Skip to content

Saunan valaistussuunnittelu ja valot

Tässä artikkelissa: millaisia vaihtoehtoja saunan valaisuun on, mihin saunassa saa asentaa sähkövalaisimia ja millaiset valot hankin omaan saunaani.

Suomessa on saunassa aina tarvittu lisävaloa. Tutkimukseni mukaan suomalaiset suosivat hämäriä saunoja. Savusaunojen valta-aikana saunassa oli säkkipimeää, ellei jokin tuikku tai päre olisi valaissut tiloja. Oma mielipiteeni on se, että jonkinlainen harkittu valaistus saunassa pitää olla. En arvosta pikimustassa savusaunassa kompuroimista olivat löylyt sitten miten makoisat tahansa. Onneksi tähän on tyylikkäitäkin ratkaisuja. Löylyihin valot eivät vaikuta, mutta tunnelmaan sitäkin enemmän.

Päreistä atomiaikaan

Valaistus on eräs saunateknologian osa-alue, joka on muuttunut nopeasti parin kymmenen vuoden aikana. Tyypillisesti hyvin ankeista hehkulamppuvaloista pinta-asennettuine varjostimineen ollaan lopulta pääsemässä eroon. Saunoihin saatiin ensin kuituprojektorilla tehtyjä pieniä kohdevaloja, sitten LED-valaistuksia. Jälkimmäinen teknologia on toistaiseksi vain rajoitetusti hyödynnettävissä saunassa.

Nykyaikaiset saunavalot voi jakaa kahtia: laudevaloihin ja saunavaloihin. Laudevalot valaisevat lähinnä lauteita. Saunavalot valaisevat koko saunaa yleensä katon tai seinien välityksellä. Näiden lisäksi on käyttöön tullut kiuasvalaisimia kuten kuituvalojen kiuaskuitu- ja linssi, jolla voidaan kohdentaa valoa myös kiukaaseen.

Toki perinteisiäkin valoja, kynttilät ja lyhdyt mukaan lukien, voi saunassa edelleen käyttää. Tilasta riippuen ne voivat olla täysin riittäviä. Nämä vaihtoehdot sopivat hyvin kohteisiin, jotka eivät ole sähköverkon piirissä. Toisaalta nykyaikaisten valojen sähkökulutus on sen verran pientä, että niitä pystyy käyttämään myös akuilla esimerkiksi aurinkosähköllä ladattuna.

Hyödynnä luonnonvalo

Ikkunasta saa saunaan valoa ilmaiseksi. Aukon ei tarvitse olla kovinkaan suuri, jotta se valaisee. Toisaalta on tullut muotiin tehdä saunoihin suuria maisemaikkunoita sekä lasiseiniä, joiden avulla valoa saadaan paljon. Ikkunoista kirjoitin aiemmin omassa artikkelissaan.

Klassinen ohje on suunnata pieni saunan ikkuna länteen, jolloin sieltä saadaan ilta-aurinkoa.  Jos kysymyksessä on maisemaikkuna, saattaa tämä harvoina aurinkoisina iltoina myös sokaista. Etelään avautuvat ikkunat päästävät auringon valaisemaan sekä lämmittämään, mikä voi olla erillisissä saunarakennuksessa myös eduksi.

Valaistussuunnittelu

Minulla ei ole voimakkaita mielipiteitä siitä, mikä on oikea tapa valaista sauna. Tästä artikkelista löytyy kuitenkin tietoa valaistuksen toteuttamisen rajoitteista. Niiden avulla voi helpottaa suunnitelijan elämää, mutta valinnanvaraa on silti paljon.

Suunnittelussa suosittelen lähtemään liikkeelle oman maun mukaisista esimerkeistä. Kuvia kohteista löytyy onneksi netistä vaikka kuinka paljon. Alla olevasta Pinterest-taulusta voi hakea innostusta oman saunan valaisun suunnitteluun:


Sähkövalaistuksen viranomaisvaatimuksia

Sähkövalaisimia ei saunassa saa sijoittaa ihan miten sattuu. Blogin yhteistyökumppani Cariitin Antti Bragge avasi minulle SFS 6000-7-703 sähköasennusstandardin vaatimuksia saunojen suhteen. Bragen mukaan läheskään kaikki sähkömiehet, valaisinkauppiaista puhumattakaan, eivät ole tietoisia tästä standardista.

Standardin keskeisin sisältö on se, että puolen metrin säteelle saunan kiukaasta ei saa asentaa kiukaaseen kuulumattomia sähkölaitteita. Suoja-alue jatkuu tästä saunan kattoon asti. Metri saunan lattiasta ylöspäin saa asentaa laitteita, jotka kestävät 125 asteen lämpötilan (johdot 170 asteen). Laitteiden täytyy myös olla vähintään IP24 koteloituja.

Saunan sähköasennusten turva-alueet SFS 6000-7-703
Saunan sähköasennusten turva-alueet SFS 6000-7-703 standardin mukaan

Muistin virkistykseksi sähkölaitteiden IP-numeroiden merkitys

Ensimmäinen numero:

Laite on suojattu vieraiden esineiden ja pölyn sisäänpääsyltä seuraavasti:

Toinen numero:

Laite on suojattu veden sisäänpääsyn haitallisilta vaikutuksilta seuraavasti:

0 Suojaamaton

1 Kun esineen halkaisija on yli 50 mm

2 Kun esineen halkaisija on yli 12,5 mm

3 Kun esineen halkaisija on yli 2,5 mm

4 Kun esineen halkaisija on yli 1,0 mm

5 Pölysuojattu

6 Pölytiivis

0 Suojaamaton

1 Pystysuoraan tippuvalta vedeltä

2 Tippuvalta vedeltä (+/- 15 astetta)

3 Satavalta vedeltä (+/- 60 astetta)

4 Roiskuvalta vedeltä

5 Vesisuihkulta (joka suunnasta)

6 Voimakkaalta vesisuihkulta

7 Lyhytaikaisesti upotettuna

8 Jatkuvasti upotettuna

Valaisimien omia vaatimuksia

Uusilla valaisinmalleilla, kuituvalaisimilla ja LED-valoilla on omat erikoisvaatimuksensa. Kuituvalaisin on näistä huolettomampi. Kunhan projektori sijoitetaan kotelointivaatimusten mukaisesti sopivaan tilaan (usein pukuhuoneen puolelle), ei valokuitujen sijoitteluun ole juuri rajoituksia. Toki pitää huomioida, mitä valmistaja sanoo laitteen sijoituksesta saunaan, joka on epätavallisen kuuma asennuskohde projektorille.

On syytä tarkentaa, että kuituvalaisimien valolähteenä toimivan projektorin polttimo on nykyään useimmiten LED, mutta edelleen on myönnissä myös halogeenipolttimolla valaistuja kuituvaloja. Myös tämän sivun Hong Kong -mainoksessa näkyvä Cariitin toinen valaisin on halogeeni. Kuituvalaisin voi siis olla LED tai halogeeni, tällä on merkitystä sekä energiankulutukseen että valotehoon, joista molemmissa LED vetää pidemmän korren - hinnan kustannuksella...

Ledit eivät kestä korkeita lämpötiloja pitkällisesti!

Varsinaiset LED-valot, eli valaisimet joissa ei ole valokuitua ledin edessä, sisältävät tuottavat myös pienen määrän lämpötehoa. Ledien elektroniikka ei kestä korkeita lämpötiloja pitkällisesti (Tj ja Tc lämpötilarajat). Tämä takia Cariitti ei suosittele niiden käyttöä saunan katossa tai lauteiden ylätasolla.

Mitään erityisiä sauna-ledejä ei ole olemassa. Lämpötilarajaeroja voi olla, mutta yleisesti ottaen teknologia ei ole vielä täysin saunakelpoista. Lämpötilan ylittäminen voi lyhentää valaisimien muutoin pitkää elinikää hyvin radikaalisti. Asiasta voi lukea lisää Cariitin led-tietopaketista.

Lähde https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Viferico CC-4 Share Alike international

Led-nauhojen asennukset tulisi suorittaa käyttäen alumiinikiskoa. Se johtaa valaisimen synnyttämää lämpöä pois valaisimesta ja pitäen sen viileänä ja pidentäen elinikää. Asennuskiskoja on saatavilla usein samoista paikoista, tosin eri hyllystä, kuin valojakin. Yllätys voi tosin olla, että 30€ ledinauhan kisko maksaa 20€…

alumiininen led asennuskisko
Asennuskisko esimerkki. Alumiinikisko asennetaan tasaista pintaa vasten, nauha pujotetaan sen sisään ja suljetaan diffuusorikalvolla päältä. Näin valaisin ei kuumene vaikka onkin asennettu kiinni puun pinnalle.

Valaisimien malleja

Kuitu- ja LED-saunavalaisimet myydään sekä valmiina saunavalaistussarjoina että erillisinä komponentteina. Valaistussarjoihin kuuluu usein projektori ja nippu valokuituja, eli valolähde ja valosäteen ulostulopaikka. Nämä voi ostaa myös erikseen, jos haluaa räätälöidä oman valaistuspakettinsa. Valittavaa riittää.

Led-valaisimia saa hyvin monituisissa muodoissa. RGB-ledien ansiosta esimerkiksi valonsävyn tai –värien suhteen rajoituksena on vain mielikuvitus (ja hyvä maku…). Cariitin VPL30-C-BT-IP65 projektorivalaisinta voi ohjata älypuhelimen sovelluksella ja ohjelmoida erilaisiin valaistustiloihin. Jos ei halua itse ohjelmoida valojaan, voi hankkia esimerkiksi tulenloimua tai revontulia simuloivan version.

Vaikka ei kaipaisi saunaansa diskotunnelmaa, muissakin malleissa on valittavana värisävy. Värilämpötila vaikuttaa nimensä mukaisesti valosävyn lämpimyyteen. Esimerkiksi 3000 K (K=kelviniä) on lämmin, 2000 K jo erittäin hehkulamppumainen lämpötila, kuten artikkelin lopun saunan ulkovalaistus kuvasta näkee.

Kytkentä ja lisävarusteet

Osa projektoreista on liitettävissä suoraan pistorasiaan, jolloin asennukseen ei tarvi edes sähkömiestä. Tällöin projektori tosin yleensä pitää sijoittaa saunan ulkopuolelle. Itse annoin sähköasentajan kytkeä projektorin, mutta asensin kuidut itse aiemminkin projektissa avustaneen Henkan kanssa.

Tässäkin on oma vaivansa. Kuvassa näkyvä, lauteiden taakse piilotettu puupalikka ja lähes 70m kuitua olivat välttämättömiä kokonaisuuden kannalta. Lauteet voi toki suunnitella alusta pitäen niin, ettei tällaisia lisäosia välttämättä tarvi. Artikkelin lopussa näkyy lopputulos tavanomaisesta kuvakulmasta.

161221-valokuidun_laudekiinnitys_7812
Kuidun kiinnitys lauteisiin erillisen puupalikan avulla. Palikka on ruuvattu ja liimattu lauteisiin. Kuidussa on kierre ja lukitusrengas, joka ei näy senkin sisältä kuvauskulmasta.

Ledit ovat perinteisesti olleet hyvin kapeavalokeilaisia, jolloin on tarvittu linssejä muuttamaan valon kohdennusta. Nykyään on saatavilla myös nauhoja, joissa valo jakautuu tasaisesti ilman selvää valopistettä. Näitä on jo pari vuotta nähty esimerkiksi Audin ja Mersun valoissa.

Cariitin Linear valo tekee suoran valokuvian, jossa ei ole aukkoja
Cariitin Linear valo tuottaa suoran valokuvian, jossa ei ole aukkoja

Linssejä voi kuitujen kanssa käyttää joka hajottamaan tai kohdentamaan valoa. Itselläni on Cariitin kiuaslinssin kohdentamassa valoa kuidun päästä kiukaan kivipintaan sopivan levyiseksi keilaksi. Tämä on käytännöllistä erityisesti sellaisen tumman kiukaan kanssa, jossa kivipinta-ala on pieni ja löylynheiton osuma-alue pieni.

Kuituvalaisinten integroiminen saunakalusteisiin on myös tullut mahdolliseksi. Eri asia, miten toivottavana tätä mahdollisuutta voi pitää. Cariitin sivuilta löytyy tällä hetkellä varsin villin näköisiä saunavalaisintuotteita.

Minulla ei ole näkymystä siitä, millainen malli sopii varmasti mihinkin saunaan. Sähköturvallinen ja oikein asennettu valaisin luo sopivaa saunatunnelmaa, mutta ei vaikuta löylyihin. Modernien valaisimien ylikäytöllä (vrt. yllä oleva Cariitin mallikuva) saattaa saunaan tulla hyvin hi-tech tunnelma.

Valotehon säätö

Hehkulamppumaailmassa valotehoja mietittiin aina watteina. Led aikakaudella watit eivät enää oikein toimi. Olennaista on huomioida valolähteen himmennettävyys.

Kuituvalojen tehonmäärää ensisijassa projektori. Esimerkiksi Cariitin mallistossa on 1, 10 ja 30 watin LED-projektoreita. Tehokkaampaa mallia ei voi asentaa saunaan, vaikka se onkin IP65 koteloitu.

Kuituvaloissa yksittäisen valokuidun halkaisija määrää, kuinka suuren osan projektorin valosta se nappaa. Kuitusarjoissa voi olla eri paksuisia kuituja, esimerkiksi kiuaskuitu on usein muita paksumpi.

Kiuaslinssi
Kiuaskuitu ja kiuaslinssi patentoituna saunologin saunan seinään kuvausta varten. Linssin kohdentaa valokeilan kiukaaseen.

Kuituprojektoreissa on usein myös mekaaninen himmennysvaihtoehto, eli valokuitunipun voi vetää irti projektorin linssistä, jolloin vähemmän valoa menee nippuun (ja tulee toisesta päästä ulos. Monia projektoreita voi myös himmentää asianmukaisella käyttökytkimellä.

Yksittäisiä Led-valoja ei yleensä voi himmentää muutoin kuin varjostamalla tai peittämällä. Sähköinen himmennys ei ole monissa lampuissa mahdollista.

Suvikallion saunan valaistus

Suvikalliolla on sähköliittymä, joten oli luontevaa sähköistää myös saunarakennus. Saunamökkini valaistus jakautuu kolmeen: löylyhuoneen valoihin, pukuhuoneen valoihin ja ulkovaloihin. Sisävalot katkaistaan sisältä, ulkovalaistus on kytketty sarjaan pihan muiden valaisinten kanssa ketjuttamalla sähköt läheiseltä käpyvalaisimelta.

Löylyhuoneessa valaisee Cariitin tarjoama laudevalaisinsarja Vpl30-S832. Se on lähes tulkoon vakiotuote, jossa on yksinkertainen 8 kuidun nippu, joista yksi kiukaalle. Kiuaskuidun päässä on metrin kuitujatko flex03 ja Cr 09 kiuaslinssi. Projektorin teho on himmennetty minimiin vetämällä valokuitunippua ulospäin.

161218-laudevalaistus_cariitti_7984

Projektori on asennettu lauteiden alle ja kuidut vedetty johtokiinnikkeillä halutuille paikoille. Kuidut on kiinnitetty puisiin asennuskappaleisiin ja lukittu paikoilleen lukkorenkailla. Kiuaslinssi on toistaiseksi asennettu paikoilleen patenttiratkaisulla käyttäen katonrajaan ruuvattua reikävanteen pätkään, jonka reiän ympärille kuidun lukitusrenkaat on kiristetty.

Pukuhuoneessa on K-Raudan Led-nauhavalaistus (Energie, 9,6w) orsien yläpinnoilla. Led-nauha on asennettu alumiinikoteloon, jossa on nauhan päällä valkoinen diffuusori. Valaistus on siis kokonaisuudessaan epäsuora ja sävyltään erittäin lämmin. Valaistuksen taso on ehkä jopa turhankin suuri, joten mietimme pitäisikö valoa mekaanisesti himmentää.

Led-nauha epäsuorasti valaistus
Pukuhuoneen epäsuora valaistus tulee katto-orsien yläpinnasta katon kautta. 2 x 10 w LED nauhat.

Ulkovalaistus on vielä kesken. Sisäänkäynnin puolella on ovea ja tilapäisiä rappusia valaisemassa kaksi hyvin klassista, tekopatinoitua kuparinruskeaa seinävalaisinta (Eglon Abira). Niissä hohtavat 1,7 watin (100 lumenia) tunnelma Ledit hyvin lämpimällä (2000 K) sävyllä (Biltema 46-3347). Valo näyttää hyvin uskottavasti klassiselle hehkulampulle. Valaisimen voisi kääntää ylösalaisin, tämä on vielä pohdinnasa.

lämmin led valo
Hyvin perinteisen näköinen pihalyhty kätkee sisälleen modernin, alle 2 watin LED-polttimon

Tulevaisuudessa ulkovalaistus laajenee ensisijaisten rappusten suuntaan ja mahdollisesti julkisivun puolelle. Ulkovalaistus näyttää tällä hetkellä tälle:

161218-ulkovalaistus_7942

Tähän onkin hyvä päättää tämä joulunaluspostaus. Mukavaa joulua niille, jotka ehtivät artikkelin kimppuun tuoreelta aatonaattona 2016!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop