Skip to content

Näin tuunat saunan kuntoon pikkurahalla

Tympäiseekö vanha sauna? Tuletko sisustuslehtien ja somen saunoista kateelliseksi? Kokeile paraneeko saunomismukavuus omassa saunassa pienillä ja edullisilla korjauksilla ilman isompia investointeja.


Tuleeko saunassa käynnin yhteydessä harmiteltua saunan kuntoa enemmän kuin rentouduttua löylyissä? Tyytymättömyyden kasvaessa saunanomistaja saattaa innostua saunan täysremontoinnista. Into tyssää kuitenkin helposti kokonaisuudistuksen hintalappuun. Kustannukset nousevat helposti yli tuhanteen euroon neliö, mikä on pienenkin saunan kohdalla 5 000 ja 10 000 € välinen summa.

Tässä Saunologian artikkelissa selvittelen paraneeko sauna vaihtamatta eli mitä saunan omistaja voi tehdä joko ilmaiseksi tai kohtuullisin kustannuksin saunomisen miellyttävyyden ja saunakokemuksen parantamiseksi.  Aloitetaan tarina arvioimalla epäviihtyvyyden syitä ja tutustumalla sitten kuuteen erilaiseen kunnostuskohteeseen:

  1. Siivous ja siistiminen
  2. Kiuaskivien vaihto ja kiukaan putsaus
  3. Kiinteiden rakenteiden kunnostus
  4. Ilmanvaihdon tarkistus
  5. Stailaaminen
  6. Hyödylliset lisälaitteet

Mikä saunassa mättää?

Aloita selvittämällä löytyykö saunan epämiellyttävyydelle yksi vai useampia selityksiä. Ensimmäiseksi mieti ovatko ongelmat läsnä silloinkin kun sauna on kylmillään vai ainoastaan saunomisen aikana. Jos ongelmat ovat ilmeisia saunan ollessa poissa käytöstä, ongelman luonne on yksinkertaisempi, vaikkei aina helpompi.

Esimerkkiongelmia:

  1. Saunassa haisee – mistä haju tulee?
  2. Lauteet tai paneelit repsottavat tai ovat tikkuisia
  3. Kiuas ei lämpiä - ovatko kivet vanhoja tai vastukset rikki?
  4. Puukiuasta lämmitettäessä tulee savua sisään – onko kiuas puhki vai hormi tukossa?
  5. Saunan ulkonäkö vanhahtava
  6. Löylyt huonot
  7. Löylyissä ei jaksa olla
  8. Varpailla on kylmä

Viisi ensimmäistä asiaa selviävät yleensä omin neuvoin. Käytönaikaisten löylyongelmien diagnosointi voi vaatia ammattiapua. Esittelen seuraavaksi mahdollisia tee-se-itse kunnostustoimia.

Siivous ja siistiminen

Aloita tyhjentämällä sauna kaikesta irtaimesta. Kun saunan kunnolla tyhjentää, löytää yleensä myös tarpeetonta tavaraa, joka on vuosien varrella sinne vahingossa kertynyt. Hyvällä tuurilla vastaan tulee myös haiseva rätti, jonka poistaminen jo raikastaa ilmaa.

Saunat ovat usein hämäriä paikkoja ja mikäli niissä ei ole erillistä siivousvalaistusta, saattaa saunaan kertynyt lika tai puuosien vaurioituminen jäädä huomaamatta. Ota siis käteen tasku- tai otsalamppu ja kierrä koko löylyhuone läpi nurkasta nurkkaan. Tutki myös tilannetta lauteiden alapinnoilla. Kiinnitä huomiota lauteiden ja paneelien mahdollisiin home- ja lahovaurioihin.

pesuainepullo
Kiilto Sauna Pesu mainostaa irrottavansa nokea. pH on 13 (vahvasti emäksinen). Mikäli saunassa on kalkki tai saippuajälkiä, tämä ei pure niihin.

Pese sitten saunan pinnat, ikkunat ja lattia huolella. Yleensä kerrottu ohje on aloittaa lämpimällä vedellä alhaalta ylöspäin ja lopuksi huuhdella kylmällä vedellä. Yleispesuaine tai mäntysuopa on hyvä, mutta varmista mikä sen pH on. Riippuu siitä millaista likaa saunassa on, mikä pesuaina puree: rasva, kalkki- ja saippuapohjaista likaa vastaan käytetään emäksistä tai hapanta pesuainetta. Rasva irtoaa emäksisellä (pH > 7), kalkkeumat ja saippua happamalla aineella (pH < 6). Voimakkaat pesuaineet (pH > 10 tai pH <4) voivat vahingoittaa herkkiä pintoja, joten huolellinen huuhtelu on tarpeen.  Klooria ei kannata käyttää puupinnoille tai huokoisille laatoille. Älä siis valitse ainetta etiketin, vaan tuoteselosteen mukaan.

Puhdista myös viemärikaivo ja täytä sen jälkeen vesilukko huuhtelemalla.

Kiuaskivien vaihto ja kiukaan putsaus

Aloitetaan yleisen väärinkäsityksen oikaisemisesta. Kiukaan vaihtaminen on harvoin ratkaisu saunaongelmiin. Jos puukiuas on oikeasti palanut puhki, vaihtaminen voi olla tarpeen, mutta moni vaisu kiuas paranee vähemmälläkin.

Kiuaskivet aseteltuina pystyssä
Kiuaskivet on paras sijoittaa pystyyn, niin kivet sekä sauna lämpenevät tehokkaimmin.

Kiuaskivien vaihtaminen tai tarkastaminen on tarpeellinen toimenpide viikottaisessa käytössä olevassa saunasa vähintään parin vuoden välein. Kivien vaihtaminen tuo saunaan lisää löylynautintoa, päivittää kiukaan ilmettä ja pidentää kiukaan käyttöikää.  Kun kivet ottaa pois, selviää tarvitseeko kiuas todellista huoltoa ja ovatko kaikki kivet vaihdon tarpeessa.

Kiuaskivien vaihtaminen on tyypilliseen kiukaaseen erittäin halpa (yleensä korkeintaan pari kymppiä maksava) toimenpide. Saunologiasta löytyy kattavat ohjeet sekä sähkökiukaan että puukiukaan kiuaskivien vaihtoon.

Kiuaskivien kestosuosikki Saunologian yhteistyökumppanin Parhaat Löylyt valmistama lohkottu oliviinidiabaasi. Se sopii tavanomaisiin kiukaisiin erinomaisesti ja kestää parin vuoden huoltovälin kerran viikossa saunottaessa hyvin. Tämän lisäksi samassa hintaluokassa tarjolla oleva tummempi vulkaniitti on oma suosikkini näistä tavallisista luonnonkivistä.

201007-parhaat-loylyt-kokoelma-nelja-kivilajia
Parhaat Löylyt valmistaa itse mm. oliviinidiabaasi ja vulkaniitti löylykiviä sekä pyöristettyjä ja lämpökäsiteltyjä versioita näistä.

Pintakivinä voi käyttää punaista graniittia, valkoista dolomiittia tai kalifornialaista Mt Shastaa. Kivistä löytyy Saunologiasta useampia artikkeleita, esimerkiksi Kivikausi-artikkelisarja ja ainutlaatuisia testiraportteja kiuaskivien kestävyydestä. Jos kivien vaihtoruljanssia haluaa helpottaa, voi ostaa kiukaaseen keraamisia kiuaskiviä, kuten Kerkesiä tai lämpökäsiteltyjä Eliitti-luonnonkiviä. Kertalämmitteinen tai varaava kiuas höytyy erikoisemmista oliviini tai peridotiittikivistä.

Kun kiuaskivet on ottanut pois kiukaasta, selviää myös kiukaan todellinen kunto. Sähkökiukaan mahdolliset vastusviat selviävät käynnistämällä sähkökiuas lyhyesti (korkeintaan 5 min) ja katsomalla, että kaikki vastukset alkavat hehkumaan tasaisesti. Sähkökiuasta ei muutoin saa käyttää ilman kiviä paloturvallisuuden vuoksi.

Puukiukaan kohdalla kannattaa samalla puhdistaa nouhouskanavat sekä tulipesä kaikesta tuhkasta. Tarkista myös onko arina ehjä. Hormin kunnon arviointi ja puhdistus kannattaa jättää säännöllisesti vierailevan nuohoojan  tehtäväksi.

Ilmanvaihdon tarkistus

Eräs monessa saunassa löylymukavuutta laskeva tekijä on epähuomiossa väärin säädetty ilmanvaihto. Saunoissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, pitäisi olla yksi tulo- ja kaksi poistoilmaventtiiliä. Tyypillisin moka on, että lauteiden alla sijaitseva alempi poistoventtiili on suljettu vahingossa. Se voi olla auki jatkuvasti. Katossa sijaitseva suljettava poistoventtiili sen sijaan suljetaan vain lämmityksen ja saunomisen ajaksi.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja ilmanvaihdon tasojen tarkistaminen on aiheellista silloin tällöin myös pientalossa. Ohuella paperinsuikaleella selviää nopeasti, jos poistoilma ylipäänsä toimii.

poistoventtiili
Katon poistoventtiili, jossa vetimen avulla luukun saa helposti auki ja kiinni.

Painovoimaisen ilmanvaihdon saunoissa on samaten huolehdittava venttiilien auki pysymisestä. Puulämmitteisissä saunoissa on tärkeää, että raitis ilma on todella raitista. On nimittäin käynyt niin, että tiiviissä saunamökissä puukiukaan tarvitsema paloilma on alkanut tulla osittain viemäriputkesta, kun viemäröinnissä ei ollut vesilukkoa. Seurauksena on pahaa hajua lattian tasossa ainoastaan lämmityksen aikana.

Jos puulämmitteisessä saunassa meinaa ”happi loppua”, voi yksi helppo parannus olla korvausilmakiihdytin. Sen avulla lattiatasossa olevasta korvausilmaventtiilistä johdetaan ilma kiukaan päälle, mikä voi radikaalisti parantaa saunan ilmanlaatua varmistamalla raittiin ilman sekoittumisen. Ratkaisu on esitelty erillisessä artikkelissa. Kustannuksiltaan huokea, mutta ulkonäöllisesti haastavampi tuunaus.

Lue ilmanvaihdosta lisää erillisistä artikkeleista painovoimainen ja koneellinen ilmanvaihto.

Kiinteiden rakenteiden kunnostus

Lauteita ja paneeleja voi kunnostaa tiettyyn pisteeseen asti ilman vaihtamista. Paneelien kanssa käy usein niin, että ne kuivuessaan ja painuessaan karkaavat ponteistaan. Varovasti irroitettuna paneeleita voi asentaa naaraspontin alle takaisin, mutta on oltava tarkkana, että naulaat koolausten kohdalle, mutteet vanhoihin reikiin niin naula myös pysyy paikoilla.

Lauteiden huolto alkaa pesemisestä. Mikäli puunsyyt ovat tulleet selkeästi pintaan tai pinta on karhea, voi kysymykseen tulla myös lauteiden hiominen tai hyöläys. Koska laudepuut ovat usein alun perin ainakin tuuman paksuisia, voi niistä hioa pari kolme milliä pois ilman kantavuusongelmia. Tämä peruskunnostus vaatii tosin sitten jo omia työkaluja ja pölynhallintaa, eikä suju ihan käden käänteessä. Se voi kuitenkin tulle edullisemmaksi kuin lauteiden vaihtaminen, mikäli lauteet ovat yhtään hienostuneemmat. Yksinkertaisen, korkeintaan 2,5 m leveän peräseinälaudekokonaisuuden vaihtaminen uuteenkin onnistuu jopa alle 300 euron käyttäen laude-elementtejä.

Video: SaunaMaxin esimerkki huollosta, johon sisältyy lauteiden hionta (Youtube-linkki videoon)

Jos teet lauteisiin muutoksia, niin kannatta muistaa jättää ylälaude vähintään 50 mm irti seinästä niin saunan ilmankierto toimii paremmin. Lopuksi käsittele lauteet parafiiniöljyllä. Käsittely auttaa pitämään pinnan puhtaana ja hylkimään vettä, mutta sillä ei ole tunnettuja haittavaikutuksia – vaalea haapalauta tosin muuttuu kellertävämmäksi. Käsittely on toistettava ainakin kerran vuodessa, käytön mukaan.

Stailaaminen ja valaistus

Jos saunan rakenteet on saatu kuntoon, voi saunan ulkonäköä kiuaskivien lisäksi stailata uusilla kalusteilla. Saunatekstiilit, laudeliinat ja saunatyynyt tuovat nopeasti uutta ilmettä. Niin kauan kun ne pysyvät puhtaina, ei niistä tule saunaan pahoja hajujakaan. Kustannukset ovat joitakin kymmeniä euroja.

Eräs tapa saada vanhaan saunaan uutta ilmettä on myös asentaa uusi LED-valaistus. Suomalaiset Cariitti ja Ledify valmistavat saunoihin LED-valaisimia, joiden sovittaminen onnistuu vanhaankin saunaan. Tuloksena on näkyvästi uusi saunatunnelma! Laitteistoon kuluu kuitenkin joitakin satoja euroja plus sähköasennustyöt.

Suvikallion saunan laudevalaistus on pistemäinen LED valo
Suvikallion saunan laudevalaistus on pistemäinen LED valo

Hyödylliset lisälaitteet

Saunoihin on saatavilla runsasti erilaisia lisälaitteita. Saunologiassa on testattu näitä ja havaittu suositeltavan arvoisiksi muun muassa seuraavat:

  • Saunapallo: mekaaninen ”löylyautomaatti” superpitkiin löylyihin (alle 60e)
  • Retkisuihku: helpottaa kantoveden varassa olevassa saunamökissä peseytymistä
  • Kastee saunailmaston hallintajärjestelmä tekee löylynheitosta tarpeetonta ja muuttaa saunomisen jatkuvaa (n.800e)
  • Saunum ratkaisee pysyvästi ongelman, jossa saunassa varpailla on kylmä ja korvilla kuuma (alk. 1100e)

Testaa saunomisen aikana

Joitakin temppuja voi soveltaa saunomisen aikana ja kokeilla miten saunominen siitä muuttuu:

  • Lämmitä saunaa ovi tai ikkuna auki: saunasi lämpiää kuten savusauna etupäässä kiukaasta.
  • Laske saunan lämmityksen tavoitelämpötilaa ja ota ronskimmin löylyä
  • Käytä erilaisia saunatuoksuja
  • Nauti löylyistä lauteilla maaten
  • Jos huoneistosaunasi paras vilvoittelupaikka on parvekkeella, hanki sinne mukava tuoli ja itsellesi kevyt kylpytakki!

Yhteenveto

Vanhaa saunaa ei välttämättä tarvitse pistää täysremonttiin, jos se on alkanut kyllästyttämään. Käymällä läpi tässä esitetyt ohjeet pääset itse selville, onko sauna pikkutempuilla korjattavissa vai onko ongelma kinkkinen, tai täysremontointi tarpeen.

Ohjeet vielä kertauksena:

Nämä eivät maksa mitään:

  • Puhdista puukiukaan tulipesä ja tuhka-astia kunnolla, niin palaminen onnistuu paremmin
  • Varmista, että löylyhuoneen ilmanvaihtoventtiilit ovat toiminnassa ja ilmanvaihto on säädetty kylpytiloissa toimimaan oikein
  • Saunan perusteellinen puhdistus
  • Kiuaskivien uudelleen ladonta ja kivitilan puhdistus
  • Luukkujen kiinni pitäminen saunomisen aikana
  • Lauteiden siirtäminen irti seinistä

Halpoja

  • Kiuaskivien vaihto
  • Asenna korvausilmankiihdytin
  • Lauteiden parafiiniöljykäsittely

Alle tonnin  muutostöitä

  • Kiukaan vaihto
  • Lauteiden vaihto
  • Katon ja paneelien vaihto
  • Valaistuksen vaihto
  • Lämpövuotojen paikkaus
  • Lauteiden korottaminen

Jos saunaongelmat jatkuvat, tutustu Saunologian erilaisiin neuvontapalveluihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop