Skip to content

Sisäsaunan remontti: suunnittelu ja purku

Vanhan sisäsaunan remontointi alkaa suunnittelulla, mutta mikäli kohteen historia ei ole tiedossa, suunnittelun viimeistely onnistuu vasta, kun uusittavia rakenteita on purettu. Lukemalla tämän artikkelin onnistut suunnittelussa ja hahmotat remonttitarpeen laajuuden.


Saunologian vuosi 2023 käynnistyy artikkelisarjalla, joka esittelee saunologin omassa päämajassa toteutettua sisäsaunan kunnostusta. Tämä remppa ja muutto -projekti on marraskuusta alkaen vaatinut niin paljon aikaa ja energiaa, että muutamia sosiaalisen median päivityksiä lukuun ottamatta tämä neliosainen tarina käynnistyy vasta nyt ja päättyy  maaliskuussa.

Ensimmäisessä osassa puhutaan suunnittelusta, mutta käsittelen myös saunan purkamista, joka on tärkeä vaihe saunasuunnitelmien tarkentumiselle. Ennen vanhojen rakenteiden purkamista remontin kokonaiskustannuksia ei voi tietää. Rakenneavaus myös voi avata uusia mahdollisuuksia saunasaneeraukselle – tai vaikeuttaa joitakin uudistustoiveita.

Remontin alkuvaiheet ovat

  1. Esisuunnittelu
  2. Urakan ja materiaalien kilpailutus
  3. Purku
  4. Tarkka suunnittelu
Saunaremontin merkittävimmät askeleet

Esisuunnittelu: miten iso remontti on tulossa?

Saunaremontin voi toteuttaa monella tasolla. Pintaremonttina, lauderemonttina tai täysremonttina. Jos sauna puretaan kokonaan ja siirretään toiseen paikkaan, on kysymys uudesta saunasta. Koska sauna on märkätila, käsitellään uutta saunaa esimerkiksi kerrostaloyhtiöstä eri tavalla kuin remontoitavaa saunaa. En käsittele tässä uusia saunoja.

Inventaario saunan tyypillisesti vaihdettavista osista pitää sisällään kahdeksan isoa kohtaa:

  1. lauteet,
  2. paneloinnin,
  3. valaistuksen,
  4. kiukaan,
  5. eristeet ja höyrysulun,
  6. ilmanvaihdon,
  7. vedeneristeet ja lattian sekä
  8. hormin (vain puulämmitteisessä saunassa).

Milloin saunan pintoja kannattaa uusia?

Jokainen osa-alue täytyy arvioida erikseen ja miettiä onko uusiminen tarpeellista tai toivottavaa. Arvioon vaikuttaa eri kohtien toimivuuden, oikean mitoituksen ja kunnon lisäksi myös näkemys odotetusta teknisestä käyttöiästä. Tämä on näkymättömien rakenteiden kuten vedeneristyksen ja höyrysulun kohdalla tärkeää.

Esimerkiksi lauteiden kohdalla on ne joskus mahdollista huoltaa hiomalla. Tämä edellyttää riittävän paksuja laudepuita, jotka on kiinnitetty alhaalta päin sopivan lyhyillä ruuveilla runkoon. Mikäli laudepuut eivät ole alkaneet rakoilla pahasti, voidaan hionnalla palauttaa ne lähes uuteen loistoonsa.

Panelointia  ei voi sen sijaan vastaavasti korjata. Paneelien taipumus on ”kutistua” kuivumisen seurauksena, irrota pontista ja ”irvistää” saunaan päin. Paneelin kiinnittäminen takaisin voi auttaa hetkeksi, kunnes sama ongelma toistuu jossain toisessa kohdassa. Paneelien vaihtaminen on tällöin ainoa pidempiaikainen ratkaisu.

Ikääntynyt paneeli irtoaa helposti pontistaan ja alkaa irvistelemään. Tässä paneelit ovat irronneet lauteiden kiinnityskorkeudelta vaikka niiden takana on ollut lauteille oma koolauksensa.

Esimerkkikohde

Tässä artikkelisarjassa seurataan saunologin kotisaunan remonttia eri vaiheissa. Kyseessä on pienen (3.5 m2), rintamamiestyyppisen vanhan puutalon pienen sisäsaunan uudistus. Sauna on 1999 peruskorjatun ja samalla laajennetun talon uudisosassa.

Vanhassa saunassa höyrysulku oli vaurioitunut. Sähkökiukaan yläpuolella lämpötila on noussut liian korkeaksi ja alumiinipaperi on haparoitunut.

Mistä ideoita remonttiin?

Inspiraatiota saunan sisustukseen löytää runsaasti netistä ja sosiaalisesta mediasta. Kuvapalvelu Pinterest tekee helpoksi omien esimerkkikokoelmien koostamisen, Instagramissa vastaava onnistuu auttavasti. Saunologian Asuntomessut-julkaisuista (esim. Asuntomessut 2021 saunaopas – trendejä ja pahimmat mokat , Kotisauna Asuntomessut 2019 -tyyliin)  voi myös bongata hyviä ideoita.

Saunologin Pinterest-kokoelma lauteista

Verkkokauppojen tuotekuvastot paneeleista, kiukaista ja lauteista ovat suuntaa antavia. Useimmat tuotekuvat eivät esitä tuotteita todellisessa käyttöympäristössä ja mittakaavassa, mikäli vaikeuttaa niiden arviointia. Tässä suhteessa asiointi rautakaupoissa on hyvä vaihtoehto kokea mille erilaiset ratkaisut esimerkkiasennuksissa näyttävät.

Urakan ja materiaalien kilpailutus

Kun ajatukset saunaremontin laajuudesta ja tavoitteista ovat selkiytyneet, on aika siirtyä sen kysymyksen äärelle miten, milloin ja mihin hintaan saunaremontin toteuttaa. Aloitan listan lopusta.

Saunan uusiminen voi nimittäin tulla kalliiksi. Jos saunan uudistaa täysin lattiasta kattoon, on todennäköistä, että neliöhinnaksi tulee selvästi yli 2000 euroa, tai vielä enemmän.  Esimerkkihintoja löytyy Urakkamaailmasta ja ne puhuvat samaa. Kilpailutuksella kustannuksia voi hillitä, muttei estää.

Kuvaruutukaappaus Urakkamaailmasta 19.1.2023. Listaus toteutuneista saunaurakoista.

Saunan uusimisurakan voi kilpailuttaa yhtenä kokonaisuutena tai osissa. Ympäri Suomea löytyy erityisesti koronan jälkitunnelmissa runsaasti yrityksiä, jotka tekevät kokonaisia saunaremontteja. Osaurakoiden vaihtoehdossa omistajalle jää vaihtoehdoksi tehdä osia töistä itse. Työ on suhteellisen kallista, joten siinä voi säästää noin puolet pakettiremontin hinnasta. Laadusta saa parhaan käsityksen referenssikohteiden kautta.

Kaikkea työtä ei yleensä voi itse kokonaan tehdä, esimerkiksi jos sähkökiuas vaihdetaan tai vedeneristys uusitaan pitää työ teettää henkilöllä, johon on tähän luvat ja pätevyys.

Myös pelkkää suunnittelutyötä voi ulkoistaa. Esimerkiksi Saunologia  neuvoo ja suunnittelee erityisesti haastavampia remontteja, eikä kilpaile saunan rakennuttajien kanssa, mutta voi auttaa remontin kilpailuttamisessa.

Kun olet arvioinut mitä töitä haluat ulkoistaa, ne kannattaa kilpailuttaa. Jotta hommat etenevät halutussa aikataulussa, kannattaa kilpailutus aloittaa varsin pian ainakin ensimmäisten kyselyiden kohdalta. Saunaremontin kilpailutukseen ei ole omistautunutta verkkopalvelua, mutta esimerkiksi Urakkamaailmassa voi kilpailuttaa myös saunaremontin.

Töiden tilaaminen ennakkoon auttaa välttämään sen, ettei käy vaikkapa niin, että Juhannukseksi toivottu sähkökiukaan asennus venyykin elokuun alkuun, kun sähköliikkeillä on kiireitä. Kirjoitushetkellä tammikuussa 2023 Suomessa vallitsee rakennusalalla vielä suhteellisen korkea suhdanne ja tekijät ovat kiireisiä.

Hanki könttänä, jos et tarvitse eksoottisia tarvikkeita

Remonttitarvikkeiden hankinnassa omatoimirakentaja pääsee todennäköisesti halvemmalla ja erityisesti helpommalla, jos keskittää ostokset yhteen paikkaan. Mikäli pystyt vastaanottamaan kaikki remonttitarvikkeet kerralla ja varastoimaan ne, säästyy hirveästi vaivaa toistuvien noutojen suhteen.

Tämä onnistuu niin kauan, kun et tarvitse mitään erityisen poikkeuksellista saunaasi. Suurin osa perinteisistäkin rautakaupoista suostuu tilaamaan tuotteita, jotka eivät kuulu niiden normaaliin valikoimaan, mutta jossain kohtaa voi tulla raja vastaan. Näin ainakin minulle kävi, sillä lähdin hakemaan tähän kohteeseen tarkoituksella vähän erikoisempia tuotteita, joista läheisin rautakauppa ei lopulta pystynyt edes antamaan tarjousta, koska tämä olisi vaatinut heiltä liikaa vaivannäköä.

Purkaminen paljastaa remontin laajuuden

Suunnittelutyö ei ole valmis ennen kuin remontoitavan kohteen kaikki tarvittavat rakenteet on purettu. Tähän sisältyy se ironinen huomautus, ettei tarvittavaa purkulaajuutta voi määritellä varmasti ennen kuin yhden osa purkaa. Esimerkiksi puukiukaan poistaminen voi paljastaa vaurioita hormissa, paneloinnin irrottaminen puutteita höyrysulussa ja niin edelleen.

Purkamiseen kannattaa siis suhtautua osana suunnitteluprosessia. Vasta sen jälkeen selviää, millainen remontti on tarkalleen ottaen tulossa.

Saunan purkaminen ei sinänsä poikkea muiden tilojen purkamisesta, joten jätän sen yksityiskohdat käsittelemättä. Ainoa huomion arvoinen seikka on, että jos sauna on todella vanha esim. 60-luvulta, pitää olla tarkkana löytyykö saunasta suojamateriaalina asbestia sisältäviä levyjä. Asbestitöihin ei saa laittaa ketä tahansa, vaan työhön on palkattava yritys, jolla on lupa ja osaaminen tähän työhön.

Esimerkiksi omassa remontissani paljastui pari odottamatonta yksityiskohtaa, joilla oli tosin vain vähäistä vaikutusta myöhempiin vaiheisiin.

Katon purkaminen paljasti, että lasivillaeristeen päällä olikin toinen eristekerros.

Ensinnäkin kävi ilmi, että sisäkatto oli tuplaeristetty. Muualle välikattoon ruiskutettu selluvilla oli päätynyt paksuna mattona myös saunan yläpuoliseen välipohjaan. Kun saunan katto avattiin, lattialle lävähti pari kuutiota pölyistä villaa allekirjoittaneen iloksi. Tästä selvittiin lapiolla, harjalla ja uudella rullalla jätesäkkejä. Olin onneksi vuokrannut riittävän ison jätelavan, joten pääsin säkitetystä villasta helposti eroon.

Toinen, ikävämpi yllätys koski takaseinää. Seinän sisältä löytyi varsin erikoinen välipohjan tukirakenne, seinään nähden pystyyn poikittain asennettuja kakkosnelosia, joiden väleihin alkuperäinen eristys oli asennettu. Tämä muutti välittömästi eristyssuunnitelmaa, sillä uudella eristyksellä oli tarkoitus säästää tilaa, mutta tämän seinän kohdalla se ei tulisi olemaan mahdollista seinärakenteen vuoksi.

Vanhan välikaton ylimääräinen eriste tipahti kirjaimellisesti niskaan.

Suunnitteluhommiin – mittaa ensin vanha sauna

Uuden saunan suunnittelun lähtökohtana on vanha sauna ja sitä ympäröivät tilat. Suuremmassa remontissa saunaa voidaan siirtää tai laajentaa, pienemmässä korjauksessa saunaa ympäröivät seinät pysyvät paikoillaan. Tästä syystä vanhan saunan ja viereisten tilojen tarkistusmittaus on välttämätöntä. Puhun tarkistuksesta, sillä vaikka uudemmissa kohteissa saattaakin olla olemassa ajantasaiset piirustukset saunatiloista, on syytä varmistaa, että sauna on rakennettu niiden mukaisesti.

Mittaaminen kannattaa tehdä huolella. Huomioi kaikki lattian muodot, oven sijainti sekä mitat, katon korkeus ja mahdollisten valoaukkojen paikat.

Kuten vanha sanonta menee, mittaa kahdesti, sahaa yhdesti. Sama juttu ennen suunnittelua. Suunnitella voi sitten lukemattomia kertoja, kun raamit ovat oikeilla paikoilla.

Nopea 3d malli saunologin sisäsaunasta

3d-malli helpottaa uudistuksen visualisointia

Kun ideoita uudeksi saunaksi on karttunut ja tarkat mitat ovat tiedossa, voi lähteä sommittelemaan miten ne sopisivat käytettävissä olevaan tilaan. Mitä isompi sauna, sitä enemmän vaihtoehtoja.

Itse luotan suunnittelussa sekä kynään ja paperiin että 3d-mallinnukseen. Paperi on erinomainen valinta niin pitkään, kun saunan suuret linjat hakevat paikkaansa. Mutta jos haluat keskustella ideasta muidenkin kuin itsesi kanssa, kannattaa se visualisoida kolmiulotteisesti ja digitaalisesti.

3d maailmassa on helppo vertailla esimerkiksi erilaisten laude- ja kiuasratkaisujen sopivuutta saunatilaan.

Olen tänäkin vuonna suunnitellut Saunologian asiakkaille Suomessa ja ulkomailla useampia saunaratkaisuja SketchUp-mallinnusohjelmalla. SketchUp on kevyt ohjelma, jonka verkossa toimitavalla ilmaisversiollakin voi suunnitella nopeasti erilaisia tiloja. Tämä avaa monesti uusia oivalluksia haastavimpien saunojen kohdalla.

Poikkileikkaus havainnollista lauteiden vaaka- ja pystyasemat. Erittäin tärkeää tilankäytön hahmottamisen kannalta.

SketchUp ei ole ammattimaisten arkkitehtuurisuunnitteluohjelmien tasoa, mutta soveltuu erinomaisesti pikaiseen tilankäytön ideointiin. Sillä voi auttavasti myös mallintaa rakenneratkaisuja. SketchUpissa tekee vartissa parikin hahmotelmaa siitä, miltä sauna voisi näyttää. Sen suurin puute on valmiiden kiukaiden 3d-mallien puute kirjastosta sekä vaikea suunnitelmien muuttaminen piirustuksiksi. Todelliseen rakennesuunnitteluun tarvitaan järeämpiä työkaluja.

Materiaalit, tuotteet ja tarvikkeet käytännössä

Tietokonemalli ei korvaa tutustumista materiaaleihin käytännössä. Erityisesti pintamateriaalien valinnassa kannattaa olla tarkkana, kuten olen aiemmin Saunologiassa kirjoittanut. Eri tuotteiden tarkat sävyt ja mittakaava on mahdollisuuksien mukaan parasta tarkistaa fyysisesti.

Netistä löytyy yleisiä tuotetietoja nykyään erittäin kattavasti. Netin kautta pystyy paremmin hahmottamaan valikoiman kirjon, mutta vierailu suuressa rautakaupassa on silti hyvä idea, jotta kiukaisiin tai paneeleihin saa perspektiiviä ja ymmärtää niiden oikeat mittasuhteet.

Seuraavassa artikkelissa tutustutaan saunarempan seuraavaan vaiheeseen eli LVIS pohjatöihin sekä lämmöneristykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop