Skip to content Saunologia.fi

Kysymyksiä ja vastauksia

Olen koonnut tälle sivulle sähköpostilla vastaanottamiani sekalaisia kysymyksiä vastauksineen. Kysymyksiä voi laittaa sivulle myös kommentoimalla.

Vastaan kysymyksiin mahdollisuuksien mukaan. Tapauskohtaista neuvontaa tarjoan myös palveluna. Vastikkeena helpompiin kysymyksiin vastaamisesta julkaisen kirjeenvaihtoa tällä sivulla. Jos sinulla ei ole mitään tätä vastaan, lähetä kysymyksesi rohkeasti!

Suosittelen artikkelien sisältöön liittyvien kysymysten lisäämistä kommentteina kyseisille sivuille.

Voiko ikkunan sijoittaa kiukaan yläpuolelle?

Pohditaan että onko väliä laitetaanko kiuas ikkunan alle vai olisko kuitenkin parempi muuttaa niin että ovi ja käynti siis olisi ikkunan puolella ja kiuas toisella puolella? Pelkään että ikkuna kärsii kiukaasta. Kiuas on sähkökiuas 7,5 kW, suojaetäisyydet tulenarkoihin rakenteisiin ovat sivuilla 10 cm, takana 10 cm ja ylhäällä 80 cm.

Käydessäni Asuntomessuilla, kiinnitin huomiota useampaan kohteeseen jossa oli tällainen ikkunajarjestely. Eli ei pitäisi olla ongelma. Ikkuna ei tarvi seinämateriaalista poikkeavaa suojausta.

Jos haluaa olla tarkka, voi hankkia karkaistua lasia olevan ikkunan ja siihen puisen kahvan (kts. saunan ikkuna-artikkeli).

Kiuas lattian tasolle?

Suunnitelmissa on rakentaa seniorisauna, jossa lauteet ovat lattiantasolla. Kiuas pitää upottaa lattiaan, jotta kivet olisivat lattiantasolla, jotta varpaat lämpenisivät. Oletko joskus törmännyt, että mitä seuraa, jos pilarimallisen sähkökiukaan laittaakin vaakasuoraan makuulle lattian tasalle? Palaako vastukset? Tällöin ei tarvitsisi upotusta tehdä. Kiuas voisi olla myös T-mallinen väärinpäin tai kaksi kiuasta päällekkäin, jotta löylyn tulo viipyisi kivissä kauemmin.
Minkälaisia kiukaita tuon tyyppisiin löylyhuoneisiin laitetaan?

Ensimmäinen mieleen tuleva vaihtoehto olisi upottaa kiuas alakertaan niin, että kivipinta olisi lattian tasolla.

Tavallisen jatkuvalämmitteisen kiukaan kääntäminen kyljelleen voi onnistua vaikka niitä ei ole siihen suunniteltu. Voisi ehkä onnistua koteloimalla se uudestaan.

Kiukaan läpi pitäisi päästä kiertämään ilma ja toisaalta kiviä ei pitäisi kannattaa vastusten varaan, joten rautakaupassa tarvisi käydä katsomassa löytyykö kiuasmalli, jossa tämä onnistuisi. En osaa lonkalta sanoa.

Kiuasvalmistajilla, Narvi, Harvia, Helo, on neuvontapalvelu, joka voisi auttaa.

Sellainen aspekti tohon liittyy myös, että kiukaan korkeuden lisäksi koneellisella ilmanvaihdolla voi olennaisesti vaikuttaa lämpötilaan. Laskemalla kattoa vastaavasti alemmas, esim. 190cm on normikiukaallakin mahdollista lämmittää koko huone.

Saunan lämpömittarien luotettavuus?

Hei haluisin tietää mikä mittari tai mittarit näyttää lähimmäs oikein , ollaan 3-kertaa viikossa saunotaan ja näyttää mittari 120 tai enemmän ja ei voi olla niin paljon et noin 20-30 astetta liikaa ehkä ja puulämmitteinen kiuas.

Siellä kerrotaan miten mittarin voi tarkistaa. Kannattaa huomata, ettei lämpötila kerro koko totuutta kylpyolosuhteista.
Digitaaliset sekä lasiputkimittarit ovat todennäköisesti aina tarkempia kuin viisarimittarit. Kosteusmittareiden suhteen tilanne on epäselvä.
Kovin tuoreita testejä ei ole kuitenkaan olemassa.

Kiukaan teho/hyötysuhde?

Ensi kesänä on tarkoitus tehdä ulkosauna ja nyt talven aikana ajattelin tehdä itse jatkuvalämmitteisen puukiukaan vesisäiliöllä. Itse tehtyjä kiukaita on monenlaisia ja mielipiteitä riittää minkälainen sen pitäisi olla. Mietin tässä sitä että miten saisi kotikonstein helposti mitattua kiukaan tehoa tai hyötysuhdetta.. Osaisitko sinä antaa neuvoa? Ei ole tarkoitus tarkkaan niitä tutkia, mutta jos siihen olisi joku helppo niksi, millä saisi vähän suuntaa.
Kiukaan tehon määrää aika pitkälle arinan koko (ja puiden pitää mahtua sisään).
Hyötysuhteen arviointi on kyllä ISO-standardin mukaisestikin aika epämääräistä. Piipun päästä tulevien savukaasujen lämpötilan ja CO2/happipitoisuuden mittaaminen olisi ehkä luotettavin muttei kotioloissa kovin halpa vaihtoehto. En olisi siitä kovinkaan huolissaan, jos vaan sauna lämpiää...
0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop