Laudemateriaalit ja lauteiden pintakäsittely

Tämä artikkeli on toinen osa Saunologian laudepakettia. Tässä postauksessa katsellaan erilaisia lauteiden pintaan sopivia puumateriaaleja, edellisessä osassa käytiin läpi laudemallit. Paketin seuraavissa osissa syvennyttään lauteiden mitoitusohjeisiin ja suunnitteluun.


Päivitys 24.1.2017

Artikkelissa ei alunperin muistettu mainita lauteiden vaikutuksesta saunan lämpiämiseen. Lauteet nimittäin sitovat lämpöenergiaa suhteessa laudemassaan, koska ne pitää myös lämmittää löylyhuoneen käyttölämpötilaan. Arvioiden mukaan niiden osuus on kuitenkin alle 10%. Asia kannattaa huomioida mikäli lauteista suunnittelee hyvin massiivisia, sillä tämä voi nostaa.

Saunan energiankulutuksen jakautuminen
Saunojen sähkönkulutuksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Lauteiden rivillä numerot ilmeisesti väärässä järjestyksessä. Lähde: Eino Rantala, Sauna-lehti 4/1981.

Saunan istuimeksi kelpaavan materiaalin pitää olla huonosti lämpöä johtavaa, kestää lämpöä ja kastumista sekä pysyä kohtuullisen pitävänä myös kosteana. Kaakelit, lasi ja metalli eivät lämmönjohtavuuden takia sellaisenaan kelpaa. Kaakelia voidaan vesijäähdyttää siedettävälle lämpötilalukemalle, mutta tällöin muodostuu hygieniariskejä, koska ainoastaan korkea pintalämpötila pitää laudepinnat bakteereista ja muista pikkuvieraista puhtaana

Erilaiset puumateriaalit ovat perinteisiä ja varmoja valintoja. Rakennustiedon Saunan suunnittelu –kirjan lista lauteisiin suositelluista puista on:

  • Kuusi (vaalea)
  • Haapa (hyvin vaalea)
  • Leppä (ruskea)
  • Abachi (apassi; hyvin vaalea)

Hyvin saatavilla olevaa mäntyä ei suositella lauteisiin pihkaisuuden takia. Kuusen on myös parempi olla vähäoksaista. Jos lauteet haluaa tehdä oman metsän puista, kannattaa aloittaa hyvissä ajoin sillä erityisesti haavan pitää antaa kuivua taapelissa jopa useamman vuoden tai se vääntyilee asennuksenkin jälkeen.

Erilaisten laudemateriaalien valikoima on viime vuosina lisääntynyt. Uusina vaihtoehtoina on tullut valikoimaan ulkomaisia eksoottisia lautoja. Näitä ovat:

  • Jättiläistuija (ruskea)
  • Tervaleppä (vaalean punertava)
  • Magnolia (ruskea)
  • Saarni, lämpökäsitelty
  • Hemlock (ruskea)

Perinteisiä lautoja on myös tullut saataville lämpökäsiteltynä. Lämpökäsittely parantaa puun kosteuskestävyyttä ja muuttaa sen ulkonäköä sekä tuoksua. Männyn lämpökäsittely poistaa pihkaisuusongelman, joten lämpökäsiteltynä sitäkin voidaan käyttää. Lämpökäsiteltyä mäntyä myydään mm. nimellä Radiata, mutta esimerkiksi Helsingin Löyly-saunaravintolan puumateriaalin toimittanut Nextimber valmistaa myös vastaavaa tuotetta.

Alla olevaan kollaasiin olen kerännyt eri laudemateriaalit, joista jälleenmyyjien verkkokaupoista (K-Rauta, Starkki, Saunainter ja Ylöjärven puu) löytyi esimerkkikuvia. Ainoastaan lämpökäsitelty tervaleppä ja kanadan lehmus eli hemlock eivät mahtunut potrettiin.

161110-laudemateriaalit_kollaasiTuoreiden puiden lisäksi hienoa olisi saada vertailuun 5-10 vuotta käytössä olleita lautoja.

Lautojen lisäksi monista materiaaleista valmistetaan valmiiksi muotoiltuja kaidepuita tai lauteen etulautoja. Kuusta saa myös valmiiksi sävytettynä. Sarokas muu erikoistuotteena tuppeensahattua haapalankkua. Pieneksi haasteeksi voi muodostua se, ettei materiaaleja juuri saa yli 40 mm paksuna, mikä haastaa erilaisten laudejalkojen tekemisen samasta materiaalista.

Liimattua ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteen etureunalaudaksi K-Raudassa. Muotoilu maksaa. Liimapuu on epätavallista, mutta pitää haavan hyvin muodossa
Liimattua ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteen etureunalaudaksi K-Raudassa. Muotoilu maksaa. Liimapuu on epätavallista, mutta pitää haavan hyvin muodossa

Lämpökäsitelty puu tuoksuu voimakkaasti vielä pitkään, joten materiaalin kannattaa tutustua ennen valintaa sen kannalta sopiiko se omaan nenään. Vertailevaa tietoa – erityisesti uusien – materiaalien toimivuudesta saunassa ei tosin juuri ole. Muotonsa säilyttävyyden lisäksi kuumuus- ja kosteuskäyttäytymisen arviointi on objektiivisesta näkökulmasta mahdotonta ilman asian tutkimista. Jaan yhden mielipiteeni. Olen itse kokenut apassin kosteana turhan liukkaaksi. Sen hiontapöly on myös tutkimusten mukaan allergisoivaa, joten omaan käyttöön en tällaista hankkisi.

Radiata mäntylauta
Radiata mänty on esimerkki lämpökäsitellystä laudematerialista, jossa on hyvin voimakas pintakuvio, tumman punaruskea sävy ja erottuva ominaistuoksu

Suuri osa laudepuista tuodaan ulkomailta, mukaan lukien haapaa ja mäntyä. Laudepuun alkuperästä ja mahdollisesti valmistuksen eettisyydestä kiinnostuneen kuluttajan kannattaa tutustua tarkasti ostoksen vaatimuksenmukaisuusselvitykseen (DoP), josta alkuperämaa selviää. Tämä ei tietenkään kerro mitään puun tuotantoprosessin vaikutuksista. Tästä syystä puumateriaaleille on erilaisia sertifiointeja, kuten FSC, joka lupaa puun olevan ympäristöystävällisesti tuotettua tavaraa. Edellä mainittu Löyly käytti myös venäläistä FSC puuta.

Laudemateriaaleja saa lähes kaikista puutavaraa toimittavista liikkeistä, mutta myös sauna-alan erikoisliikkeistä. Vaikkapa K-Raudan nettikaupasta löytyy laaja valikoima erilaisia laudetarvikkeita. Kiinnostava tuote materiaaleihin tutustumiseen on SaunaInterin puutavaraesimerkkikitti. Kannattaa huomioida, että puutavaran standardileveys on 90 mm ja paksuus 28-30 mm, mutta monia lautoja on saatavilla myös suuremmissa kokoluokissa. Ei kuitenkaan välttämättä lankkuina tai pystypilareina.

Laudemateriaalisampler kitti Saunainteriltä
Laudemateriaalisampler kitti Saunainteriltä

Myyjän mielipide lautemateriaaleista

Koska riippumatonta tietoa uusista laudemateriaaleista ei ole saatavilla, päätin konsultoida alan yritystä aiheen tiimoilta. Lauteisiin ja saunavalaisimiin erikoistuvan SunSaunan Juha-Pekka Huusko vastaili kysymyksiini materiaalien kehityksestä alkaen historista: ”15 vuotta sitten lähes kaikki myymämme lauteet valmistettiin apassista. Nyt sitä ei myydä juuri kenellekään.” Apassi oli rakennusteknisesti helppo ja hyvä tuote, jota tuotiin Afrikasta.

Toinen eksoottinen puu 20 vuoden takaa on jättiläistuija. Suosittu ja kestävä pohjois-amerikkalainen puu, jonka kysyntä on pysynä hillittynä korkean hinnan vuoksi. Sunsaunalla on kuitenkin tullut myyntiin puolenkymmentä uutta materiaalia sitten 90-luvun lopun, jolloin yritys aloitti.

Milloin materiaalien muutos alkoi?

Huusko kertoo materiaalien lähihistoriasta. Uusien materiaalien esiinmarssi alkoi 2000-luvun alussa tervalepällä. Kiinnostusta vaihtoehtoihin synnytti myös pitkään erinomaisena vaihtoehtona pidetyn apassin laadun vaihtelu. Seuraavaksi alettiin lämpökäsittelemään puita, ensimmäisenä haapaa. Tässä vaiheessa lämpökäsittelyn oppirahat piti vielä maksaa ja vasta seuraavaksi uuniin laitettu leppä tuli ulos kunnialla, kun prosessi oli saatu kuntoon. Huusko kertoo:

Liian nopeasti ja kuumassa käsitellyt haavat halkeilivat ensin sisältä, myöhemmin saunassa myös pinnasta

Nykyään lämpökäsittely on hyvin hallinnassa ja tulokset halutunlaisia.

Suomessakin tunnetut puulajikkeet leppä ja haapa hankitaan Baltiasta, jossa puut ovat paksumpia ja parempilaatuisia. Viimeisimpänä 2010-luvulla on mukaan tullut amerikkalainen lämpökäsitelty jättipuu magnolia, josta saadaan leveä ja näyttävä syistä lautaa. Myös radiata mänty tuodaan Kanadasta.

Uusien materiaalien esiinmarssi on siis selvyys, mutta mihin niiden suosio perustuu? Ovatko uudet materiaalit teknisesti parempia vai onko muoti tehnyt tummasta puusta uuden valkoisen?

Laudelaudan voi valita värin ja syykuvion perusteella. Laudoissa ei ole mainittavia eroja istumamukavuuden suhteen, kunhan ne on sahattu oikein

vastaa Huusko. Hänen mielestään esimerkiksi tässä artikkeleissa esitellyillä ominaispainoeroilla ei ole käytännön merkitystä. Kestävyyden suhteen eroja löytyy. Lämpökäsitellyt materiaalit toimivat parhaiten erityisesti kovassa käytöissä olevissa kohteissa. SunSaunan julkisten saunojen lauteet tehdään järjestelmällisesti kotimaisesta lämpökäsitellystä männystä. Lämpökäsitelty mänty on myös varsin edullista materiaalia, joten sitä voi tässä mielessä suositella myös kotirakentajalle (materiaalien hinnoista lisää laudepaketin viimeisessä osassa).

"Lämpökäsittely hävittää puusta sokerit ja sulkee huokoista siderakennetta, jolloin puu on paremmin suojassa homeelta ja bakteereilta. Tumma peittää myös tehokkaasti käytön jälkiä." Huusko jatkaa.

Lauteiden ominaistuoksu on hankala asia. Hajumieltymykset ovat henkilökohtaisia ja Huuskon esimerkiksi apassin joidenkin epämiellyttävänä pitämä ominaistuoksu ei tullut aina välittömästi esille. Toistaiseksi ainoa vaihtoehto on siis arvioida silmää miellyttävä lauta haistelemalla itse. Yksityissaunan materiaalin mahdollisesti allergisoivuudesta ei JP Huuskon mukaan kannata hirveästi stresssata. Juha-Pekalle on 20 vuoden laudekauppiaan uralla paljastunut asiakkaan laudepuuallergia kaksi kertaa.

Lauteiden käsittely

Itse valitsin lauteeni klassisista vaihtoehdoista haavan ulkonäön ja saatavuuden vuoksi. Haapa on hyvin vaalea laudemateriaali ja oli sellaisenaan halutun sävyinen. Ikääntyessään se tosin tulee harmaantumaan.

Lauteiden pintakäsittelyyn on tarjolla rajattua valikoima erilaisia tuotteita. Esimerkiksi Tikkurilan Supi saunavahalla voi lauteita myös suojaamiseen lisäksi sävyttää. Mitä tahansa maalia ei lauteisiin kannata laittaa, sillä vääräntyyppinen maali ei välttämättä ole lämmetessään mukava istuinpinta.

Perinteisistä ratkaisuista parafiiniöljy on neutraali ja edullinen käsittelyaine, joka suojaa lauteita lialta ja kosteudelta. Sitä saa edullisesti apteekeista tai Biltemasta. Sunsauna suosittelee myös parafiiniöljyä kaikille käyttämilleen laudemateriaaleille ensisijaiseksi käsittelyaineeksi. Mitä tahansa öljyä ei kannata käyttää, sillä ne voivat ruokkia homeita tai sieniä.

Lauteet voi myös jättää kokonaan käsittelemättä. Kevyemmässä käytössä eroa ei välttämättä huomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia akateemisesta tutkimuksesta ja opetan edelleen satunnaisesti Aalto-yliopistossa.