Skip to content

Kevättalvi on polttopuiden teon kulta-aikaa + kirvestestin jatkot

Tähän aikaan vuodesta on hyvä muistuttaa satunnaista saunanlämmittäjää siitä, että vuoden tilastollisesti paras neljännes polttopuiden kuivattamiseen on alkanut! Klapeja kannattaa alkaa tekemään ja asettelemaan ulos kuivumaan pikimmiten.

170412-kirveet-puupino-neliskulmaiset-klapit_8857

Nyt on myös otollinen aika vuodesta hyödyntää saunan lämmityksestä kertynyt tuhka pihan lannoitukseen. Lisätietoja tuhkan käytöstä löydät täältä : www.tuhka.info

Kevättalvella 2017 julkaisin Saunologian saunapuukori-artikkelisarjan, josta löydät ohjeita polttopuiden käytön koko elinkaareen:

Saunapuukori-sarjan artikkelit:

Kokonaisuuden kruunasi leikkimielinen Testi: saunaklapien teko moderneilla työkaluilla: halkomakirves, vipukirves ja linkkukirves. Palaan nyt lyhyesti testi lopputulokseen.

Päivitys saunapuiden pilkkomisvälinetestiin

Testissä oli mukana kolme aika erilaista kotimaista puun halkomislaitetta.

Totesin testin lopuksi seuravaa

Kaikkia tuotteita voi suositella, vaikkakin ne tuntuvat soveltuvat keskenään hieman erilaisiin käyttötarpeisiin. Fiskars sai arvion Varauksetta suositeltava, sillä se ei varmasti yllätä ketään ikävästi.

Muuten suositukset voisi tiivistä vaikkapa näin:

LEVERAXE vipukirves – kokeilijalle

Fiskars – urheilijalle

Houseman  linkkukirves – sytykkeiden tekijälle

Suhteellisen rivakasta järjestetyn testin jälkeen kirveisiin on tartuttu toistuvasti vuoden aikana. Fiskarsin perinteisestä kirveestä mielipiteeni ei ole sittemmin kehittynyt, se on edelleen helposti lähestyttävä.

Linkkukirveen olen sittemmin pultannut kiinni saunan lähistölle, niin että voin pilkkoa sillä sytykepuita. Se on tähän erittäin hyvä ratkaisu, tosin kirveen varren pituus hieman haittaa käyttöä.

Lisää vipuvoimaa

Vipukirveen keksijä Heikki Kärnä oli minuun yhteydessä syksyllä ja pyysi päästä esittelemään miten vipukirvestä kuuluu oikeasti käyttää. Otin kutsun mielihyvin vastaan, sillä minulle ei tuntien harjoittelun tai useampien nettivideoiden katselun jälkeen syntynyt täyttä varmuutta siitä, oliko kirveen tekniikka tullut otettua haltuun. Lisäksi Heikin kontribuutio on suomalaiselle tuotesuunnittelulle sen verran kunnioitettava, että olin muutenkin kiinnostunut kuulemaan enemmän.

Pääsin Heikin puuvarastolla tutustumaan sekä hänen hiotuneeseen halkomistekniikkaansa että modifioiutuun rengaspölkkyyn. Molemmista avautui uusia näkökulmia.

180329-heikki-karna-vipukirveet-9569
Vipukirveen isän, Heikki Kärnän oma työkaluvalikoima. Pakettiin kuuluu Vipukirveen prototyyppi.

Vipukirveen käytöstä opin Heikiltä useammankin asian. Ensinnäkin Leveraxen Ultra on olennaisesti kevyempi ja ainakin minulle ergonomisempi versio kirveestä.  Lähes kilon painoero tuntuu joka nostolla. Hintakin on tosin jo varsin terävä.

Halkomistekniikassa vaikein ja tähän asti huonostivälittynein temppu on kirveen liikerata. Sen pitäisi aina alkaa vartalolinjan etupuolelta, kirvestä ei siis viedä hartioiden taakse, vaan nostetaan ylös suoraksi ja vedetään suoraan alaspäin! Tämä muistuttaa enemmän leuanveto kuin perinteistä käden ojennusta.

heikki-karna-tyonaytos
Heikki Kärnän esimerkki vipukirveen käytöstä (gif animaatio)

Ohje ei tunnu paperilla, tai edes videolla, järkevälle, mutta asia muuttuu, kun sitä pääsee kokeilemaan käytännössä. Ihan helppoa se ei kuitenkaan ole.

Vipukirveellä halottaessa rengaspölkyn lisäksi tarvitaan riittävästi tilaa. Näin halkoja voi liikkua esteettä nopeasti ympäri puuta ja irroittaa ympyrän jänteen muotoisia paloja, kunnes puun pyöreä muoto ja sen aiheuttama pintajännitys on hävinnyt.

180329-heikki-karna-vipukirveet-9571
Vipukirveen isän, Heikki Kärnän oma rengaspölkky. Huomaa katkaistut sivuseinät ja kolmioliuska (sisäkehä), jonka ansiosta rengas joustaa

Lopuksi Heikki opasti muokkaamaan rengasta niin, että kumin reunat sahataan useammasta kohtaa poikki. Tämän ansiosta klapit eivät jää jumiin renkaan sisään, vaan mahtuvat avautumaan, kun rengas hieman joustaa.

Pääsin esittelyn lopuksi kurkistamaan myös Heikin saunaan, jossa oli pari kiinnostava painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisua, mutta näistä myöhemmin erikseen.

Päivitetty arvio vipukirveestä

Muuttuiko mieleni vipukirveestä "mestarikurssin" jälkeen? Varmasti, mutta en voi edelleenkään varauksetta suositella Leveraxea. Koska työväline toimii eri tavalla kuin muut klapien tekovälineet, tai kirveet, on sen käyttöönotossa oppimiskynnys. Kirveen turvallisuutta ei voi liikaa kehua, mutta toisaalta se ei mielestäni ole yleiskäyttöinen. Oikealla tekniikalla, rengaspölkyllä ja sopivilla puilla kirves toimii kyllä mainiosti. Ongelmaksi jää sittenkin tuotteen hintalappu. Yhden Leveraxe Ultran hinnalla ostaa aika monta perinteisen tyylilajin halkaisutyökalua.

Kiitokset Heikki Kärnälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop