Kiuaskivien vaihto ja ladonta sähkökiukaaseen

Tätä ohjetta seuraamalla vaihdat sähkökiukaan kiuaskivet nopeasti, turvallisesti ja ammattimaisesti. Hanki uudet kivet, tyhjennä ja siivoa kiuas, huuhdo kivet, lado kivet oikein ja nauti löylyistä! Lue yksityiskohtaiset ohjeet sähkösaunan kivien vaihtoon ja katso ladontaohje videolta:

Työn kesto: 15-45 min

Vaikeusaste: Helppo

Lue myös:

Milloin sähkökiukaan kiuaskivet pitää vaihtaa?

Kiuaskivet rapautuvat ajan mukana. Mitä useammin kiuasta lämmitetään ja löylyä heitetään, sitä enemmän kivet vaurioituvat. Tämän merkkinä saunan lattialle kiukaan edustalle kertyy kivimurskaa ja pölyä. Kiukaan pinnalla kivet muuttuvat vaalean harmaiksi tai värjäytyvät löylyveden mineraalipitoisuuden mukaan.

180109-kivienvaihto-vanha-oliviini-diabaasi
Vasemmalla: tuore kiuaskivi
Oikealla: pitkään käytössä ollut kivi on selvästi vaaleampi ja pyöristynyt reunoiltaan

Vanhentuneet kivet tunnistaa myös siitä, että ne lohkeilevat helposti yhteen lyötäessä ja kuulostavat pehmeiltä. Sähkökiukaassa kivet ikääntyvät melko tasaisesti. Hyvä kuntoisia vanhoja kiviä ei ole välttämätöntä vaihtaa, mutta mikäli käytät kilohinnaltaan edullisia kiviä, ei ole mitään järkeä käyttää aikaa kivien valikointiin tai testailuun.

Pekka_Paasonen_Kerkesit hiekassa
Kovassa käytössä kiuaskivistä jää jäljelle vain hiekkaa. Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkesit ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia. Kuva: Pekka Paasonen

Kivet kannattaa kotikäytössä tarkistaa vähintään kerran vuodessa latomalla kivet uudestaan (katso ohje alempaa). Tällöin myös pinnan alla olevien kivien kunto paljastuu ja vastusten väliin juuttunet kivet voi irroittaa ennen kuin vastus vauroituu. Jos kiukaassa on selvästi ikääntyneitä kiviä, kannattaa ne vaihtaa.

Jos kiuaskiviä ei vaihda, saunan lämpiäminen hidastuu, sähkönkulutus lisääntyy ja löylyt hiipuvat.

Kivien vaihdon aluksi: hanki ensin uudet kivet

Kuinka paljon kiuaskiviä tarvitaan?

Selvitä kiukaan käyttöohjeesta, tai sen puuttuessa kiukaan kuvan tai mallin perusteella netistä kuinka paljon kiviä kiukaaseen mahtuu. Kivimäärä ilmoitetaan kiloina ja se on ohjeellinen. Koot vaihtelevat välillä 20-200 kg.

Jos tietoa ei löydy, kannattaa aloitta työ vapaapäivänä aamulla varaamalla pari isoa ämpäriä ja purkamalla kiviä pois kiukaasta. Kun selviää suunnilleen paljonko kivet painavat, voi lähteä rautakauppaan ostamaa vastaavan määrän uusia kiviä. Yksi 10 litran ämpärillinen kiviä painaa n. 15 kg.

Kiuaskiviä myydään yleensä 20-25 kg pakkauksissa. Yksittäisten kivien koot vaihtelevat ns. luonnonkivissä (kuten oliviini-diabaasi) aika paljon. Jos kiukaaseesi suositellaan 20/40/80/… kg kivimäärää, suosittelen ostamaan yhden laatikon ylimääräistä. Näin voit täyttää kiukaan varmasti oikean kokoisilla kivillä. Kivet tulevat kyllä käytetyiksi aikanaan, kun vaihdat kiviä seuraavan kerran. Niitä voi säilyttää hyvin vaikka kylmässä ulkovarastossa (ainoastaan pahvilaatikko voi kärsiä).

160505-Kiuaskivilaatikot-KotkanKRaudasta
Parhaat Löylyt kivet on pakattu 20 kg laatikoihin, kuten Harvian, Helon ja Kodankin kivet

Millaiset kivet sähkökiukaaseen?

Sähkökiukaissa käytetään yleensä pienintä kivikokoa, 5-10 cm. Isoissa sähkökiukaissa voi käyttää myös 10-15 cm kokoisia kiviä. Käyttöohjeissa mainitaan yleensä myös minkäkokoisia kiviä on tarkoitus käyttää. Toisaalta esimerkiksi Helon Himalaya kiukaan käyttöohje suosittelee kokoa 80-120 mm. Tällaista ei ole olemassakaan. Himalayaan ei kannata ostaa 10-15cm kokoisia kiviä kuin korkeintaan pintakiviksi. Liian suuret kivet aiheuttavat Himalayassa liian väljän ladonnan ja kivet jäävät helposti saunaa lämmitettäessä liian viileiksi.

Kivilaatuja on markkinoilla jonkin verran ja niiden hinnat vaihtelevat alkaen 50 sentistä kilo . Kivet ovat suhteellisen edullisia. Kalleimpia ovat erikoisvalmisteiset keraamiset, lämpökäsitellyt sekä vulkaaniset kivet. Myös vuolukivi ja valkoiset kiuaskivet ovat kalliimpia, tosin molemmat soveltuvat vain pintakiviksi tai koristekiviksi kiukaan pinnalla käytettäviksi.

 

150426-tulikivi-integroitu-2543
Valkoisia, kalkkipitoisia kiuaskiviä voi ja kannattaa käyttää ainoastaan kiukaan pinnalla.

1. vaihe: Tyhjennä ja siivoa kiuas

Touhutessasi kiukaan kimpussa, käytä suojakäsineitä. Sähkökiukaissa on usein teräviä pellinkulmia, samoin lohkeilleet kivet voivat olla teräviä. Varmista myös, ettei kiuas mene operaation aikana vahingossa päälle. Tämä onnistuu takuuvarmasti, jos irroitat sulakkeen eli varokkeen työn ajaksi.

180109-kivienvaihto-otsalamppu-hanskat
Työvälineet kiukaan huoltoon: käsineet ja otsalamppu

Tyhjennä vanhat kivet ämpäreihin, kottikärryihin tai muuhun painoa kestävään kuljetuslaatikkoon. Käytä otsalamppua tai taskulamppua ja käy läpi kiuas huolella poistaaksesi vanhoista kivistä lohkeilleet palaset.

Kiuasta ei tarvitse imuroida, mutta kivipöly kannatta poistaa harjaamalla tai miten parhaiten onnistuu. Muuten se on ennemmin tai myöhemmin lattialla.

Lattia kannattaa puhdistaa kiukaan alta, kun kivet on poistettu. Kiuasta voi silloin yleensä nostella mahdollisuuksien mukaan.

Mitä teen vanhoille kiuaskiville?

Kiuaskivet eivät ole ongelmajätettä. Niillä voi koristella kukkapenkkiä tai tien piennarta. Pienissä erissä ne voi hävittää myös jätteen mukana, mutta suosittelen palauttamaan ne luontoon.

2. Vaihe: Huuhtele uudet kivet

Kiuaskivet on ennen pakkaamista useampaan kertaan pesty, joten niitä ei ole välttämätöntä pestä. Kivistä tulee käytön aikana jatkuvasti irtoamaan joka tapauksessa pölyä.

Toisaalta kivet hankautuvat toisiinsa kuljetuksen aikana ja niiden pintaan jää pölyä. Tämä irtoaa yksinkertaisesti huljauttamalla kiveä vedessä. Älä jätä keraamisia kiviä kuitenkaan pitkäksi aikaa veteen, ne imevät kosteutta itseensä.

kiuaskivien huuhtelu
Kiuaskivien kevytpesuohjelma ilman pesu- tai huuhteluaineita

Tässä kohtaa itse yleensä lajittelen kivet eri kokoisiin läjiin. 5-10 cm kivien joukossa on yleensä saunologin silmällä arvioiden ainakin kolmea eri kokoa kiviä.

3. vaihe: Kiuaskivien ladonta sähkökiukaaseen

Kiuaskivien vaihdon tai tarkastuksen lopuksi kivet asetellaan takaisin kiukaaseen. Tässäkin työvaiheessa kannattaa käyttää otsalamppua ja käsineitä.

Jos kiukaassa on erikoisrakenteita tai lisälaitteita, kuten vesisäiliö (Veto ta Helo) tai Kastee-järjestelmä, katso valmistajan ohjeet, miten ne asennetaan ja miten ne vaikuttavat ladontaan.

Ladonnassa on kaksi sääntöä:

 • Älä kiilaa vastuksia
 • Pitkulaiset kivet pystyyn

Kivien latominen sähkökiukaaseen tapahtuu vastusten ehdoilla. Vastukset ovat kiviä lämmittäviä, paksujen rautalankojen näköisiä sähköelementtejä. Kivet asetellaan kiukaaseen tiivisti vastusten väliin, kuitenkin niin etteivät kivet kiilaa vastuksia liian tiiviistii. Terävät kiven reunat voivat vahingoittaa vastuksia lämpinä.

170528-Kastee-kiukaan-sisalle_8324
Saunologin näpit pelissä kiuas kivien asettelussa. Vanhan sähkökiukaan vastukset ovat hieman taipuneet, mutta toimivat edelleen hyvin.

Pienissä kiukaissa vastusten välit voivat olla ahtaita. Valikoi kivet niin, että ne mahtuvat paikoilleen ilman vastuksen taipumista voimakkaasti vastakkaiseen suuntaan. Tämän takia kiviä on hyvä olla riittävästi. Kivet kannattaa myös latoa tasaisesti koko kerros kerrallaan, niin kaikki välit pysyvät tasakokoisina.

180109-kivienvaihto-pieni-narvi-vastusten-ympari
Kivet ladotaan sähkökiukaaseen tasaisesti vastusten ympärille, niin ne eivät kiilaudu tai taitu väärään suuntaan

Lohkotut luonnonkivet ovat yleensä pitkulaisia. Kiuaskivien kokomerkintä (5-10, 10-15, 15+ cm) kun viittaa enemmänkin kiviseulan silmäkokoon kuin kivien pituuteen.

Pitkulaiset kivet sijoitetaan mieluiten pystyyn. Tällä tavalla kivien väliin jää mahdollisimman paljon pystysuuntaista ilmatilaa, jossa vastusten kuumentava ilma nousee esteettä ylöspäin. Tällaisella ladonnalla kiuas ja sauna lämpenevät nopeimmiten.

Jos laitat pitkulaiset kivet lappeelleen, läpivirtaus väistämättä heikkenee.

Kerkes-kivien ladontaesimerkki näyttää miten sähkökiuas ladotaan. Kerkes valmistaa lituskaisia kiviä, jotka mahtuvat helposti vastusten väliin.

Latominen jatkuu näillä ohjeilla, kunnes vastuksen jäävät piiloon. Vastusten yläpuolelle voi vielä laittaa pintakiviä tai samoja sisäkiviä kuin alempiinkin kerroksiin. Älä tee suurta kekoa pinnan yläpuolelle, sillä mitä kauemmas vastuksista mennään sitä heikommin kivet lämpenevät (ellet erityisesti halua hillitä löylyjä).

Siivoa lopuksi sotkut pois saunasta.

Narvin ohjevideo kivien ladonnasta:

4. vaihe: Valmista!

Tässä vaiheessa on jo yleensä kiire testaamaan millaiset löylyt uusista kivistä saa. Luonnonkivistä irtoaa  kuitenkin ensimmäisillä lämmityksillä aikamoinen käry. Suosittelen, että lämmität kiukaan etukäteen, niin että voit heittää parit löylyt ja tuulettaa saunan ennen kuin siellä varsinaisesti saunotaan, niin ei tarvitse miettiä miten terveellisiä käryt ovat.

Nauti löylyistä uusien kivien kanssa! Tulet todennäköisesti huomaamaan saunan lämpiävän aiempaa nopeammin. Jos vaihdoit kivilaatua saattavat myös löylyt olla erilaiset.

Kiitos Pekka Paasoselle artikkelin ahkerasta kommentoinnista!

Lue myös nämä artikkelit kiuaskivistä:

Lue myös Saunologia saunablogin muut kiuaskiviartikkelit:

2 kommenttia artikkeliin ”Kiuaskivien vaihto ja ladonta sähkökiukaaseen

 1. Saunooja

  Kiitos artikkelista, kiuaskivien vaihto menossa.

  Kysyisin että onko jotain haittaa jos kiukaan alimmalle tasolle jää vanhoja kiven murenia tai pieniä kiviä jotka sinne pudonneet? Kiuasta ei saa alta avattua puhdistusta varten, ja ihan alimpaan tasoon ei edes näy kunnolla. Sain tökittyä näkyvät kivenmurenat pois reunojen raoista. Imurikaan ei sinne yllä. Vastusten alapäät näkyvät ja niihin ei ainakaan paina mikään kivi.

  Toinen kysymys: uudet kivet olivat noin tunnin likoamassa jonka jälkeen huuhtelin ne ja laitoin pyyhkeen päälle kuivumaan. Kauanko antaa kuivua ennen kuin latoo ne kiukaaseen? Ovat niitä perus oliviinidiabaasikiviä. Kiitos.

  Vastaa
  1. lassial

   Hei,
   Kivimurua kerääntyy helposti paikkoihin joita on vaikea puhdistaa. Niin pitkään kun se ei tuki kiukaan alaosan ilma-aukkoja kokonaan, ei kannata huolehtia. Olennaista on ettei kiuas ole täynnä hiekkaa.

   Oliviinidiabaaseja ei yleensä tarvitse hirveästi liuottaa, kuljetuksessa irronnut pöly lähtee huuhtelulla. Kivi ei myöskään ime vettä, joten sen voi laittaa kiukaaseen vaikka se olisi märkä. Mukavampi käsitellä kuitenkin pintakuivana.

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia akateemisesta tutkimuksesta ja opetan edelleen satunnaisesti Aalto-yliopistossa.