Skip to content

Testi Harvia Spirit – Silmän ja löylyn iloa

Harvia Spirit on Muuramen kiuastehtaan tuorein sähkökiuas, joka kiilaa kiinnostavaan sisustuskiukaiden tuotekategoriaan alle tuhannen euron hintaluokassa. Saunologian testissä kiuas keräsi paljon positiviisia havaintoja erityisesti lämpiämisajan ja löylykapasiteetin suhteesta. Tuote vaikuttaakin lupaavalle maailmanvalloittajalle kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa. Lue koko juttu tai vaikka sen rinnakkainen, englanninkielinen versio!


Saunologiassa koetellaan tänä vuonna saunajournalismin rajoja, sillä olen julkaisemassa poikkeuksellisesti useamman kiuastestin. Aiemmin kiuasesittelyt ovat olleet satunnaisia, mutta uuden saunan myötä päätin antaa löylymoottoreille mahdollisuuden nousta Saunologian valokeilaan.

En ole aiemmin ollut vakuuttunut siitä, onko kiukaiden testaaminen laboratoriossa, tai erityisesti sen ulkopuolella, kovinkaan fiksua. Tekniikan Maailman ja Rakennusmaailma pitkien testiperinteiden varjossa on nimittäin selvää, että saman kategorian sähkökiukaiden väliset erot jäävät usein minimaalisiksi ja puukiukaiden testaamisessa pitäisi huomioida moninaiset päästöt sekä hyötysuhde. Palotapahtuman tutkimista varten tarvitaan kunnolliset laboratorio-olosuhteet, jotka ovat käytännössä täysin kuluttajatutkimuksen ulottumattomissa.

Toisaalta laboratoriot eivät useimmiten vastaa kenenkään todellisia saunaoloja, joten nyt kun yksi ”todellinen” saunaesimerkki suositussa alle 10 m3 kokoluokassa on käytössäni, totesin että yritetään. Kun vakioidaan muut tekijät mahdollisimman pitkälle ja vaihdetaan kiuasta samassa saunassa niin tästä voidaan varmasti oppia jotain. Joten nyt minulla on ilo ja kunnia esitellä ensimmäisenä saunaan saatu testikiuas, Harvia Spirit of Löyly SP90XW!

Mistä on kysymys: mikä Harvia Spirit?

Vuoden 2022 lopussa Harvia toi markkinoille uuden Spirit sähkökiukaan. Uusi seinäkiuas on tarkoitettu pieniin ja keskisuuriin saunoihin ( 5-14 m3). Se on saatavilla sekä 6 että 9 kW tehoisena ja sitä voidaan ohjata sekä tavanomaisella kiukaan ulkopuolisella että etäohjattavalla ohjauspaneelilla. Tästä syystä kiukaasta on myynnissä neljä variaatiota. Etäohjattavat mallit tunnistaa XW-päätteestä mallimerkinnän perässä ja niiden mukana tulee saunan sisälle asennettava kiukaan ohjausyksikkö. Esimerkiksi tässä testattu SP90XW lukeutuu näihin. E-malliin voi valita itse haluamansa yhteensopiva ohjauskeskuksen.

Tuoteryhmäpäällikkö Arto Harvia kertoo, että Spiritin kehitystyö alkoi vuonna 2021. Harvian tavoitteena oli tehdä turvallinen, nopeasti lämpiävä ja riittävällä kivimäärällä varustettu kiuas. Riittävänä kivimääränä kotisaunoihin Harvia piti 50 kilogrammaa, Spiritissä kiviä ilmoitetaan olevan 60 kg. Lämpiämisnopeus on yhteydessä riittävään ilmankiertoon. Harvian ajatuksissa Spirit olisi seuraava askel aiemmin yksinkertaista seinäkiuasta, kuten Vegaa, tai pientä pilarikiuasta kuten Cilindroa käyttäneelle kuluttajalle.

Arton mukaan aiemmista kiuasmalleista on otettu opiksi ja hyviä puoli on lainattu uuteen kiukaaseen, kuten Cilindrosta jatkokehitetty, kiukaan sisällä oleva kanavisto. Uuden kiukaan muotoja lähdettiin hakemaan ensimmäisenä Harvia Globe -kiukaan kautta, mutta lopullinen, epäsymmetrinen muotoilu löydettiin noin kymmenen iteraation jälkeen. Tällöin oli tultu kiitettävän kauas kaikista aiemmista Harvian malleista.

Kuvateksti: Spritin salainen ase, vastuksia suojeleva ja lämpöä johtava kanava.

Sisustuskiukaiden kilpailut

Harvian visioissa Spiritille tavoiteltiin modernia, globaalisti vetovoimaista ulkonäköä. Kiukaan haluttiin sopeutuvan saunaympäristöön, olevan kuin osa seinää. Spirit on siis tullut kilpailemaan pienten sisustuskiukaiden tai design-kiukaiden kategoriassa. Tässä pelissä menestyksekäs edelläkävijä on ollut virolainen Huum kiukaalla Drop.

Kyseinen kiuas on kerännyt runsaasti näkyvyyttä ja sitä on myyty onnistuneesti erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoille. Design-kiukaan vahvuus on sisustuksellisesti se, ettei se pyri hallitsemaan saunatilaa suurten pilarikiukaiden tavoin omalla estetiikallaan, vaan vie vain pienen osan seinä pinta-alaa. Jos sähköasennus suunnitellaan hyvin, sisustuskiuas voi näyttää enemmän eteeriselle koriste-esineelle tai kiviselle löylyalttaritaululle kuin oudolle, tekniselle tilalämmittimelle.

Mutta Huumin voitonhuumalla on ollut kääntöpuolensa. Muun muassa amerikkalaisten harrastajien suosimalta Reddit keskustelupalstan r/sauna -osastolta on kuulunut huolia tuotteen vastusten kestävyydestä sekä takuukorjausten ongelmista. Menemättä liian syvälle ongelmien syihin, yksi tekijä on ilmeinen.

On todellinen haaste saada 9 kW sähkövastukset sekä huomattava määrä kiuaskiviä mahdutettua pieneen tilaan. Jos tätä yritetään, tulee paketista erittäin pieni ja kiuaskivet tulevat olemaan väistämättä erittäin koville. Ja jos kivet eivät pysy ehjinä, eivät  vastuksetkaan kestä kauaa.

Tämän taustan huomioon ottaen oli ymmärrettävää, että Harvialla oli tuntuva insinöörihaaste suunnitella kilpaileva tuote, joka on sisustuksellisesti siisti, mutta teknisesti kestävä. Arto Harvian mukaan tehokas valmistustekniikka oli yksi kiukaan suunnitteluhaasteista. Siinä onnistuttiin muun muassa välttämällä kokoonpanossa kokonaan hitsausta.

Spiritin rakenne poikkea etelämaalaisesta kilpailijasta yhden olennaisen asian suhteen. Siinä missä Huum Dropin ydin on ahdettu täyteen vastuksia ja kiviä, on Spiritin keskus jätetty avoimeksi. Tämän tarkoitus on tehostaa konvektio, mutta se myös toisaalta säästää kiviä ja sitä kautta vastuksia, joita ei kuumimpaan pätsiin sijoiteta. Kivien kokonaismäärä toki kärsii.

Kuvateksti: Spiritin sisällä kivet eivät juurikaan ole kosketuksissa vastuksiin.

Kiuas suunnattu kansainvälisille markkinoille. Se on toukokuussa 2023 saatavilla jo useissa maissa, vuoden loppuun mennessä se tulee myyntiin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Aasiassa. Tuotevariantteja on neljä (6 ja 9 kW, kaksi ohjausvaihtoehtoa) ja kiukaaseen on saatavilla suojakaide sekä upotuskaide.

Kokemuksia Harvia Spiritistä

Spiritin tuotantoversio oli Saunologian arvioitavana huhtikuussa 2023. 9 kW kiukaan lisäksi testilaitteistoon kuului uusi löylyhuoneeseen sopiva ohjauskeskus eli tehoyksikkö sekä Xenio Wifi -ohjauspaneeli. Testaukseen osallistui saunologin neljän hengen talouden lisäksi kaksi pitkän linjan saunaharrastajaa. Kiuasarvio alkaa käytettävyydestä, jota arvioidaan ostamisen, asentamisen, käyttöohjeiden ja käytön osa-alueilla. Tämän jälkeen arvioidaan teknistä toimintaa, käyttömukavuutta ja löylyjä testiympäristössä, viimeisenä hinta-laatu -suhdetta.

Käytettävyys: Kiukaan ostaminen

Vaikka kiuas tuli Saunologialle lainana valmistajalta, tutustuin kiukaan hankintavaihtoehtoihin netissä. Kiuas on suhteellisen yksinkertainen ostaa, sillä sitä myydään erillisestä ohjauspaneelista ja tehoyksiköstä huolimatta yhtenä kokonaisuutena. Tämä ei tosin selviä tuotetiedoista ja asiakas joutuu olettamaan, että näin on. Kunhan muistaa tilata kiuaskivet, niin homma on helppo.

Käytettävyys: Kiukaan asennus

Sähkökiuaslaitteisto asennettiin Saunologian testisaunaan valmistajan toimesta. Asiantuntevalta asentajalta työhön kului reilu pari tuntia, joten kuluttaja-asiakkaan kannattaa varautua ainakin kolmen tunnin sähkötyölaskuun tällaista kokonaisuutta ensi kertaa asennettaessa. Kiuaskivien asennus ei kuulunut tähän työaikaan. Arviointi käynnistyy siitä, kun laitteisto oli saatu paikoilleen, mutta kivet puuttuivat ja ohjauspaneeli piti liittää langattomaan verkkoon.

Huomautus: Spirit on seinäkiuas, mutta tässä testissä sitä käytettiin kiinnitettynä valmistajan toimittamaan esittelyjalustaan. Jalustan korkeus vastaa tavallista asennuskorkeutta, enkä katso sen vaikuttaneen mitenkään kiukaan toimintaan.

Kiukaan kivittäminen pyöristetyillä oliviinidiabaaseilla oli mielenkiintoinen homma. Nimittäin kiukaan verkkorakenne on muotoilultaan hyvin ilmava. Käyttöohjeen mukaan kivitilan ulkoreunaan asennetaan isoimmat kivet. Isoja ja sopivasti aseteltuja kivien on oltavakin, koska ne muuten tippuvat iloisesti lattialle (tai asentajan varpaille).

Pyöristettyjä kiviä on hyvä olla varattuna ohjeissa mainittu 60 kg, jotta oikeankokoisia kiviä saadaan oikeisiin paikkoihin. Kiukaan sisäosissa on ahdasta. Siellä vastusten väliin jääviin koloihin pitää säästää pienet pitkulaiset kivet, jotka pujautetaan paikoilleen pystysuunnassa. Kiukaan takaseinän koloon ei käytännössä saa kiviä, tiputin kokeeksi pari pientä, mutta luovutin. En usko, että kiviä saa ikinä sieltä pois ennen kuin ne luontaisesti hajoavat. Parempi siis jättää laittamatta.

Kuvateksti: Kiviä kiukaan kivitilan pohjalla, vastusten välissä. Kiviä on hyvin vaikea saada täältä pois ennen kuin ne ovat murentuneet.

Kokonaisuudessaan kivien asentamiseen meni kokeneelta kivittäjältä puolisen tuntia, kun kivet olivat valmiiksi avoimissa paketeissa ja valkoiset hanskat löydössä. Lue kivien vaihto-ohjeet erillisestä artikkelista. Sain kiviä mahtumaan kiukaaseen 58 kg, eli valmistajan ilmoitus piti hyvin tarkkaan paikkansa.

Käytettävyys: käyttöohjeet

Käyttöohjeet on jaettu kahteen osaan. Sähkökiuaslaitteiston mukana toimitetaan monikielisesti painettuna lyhyt ohje jokaiselle laitteiston osalle erikseen. Kieliä on mukana 8 tai 12. Eli kiukaan, ohjauspaneelin ja tehoyksikön ohjeet ovat kolmessa kirjasessa. Globaali lähestymistapa tavoittelee ilmeisesti paperin säästöä, sillä esimerkiksi ohjauspaneelin ohjeet ovat typistetyt ja käyttäjän on hyvä ladata pidempi, yksinomaan suomenkielinen PDF-ohje verkosta. PDF:t on linkitetty onneksi painettuihin materiaaleihin QR-koodeilla.

Käytäntö on ymmärrettävä, tosin tuntuu jo hieman vanhanaikaiselle kuluttajaelektroniikan käyttöohjeiden siirtyessä vauhdilla digimaailmaan. Toisaalta itse arvostan painettuja ohjeita, joiden lukeminen on joustavampaa, arkistointi haastavampaa.

Käyttöohjeen sisältö kiukaan osalta ei tarjoa yllätyksiä. Ohje kertoo riittävän selkeästi periaatteen kivien ladonnasta sekä kiukaan käytöstä. Harvian käyttöohjeisiin kuuluu kiinnostava ohje saunan rakenteesta sekä ilmanvaihdosta. Molemmat ovat riittävän oikeellisia ollakseen potentiaalisesti hyödyllisiä, vaikkeivat varmaan sellaisenaan riitä kenellekään rakennusoppaaksi.

Harvia Xenia Wifi ohjauspaneeli. Kuva (C) Harvia.

Etäohjattavan ohjauspaneelin kanssa käy selväksi, ettei dokumentaatio täysin vastaa ohjauspaneelin sielunelämää, sillä lisäasetuksista S-04 puuttuu ja S-07 on ohjeisiin nähden ylimääräinen. Mitä tämä tarkoittaa, no, toivottavasti ei mitään saunaelämyksen kannalta tähdellistä.

Käytettävyys: mobiilisovellus ja etäkäyttö

Etäohjauksen aktivointi tapahtuu sovelluksen ja ohjauspaneelin yhteistyönä. Myös langatonta verkkoa ja sen salasanaa tarvitaan. Sovelluksen ohjeet ovat selkeät, ohjauspaneeli on perinteisellä LCD-segmenttinäytöllä vanhanaikaisen oloinen ja vaatii ensikertalaiselta huomiota. Olen pelannut erilaisten ns. IoT-laitteiden kanssa aiemminkin ja mielestäni kiukaan yhdistäminen nettiin Android-sovelluksen kautta sujui suoraviivaisesti parissa minuutissa. Uskoisin, että tämä ei ole kynnyskysymys muillekaan käyttäjille.

Sovellus ilmoittaa aluksi, että jokaisen kiukaan mukana tulee kolmen vuoden ilmainen käyttöjakso sovellukseen. Tosin, tällä hetkellä Harvialla ei ole tilauspalvelua, joten toistaiseksi voi etäkäyttäjä huokaista helpotuksesta.

Esimerkkinäkymä MyHarvia -sovelluksesta lämmityksen käynnistyttyä. Sovellus on selkeä.

Etäkäytön käyttöönotto ei kuitenkaan ensiksi onnistunut. Kiuas tuli näkyviin sovelluksessa ja ohjauspaneelin syttyi Wifi-merkkivalo, mutta sovelluksen mukaan kauko-ohjaus ei ollut käytettävissä huolimatta siitä, että kaikki asetukset oli tehty ohjeiden mukaan.

Tai näin aluksi luulin. Nimittäin, en ollut vielä sisäistänyt laitteen etäkäytön toimintaa, joka edellyttää ohjauspaneelin asettamista etäkäytön valmiustilaan painamalla virtanappia viiden sekunnin ajan. Tästä käynnistyy lähtölaskenta, jonka aikana saunasta pitää poistua ja laittaa ovi kiinni, mikäli turvalaitteena on ovikytkin.

Kun tein näin, etäohjauksen käyttöönotossa päästiin seuraavaan vaiheeseen, joka oli toimimaton ovikytkin. Turvamekanismina käytettävä magneettinen ovikytkin oli jumiutunut ja alkoi toimimaan vasta, kun se oli vaihdettu uuteen.

Tämän jälkeen käyttö sujui mutkitta. Sovellus on yksinkertainen ja sen päätoiminnot mahtuvat yhteen näkymään. Sovellus ilmoittaa odotetusti kännykän ilmoituksella (ns. Push notifikaatio) lämmityksen käynnistymisestä sekä saunan lämpiämisestä asetettuun lämpötilaan, myös silloin kun lämmitys käynnistetään ohjauspaneelista.

MyHarvian notifikaatioita Androidin ilmoitusalueella

Kiukaan tekninen toiminta

Kiuasta testattiin aiemmin esitellyssä Saunologian uuden päämajan sisäsaunassa, jonka koko on 3,5 m2, tilavuus 7,4 m3 ja mitoitustilavuus n. 11 m3. Harvian sähkökiuas tuli virolaisten 9 kW verrokkilaitteen tilalle ja sitä testailtiin samaan malliin pitäen muut erot mahdollisimman pieninä.

Testisaunaa oli aiemmin kuukauden aikana lämmitetty kymmenisen kertaa. Saunan lämpötilaa mitattiin käyttäen langattomia Ruuvi Tag -mittalaitteita, jotka oli sijoitettu saunaan pariin kiinteään mittapisteeseen. Sähkökiuasta vastapäiseen nurkkaan, n. 30 cm katosta sijoitettua mittaria käytettiin referenssinä löylyhuoneen lämpötilaksi. Aiempien saunakertojen huippulämpötila saunomisen alkaessa vaihteli 61­–70 ℃ välillä. Tavoitteeksi otin nyt 65℃ vertailtavuuden vuoksi.

Tavoitteeksi Spiritin kanssa otettiin siis myös sama lämpötila. Testin perusteella Spirit lämmitti saunan selkeästi nopeammin, aina alle tunnissa, parhaimmillaan 40 minuutissa. Vertailukiukaalla lämpiäminen vei aina vähintään tunnin, useimmiten 1 h 15 min, eli melkein kaksinkertaisen ajan. On huomattava, että lämpötila riippuu täysin mittauspisteestä ja esimerkiksi Spiritin tapauksessa on ohjauspaneelin tavoitelämpötila asetettava 85℃, jotta noin 70℃ lämpötila saavutetaan.

Tulokseen täytyy suhtautua sillä varauksella, että testijaksolla ulkolämpötilat nousivat vertailujakson nollalukemista noin kymmeneen ja koneellisen ilmanvaihdon vaikutus korvausilman lämpötilassa ei ole huomioitu. Ilmanvaihdon tason asetus oli kuitenkin vakio, mutta virtausta ei mitattu. Toisaalta kokeilussa lisätä poistoilmanvaihdon virtausta ei huomattu vaikutusta Spiritin lämpiämisaikaan.

Kiukaan ja löylyhuoneen pintalämpötilat

Kiukaan, kivien ja löylyhuoneen pintojen sekä ilman lämpenemistä tutkin lämpökameralla. Tästä selvisi, että kiuas käy kuumana. Pintakivien lämpötila oli lämmittämisen lopuksi 200-300℃, joten löylyä pitäisi irrota helposti. Kiukaan sivut eivät kuitenkaan kuumene vastaavalla tavalla, mikä tarkoittaa, että löylyvesi pitää tähdätä suoraan kiukaan päälle. Kiuas ei myöskään voi lämmittää lähimpiä pintoja kohtuuttomasti. Lämpökameran silmässä seinät eivät olekaan lämmenneet juuri muuta huonetta enempää eikä huoneen kuumin piste suoraan kiukaan yläpuolella ole kuin 10 astetta lämpöanturin kohtaa kuumempi.

Kiukaan pintalämpötila ennen löylyn heittoa nousee reilusti yli 200 asteen, mutta viileimmät osat kivitilan kyljissä pysyvät lähes huoneenlämpöisinä.

Maltillisen lämpöisinä pysyvät sivut ovat kaksipiippuinen juttu. Toisaalta kiukaan sijoittelulle on hyvät mahdollisuudet, toisaalta kiukaan kyljistä ei voi ottaa miedompia löylyjä. Tätä erityisesti yksi testiryhmän jäsen harmitteli omaan puulämmitteiseen katiskakiukaaseensa verrattuna. Asennus on kuitenkin varmasti turvallinen.

Seinä välittömästi kiukaan yläpuolella ei ole lämmennyt juuri muuta saunaa enempää. Lämpimin mittauspiste katossa.

Energiankulutus

Sähkönkulutusta Spiritin kanssa ei ollut mahdollista mielekkäästi mitata. Yhdellä esimerkkilämmityksellä sähköä kului parissa tunnissa selvästi alle 10 kWh.

Subjektiivisena arviona sanoisin, että kulutus vaikuttaa lupaavalle. Arvio perustuu ensisijaisesti hyvään lämpiämisnopeuteen ja toissijaisesti siihen, että käytön aikana kiuas ei ole jatkuvasti päällä. Kun kiuas oli saavuttanut tavoitelämpötilan, se oli päällä vain noin neljänneksen ajasta. Löylyä heitettäessä enemmän. Lyhyt lämmitysaika parantaa energiataloutta myös siksi, että lämpöä ehti karkaamaan löylyhuoneen ulkopuolelle vähemmän.

Nämä ovat siis havaittavissa olevia eroja vertailussa verrokkikiukaaseen, jonka sähkönkulutus on suhteellisen korkea huolimatta siitä, että molempien nimellisteho on sama. Sen lämmitysjakso on pitkä ja se on enimmäkseen päällä myös saunomisen aikana, mikäli kiertoilmatoimintoa käytetään. Vertailukiukaan kulutusta nostaa myös suurempi kivimäärä ja erilainen kiuastyyppi.

Millaiset löylyt Harvia Spiritista saa?

Saunologian testiryhmä antoi kokonaisuudessaan Spritin löylyille hyvän arvosana, vaikka omiin vaatimukseeni kiuas ei täydellinen pari ollutkaan.

Kiukaan löylyihin vaikuttavat ensisijaisesti kiuaskivien lämpötila, määrä sekä saunan lämpötilajakauma ja ilmankierto. Tässä tapauksessa pyrin siihen, että saunan lämpötila vastaisi mahdollisimman hyvin aiemman vertailukiukaan lämpötilaa ulkopuolisen mittarin näkökulmasta. Käytännössä erot kiukaan ja anturin sijoittelussa vaikuttivat niin, että Spiritin tavoitelämpötila oli suhteessa matalampi kuin vertailukiukaan (80 vs. 85℃). Todellinen lämpötila saunan mittauspisteessä on tällöin 65-70℃.

Saunologin henkilökohtaiseen saunaprotokollaan kuuluu saunomisen aloittaminen ilman löylyttelyä. Useimmiten makoilen lauteilla meditatiivisesti, kunnes alan hikoilemaan ja siirryn tämän jälkeen tavanomaiseen löylyttelyyn.

Oman kokemukseni on, että Spiritin löylykapasiteetti on niukka. Ensimmäiset löylyt ovat lämmityksen jälkeen tymäkät, mutta myöhemmin ankara löylyttelijä saa kiukaan kumartamaan. Jos haluaa enemmän löylyä matalammassa lämpötilassa, jää kivimäärä pieneksi. Kiuaskivien lämpiäminen kokonaisuudessaan riippuu myös saunan ja kiukaan tehosuhteesta. Esimerkkisaunassa kiuas vaikutti jopa ylitehoiselle siinä mielessä, että kivet olisivat voineet lämmitä pidemmänkin tovin.

Jos taas kovempia löylyjä ei kaipaa, niin tätä vajavaisuutta tuskin huomaa, sen verran paljon kiviä kiukaassa kuitenkin on. Tilannetta voi myös kompensoida nostamalla tavoitelämpötilaa, mihin tällä kiukaalla on hyvät mahdollisuudet. Omiin tarpeisiini kiuas toimi odotuksia paremmin. Ainoastaan oleskeluluaika vaikutti jäävän vertailukiukaaseen nähden lyhyemmäksi, mikä johtunee ilmankierron sekä erilaisen lämpötilajakauman vaikutuksista ja on luettava vertailukiukaan eduksi.

Talouden naispuolisten saunojien testiryhmä piti kiuasta ja löylyjä miellyttävän lempeinä. Heillä saunan lämpötila oli asetettu viitisen astetta muita kokeiluja alemmas. Sauna tuntui miellyttävän tasalämpöiselle ja löylyt itse annosteltuina sopiville. Vertailun vuoksi saunailman absoluuttinen oli 2/3 saunologin käyttämästä (44 vs. 70 g/m3).

Erikoisena havaintona Spiritillä on erikoinen ”käyntiääni”. Lämmityksen aikana ja erityisesti lämmityspulssin jälkeen kiuas naksuu ja paksuu huomattavasti. Tämä liittynee kiukaan sisärakenteen metalliosien elämiseen. Ääni ei ole erityisen voimakas, mutta hiljaisessa saunassa huomattava.

Suositukset – kenelle Harvia Spirit on hyvä kiuas?

Kuivan saunan tehokas sisustuskiuas. Muotoilun sopivuus omaan makuun käy parista kuvasta nopeasti selväksi. Mielestäni Spirit on hyvä haastaja Huum Dropille. Muotoilun suhteen kiuas on onnistunut vaihtoehto ihmiselle, joka ei halua kiukaan hallitsevan saunan sisustusta. Itse tosin olisin vaihtanut kiukaan etulevyn rosteriksi mustan sijaan. Spirit toimii siis hyvänä vaihtoehtona tavanomaiselle seinäkiukaalle – toki eri hintaluokassa.

Lattia- ja pilarikiukaisiin nähden Spirit koko on vahvuus. Kiukaan voi sijoittaa nurkkakiukaan tavoin hyvin pieneen tilaan. Lisäksi sen oma korkeus on kohtuullinen, minimissään 79 cm lattiasta.

Hyvää Parannettavaa
Energiatehokkuus

Muotoilu

Nopea lämpiäminen

Teknisesti vaikuttava rakenne

Etäohjaus

Lyhyet suojaetäisyydet

Löylykapasiteetti kovalle löylyttelijälle

Ohjauspaneelin käytettävyys

Kivien ladonta

Hinta ja laatu

Arvuuttelin Spiritin hintaa testiryhmäläisiltä, jotka ovat tottuneet ostamaan omat kiukaansa. Eräs näistä arveli hintalapusta löytyvät neljä numeroa, mutta yllätykseksi niitä on vähemmän, toisen rautakauppamuistot olivat parempia ja arvaus osui melkein nappiin.

Itse kiuas maksaa kirjoitushetkellä verkkokaupoissa halvimmillaan alle 600 euroa, Xenio Wifi-ohjauspaneelin kanssa yli 700€. Sähkökiuaslaitteisto kaikki osineen voi maksaa noin tonnin, jos kivien lisäksi hankkii suojakaiteen (140€) tai integrointikauluksen (80€). 6 kW malli on hieman edullisempi kuin 9 kW. Etäohjattavaa mallia ei voi pitää kalliina, sillä etäohjattavien laitteiden hinnat ovat olleet aiemmin selvästi korkeampia.

Sisustuskiukaan tai itse asiassa koko sähkökiuaslaitteiston asentaminen tulee maksamaan helposti pari sataa, riippuen hieman siitä millaiseen paikkaan ja missä vaiheessa asentaminen tehdään. Kuten Saunologian sisäsaunan remontti -artikkelisarjasta ilmeni, tarvitaan operaatioon runsaasti kaapelointia ja näiden asentaminen voi kestää tunteja, varsinaisista sähkötöistä puhumattakaan.

Pyöristetyt kivet ovat tavanomaisia kalliimpia, esim. Bauhausin hinta on 1,86€/kg, kun taas edullisin tavanomainen lohkottu kivi 5-10 cm koossa maksaa vain 0,34 €/kg. Pyöristetyt kivet ovat siis yli viisi kertaa kalliimpia!

Yksittäisen kivien täysvaihdon hinnaksi Spiritin tapauksessa tulee nykyhinnoilla helposti 90 €, mikä kannattaa huomioida kiukaan elinkaarikustannuksia ajatellessa. Jos kiuas toimisi 12 v ja kivet vaihdettaisiin kuudesti, tulisi kiville hintaa saman verran kuin kiukaalle alun perin. Tämän tyyppisessä kiukaassa pienten Kerkesin keraamisten kivien käyttäminen sisäosissa voisi olla hyvä investointi, tosin Harvian käyttöohje kieltää edelleen keraamisten kivien käytön.

Kokonaisuudessaan Spiritin hankinta ja asennus on noin tuhannen euron investointi. Se on noin kaksinkertainen rahatukku halvimpaan vaihtoehtoon nähden, kuten Harvian Vega 8 kW kiinteällä ohjauksella. Parempi vertailukohta, Huumin Drop -kiuas ohjauksineen maksaa aina yli tuhat euroa ja tulee näin selvästi kalliimmaksi. Spiritin kohdalla rahalle saa vastinetta monin tavoin, joten kiukaan muotoilusta pitävälle kuluttajalle Spirit antaa hyvät mahdollisuudet löylyelämyksen loihtimiseen.

Väitän, että löylypotentiaali on parempi kuin mitä esimerkiksi Harvian toinen sisustuskiuas Globe tarjoaa. Globe on selkeästi kalliimpi, haastavampi sijoittaa mm. korkeutensa vuoksi eikä pysty kantamaan aivan yhtä isoa kivimäärää. Siihen nähden Spirit on ylivoimaisesti parempi valinta Harvian design-kiukaiden valikoimasta.


Tämä toteutettiin Saunologian ja Harvian kaupallisena yhteistyönä. Kiitos Harvian Eelille, Päiville ja Artolle avusta.

 

2 thoughts on “Testi Harvia Spirit – Silmän ja löylyn iloa

  1. Turhake?

    Kiukaan tärkeimmän tehtävän ollessa kivien lämmittäminen valmistetaampa sähkökiuas jonka vastukset lämmittää lähes yksinomaan ilmaa ilmankierron muodostamiseksi saunatilaan jossa se hoidetaan koneellisella ilmanvaihdolla?? Lopputuloksella missä onnistuivat valmistamaan “katiskakiukaan” jonka sisään on rakennettu perinteisen kiinteävaippaisen kiukaan ilmakanavia vastaava rakenne millä sauna kuumennetaan kompensoimaan pienten kivimäärien heikkoa löylynantokapasiteettia? Herättää mm. kysymyksiä mitä järkeä on “katiskakiukaalla” joka päinvastoin kuin alkup. versio kuumentaa saunan mutta jossa ei ole kiviä katiskakiukaille ominaisesti suuria määriä minkä lisäksi niistä kuumenee lähinnä vain pintakivet?? Toinen vaihtoehto edelliselle kun olisi ollut valmistaa em. perinteinen kiinteävaippainen kiuas saunan kuumentuessa vastusten lämmittäessä kiviä ilman sijaan sen hoitaessa kiukaan ulkovaippojen väliset ilmakanavat = Vuoden turhakepalkinnon voittaja? Pisteitä tosin siitä, että ko. kiukaan ns. läpirtaus kiukaan kivitilan läpi toimii (teorian lisäksi myös käytännön tasolla) hyvin kuumentaessaan pintakivet ilmavirtauksella kuumemmaksi kuin yksinomaan lämmittäessä kiviä ns. siirtymällä. Miinusta siitä, että on toteutettavissa myös siten, että pohjakivetkin kuumenee pintakivien lisäksi. Ainakin jatkuvalämm. kiukaiden kohdalla.  

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop