Skip to content

Narvi – suomalainen kiuas valmiina isommille markkinoille

Suurin täysin Suomessa toimiva kiuastuotevalmistaja Narvi on uudistunut viime vuosina rutkasti. Saunologia kävi jututtamassa Narvin tuoreita johtajia tehtaalla, joka sekin on vielä uuden karhea. Kaikki Rauman Lapissa näyttää siltä, että Narvi on valmiina tulevaisuuteen!

Muutosten kaksikymmenluku

Edellisen kerran Narvilla käydessäni tehdasalueella vallitsi vanhojen vuosikymmenten ja yrityskauppojen jälkeinen ikääntynyt ja hajaantunut tunnelma.

Tulipalo koronakesänä 2020 aloitti kuitenkin Narvilla uudistusten vyöryn. Tulipalo tuhosi osan vanhoja tiloja kokonaan. Ilman uudisrakentamista kiukaiden valmistus Lapissa ei olisi voinut jatkua. Nopeat päätökset käynnistyvät uusien yhtenäisten tilojen rakentamisen, jotka saatiin toimintaan jo seuraavana vuonna, 2021.

Tällä hetkellä tehdas-, toimisto- ja tuotekehitystilat ovat nykyaikaisten teollisen tuotannon vaatimusten mukaiset. Rauman Lapissa työskentelee kiuastehtaan palveluksessa viitisenkymmentä täyspäiväistä työntekijää. Henkilöstö on myös vaihtunut nuorempiin osaajiin. Edellinen toimitusjohtaja Arto Sainio siirtyi eläkkeelle ja nuoremman sukupolven Samuli Nurminen otti ohjat yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Narvin suunnittelua, tuotekehitystä ja teknistä tukea vetää uusi suunnittelujohtaja, Pekka Styf. Tuotekehitys vahvistui lisää, kun teollinen muotoilija Juho Rohila nimitettiin muotoilupäälliköksi ja laboratoriokin sai  uuden insinöörin.

Pekka Styf (vas.) ja Samuli Nurminen Narvin varastohallissa.

Muutokset eivät ole jääneet tähän. Viime syksyn Habitaren aikaan Narvi julkaisi uudistetun brändinsä. Kevyesti päivitetyn visuaalisen ilmeen lisäksi Narvi päätti selkiyttää omia tuotemerkkejään.Uudistuksen taustalla on noin kymmenen vuoden takainen Narvi Oy:n ja Puulämpö Suomi Oy:n yhdistyminen, josta alkaen Narvin tuotteet markkinoilla ovat olleet Narvi-, Kota- ja Aito-tuotemerkkisiä. Hyvin pian jäljellä on enää Narvi ja Aitokiuas (se kertalämmitteinen). Esimerkiksi monille tuttu Kota tulee jäämään historiaan. Tuotteet eivät katoa, mutta niitä tarjotaan Narvin logolla.

Puukiukaiden pyöreä tuplahormiputki on Narvin perinteinen ratkaisu.

Tuotteissa Narvin uudistukset viime suoina ovat olleet maltillisia. Narvi julkaisi keväällä uuden puukiukaan, mutta merkittävimpiä muutoksia on tapahtunut sähkökiuaspuolella. Itse pidän suurimpana virstanpylväänä Narvi Combi -yhdistelmäkiukaan lanseerausta 2023. Tämä sähkökiukaan ja höyrygeneraattorin yhdistelmä on suunniteltu erityisesti Keski-Euroopan markkinoille.

Narvin viimeisimmät aluevaltaukset: oma infrapunasäteilijä ja sähkö-höyry -yhdistelmäkiuas Combi.

Minulla oli ilo auttaa Combin tuotekehityksessä myös omasta saunastani käsin. Pidin konseptista varauksella, mutta en usko höyrysaunakomboon saunatilojen suunnittelun puolesta. Sen sijaan Narvin valikoimiin myös tulleita infrapunasäteilijöitä voisin hybridisaunassa mielelläni käyttää, jos kokisin tälle tarvetta.

Nykyaikaista kiuastuotantoa

Narvi on liikevaihdoltaan Suomen toiseksi suurin kiuasvalmistaja Harvian jälkeen ja Suomeen tuotantonsa keskittäneistä näin suurin. Tämä näkyy myös tehtaan koossa. Tehdas jakautuu eri toimintojen mukaan karkeasti viiteen: levyleikkaamo, puukiuaslinja, sähkökiuaslinja, maalaamo ja varasto. Täällä tehdään joka päivä sarjatuotantona valikoituja sähkö- ja puukiuasmalleja.

Prässäämällä metallista syntyy vaikka millaisia muotokappaleita. Tuotantopäällikkö Arto Mikkola esittelee valmista esimerkkiä.

Narvin kiukaiden valmistus on täysin suomalaista työtä. Automaatiota on uuden tehtaan myötä saatu käyttöön aiempaa enemmän. Robotit leikkaavat ja hitsaavat, mutta ihmisiä tarvitaan edelleen moniin työvaiheisiin. Tuotanto on tarkasti suunniteltu ja optimoitu, niin ettei varastoa kerry tarpeettomasti, mutta toisaalta kiukaat eivät lopu kaupasta sesonkiaikana.

Hitsaamisessa on myös käsityövaiheita.

Kiukaiden kotimaisuusaste on korkea, mutta joitakin materiaaleja ja komponentteja tulee myös muualta Euroopasta. Esimerkiksi terästä saadaan Suomen lisäksi Ruotsista ja sähkövastuksia muista EU-maista. Vastuullisuusasiat nostavat Narvillakin päätään ja yrityksessä selvitellään paraikaa tuotteiden hiilijalanjälkeä. Toisaalta Narvi lupaa nykyisinkin kymmenen vuoden varaosien saatavuuden, joten elinkaari on pitkä ja tuotteet eivät ole kertakäyttöisiä.

Maalaamo.

Miten tulevaisuuden muutoksiin voi vielä paremmin varautua?

Saunologiassa on jo viisi vuotta paasattu puukiukaiden epävarmasta tulevaisuudesta. Uudet päästövaatimukset tulevat varmasti, mutta vieläkään ei tiedetä milloin tai millaisina.

Minulle tehdasvierailu antoi luottamusta siihen, että Narvin tuotekehitysvalmiudet ovat viime vuosien investointien myötä erinomaisella tasolla. Kun päästövaatimukset selkiintyvät, Lapissa on kyvykkyyksiä testata kiukaiden päästöjä ja kehittää tuotteita uusien vaatimusten mukaiseksi.

Toimitusjohtaja näkee tulevaisuuden sähköisenä

Kysyin toimitusjohtaja Nurmiselta hänen näkemyksiään tulevaisuuden kiuastuotteista ja liiketoiminnan kehityksestä. Nurmisen mukaan laadukkaat ja turvalliset kotimaiset kiukaat ja saunatarvikkeet tulevat jatkamaan yhtiön päätuotteina.

”Nykyisellään vahvat puulämmitteiset kiukaat tulevat saamaan vähintään yhtä vahvan aisaparin sähkölämmitteisistä kiukaista. Tulemme täydentämään kiuasmallistoamme sopivilla lisätuotteilla vapaa-aikaan ja virkistäytymiseen, mihin voivat kuulua esimerkiksi kylmähoitotuotteet.”

Narvi on vahva ja tunnistettu kotimainen tuotemerkki, mutta narvilaiset toivovat, että tulevaisuudessa kiukaita liikkuu yhä enemmän ulkomaille.

”Merkittävin liiketoiminnan muutos muutaman vuoden sisällä uskon olevan maantieteellinen laajentuminen ja kasvaminen Suomen ulkopuolella. Suomi ja EU-maat toimivat jatkossakin runkona, mutta pyrimme kasvattamaan toimintaa seuraavaksi Keski-Euroopassa, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa. Kansainvälistyminen tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia kehittää edelleen tuotevalikoimaamme ja toimintaamme eri markkinoista ja asiakastarpeista käsin”, kertoo Nurminen.

Seuraava jo julkistettu aluevaltaus tulee olemaan telttasauna. TelttaSaana nimellä kulkeva hanke löytyy vaikkapa Instagramista.

Odotan itse mielenkiinnolla pääseväni kokeilemaan, onko Narvin kunnollisen puukiukaan perustuksille rakennettu telttasaunan kiuas olennaisesti nykyisiä savustimia parempi.

Tästä saadaan selko Saunologiassa vuoden loppuun mennessä!


Disclaimer: Narvi on Saunologian yhteistyökumppani vuonna 2024 ja tämä artikkeli on julkaistu osana tätä yhteistyötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop