lauteille – ja takaisin – eikä mitenkään erityisemmin pyri esittelemään itseään.

aufgussia sekasaunassa
Kaikki erikoisuudet yhdessä kuvassa. Therme Erdingin kelttien valtaistuin sauna (Kelten Thron-Sauna) ja aufgussia salkoon vedetyllä isolla pyyhkeellä alastomien kylpejien iloksi suorittava naispuolinen saunameister. Kuva: Therme Erding

Eräässä suomalaisessa matkablogissa retosteltiin saksalaisilla ”nakukylpylöillä”, mutta tämä oli mielestäni vain huomionhakuista otsikointia. Haastateltujen saksalaisten mukaan kaikki maan julkiset saunat toimivat samalla periaatteella. Ja koska suurin osa saksalaisista saunoo ainakin joskus, niin pitäisikö koko Saksan kansa tulkita nudisteiksi, naturisteiksi tai exhibitionisteiksi?

En usko. Kyllähän Suomessakin enin osa löylyistä nautitaan alasti, erona ainoastaan tuttu seura, jos sitä lainkaan on. Saksassa yksityisyyden kunnioittaminen ja pyyhesäännöstö suojelee sekä saunoja että saunojia. Lopputulos on elegantimpi kuin vaikkapa Suomen kylpylöissä suosittuja muovisia istuinalusia, jotka ovat minusta erittäin vastenmielisiä ja kylpytunnelmaa latistavia. Saksassa peseytymistilat ovat usein molemmille sukupuolille erikseen, vaikka pukeutuminen ja saunominen tapahtuisi jaetuissa tiloissa.

Alaston sekasauna voi hämmentää sukupuolierotteluun tottuneita nykysuomalaisia, jotka vielä sata vuotta sitten saunoivat ongelmitta isommilla perhekunnilla yhdessä.

Meillä on viisikymmenvuotinen saunan yksityistäminen ja amerikkalainen alastomuuden seksualisointi johtanut outoon tilanteeseen, jossa sekasaunomista on rinnastettu ryhmäseksiin. Näin siis otsikoi suomalainen iltalehdistö vuonna 2016.

En ota kantaa moraalisfilosofisiin kysymyksiin enempää, mutta näen, että saksalainen malli on kahdella tapaa käytännönläheinen ja hyvä saunapalvelutuotannolle.

Saksalainen pariskunta saunomassa
Saksassa pariskunnat ovat keskeinen kohderyhmä saunaloille. Sekasaunominen mahdollistaa myös heteroiden yhteiset saunaelämykset. Tässä tapauksessa SWM:n mallit hikoilevat suomalaistyyppisessä saunassa. Kuva: SWM.de

Ensinnäkin sauna- ja pukutilojen rakentaminen on edullisempaa, kun molemmille sukupuolelle ei tarvitse rakentaa erillisiä tiloja. Saunojen monistamisen sijaan voidaan käyttäjille tarjota enemmän erityyppisä saunoja, jotka rikastavat saunakokemuksia. Viimeiseksi täytyy huomata, että joissakin suomalaisissa paikoissa käytettävät uimapuvut vaikuttavat väistämättä negatiivisesti saunakokemukseen. Monet naisten kokevat että yksiosaiset uima-asut suojelevat ihoa liikaa lämmöltä. Uimahallien saunoissa klooripöksyt ovat sitten oma ongelmansa.

Toisaalta myös sukupuolierottelulle on kysyntää. Naisille monissa kohteissa on erityisjärjestelyjä, esimerkiksi oma saunapäivä, osa päivästä tai omia saunoja. Saksan sauna-alan aikakausjulkaisussa Sauna & Bäderpraxis Wolfgang Settertobulte aprikoi, että nuorten kohonnut itsetietoisuus on tulossa sekasaunomisen tielle. Tämän seurauksena hän ennustaa sukupuolierottelun saunoissa lisääntyvän.

Joka tapauksessa saunaturistin on hyvä tiedostaa tämä tapa sekä oman vartalonsa että kanssasaunojien alastomuuden suhteen. Henkilökohtaisesti koen, että tilanteeseen tottuu (erityisesti likinäköisenä) helposti – helpommin kuin istumapyyhkeen, kylpytossujen, kylpytakin ja silmälasien kanssa operointiin ajoittain ahtaissa aulatiloissa.

Saksalainen saunoo selällään

Toinen silmiinpistävä, vaikkei ehkä niin eriskummallinen, tapa on yleinen saunassa makoilu. Saunoissa on lähes aina saunatyynyt, joka peitetään omalla pyyhkeellä ja heittäydytään pitkäkseen. Lauteet on suunniteltu niin, että eri tasoja löytyy kahdesta viiteen, joten lämpötilassa on saunan sisälläkin säätövaraa.

Loikoilu on suosittua. Jos saunassa ei ole ruuhkaa esimerkiksi aufgussin takia, niin helposti puoletkin kylpijöistä lekottelee vaaka-asennossa -  hiljaa ja silmät kiinni.

lauteilla makoilua Saksassa
Saksassa lauteillaan usein maataan eikä istuta. Huomaa täysmittainen kylpypyyhe saunojan alla. Kuva: SWM.De

Uskaltaako Saksassa mennä saunaan?

Suomalaisen on helppo nauttia huomiota herättämättä saunasta Saksassa, kunhan huomioi tässä esitellyt ohjeet ja vihjeet. Kanssasaunojat edustavat perussaksalaista kansaa, joka ei luonnollisessa asussaan juuri erotu suomalaisista. Henkilökunta neuvoo ensikertalaisia parhaansa mukaan englanniksi ja neuvoa voi kysyä myös muilta asiakkailta. Saunomiseen suhtaudutaan kuitenkin yhtä vakavasti kuin Suomessa parhaimmillaan ja pitkästikin saunarupeamasta voi varmasti selvitä ilman halaistua sanaa.

Suomalaisnaisten kokemuksia saksalaisista saunoista

Mutta jottei tämän tarinan näkökulma jäisi vain keski-ikäisen valkean miehen silmälasien varaan, haastattelin Münchenissa asuvia suomalaisia Talaslahden jalkapalloilijatyttöjä. FC Bayern Münchenin ammattilaisfutarit Katriina ja Pauliina ovat ehtineet tutustua saksalaisiin saunoihin lähes kolmen vuoden ajan.

Pauliina ja Katriina Talaslahden selfie: suomalaiset ammattifutarit asuvat ja saunovat Saksassa

Tyttöjen mieleenpainuvin kokemus on ensimmäinen äiti Annen  seurassa tehty retki tyypilliseen saunalaan naisten saunapäivänä. Reissusta jäi mieleen sekä miespuolisten saunamaisterien kohtaaminen (alasti) että erikoinen löylynheittotapa.

Tyttöjen mieleenpainuvin kokemus on ensimmäinen äiti Annen seurassa tehty retki tyypilliseen saunalaan naisten saunapäivänä. Reissusta jäi mieleen sekä miespuolisten saunamaisterien kohtaaminen (alasti) että erikoinen löylynheittotapa.

”Kysyttiin siltä saunamaisterilta missä on kauha ja löylyvesi, ja sitten se tuli viiden minuutin päästä heittämään lölylyä! – Tän jälkeen me tehtiin se klassinen virhe, että mä kävin hakemassa sen ämpärin ja heitin löylyä. Se saunamaisteri huusi ja meinasi heittää meidät pihalle. Se ei ymmärtänyt suomalaisia tapoja - että täällä Saksassa ei kosketa mihinkään" Talaslahdet muistelevat hymyssä suin käyntiään.

Saksalaiset saunat eivät kuitenkaan saa naisilta täystyrmäystä. Heitä harmittaa lähinnä se, ettei saunoja ole Suomen tapaan kaikkien urheilupaikkojen tai asuntojen yhteydessä. Suomessa Pauliina ja Katriina tottuivat hyödyntämään saunaa lihashuollossa. Saksassa se ei toistaiseksi ole ollut mahdollista. Uudessa Münchenin asunnossa olisi kuitenkin kuulemma saunan kokoinen tila.

Tyttöjen mukaan saunominen on heidän saksalaisten joukkuetovereidensa keskuudessa hyväksyttyä. Saunoissa ei kuitenkaan käydä yhtä tiheään kuin Suomessa, koska niitä ei ole yhtä hyvin ja yhtä edullisesti saatavilla. Saunoja myös käytetään eri tavoin:

”Sauna on hiljainen paikka, sinne mennään nauttimaan, ollaan älyttömän pitkään, joku toinen hoitaa palvelut.

Talaslahdet rohkaisevat suomalaisia kokeilemaan Saksassa saunomista:

Kyl mä suosisittelisin. Se on tosi erilaista kuin suomessa, mutta kun sä meet sinne niin sun ei tarvi tehdä mitään ja sä voit vaan rentoutua, Pauliina sanoo. Katriina jatkaa: – Mun mielestä kannattaa, Jos haluaa jotain erilaista. Sit kun menee sinne niin saa jonkun vertailukohdan ja voi päättää ite tykkääkö.

Onko saksalaisissa saunoissa mitään opittavaa suomalaisille?

Jäykähköstä perusasetelmasta huolimatta saksalaiset ovat keksineet tapoja rikastaa saunakulttuuriaan erilaisin tavoin. Esimerkiksi aufgussin keskelle tuotu jääpalatarjoilu tulikuumassa ”suomalaisessa”  saunassa oli virkistävä ja odottamaton piristysruiske.

Loistava, saunoissa yleinen pikkukeksintö on jokaisen saunan oven pielessä istuva silmälasihylly. En voi ymmärtää miten Suomessa on pärjätty ilman tällaista!
Yritin luonnollisesti jo tilata yhden Brillenhalterungin Suomeen (mutta oli myyty loppuun).

Saunan silmälasihylly
Saksalaisissa saunoissa yleinen silmälasihylly oven pielessä pelastaa likinäköisen vieraan

Ovatko saksalaiset saunat mistään kotoisin?

Vaikka tässä artikkelissa ei ole tarkoitus esitellä saunapaikkoja, niin paljastetaan kuitenkin mistä saksalaisissa saunoissa on kysymys.

Erilaisia hajusteita käytetään saksalaisissa saunoissa usein. Saksassa toimivan sauna-alan yrittäjän Esa Rannan mukaan tämä on keskeinen tapa lisätä saunojen aistillisuutta tai elämyksellisyyttä. Valaistusratkaisut ovat myös enimmäkseen hillittyjä, paikoin jopa hämäriä. Värivaloja käytetään säännöllisesti, vaikka valaistustasot pysyvätkin kohtuullisina. Lasiseiniä saunakeskusten julkisivuissa ja niiden takaisia saunan lasisaunoja suositaan, jolloin saunoissa olla varsin voimakas luonnon valo.

Saksalaisilla on paljon erikoisia saunakonsepteja, kuten leipomo- tai leivinuuni sauna, joihin liittyy omia moniaistillisia elementtejä, mikä perustelee oudompienkin ärsykkeiden käyttöä. Yhtään erityisen huonon maun diskosaunaa ei tullut vastaan.

Sakemanneilla on oma käsityksensä suomalaisesta saunasta. Käsitys, jonka mukaisia saunoja suomalainen ei välttämättä tunnista omakseen. Suomalaiseksi kutsutuissa saunoissa on tutut peruselementit: kiuas, lauteet, puupanelointi ja hämärää, mutta usein hieman erikoisissa kombinaatioissa. Löylynluontivälineet luonnollisesti puuttuvat. Olosuhteet ovat kuivat ja kuumat, 80-100 Celsius-astetta, ilmanlaadun ollessa usein ainoastaan tyydyttävä.

Müllers'ches Volksbadin suomalainen sauna.
Münchening Müllers'ches Volksbadin suomalainen sauna. Kuva: SWM.de

Toisaalta, kyllä näissä saunoissa hiki tulee, joten tässä suhteessa sauna tekee tehtävänsä. Löylyt ovat kuitenkin tuoksuineen erilaiset, kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.

Suomalais-tyyppisten saunojen lisäksi germaaneilla on hyvä valikoima muita hikoilukylvyn tiloja. On viileämpiä ja kosteampia edelleen Suomi-saunaa muistuttavia tiloja. Mutta on myös kuumia kiukaattomia koppeja, höyrysaunoja ja lukuisia tätä eksoottisempia kuumioita. Lisäksi voi törmätä leipomo- ja luolasaunan kaltaisiin erikoisempiin saunakonsepteihin, klassisia roomalaisia kylpylöitä erilaisina lämpimine tiloineen unohtamatta. Puulämmitteiset saunat ovat sen sijaan selvästi marginaalisia.

Saksalaiseen saunaan pätee mielestäni hyvin vanha sanonta:

se on koettava itse!

Tulevissa artikkeleissa juttua saunapaikoista, mm. maailman suurimmasta saunakeskuksesta ja muita syitä, miksi saunamatkailu saunaan on varteenotettava vaihtoehto.

Jos et vielä saanut tarpeeksesi aufgussista, katso seuraava yhden aufguss maailmanmestarin esittelyvideo (klikkaa linkistä jos video ei lataudu):

Tausta

Haastattelin artikkelia varten sauna-alan yrittäjiä, Munchenin kaupungin saunavastaavaa,  kylpylän saunamaailman markkinointiväkeä sekä kourallista satunnaisia saksalaisia kylpijöitä. Haastateltujen mukaan saunatavat ovat kaikkialla Saksassa samankaltaisia, vaikka saunat voivat vaihdella ominaisuuksiltaan suurestikin.

Kiitos Esa Rannalle, Risto Elomaalle, Daniela Freille ja Christina Knollille sekä Anne, Pauliina ja Katriina Talaslahdille haastatteluista.

Kuvituksessa käytetty SWM:n ja Therme Erdingin saunakuvia.

Lähde:

Dr. Wolfgang Settertobulte. Saunabaden: Gemischt oder getrennt? Historische, sozio-kulturelle und psychologische Hintergründe. SAUNA & BÄDERPRAXIS 4, 2016

One thought on “Saksassakin saunotaan tosissaan! Saksalaisten saunatavat ja -kulttuuri

  1. Anna | Tämä matka -blogi

    Kiitos linkauksesta. Laitan tämän linkin ihan blogisi nimen ja kirjoittajan kanssa paluuviitteen myötä näkymään.

    Olen kirjoittanut myös toisen artikkelin, joka käsittelee Tropical Islandia. Kenties haluat tutustua myös siihen?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop