Älä pilaa saunaa väärällä maalilla!

Saunan maalaaminen voi tarkoittaa kahta asiaa: joko löylyhuoneen sisätilojen pintakäsittelyä tai saunamökin ulko- ja sisäpintojen maalaamista. Tässä artikkelissa keskitytään sisämaalaukseen ja oikeiden maalien valintaan, erityishuomiona hengittävyys ja maalien turvallisuus. Esittelen joitakin marginaalisia maalituotteita ja kerron mitä rajoituksia maalien valintaan liittyy. Loppuun mahtuu tarinaa oman saunamökkini pintakäsittelystä ulkoseinien molemmin puolin.


Päivitys 24.1.2017

Petsausvaihtoehtoja paljastui äskettäin lisää. Sopivilla rautasulfiitin kaltaisilla kemikaaleilla puu voidaan saada vaihtamaan väriään ilman varsinaista pintakäsittelyä. Käsittelytavat ovat historiallisia ja täältä Colorian blogista löytyy ilmeisesti yli sata vuotta vanha ohjeistus, joka kattaa erityisesti jalopuiden petsaukseen monen kirjaviin sävyihin. Kiinnostava variaatio tästä on Visantin Saunakirjasta poimittu seuraava resepti: 3-4% pyrogallushappoa levitetään petsattaville puupinnoille, huoneen ilmanvaihto suljetaan ja tilan lattialle tuodaan avoin astia 30-45% ammoniakkia. Tämä sävyttää puun ilmeisesti antiikkiruskeaksi. Vanhan ajan temput vaikuttavat tästä ajasta arvioituna lähes alkemialle, taikojen toistettavuutta rajoittaa kemikaalien saatavuus.


Saunan sisäpuolinen pintakäsittely – kannattaako sauna maalata?

Saunan pintakäsittelyn vaikutukset ovat lähes 100%:sti esteettisiä. Saunan pintakäsittelyn avulla voi puu- ja tiilipintoja suojata likaantumiselta sekä helpottaa niiden siivoamista. Kuten edellisessä seinistä kertovassa postauksessa kerroin, ei mikään tunnettu pintakäsittely paranna saunan lämpö- tai ilmanlaatutekijöitä.

Saunan voi siis halutessaan jättää käsittelemättä. Käsittelystä ei ole merkittäviä hyötyjä, mutta kustannuksia ja mahdollista huoltomaalausvaivaa pitkässä juoksussa muodostuu.

Itse en omaan hirsisaunaani alun perin suunnitellut pintakäsittelyä. Mm. Panu Kaila ja Risto Vuolle-Apiala kannattavat saunan sisäseinien jättämistä käsittelemättä. Vuolle-Apiala ensisijaisesti perinnesyistä, Kaila hengittävyyden takia.

Käsittelin oman saunani ulkoa rautavihtrillillä, mutta se ei ole soveltuva käsittelyaine sisätiloihin, etenkään kuumaan ja kosteaan saunaan. Päädyin kuitenkin lopulta sävyttämään saunani sisäpuolelta noudattaen Kailan ohjeita mahdollisimman kevyen pintakäsittelyn suhteen. Hän ehdotti kahvin tapaista luonnollista sävytettä, itse päädyin teolliseen petsiin joka on pelkkä väriaine. Miten tähän päädyttiin?

170104-amello_lahikuva_20161015_113038

Mitä maali on?

Maali on yksi ratkaisu puun tai muun rakennusmateriaalin pintakäsittelyyn. Maali sisältä sideainetta, liuotinta, apuainetta sekä mallipigmenttejä. Erilaiset maalit kuten öljy, akrylaatti, silikaatti, kalkki, savi, multa jne. sisältävät vaihtelevan kombinaation näitä aineita. Apuaineista homeenestoaineet ovat tärkeitä kosteissa ja viileissä olosuhteissa. Maalit eroavat lakoista peittävyydeltään, lakoista puuttuu pigmentti, minkä takia ne ovat kuivuttuaan läpinäkyviä.

Saunan sisämaalin valinta

Saunan maaleihin liittyy pari suurta haastetta. Saunan pintakäsittelyn eräs haaste on ollut sopivien aineiden tai ”saunamaalien” valikoima. Suurin osa tavanomaisesti sisämaaleista ei sovellu saunan lämpötiloihin. Esimerkiksi mikään Osmon puuvaha ei kestä lämpöä Tämän vuoksi markkinoille on tuotu erityisesti saunaan tarkoitettuja pintakäsittelytuotteita, kuten Tikkurilan Supi Saunasuoja ja Supi Saunavaha. Teknokselta löytyy vastaavat akrylaatti- ja vahapohjaiset tuotteet.

Näiden tuotteet mahdollistavat puusaunan sävyttämisen niin ettei maali ainakaan lämpötilan vuoksi irtoa seinästä. Niitä on myös testattu, joten niistä ei pitäisi irrota kuumanakaan ei-toivottuja kemikaaleja huoneilmaan.

Saunan eri kohteille on kuitenkin omat tuotteensa. Erityisen herkkä kohde ovat lauteet, joihin Tikkurilan tuotteista suositellaan ainoastaan Saunavahaa. Seinät, katot peitelaudat voi käsitellä myös vahalla tai sitten Saunasuojalla. Jos lattia on puuta, kuten saunamökeissä saattaa olla, niin siihen kannattaa valita jokin kestävämpi tuote, esim. öljypohjainen maali. Lattia ei kuitenkaan lämpene toisin kuin ylempänä olevat rakenteet.

Ei maali saunaa tee

Nimestään huolimatta mainitut saunamaalit eivät ole välttämättä mitenkään erityisen hyväksi saunalle, ainakaan mitä tulee hengittävyyteen tai ilmanlaatuun.

Maalien vesihöyrynvastukset Unto Siikasen Rakennusfysiikka-kirjan mukaan kertoo seuraavaa erilaisten aineiden höyrynvastuksista (Zp (m2sPa)/kg x 10-9):

Materiaali Höyrynvastus Zp
Puukuitulevy n. 0,5
Silikaattimaali 0,7-0,8
Akrylaattilateksi 2,5-4,0
Alkydimaali 9,5-16,0
Muovikalvo 0,1 mm 200

Akrylaatti sulkee siis höyryä selvästi. Siitä huolimatta akrylaatti ei ole nykyisin sama tuote kuin pahamaineinen lateksi 50-60 vuotta sitten. Nimi kuitenkin elää. Erilaiset akrylaattimaalit (akryylilateksi, akryylimaali, akrylaattimaali) ovat vesiohenteisia niin sanottuja dispersiopintakäsittelyaineita. Niissä veden haihtuminen mahdollista maalipinnan syntymisen ja kovettumisen. Pinta on yhtenäinen

Kylmillään olevien saunarakennusten pintakäsittely on sitten toinen ongelma.. Alle kymmenen asteen lämpötilassa ja ilmankosteuden noustessa syntyy hyvät olosuhteet homeiden kasvulla.Kosteus ja hengittävyys asiat pitää miettiä tarkkaan, tai voi käydä niin, että maali irtoaa seuraavan kevään jälkeen maalin ja puupinnan väliin päässeen kosteuden aiheuttaman homehtumisen vuoksi.

Esimeriksi pellavaöljymaalit, joissa ei ole erillistä homeenestoa, tarjoavat itse asiassa ravinteita homeiden kasvulle. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa ja sulkee siksi osan muutoin saunaan mahdollisesti kelvollisista maaleista pois pelistä – ainakin ulkosaunojen osalta. Jäljelle jää kuitenkin koko joukko saunaan soveltuvia maaleja. Sitten huonot uutiset.

Kukaan ei tiedä miten maalit tarkalleen ottaen saunassa toimivat.

Tunnetut saunamaalit ovat kyllä turvallisia, mutta niiden käyttäminen ohennettunakin ei muuta mihinkään sitä, että ne ovat akryylipohjaisia. Akryylipohjaiset saunasuojat vähentävä puuseinän hengittävyyttä ja vähentävät siten sen hygroskooppista potentiaalia, josta seinäartikkelissa puhuin. Akryyli on käytännössä liimaa ja lopputulosta on verrattu saunan sullomisella muovipussiin. Tämä on ehkä liioittelua, mutta toistaiseksi ei ole parempaakaan tietoa.

Muiden pintakäsittelyaineiden, kuten saunavahan, vaikutuksista en ole onnistunut löytämään luotettavaa tietoa. Valmistajiltakaan sitä ei kuluttajille heru. Periaatteessa ideaalinen maali olisi hengittävä, mutta likaa hylkivä materiaali joka kuitenkin sitoo maalipigmentin tiukasti kiinni seinään.

Onko maali myrkkyä?

Lähdetään siitä, ettei yksikään maali ole tarkoitettu nautittavaksi sisäisesti. Historiallisesti maalit sisälsivät todellisia myrkkyjä kuten lyijy, kromi ja kadmium. Vaarallisesti ainesosat ovat sittemmin hävinneet maaleista sitä mukaa, kun on ymmärretty niiden olevan myrkkyä. Tämän vuosituhannen ongelma on erilaisten yhdisteiden nopea lisääntyminen ilman vastaavaa tietoa niiden terveysvaikutuksista.

161018-gas_mask-pixabayMaalien ”terveellisyys” erilaisten kemikaalipäästöjen suhteen mietityttää joitakin. Eräs ihmisille ja ympäristölle haitallisten kemikaalien ryhmä ovat orgaaniset liuotteet eli VOC yhdisteet (volatile organic compounds). EU on asettanut maalien VOC päästöille omat raja-arvonsa, jotka on maalien tuoteselosteissa esitetty. Käytännössä saunamaalit jakaantuvat kahteen ryhmään, nolla VOC-päästöisiin ja maksimirajan alittaviin tuotteisiin. Vesiohenteisina maalien tapauksessa raja on korkeintaan 130 g/l. Esimerkiksi Supi Saunavaha kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

VOC yhdisteet ovat kuitenkin vain yksi ryhmä haitallisia aineita. Toinen sisämaalien päästöistä kertova merkintä on Rakennusmateriaalien M päästöluokitus, joista M1 on paras taso. M1 päästöluokitus huomioi VOC yhdisteiden lisäksi muita kemikaaleja, kuten formaldehydin ja ammoniakin. Toisinkuin VOC, M1 on tuotekohtainen, vapaaehtoinen sertifiointi, joka löytyy lähinnä suurimpien maalitehtailijoiden tuotteista – kuten yllä mainitusta Supi Saunavahasta.

Kemikaaliyliherkkien ihmisten maalivalintojen spekulointiin eivät kuitenkaan olemassa olevat standardit riitä. Esimerkiksi Maria Nordin mainitsee blogissaan koko joukon kemikaaleja, jotka eivät välttämättä kuulu VOC tai M1 mittausten piiriin. Hän suosittelee varman päälle pelaajille kalkki- ja savimaaleja. Näitä myyvä Biofarben kertoi kuitenkin, etteivät nämä tuotteet sovi saunaan lämpö- ja kosteuskestävyysominaisuuksiensa vuoksi.

Kun saunassa ei nykyään enää asuta, niin suhtautuisin saunan kemikaalikuormitusriskeihin suhteellinen rauhallisesti. Toisaalta saunaan ei pidä mennä sutimaan mitä tahansa edellisen vuosikymmen purkinpohjaa, koska kaikki maalit eivät sinne missään tapauksessa sovi. Mikäli epäilee tai tietää olevansa jollekin kemikaalille allerginen, kannattaa tämä toki huomioida. Samalla pitää muistaa, että myös "luonnonmukainen" puu tuottaa ilmaan omia päästöjään.

Vaihtoehtoisia saunan pintakäsittelyaineita

Koska tulin itse siihen tulokseen, että sauna pitää sävyttää, mutta en kaipaa muita pintakäsittelyn vaikutuksia, lähdin kyselemään myös pienvalmistajilta maalivinkkejä. Eräs vinkki löytyi myös netistä.

Selvittäessäni pienempien maalivalmistajien saunatuotteita löysin seuraavan valikoiman vaihtoehtoisia tuotteita, joiden valmistajat kertoivat näiden sopivan puun sävyttämiseen:

Myöhemmin kävi ilmi, että myös Liberonilla oli tarjolla spriipohjaista petsiä sekä Kuultomaalia. Petsi ei ole oikeastaan pintakäsittely- vaan väriaine esimerkiksi Amellon kanssa suositellaan erillistä öljykäsittelyä. Wikipedian mukaan spriipetsit kuivuvat nopeasti eivätkä vaikuta puun pintaan (syiden eläminen) näkyvästi.

Eräs blogin lukija vinkkasi ystävällisesti Tikkurilan Kivitex silikaattimaalista, jolla saunan tiilimuurin tai muun betonipinnan voisi käsitellä. Silikaattimaalit ovat ominaisuuksiltaan hyviä, lämmön kestäviä, hengittäviä ja emäksisinä luontaisesti hometta torjuvia. Valitettavasti maali ei sovellu puupinnoille.

On myönnettävä, ettei ymmärrykseni pintakäsittelyn teoriasta ehtinyt projektin aikana kehittyä riittävästi, jotta olisin voinut järkeillä mikä näistä akrylaatin vaihtoehdoista olisi saunaan paras vaihtoehto. Asioista kiinnostuneelle lukijalle voi suositella Puuproffan pintakäsittelyopasta sekä Mikkolan ja Böökin Ikkunakirjaa (Moreeni, 2011).

Saunamökin pintakäsittelysuunnitelma

Teoreettisista pohdinnoista seuraavaksi käytännön toimiin oman saunani maalaamiseksi.

Blogia vuonna 2016 sponsoroinut Tikkurilan avusti mökin pintakäsittelyn suunnittelussa. Tikkurilan Maalilinja (puhelinnumero 010 8608600, arkisin 8-19) auttaa tuotevalinnoissa kaikkia kuluttajia, mikä on ainakin alkuun pääsemisessä hyväksi. Maalauspalvelut pystyvät myös konsultoimaan värivalinnoissa ja heillä on valmiiksi mietittyjä värikokonaisuuksia, joiden avulla saunamökin ulkoilmeen pystyy rakentamaan nopeasti.

Tein Tikkurilan avustuksella seuraavan pintakäsittelysuunnitelman:

(Suunnitelmataulukon voi avata myös tästä linkistä)

Suunnitelma oli hyvä apu tuotevalinnoissa, mutta jätti vielä aika monta asiaa auki. Suurin puute oli värisävyjen tarkoituksellinen aukijättäminen tässä vaiheessa, mikä pakotti raapimaan päätä asian suhteen monasti myöhemmin. Syy oli tosin selvä ja maalarin päässä.

Värisävyn ja maalin valinta – kokeilukulttuurin puolesta

Massiivihirsiseinän pintakäsittely on kertaluokkaa merkittävämpi valinta kuin paneloidun seinän, sillä kerran sävytetyn seinän väriä ei myöhemmin enää helposti vaihdeta. Käsittelyaineesta riippuen väripigmentti voi tunkeutua sen verran syvälle puuhun, ettei pintaa pysty pelkästään hiomalla palauttamaan ”alkuperäiseen” tilaansa.

Väritutkimus
Värisävyn ja peittävyyden tutkimista oikean puumallin avulla

Testailin saunan sisäsävyä ennen käsittelyä useampaan kertaan. Tällöin käytössä oli vielä Tikkurilan kuultavia saunasuojia, joiden eri sävyjä kokeilin. Kokeileminen oli välttämätöntä sillä peittävyyttä oli todella vaikea ennakoida.

Tikkurila värikartta
Tikkurilan saunatuotteita voi sävyttää kuultavat sisävärit kartan sävyillä, tässä vain osa sävyistä

Tässä vaiheessa oli jo päätetty, että saunan ja pukuhuoneen sävyt tulisivat olemaan erilaiset ja saunasta tulisi tummemman puoleinen. Värin lisäksi kokeilu paljastaa pintakäsittelyaineen mahdollisen vaikutukset puun syihin ja tunkeutumisen esimerkiksi omassa seinässäni pinnassa olevan pihkan alle.

Useampien kokeilujen jälkeen värisävyvalinta päätyi Tikkurilan kuultavan sisävärikartan tummimpaan sävyyn, Hiileen. Kokeilut tapahtuivat jo kesällä, hyvän aikaa ennen käsittelyä.

Villa värisävy
Kokeilu pukuhuoneen sisäseinän pinnassa Villa-värisävyllä. Kertakäsittely peittää yllättävän voimakkaasti alla olevan värivaihtelun

Koska pintakäsittely tosiaan venähti pitkälle syksyyn, ehti ajatus ja ymmärrys maalauksen vaikutuksesta kehittyä. Päädyin kasvavan epätietoisuuden vallitessa jättämään Saunasuojan tai Vahan käytön väliin ja hankin lopulta 4 litraa Amellon saunapetsiä. Valinta perustui osaltaan toisen bloggaajan kokemuksiin, mutta enemmän ihan pelkkään arpapeliin ja ajatukseen siitä, että pintakäsittely jäisi minimiin mutta sävytys maksimoituisi.

Amellon petsi
Amellon petsi työvälineineen käyttövalmiudessa. Kuvattu ulkona maalihöyryjen vähentämiseksi

Kuten todettu, mitään luotettavaa tietoa suuntaan tai toiseen ei ollut saatavilla. Olisin voinut oikeastaan valita minkä tahansa muun tuotteen, Colorian, Uulan tai Perinnetaidon öljyn. Amellon valmis savusauna sävy vaikutti sopivalle, joten tilasin ensin 2 sitten toiset 2 litraa kyseistä nestettä. Suomessa sitä saa valitettavasti ainoastaan Netraudan tilausvalikoimasta.

Vedonlyönti osoittautui sävyn suhteen voitokkaaksi. Minulla ei ole valitettavasti toistaiseksi mitään tapaa todeta, onko tuote muutoin sen parempi kuin akryylipohjaiset saunasuojatkaan.

Petsauksen alku. Petsi kuivui kylmissä (+5-10 C) oloissa nopeasti. Seinä piti käsitellä kahteen kertaan tasaisesti peittävän pinnan aikaansaamiseksi.
Petsauksen alku. Petsi kuivui kylmissä (+5-10 C) oloissa nopeasti. Seinä piti käsitellä kahteen kertaan tasaisesti peittävän pinnan aikaansaamiseksi.

Pitää muistaa, että seinien lisäksi saunassa on aika monta muutakin mahdollisesti sävytettävää kohdetta. Itse valitsin kattopaneeleihin valmiiksi tuntemattoman valmistajan saunavahalla pintakäsitellyn Aureskosken paneelin. Lauteita ei sävytetty. Kuusilattiat käsittelin itse Tikkurilan Supi Lattiaöljyllä ja tasoitetun tiilimuurin Teknoksen SuperLateksilla.

SuperLateksin sävytys epäonnistui ensimmäisellä kerralla ja seinästä tuli aluksi tumman myrkyn vihreä. Syynä oli värikarttamuunnos, jonka kaava oli värinsekoitusohjelmistossa väärä. K-Rauta teki onneksi uuden erän korvauksetta eri koodilla ja lopputulos oli paljon parempi – lähes neutraali tumman harmaa.

Toinen pintakäsittely
Toinen käsittely lautojen ollessa jo paikoillaan. Käsittely alkaa hyvän tavan mukaan sisäänkäynnin vastaisesta nurkasta...

Hirsiseinän pintakäsittely

Ulkovärisävyjen päättäminen oli lähes mahdotonta, koska mökin rautavihtrillikäsittely  ei paljastanut todellisiaan kasvoja välittömästi. Senkin jälkeen, kun käsittely oli purrut ja hirsikehikko siirretty rakennuspaikalle, sävyjen hakeminen eteni yrityksen ja erehdyksen kautta.

Rautavihtrilliastia
Seinien lisäksi käsittelin monia muita ulko-osia, kuten tässä terassin kattoa kannattavat pystytolpat, rautavihtrillilä. Vihtrilliä on valmistettu ohjeen mukaan lämpimään veteen, tilkalla käsitiskiainetta.

Ensimmäisiä ”pakkoliikkeitä” oli räystäslautojen sävyn valitseminen, joka tuli ajankohtaiseksi, kun kattoa alettiin rakentamaan. Se tuli hieman yllätyksenä.

Tein ensimmäinen veikkauksen sopivaksi räystäsväriksi, maalasimme laudat Tikkurilan Vinha pohjamaalilla ja kertaalleen keskiharmaaksi sävytetyllä Vinhalla molemmin puolin lautaa. Meni pahasti pieleen.

Räystäslauta maalattuna
Sävyjen yhteensopivuus mökin vihtrillin aiheuttaman muutoksen kanssa selvisi vasta käyttöpaikalla. Tässä ensimmäinen tyydyttävän värinen lauta on jo asennettuna.

Kun vein ensimmäisen maalatun räystäslaudan sijoituspaikan lähelle, pisti heti silmään, että värin täytyy olla tummempi. Samalla väriä murrettiin neutraalista harmaasta selvästi (puna)ruskeaan. Ruskeasta löytyi ensimmäisellä yrittämällä värikarttaa konsultoiden sopivampi sävy.

Loppumietelmiä maaleista ja pintakäsittelystä.

Suurilla maalivalmistajilla on tuotteita läjäpäin ja niiden houkutuksena on erityisesti hyvä saatavuus. Tikkurilan ja Teknoksen maaleja saa mm. lähes kaikista rautakaupoista ja Prismoista hyvin pitkälle samoihin hintoihin. Vastaavia tuotteita on pienemmilläkin valmistajille, mutta niiden markkinointi- ja myyntimahdollisuudet ovat rajoitetummat.

Maalaaminen on suhteellisen työnintensiivistä hommaa. Olemme tähän mennessä tehneet lähes kaiken pintakäsittelyn talkootöinä. Pienen mökin kohdalla töitä ei ole valtavan paljoa, mutta useat käsittelykerrat ja kuivumisajat tarkoittavat, että mikään ei valmistu ihan käden käänteessä.

maalaustalkoot
Maalaushommissa useampi maalari ei tee huonompaa soppaa ja aikakin kuluu viihtyisämmin sekä nopeammin

Jos rakennustyötä ja maalaamista ostaa, kannattaa mahdollisuuksien mukaan hankkia pintakäsiteltävät materiaalit valmiiksi käsiteltyinä. Saunassa tosin ovet ja ikkunat kannattaa jättää puuvalmiiksi, ellei valmistaja pysty poikkeuksellisesti tekemään käsittelyä saunaan soveltuvalla aineelle.

Tätä kirjoitettaessa maalaukset saunalla ovat edelleen kesken. Niitä jatketaan ensi vuonna. Pukuhuoneen osa tiilimuuria maalataan Tikkurilan Muurimaalilla ja pukuhuoneen seinähirret käsitellään vaalealla saunasuojalla hirren kostumisen aiheuttamien sävyerojen tasaamiseksi.

Ikkunan ja oven pieluslaudat ja smyygit täytyy vielä monin paikoin pohjamaalata sekä pintamaalata, sillä niiden käsittely jäi täysin syystalven jalkoihin. Puun pitää kuitenkin ehtiä kunnolla kuivua talven jäljiltä, eli touko-kesäkuussa päästään vasta viimeistään ulkopinnat.

Kiitokset Panu Kailalle, Risto Vuolle-Apialalle ja Tikkurilan Maalilinjan työntekijöille haastatteluista.

Lue lisää:

Puuproffan erinomainen katsaus pintakäsittelymenetelmiin, tuotteisiin ja väripigmentteihin: http://www.puuproffa.fi/PuuProffa_2012/7/pintakasittely/pintakasittely

Perinnemestarin ulkoseinien maalausohjeita:
http://www.perinnemestari.fi/?id=65&id2=83

4 kommenttia artikkeliin ”Älä pilaa saunaa väärällä maalilla!

 1. Hannu V.

  Miten sitten tervaus? Ainakin siellä täällä myydään löylyveteen lisättävää saunatervaa, niin mistä se ajatus on peräisin?
  Itse lähinnä ajattelin, että josko vähintäänkin alimmat hirret tervaisi, niin kestävät kosteuttakin sitten paremmin. (eli 1/3 tervaa, 1/3 pellavaöljyä ja 1/3 puutärpättiä).
  Mutta miten sen käy jos saunaa lämmittää..?

  Vastaa
  1. Hei,
   Kommenttisi viittaa saunatuoksuihin, ne ovat selvästi asia erikseen, vähän kuin tervashampookin.

   Tervan käytöstä sisätiloissa ei löydy juuri tietoa tai suosituksia luotettavista lähteistä. En itse suosittelisi sitä pintarakenteisiin. En toisaalta näe sitä tarpeellisenakaan, jos sauna kuivataan lämmittämällä.

   Sen sijaan lattian tukirakenteisiin tervaasisältäviä aineita voi hyödyntää, mikäli nämä ovat kosteudella alttiita - kuten rakolattian tapauksessa.

   Lassi

   kts.
   https://suomenluonnonmaalit.fi/terva-puunsuojauksessa/

   https://www.lansivayla.fi/blogi/454163-epatasainen-tervamaali-hirsiseinassa-hairitsee

   Tykkää Saunologiasta Facebookissa: FB.com/saunologia

   Vastaa
 2. Sampo Nurmentaus

  Mites saunan seinien mustaaminen toholla? Ilmeisen vanha konsti, jolla paitsi saa tumman savusaunamaisen tunnelman niin myös suojaa puuta lahottajia vastaan.

  Vastaa
  1. Hei, toki seinäpaneeleita voi myös liekittämällä tummentaa. Tällaisen "pintakäsittelyn" huono puoli on toki sitten se, että pitkälle vietynä se muuttaa puun pintarakennetta hiiltyneeksi ja todennäköisimmin heikentää sen hygrostaattista toimintaa. Ensimmäinen seikka on sitten savusaunamaisesti kiinni siitä, onko saunassa vaara joutua seinän kanssa kosketuksiin.

   Puun suojaamisen kannalta polttaminen varmasti vaikuttaa puunpintakerroksissa oleviin yhdisteisiin, joista osa toimii ravintona lahottajille. Kertaluontoisena käsittelynä tohottominen ei kuitenkaan ole samankaltainen kestosuojaus kuin perinteisessä savusaunassa lämmitysten aikana kertyvä nokikerros.

   Käsittely on lisäksi hieman työläs ja vaatii harjoittelua, mutta jos kokeilun jälkeen lopputulos miellyttää, niin ei näin tummennettu seinä varmasti ole käsittelemätöntä huonompi.

   Massivipuuseinän liekittäminen paikoillaan ei minusta sen sijaan kuulosta hyvälle idealle paloturvallisuussyistä 🙂

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia akateemisesta tutkimuksesta ja opetan edelleen satunnaisesti Aalto-yliopistossa.