Skip to content

Kokeilussa koivuiset löylytuoksut – henkäys Juhannusta Jouluun

Saunologia kokeili kaksi koivuntuoksuiseksi nimettyä saunatuoksua. Nystad Sauna Co ja Osmia tarjoavat molemmat erilaisen tavan muistella kesää. Testissä selvisi, että ilman tuoretta koivuvihtaakin saunaan saa loihdittua kesätunnelmaa, mutta hyvin eri tavoin. Pakastevihdalle ei kuitenkaan löytynyt voittanutta.


Valveutunut saunoja varautuu talven saunakohokohtiin kesällä pakastamalla tuoreita vihtoja. Jos jäi kesällä vitsa vääntämättä ja paikallisen marketinkin pakastealtaassa on vain kalapuikkoja, helpoimmalta vaikuttava ratkaisu kesän kaipuuseen ovat löylytuoksut.

Olen vältellyt löylytuoksujen testaamista niihin liittyvän subjektiivisuuden sekä oman keskinkertaisen hajuaistini takia. Olen kuitenkin huomannut vuosien varrelle tykästyneeni joihinkin, erityisesti venäläisiin, sauna-aromeihin joten ei kai löylytuoksujen leikkiminen kokeilu voi tehdä pahaa?

180523-pietari-jamskije-vihdat_9721
Pakastimesta sulatettu katajavihta on vain yksi kuudesta Jamskijen saunakaupan vihtatuotteesta. Pietarin banjat, Saunologia.fi

Testiasetelma

Tähän kahden tuoksutuotteen vertailuun lähdin kepeästi. Päätin valita yhden tutun tuoksu, koivun, josta olin vuoden aikana kerännyt kaksi kiinnostavaa tuotetta: Osmian 50 ml pakkauksen Koivu-löylytuoksua ja Nystad Sauna Companyn 4 gr pussin kuivattua koivun lehteä. Molemmat tuotteet on valmistettu Suomessa. Molemmilla tuottajilla on valikoimissaan myös muita tuoksuja, Osmialla toistakymmentä, Nystadilla kourallinen.

Testi tapahtui Suvikallion saunassa peräkkäisissä erissä. Sauna tuuletettiin tuotteiden vaihdon kohdalla ja testaajan nenä nolla-asteen pohjoistuulessa terassilla. Löylyhuoneen olosuhteet pyrittiin pitämään samoina, n. 65 astetta lämmintä ja 30% RH. Kohtuullisessa lämpötilassa tuoksua pystyy paremmin nautiskelemaan, kuumemmassa löylyä ei mielellään vedä keuhkoihinsa.

Kumpikin tuote valmisteltiin käyttöön valmistajan ohjeiden mukaan.

Kokemuksia Osmian löylytuoksusta

Osmian tuotteen kävin kesällä nappaamassa suoraan valmistajan tehtaanmyymälän hyllystä Helsingin Herttoniemestä. Mukana ei tullut pakkausta vaan ohjeet löytyvät pienen lasipullon kyljestä, 2-3 korkillista per 5 litraa vettä. Tuote on valmistettu koivunlehtiaromista ja alkoholipohjaisesta liuottimesta (3-methoxy-3-methyl-1-butanol), joka EU:ssa luokiteltu turvalliseksi ja esim. Ecolabel-tuotteissa hyväksyttäväksi ainesosakasi.

211221-saunatuoksut-saunologia-osmia-nystad-2257
Osmia Koivu löylytuoksu 50 ml

Osmian nenätuntuma

Osmian koivun antama säväys löylyihin ei jää huomaamatta. Aromi kutittelee nenää jo ennen löylyn lämmintä henkäystä päälaella.

Tuoksu on terävä, melkein aggressiivinen. Ensimmäinen tuntuma on makea, terävä, ehkä jopa kirpeä. Mieleen tulee vihreä omena ja toisaalta hienoisen keinotekoinen aromi.

Ensimmäinen tuntuma on makea, terävä, ehkä jopa kirpeä.

Ensi hönkäyksen jälkeen raikas alkukevään koivun tuoksu kuitenkin nousee esille. Koivumaisuus jää selvästi kilpailevalle vivahteelle kakkoseksi, mutta on tunnistettava.

Tuotteen voimakkuus valmistajan ohjeen mukaisesti annosteltuna vaikuttaa sopivalle. En koe tuoksun ärsyttävän silmiä tai hengitystä, vaikka se onkin suhteellisen vahva.

Kokemuksia Nystad Sauna Co:n löylytuoksusta

Nystad Sauna on parin vuoden ikäinen tyylikkästi brändätty tuotemerkki, joka on tullut minulle tutuksi mm. Sauna from Finland -verkoston kautta. Täytyy tunnustaa, että olen kokeillut tätä tuotetta historiassa parikin kertaa eri versioina, mutta iskin näppini perustuotteeseen eli kuivattuun koivunlehtirouheeseen.

Tuote on äärimmäisen yksinkertainen ja sitä voisi – jos jaksaisi – valmistaa myös itse. Kuivattuja ja murskattuja koivunlehtiä pari grammaa isossa teepussissa. Ei sen kummempaa. Samaa tavaraa on myynnissä muilakin, mutta Nystadin tuotteistus on parhaita näkemiäni.

211221-saunatuoksut-saunologia-osmia-nystad-2261
Nystad Sauna Co. tuoksun käyttöohje on taitettu kauniisti ja monikielisesti. Tuntuu tosin hieman tuhlailelevalle yksittäispakatun tuotteen kanssa.

Nystad on kuitenkin paketoinut raaka-aineet tyylikkäästi monikieliseen myyntipakkaukseen, jossa on myös tyylikästä käyttöohje. Ohjeesta löytyy fiiliskuvaa ja selkeät ohjeet viidellä kielellä. Pussia haudutetaan yli 50 asteisessa vedessä vähintään 20 minuuttia. Tämän jälkeen pussi poistetaan vedestä ja sen voi kerran kuivata ja käyttää uudestaan.

Nystadin nenätuntuma

Nystadin koivu oli kokeilussa Osmian jälkeen. Nystad avasi täysin uuden ikkunan tuoksumaailmaan. Tässä tuoksussa on syvyyttä ja leveyttä, juurevuutta ja tukevuutta. Se ei ole iskevä tai voimakas, vaan hillitty ja rauhallinen. Aromi on pitkä ja viipyilevä.

tuoksussa on syvyyttä ja leveyttä, juurevuutta ja tukevuutta

Nystadin koivusta tulee mieleen loppukesä vihta, eikä edes välttämättä koivuvasta vaan ehkä enemmän tammi! Itseasiassa koivu on vain vaivoin tunnistettava ja jos olisin testannut tätä sokkona, niin enpä tiedä olisinko tunnistanut sitä ollenkaan.

Tämä kokemus Nystadista yllättikin minut, olen aiemmin pitänyt sen koivuaromia selvemmin tunnistettavana, mutta ei tämäkään mikään vastenmielinen aistimus ollut! Hämmentävä elämys kuitenkin on, itse pussi tuoksui ennen käyttöä, ja tuoksuu sen jälkeenkin, aivan kiistattomasti koivulle.

211221-saunatuoksut-saunologia-osmia-nystad-2256

Lopputulos: erilaisia elämyksiä, vastalle ei vaihtoehtoja

Testatut tuoksut ovat keskenään täysin eri maata ja on vaikea sanoa, onko toinen parempi. Kumpikaan ei tuoksu samalla kuin tuore koivu. Osmian tuoksu on hieman ärhäkkä ja epäilen, että siihen kyllästyy nopeammin. Nystad on säyseämpi ja jättää enemmän tilaa mielikuvitukselle, joten se kestänee paremmin käyttöä.

Kummallakin tuotteella saa rikastettua saunakokemusta ja palautettua mieleen sen lyhyen vuodenajan keskellä synkintäkin talvea. Ja kuten Nystad muistuttaa verkkosivullaan, toisin kuin vihdasta, laadukkaasta tuoksusta ei tule jälkikäteen siivottavaa. Osa ihmisistä tosin voi olla tuoksuille herkkiä, tai allergisia koivulle ylipäänsä.

Osmian 50 ml pullo maksaa 9€ ja siitä riittää tuoksua varmaankin 100 litraan löylyvettä. Nystad Sauna Co. kolmen 4 gr pussin pakkaus maksaa 10€ ja tämän voi käyttää säästeliäästi kuudella löylykerralla, 30-60 litraa. Vertailun vuoksi pakastettu vihta maksaa ehkä 8€ ja sen voi huolella käsiteltynä käyttää kahteen kertaan.

Tuoksuilla on runsaasti jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Esimerkkihinnat Saunashopista.

Saunologian puolesta elämyksellisiä joululöylyjä ja tervettä saunavuotta 2022!

Saunologia ei kirjoitushetkellä myy mainittuja tuotteita

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop