Skip to content Radiata mäntylauta

Laudemateriaalit ja lauteiden pintakäsittely

Tämä artikkeli on toinen osa Saunologian laudepakettia. Tässä postauksessa katsellaan erilaisia lauteiden pintaan sopivia puumateriaaleja, edellisessä osassa käytiin läpi laudemallit. Paketin seuraavissa osissa syvennyttään lauteiden mitoitusohjeisiin ja suunnitteluun.


Päivitys 24.1.2017

Artikkelissa ei alunperin muistettu mainita lauteiden vaikutuksesta saunan lämpiämiseen. Lauteet nimittäin sitovat lämpöenergiaa suhteessa laudemassaan, koska ne pitää myös lämmittää löylyhuoneen käyttölämpötilaan. Arvioiden mukaan niiden osuus on kuitenkin alle 10%. Asia kannattaa huomioida mikäli lauteista suunnittelee hyvin massiivisia, sillä tämä voi nostaa energian kulutusta.

Saunan energiankulutuksen jakautuminen
Saunojen sähkönkulutuksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Lauteiden rivillä numerot ilmeisesti väärässä järjestyksessä. Lähde: Eino Rantala, Sauna-lehti 4/1981.

Saunan istuimeksi kelpaavan materiaalin pitää olla huonosti lämpöä johtavaa, kestää lämpöä ja kastumista sekä pysyä kohtuullisen pitävänä myös kosteana. Kaakelit, lasi ja metalli eivät lämmönjohtavuuden takia sellaisenaan kelpaa. Kaakelia voidaan vesijäähdyttää siedettävälle lämpötilalukemalle, mutta tällöin muodostuu hygieniariskejä, koska ainoastaan korkea pintalämpötila pitää laudepinnat bakteereista ja muista pikkuvieraista puhtaana

Erilaiset puumateriaalit ovat perinteisiä ja varmoja valintoja. Rakennustiedon Saunan suunnittelu –kirjan lista lauteisiin suositelluista puista on:

 • Kuusi (vaalea)
 • Haapa (hyvin vaalea)
 • Leppä (ruskea)
 • Abachi (apassi; hyvin vaalea)

Hyvin saatavilla olevaa mäntyä ei suositella lauteisiin pihkaisuuden takia. Kuusen on myös parempi olla vähäoksaista. Jos lauteet haluaa tehdä oman metsän puista, kannattaa aloittaa hyvissä ajoin sillä erityisesti haavan pitää antaa kuivua taapelissa jopa useamman vuoden tai se vääntyilee asennuksenkin jälkeen.

Erilaisten laudemateriaalien valikoima on viime vuosina lisääntynyt. Uusina vaihtoehtoina on tullut valikoimaan ulkomaisia eksoottisia lautoja. Näitä ovat:

 • Jättiläistuija (ruskea)
 • Tervaleppä (vaalean punertava)
 • Magnolia (ruskea)
 • Saarni, lämpökäsitelty
 • Hemlock (ruskea)

Perinteisiä lautoja on myös tullut saataville lämpökäsiteltynä. Lämpökäsittely parantaa puun kosteuskestävyyttä ja muuttaa sen ulkonäköä sekä tuoksua. Männyn lämpökäsittely poistaa pihkaisuusongelman, joten lämpökäsiteltynä sitäkin voidaan käyttää. Lämpökäsiteltyä mäntyä myydään mm. nimellä Radiata, mutta esimerkiksi Helsingin Löyly-saunaravintolan puumateriaalin toimittanut Nextimber valmistaa myös vastaavaa tuotetta.

Alla olevaan kollaasiin olen kerännyt eri laudemateriaalit, joista jälleenmyyjien verkkokaupoista (K-Rauta, Starkki, Saunainter ja Ylöjärven puu) löytyi esimerkkikuvia. Ainoastaan lämpökäsitelty tervaleppä ja kanadan lehmus eli hemlock eivät mahtunut potrettiin.

161110-laudemateriaalit_kollaasiTuoreiden puiden lisäksi hienoa olisi saada vertailuun 5-10 vuotta käytössä olleita lautoja.

Lautojen lisäksi monista materiaaleista valmistetaan valmiiksi muotoiltuja kaidepuita tai lauteen etulautoja. Kuusta saa myös valmiiksi sävytettynä. Sarokas muu erikoistuotteena tuppeensahattua haapalankkua. Pieneksi haasteeksi voi muodostua se, ettei materiaaleja juuri saa yli 40 mm paksuna, mikä haastaa erilaisten laudejalkojen tekemisen samasta materiaalista.

Liimattua ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteen etureunalaudaksi K-Raudassa. Muotoilu maksaa. Liimapuu on epätavallista, mutta pitää haavan hyvin muodossa
Liimattua ja lämpökäsiteltyä haapaa lauteen etureunalaudaksi K-Raudassa. Muotoilu maksaa. Liimapuu on epätavallista, mutta pitää haavan hyvin muodossa

Lämpökäsitelty puu tuoksuu voimakkaasti vielä pitkään, joten materiaalin kannattaa tutustua ennen valintaa sen kannalta sopiiko se omaan nenään. Vertailevaa tietoa – erityisesti uusien – materiaalien toimivuudesta saunassa ei tosin juuri ole. Muotonsa säilyttävyyden lisäksi kuumuus- ja kosteuskäyttäytymisen arviointi on objektiivisesta näkökulmasta mahdotonta ilman asian tutkimista. Jaan yhden mielipiteeni. Olen itse kokenut apassin kosteana turhan liukkaaksi. Sen hiontapöly on myös tutkimusten mukaan allergisoivaa, joten omaan käyttöön en tällaista hankkisi.

Radiata mäntylauta
Radiata mänty on esimerkki lämpökäsitellystä laudematerialista, jossa on hyvin voimakas pintakuvio, tumman punaruskea sävy ja erottuva ominaistuoksu

Suuri osa laudepuista tuodaan ulkomailta, mukaan lukien haapaa ja mäntyä. Laudepuun alkuperästä ja mahdollisesti valmistuksen eettisyydestä kiinnostuneen kuluttajan kannattaa tutustua tarkasti ostoksen vaatimuksenmukaisuusselvitykseen (DoP), josta alkuperämaa selviää. Tämä ei tietenkään kerro mitään puun tuotantoprosessin vaikutuksista. Tästä syystä puumateriaaleille on erilaisia sertifiointeja, kuten FSC, joka lupaa puun olevan ympäristöystävällisesti tuotettua tavaraa. Edellä mainittu Löyly käytti myös venäläistä FSC puuta.

Laudemateriaaleja saa lähes kaikista puutavaraa toimittavista liikkeistä, mutta myös sauna-alan erikoisliikkeistä. Vaikkapa K-Raudan nettikaupasta löytyy laaja valikoima erilaisia laudetarvikkeita. Kiinnostava tuote materiaaleihin tutustumiseen on SaunaInterin puutavaraesimerkkikitti. Kannattaa huomioida, että puutavaran standardileveys on 90 mm ja paksuus 28-30 mm, mutta monia lautoja on saatavilla myös suuremmissa kokoluokissa. Ei kuitenkaan välttämättä lankkuina tai pystypilareina.

Laudemateriaalisampler kitti Saunainteriltä
Laudemateriaalisampler kitti Saunainteriltä

Myyjän mielipide lautemateriaaleista

Koska riippumatonta tietoa uusista laudemateriaaleista ei ole saatavilla, päätin konsultoida alan yritystä aiheen tiimoilta. Lauteisiin ja saunavalaisimiin erikoistuvan SunSaunan Juha-Pekka Huusko vastaili kysymyksiini materiaalien kehityksestä alkaen historista: ”15 vuotta sitten lähes kaikki myymämme lauteet valmistettiin apassista. Nyt sitä ei myydä juuri kenellekään.” Apassi oli rakennusteknisesti helppo ja hyvä tuote, jota tuotiin Afrikasta.

Toinen eksoottinen puu 20 vuoden takaa on jättiläistuija. Suosittu ja kestävä pohjois-amerikkalainen puu, jonka kysyntä on pysynä hillittynä korkean hinnan vuoksi. Sunsaunalla on kuitenkin tullut myyntiin puolenkymmentä uutta materiaalia sitten 90-luvun lopun, jolloin yritys aloitti.

Milloin materiaalien muutos alkoi?

Huusko kertoo materiaalien lähihistoriasta. Uusien materiaalien esiinmarssi alkoi 2000-luvun alussa tervalepällä. Kiinnostusta vaihtoehtoihin synnytti myös pitkään erinomaisena vaihtoehtona pidetyn apassin laadun vaihtelu. Seuraavaksi alettiin lämpökäsittelemään puita, ensimmäisenä haapaa. Tässä vaiheessa lämpökäsittelyn oppirahat piti vielä maksaa ja vasta seuraavaksi uuniin laitettu leppä tuli ulos kunnialla, kun prosessi oli saatu kuntoon. Huusko kertoo:

Liian nopeasti ja kuumassa käsitellyt haavat halkeilivat ensin sisältä, myöhemmin saunassa myös pinnasta

Nykyään lämpökäsittely on hyvin hallinnassa ja tulokset halutunlaisia.

Suomessakin tunnetut puulajikkeet leppä ja haapa hankitaan Baltiasta, jossa puut ovat paksumpia ja parempilaatuisia. Viimeisimpänä 2010-luvulla on mukaan tullut amerikkalainen lämpökäsitelty jättipuu magnolia, josta saadaan leveä ja näyttävä syistä lautaa. Myös radiata mänty tuodaan Kanadasta.

Uusien materiaalien esiinmarssi on siis selvyys, mutta mihin niiden suosio perustuu? Ovatko uudet materiaalit teknisesti parempia vai onko muoti tehnyt tummasta puusta uuden valkoisen?

Laudelaudan voi valita värin ja syykuvion perusteella. Laudoissa ei ole mainittavia eroja istumamukavuuden suhteen, kunhan ne on sahattu oikein

vastaa Huusko. Hänen mielestään esimerkiksi tässä artikkeleissa esitellyillä ominaispainoeroilla ei ole käytännön merkitystä. Kestävyyden suhteen eroja löytyy. Lämpökäsitellyt materiaalit toimivat parhaiten erityisesti kovassa käytöissä olevissa kohteissa. SunSaunan julkisten saunojen lauteet tehdään järjestelmällisesti kotimaisesta lämpökäsitellystä männystä. Lämpökäsitelty mänty on myös varsin edullista materiaalia, joten sitä voi tässä mielessä suositella myös kotirakentajalle (materiaalien hinnoista lisää laudepaketin viimeisessä osassa).

"Lämpökäsittely hävittää puusta sokerit ja sulkee huokoista siderakennetta, jolloin puu on paremmin suojassa homeelta ja bakteereilta. Tumma peittää myös tehokkaasti käytön jälkiä." Huusko jatkaa.

Lauteiden ominaistuoksu on hankala asia. Hajumieltymykset ovat henkilökohtaisia ja Huuskon esimerkiksi apassin joidenkin epämiellyttävänä pitämä ominaistuoksu ei tullut aina välittömästi esille. Toistaiseksi ainoa vaihtoehto on siis arvioida silmää miellyttävä lauta haistelemalla itse. Yksityissaunan materiaalin mahdollisesti allergisoivuudesta ei JP Huuskon mukaan kannata hirveästi stresssata. Juha-Pekalle on 20 vuoden laudekauppiaan uralla paljastunut asiakkaan laudepuuallergia kaksi kertaa.

Lauteiden käsittely

Itse valitsin lauteeni klassisista vaihtoehdoista haavan ulkonäön ja saatavuuden vuoksi. Haapa on hyvin vaalea laudemateriaali ja oli sellaisenaan halutun sävyinen. Ikääntyessään se tosin tulee harmaantumaan.

Lauteiden pintakäsittelyyn on tarjolla rajattua valikoima erilaisia tuotteita. Esimerkiksi Tikkurilan Supi saunavahalla voi lauteita myös suojaamiseen lisäksi sävyttää. Mitä tahansa maalia ei lauteisiin kannata laittaa, sillä vääräntyyppinen maali ei välttämättä ole lämmetessään mukava istuinpinta.

Perinteisistä ratkaisuista parafiiniöljy on neutraali ja edullinen käsittelyaine, joka suojaa lauteita lialta ja kosteudelta. Sitä saa edullisesti apteekeista tai Biltemasta. Sunsauna suosittelee myös parafiiniöljyä kaikille käyttämilleen laudemateriaaleille ensisijaiseksi käsittelyaineeksi. Mitä tahansa öljyä ei kannata käyttää, sillä ne voivat ruokkia homeita tai sieniä.

Lauteet voi myös jättää kokonaan käsittelemättä. Kevyemmässä käytössä eroa ei välttämättä huomaa.

31 thoughts on “Laudemateriaalit ja lauteiden pintakäsittely

 1. Jonna Elo

  Työn alla on lämmittämätön pihasauna, johon nyt suunnittelen lauteita. Purin juuri lähes 20v palvelleen pergolan, jonka palkeista saisi rakennettua upeat lauteet. Palkit on mäntyä, joka ei kovin kehuttu laudemateriaali lämpökäsittelemättömänä ole, mutta onko tuo lähes 20 vuoden paahteessa ja pakkasessa olo voinut tehdä palkeista vähemmän pihkaavaa? Toki tarkoitus olisi hioa kulunein pinta pois ja sen jälkeen käsitellä laudesuojalla, mikäli laudekäyttöön palkkeja otan. Mitä olet mieltä?

  Vastaa
 2. Jonna

  Suunnitelmissa haapa lauteet omasta metsästä mutta jos haluaisi lämpöhaavan väristä siintä, onnistuisikohan sävyttämällä vai tuhoon tuomittu idea?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Raakahaapa imee kyllä aika hyvin saunavahaa, joten tämä on mahdollista.
   Kannattaa ostaa 0,25 l sävytetty vaha ja kokeilla rauhassa oikeaan palaan, kun lankut on kuivattu ja höylätty.

   Lassi

   Vastaa
 3. Juha

  Lämpökäsitelty mänty soveltuu siis hyvin esim. laudemateriaaliksi.
  Onko tavallinen/normaali mänty seiniin-kattoon huono materiaali? Voisiko käyttää katossa?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Normaali mänty on usein pihkaista, joten sitä ei voi suositella. Kuusipaneelissa on sama riski mutta sitä kuitenkin tarjotaan ja itselläni on sellaista ollut katossa .

   Vastaa
 4. Kari

  "Saunologian laudepaketti" -linkki ei enään tätä nykyä toimi missään artikkelissanne.

  Vastaa
 5. Heikki

  Voiko saunan lauteet “kelottaa” rautavihtriilillä ja myöhemmin sitten ennen käyttöönotto vielä parafiiniöljyllä? Rautavihtriiliä käytetään kuisteilla ja ihoa ne eivät tietääkseni ärsytä, mutta kuumassa sisätilassa?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hyvä kysymys, johon minulla ei ole selvää vastausta.

   Omien kokemusteni perusteella en käyttäisi sitä sisällä paikassa missä käytetään vettä ja mahdollisesti muita kemikaaleja. Pinta nimittäin reagoi näköjään vuosia käsittelyn jälkeen esim. linnun kakka tekee siihen edelleen läikkiä. Esteettisen haitan mahdollisuus on siis huomattava joten suosittelisin puupinnoille mieluummin petsiä.

   Katso artikkeli Älä pilaa saunaa väärällä maalilla!

   Lassi

   Vastaa
  2. Juha Kirjonen

   Itseasiassa ärsyttää paljasta ihoa jonkun verran ja jonkun aikaa laitosta. Ja toisekseen tarvii “säätä” tehdäkseen sitä harmaata, eli ilman vettä ja aurinkoa tulos on aika laiha. Lähinnä typerä vihreä säväys. Voisi tietty käsitellä ja jättää vähäksi aikaa vaikka pystyyn ulkoseinustalle ja kun harmaantuneet niin kokeilla öljytä. Voipi vaan se harmaus kärsiä siitä öljystä.

   Vastaa
 6. Harri Ruoho

  Hei, tehtiin sauna remontti. Puumateriaaliksi valittiin tervaleppä. Millä aineella saunan puut kannattaisi suojata ja voidaanko ko. suojausainetta sävyttää?

  t: Harri
  ps. vastaus s-postiin, Kiitos

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   Olen edelleen sitä mieltä että lauteiden suojakäsittely riittää. Sävytys onnistuu kuultavasti vahalla, muuta en suosittele.

   Vastaa
 7. Juha Vane

  Millä kannattaisi kuusi paneelit josta katto ja seinät teen suojata?
  Sopiiko se parafiiniöljy myös seiniin?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Juha,

   Oksaton kuusi on mahdollinen, muttei hirveän suositeltava materiaali pihkariskin vuoksi.
   En pitäisi tarpeellisena kuusen käsittelyä millään aineella, parafiiniöljyä ei kannata käyttää seinissä sen lyhytikäisen suojan takia.

   Lassi

   Vastaa
 8. Tapio Outinen

  Lehtikuusi käy myös saunaan, kuten normi kuusi. Ulkoverhouksessa loistava.

  Puutoimi Ylöjärvi löytyy mm. kanttaamatonta haapaa 45 mm vahvana, lappeet höylättynä, tervaleppää taisi olla 25 mm vahvaa kanttaamatonta. Ja ovat leveitä.
  Paneeleita saarnesta, tammesta, lämpökoivusta, lämpökäsitellystä abassista, eli kyllä sitäkin puulajia saa, Thermo Royal nimi.

  Vastaa
 9. Juha Kirjonen

  Ostettiin 12-15 vuotta täysin hylättynä ollut mökkikiinteistö, jossa myös toki saunarakennus. Saunalla kaikki paikat täys hämiksenverkkoa ja kärpäsenpaskaa, paitsi apassista tehdyt lauteet ja pukuhuoneen penkki. Ei verkon verkkoa, eikä yhtään paskatäppää apassissa… Kuin eilen laitetut. Myös pukuhuoneen penkillä rullalla ollut matto on täysin puhdas.
  Mikähän siinä puussa vanhana hylkii hyönteisiä, jos se tuoreena on niille vielä arka?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   Kiinnostava huomio! Apassihan on luokiteltu allergeeniseksi materiaaliksi (http://www.phadia.com/da/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Occupational-Allergens/Allergens/Abachi-wood-dust-/) joten tämä ei ehkä täysin yllätä. Käyttäytymisen muuttuminen ajan kuluessa sen sijaan on erikoista.

   Toisaalta, apassia ei Suomeen enää taideta maahantuoda, joten materiaalia on paha enää suositella.

   Lassi

   Vastaa
 10. Niilo

  Mitenkä perus leveä ja paksu kuusilankku soveltuisi?

  Olisi moista mutta täytyisi pinnasta hioa tulostetut tehdas tekstit pois ja muuta varastossa tullutta pientä jälkeä, hionta mietityttää tuleeko siitä ongelmia pitkässä juoksussa kun kuullut että kuusi täytyisi aina vain höylätä jos lauteeksi meinaa ja kuinka hionolla pinta täytyisi hioa jotta tulisi kestävä pinta?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Lauteita huolletaan yleisesti hiomalla, joten en usko että tämä olisi ongelma, erityisesti jos päälle laittaa yhden, ohuen kerrokseen saunavahaa.

   Vastaa
 11. Heppu Markiisi

  Itse laitoimme juuri rouvan kanssa saunaamme Rusticwoodin polttokäsitellyt hirsipaneelit ja lauteet. Näyttäviä ovat kun lauteetkin olivat muistaakseni 60mm vahvat ja 220mm leveät.

  Vastaa
 12. Tapani

  Sarokas särmätty haapanlankku on 40-45mm paksua ja sitä saa jopa 350mm leveänä.

  Vastaa
  1. lassial

   Tammi on painavaa puuta, tästä syystä se olisi muihin puulajeihin nähden lämpimän tuntuista.

   Vastaa
  2. Hirsimökin rakentaja

   Meillä jäi terassista yli leveää siperian lehtikuusta. Voisikohan tästä rakentaa lauteet puusaunaan? Tuntuu ikävältä heittää hukkaan hyvää puutavataa. Kokemuksia?

   Vastaa
   1. Harri H

    Itse tein lehtikuusesta lauteet mökkisaunaan ja tuli aivan mahtavan hyvät. Materiaali oli itselläni hieman uniikimpaa, 5cm paksua tuppeen sahattua ja jalkalaude ja porrasistuin 55-60cm leveä, istuinlaude 2krt 35-40cm leveät. Pelkäsin sitä, että tiheänä puuna kuumeneeko liikaa ja testasin kotona sähkösaunassa 80 asteessa ja en huomannut normi kuusilauteeseen juurikaan eroa. IKI original kiukaan kanssa kun lämpöä ei nosteta kovin kuumaksi, niin nämä lauteet ovat pikemminkin viileät kun menee löylyttelemään. Runkomateriaaliksi sain vielä 2″x5″ lehitikuusi lankkua => luulisi kestävän kosteusrasitusta. On aivan mahtavan kosteat löylyt tällä kombolla ja ei notku eikä nitku lauteet (2,5m leveät lauteet ja 3 tukijalkaa).

   2. Lassi A Liikkanen

    Kiitos vinkistä Harri, mutta kiinnostaisi tietää mistä sait tuollaista lehtikuusta? Tutkin juuri lehtikuusituotteita ja löysin ainoastaan peruslautaa ja satunnaisen 48 mm laudan, mutta en mistään esim. 2x5" lankkua?

   3. Harri H

    Keski-suomessa kasvaa suuria lehtikuusia ja näitä kun on kaadettu, niin yksityinen sahuri oli ollut hereillä ja onko se nyt kehäsaha jolla tällaiset ylisuuret tukit saa tuppeen sahatuksi ja taapeliin kuivumaan . Toinen puoli oli vielä höylättynä näissä noudettaessa ja 4m pituisiksi oli sahattu. Tori.fi ssä näitä kaupattiin ja ajattelin, että tässä elämäni tilaisuus. Lisäksi runkomateriaali 2x5 lankku on pohjois-karjalasta joltakin yksityiseltä sahalta lähtöisin varmaankin samoilla periaatteilla kuin tuo edellinen. Tori löytö tämäkin (jäi myyjältä ylimääräiseksi terassinrakennuksesta)
    Eli minulla sitten varmaan melko ainutlaatuiset lauteet 🙂
    Pintaa en halunnut käsitellä mitenkään ja ainakin nyt puoli vuotta mennyt aivan loistavasti (kiukaan lähellä olevat lähimmät lankut saanut muutamia pienen pieniä "hikikarpaloita" pihkasta, joita ei vielä kädellä tunne mutta läheltä katsottuna erottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop