Skip to content

Saunologia 2018 – luetuimmat artikkelit, nimikkotuotteita ja suunnitelmia

Saunologiassa alkaa vuonna 2018 jo kolmas toimintavuosi. Viime vuonna ilmaisesta saunatiedosta nautti yli 100,00 suomalaista. Uskon Saunologian seuraajien ottavan ilolla vastaan tiedon, että sauna-aiheisten juttujen julkaisu jatkuu säännöllisesti myös vuonna 2018! Tässä tarinaa tulevasta ja edellisen vuoden kohokohdista - katso oletko jo lukenut kaikki suosikkiartikkelit! Tarjolla on myös lukijoille kolme tapaa osallistua Saunologian tekemiseen.

Vietetään hyvä saunavuosi 2018!

Saunablogin kohokohdat 2017

Viime vuoden tärkein asia kirjoittajan näkökulmasta oli sekä saunan että alkuperäisen ”sähköisen kirjan” kokonaisuuden valmistuminen.

Vuoden aikana päästiin saunan rakentelun lisäksi myös itse asiaan eli saunomaan. Saunomista ja kokonaisia saunoja käsiteltiin eri näkökulmista. Erityisesti puulämmitteisiin saunoihin syvennyttiin saunapuukori-kokonaisuudessa, jossa käytiin läpi sekä puun polttamisen fysiikkaa että tulipesän käytön hyviä käytäntöjä.

170723-Suvikallion_auringonlasku-3_0181Yleisien saunan käyttöohjeiden lisäksi tutustuttiin myös erityisiin, yleisiin saunoihin. Julkisia saunoja esiteltiin syyskaudella suositeltavien kohteiden näkökulmasta. Vuoden aikana testailtiin myös erilaisia saunojen ja saunomisen apuvälineitä, kuten Kastee, Löylynsielu  ja lukuiset löylykauhat. Sekä saunatuotteiden että saunakohteiden arviointiin suositteluun esiteltiin Saunologian suositusmerkki.

Erityistapauksina viime vuonna vierailtiin Kevätmessujen lisäksi Asuntomessujen saunoissa sekä Finnish Sauna Festival –tapahtumassa Helsingissä.

Näiden vuoden 2017 julkaisujen lisäksi projektin puitteissa kokeiltiin kaikenlaisia tapoja lähestyä saunayleisöä digitaalisen maailman ulkopuolella. Saunologia oli Narvin mukana Kevätmessuilla, piti luennon Löyly Helsingissä, webinaarin ja järjesti Saunologian lukijamatkan. Aika näyttää jatkuvatko nämä toimintamuodot.

Vuonna 2017 tehtiin myös Saunologian ensimmäiset viralliset saunakonsultoinnit, niin uusiin kuin rakenteilla olleisiin kohteisiin. Kaupallisen toiminnan ohella olen opastanut kymmeniä lukijoita verkon välityksellä.

Vastaanotto ja vuoden 2017 luetuimmat julkaisut

Palaute lukijoilta on koko projektin ajan ollut yllättävän positiivista. Verkon kautta kommentteina vastaanotetut kysymykset ovat olleet asiallisia ja sävyltään rehellisiä.

Saunologian tavoittavuus verkossa saavutti myös ennätyksensä, kun Saunologiassa vieraili vuoden 2017 aikana yli 130,000 suomalaista. Näiden lisäksi yli kolme sataa ihmistä tilaa Saunologian uutiskirjettä.

Kiitos kaikille lukijoille!

Vuoden 2017 Top10 luetuimmat julkaisut

 1. Kiukaan käyttöönotto ja kiuaskivien ladonta
 2. Älä pilaa saunaa väärällä maalilla!
 3. Lauteiden mitoitus ja löylyn laki
 4. Kiuaskivien merkitys löylyille
 5. Sauna ja painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisut
 6. Puukiukaan ostajan opas
 7. Hirsisaunan lattiaratkaisut ja saunakokemus
 8. Luvat, kuvat ja lain edellyttämä suunnittelu saunamökille
 9. Sauna ja koneellisen ilmanvaihdon ratkaisut
 10. Saunamökin perustusten teko

Katselluimmat upotetut videot

Sähkökiukaan kivien ladonta:

Saksalaistan saunakulttuuria:

Sähkösaunan ilmanvaihtoanimaatio:

Puukiukaan kivien ladonta:

Puulämmitteisen saunan ilmanvaihtoanimaatio:

Lukijakysely 2017 tuloksia

Vuonna 2017 markkinoin Saunologiaa yhteistyötahoille Suomen luetuimpana saunamediana. Mielikuva Saunologian sisällöistä vahvistui loppusyksyn lukijakyselyssä.

Loka-marraskuussa 2017 suoritetun lukijatutkimuksen perusteella lukijat ovat sitä mieltä, että Saunologia on

 • Uskottava
 • Ammattimainen
 • Yleistajuinen

Saunologia kykenee myös vastaamaan lukijoiden saunakysymyksiin usein tai aina.

Kyselyyn vastanneet lukijat toivoivat sisältöä seuraavista aiheista:

 • Saunakulttuuri
 • Saunan rakennusprojekti
 • Ilmanvaihto
 • Kiukaat
 • Saunapaikat - ja matkailukohteet

Huomioin toiveet parhaani mukaan vuoden 2018 julkaisukalenterissa.

Muistutus: lisää sauna-asiaa sosiaalisessa mediassa

Kaipaatko saunalukemista vieläkin tiheämpään?

Muista, että Saunologia on myös sosiaalisessa mediassa. Saunologian FB ja Twitter-tileillä ilmestyy saunauutislinkkejä useita kertoja viikossa:

Facebook.com/saunologia/

twitter.com/saunologia

Vuoden 2018 suunnitelmia ja haasteita

Alkavalle vuodelle on julkaisukalenterissa monia kiinnostavia sauna-aiheita. Vuoden alkupuolella jatketaan saunomista pehmeiden aiheiden parissa ja tutustutaan saunatekstiileihin. Vuoden aikana tulee useampi kiuaskiviä koskeva artikkeli, joissa paljastuu kiinnostavia näkökulmia sekä kiuaskivien tuotantoon, terveysvaikutuksiin sekä kestävyyteen. Myös kokonaisia saunamökkejä on tarkoitus testata.

Eräs projektin haasteita on ollut pitää kokonaisuus mielekkäänä, motivoivana ja työmäärältään järkevänä. Asiaan on myös vaikuttanut tavoite muuntaa blogin suosio ja siihen käytetty aika harrastuksen sijaan voittoa tavoittelemattoman –yrityksen malliin, jossa blogi maksaisi aikainvestointinsa takaisin.

Tämä ei ole valitettavasti onnistunut. Blogin nykyiset yhteistyökumppanit mahdollistavat blogin ylläpidon jatkamisen, mutta uuden sisällön tuotanto ei nykyisessä mittakaavassa ole tämänhetkisessä elämäntilanteessa mahdollista.

puukiukaat-katiskakiukaat
Tällaisten verkkokauppojen tuotelinkkien määrä vähenee vuoden 2018 aikana

Vuoden 2018 näkymät ovat itse asiassa aiempaa vuotta heikommat, sillä lupaava yhteistyö Taloon.com ja Netrauta –verkkokauppojen kanssa päättyi vuodenvaihteessa näiden toimijoiden erotessa yhteistyön mahdollistaneesta atraction-palvelusta. Tämän seurauksena vanhoista kiuas- ja kiuaskivi –artikkeleista puuttuu nyt linkkejä, joista mainittuja tuotteita voisi kätevästi ostaa. On harmillista, ettei kukaan suomalainen rautakauppatoimija tällä hetkellä tarjoa vastaavaa kumppanuusmarkkinointiratkaisua!

Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että uutta Saunologia sisältöä ilmestyy vuonna 2018 harvemmin ja harkitummin. Viikoittaisesta julkaisuvauhdista on käytännön syistä kuitenkin luovuttava. Lupaukseni on se, että uutta Saunologia-sisältöä ilmestyy edelleen säännöllisesti useita kertoja kuukaudessa.  Julkaisuvauhti tulee todennäköisesti olemaan 2-3 kertaa kuussa. On mahdollista, että osa julkaisuista on englanniksi ja nykyistä tiiviimpiä.

Jo olemassaolevat osat saunologiaa eivät kuitenkaan ole menossa mihinkään. Saunologiaa on tähän mennessä kirjoitettu yli 1,000,000 merkkiä ja visualisoita noin tuhat valokuvaa ja kuvaa. Uskon, että itse kukin löytää täältä vielä jotain lukemista!

Edistä Saunologian jatkuvuutta!

Saunologian tuotannon jatkumista voi auttaa eri tavoin. Tämän vuoden alusta Saunologiaa voi tukea Patreon-palvelun kautta https://www.patreon.com/Saunologia/ 2-10€ kuukausisummalla. Hanki uutiskirjepalvelu vaikkapa lahjaksi saunan ystävälle!

Vastikkeeksi tuesta saat vastaanottaa erikoisversion Saunologian uutiskirjeestä (ole hyvä äläkä valitse 1€/kk vaihtoehtoa, se ei ole Suomessa luvallista).

Toinen vaihtoehto on hankkia Saunologian uunituore Jokipiin Pellavan valmistama istuinalunen, hintaan 25€ + postikulut (sis. ALV). Tuotteita on rajoitettu erä, lähtökohtaisesti korkeintaan 2 kpl/henkilö, suuremmista määristä voidaan keskustella erikseen. Tiedustelut sähköpostilla, info@saunologia.fi.

180103-saunologia-pellava-istuinalunen
Saunologia Saunakoivu istuinalunen / pyyhe 55 x 45 cm, pellavaa

Kolmanneksi, vaikka Saunologia projekti lepää hartioillani, otan erittäin mielelläni apua vastaan myös sisällön ja teknisen toteutuksen suhteen.

Niin juttuvinkit, valokuvat kuin käytännön apukin on tervetullutta! Viime vuoden tapaan olen aina kiinnostunut esittelemään ja kokeilemaan suunnitteluratkaisuiltaan erilaisia saunoja.

Ota yhteyttä vaikka sähköpostilla tai Facebookissa  ja keskustellaan.

Hyvää saunavuotta 2018!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop