Skip to content

Testi Saunapallo – parasta piitkien löylyjen ystäville

Saunapallo on saunan lisälaite, jonka avulla löylyvettä luodaan lähes automaattisesti. Sen avulla saa aikaan lähes loppumattomat löylyt ja se voidaan asentaa useimpiin saunoihin. Näistä ansiosta tämä nerokkaan yksinkertainen tuote ansaitsee 2019 ensimmäisen Suositeltu saunatuote -merkin.


Saunologiassa on testailtu erilaisia saunojen lisälaitteita. Olen suoraan sanottuna muuttunut hieman skeptiseksi niiden hyödyllisyyden suhteen, sillä monesti niiden vaikutus löylyihin on varsin vaatimaton.

Saunapallo on kuitenkin saunatuote, jonka avulla löylyihin tulee iso muutos.  Saunapallo auttaa erityisesti omassa saunassaan yksin saunovia nauttimaan rauhallisista löylyistä poikkeuksellisen pitkään. Pallo toimii ilman taikakonsteja ja sähköä ansaiten kaikessa yksinkertaisuudessaan Saunologian Suositeltu saunatuote –merkinnän! (huomio: tämä on ihan eri tuote kuin viemäröinnissä käytettävä saunaviemäripallo)

190827-saunapallo-pakkaus-2337Mikä se on?

Saunapallo on kattoon kiinnitettävä, kiiltävästä ruostumattomasta teräksestä valmistettu pallomainen vesiastia. Kulhon pohjalla on kolme pientä reikää, joista vesi pääsee hitaasti valumaan.  Pallon vetoisuus on n. 3 litraa ja se tyhjenee n. 2,3 dl/minuutissa, eli verrattain verkkaisesti. Laite on tarkoitus kiinnittää kattoon metalliketjulla mahdollisimman keskelle kiuasta. Toimitukseen sisältyy pitkä ketju ja kattokoukku.

190827-saunapallo-tarvikkeet-2340
Saunapallo-pakkauksen sisältö

Miten se toimii?

Palloon kaadetaan vettä suunnilleen sama määrä kuin normaalistikin löylyä lyötäessä. Pallo alkaa sitten välittömästi hitaasti tyhjenemään. Sen voi nyt heilauttaa pieneen liikkeeseen, jolloin vesi valuu tasaisemmin kiukaan päälle.

190827-saunapallo-valutus-2936
Vesi juoksee pallosta kolmena pienenä norona.

Saunapallon suurin viehätys on sen suuri vesitilavuus yhdistettynä rauhalliseen veden tiputukseen. Tämän ansiosta pallosta saa ennen kokemattoman pitkät ja loivat löylyt!

Löylyt muuttuvat helposti myös laadullisesti erilaisiksi, sillä veden pitkä valutusaika johtaa väistämättä siihen, että löylyä otetaan rajoitetulta osalta kivipinta. Tämän seurauksen vettä päätyy ennemmin tai myöhemmin tavanomaista syvemmälle kiukaan sisuksiin. Tämä taas voi tulistaa löylyjä – tai johtaa kiukaan löylykapasiteetin loppumiseen, mikäli kivipatja ei ole riittävän kuuma tai syvä.

190827-saunapallo-sivulta-2934
Kuten kristallipallosta, rosteripallosta näkee lähinnä itsensä ja oman ympäristönsä.

Toinen merkittävä ominaisuus on se, että pallo toimii automaattisesti valutellen vettä pitkään ja hitaasti ilman saunojan vaivaamista. Tämä tarkoittaa sitä, että laite sopii erittäin hyvin yksin saunovalle ihmiselle, joka esimerkiksi haluaa rauhassa käydä lauteille maaten ja samaan aikaan päästä nauttimaan löylyistä. Tähän mennessä ainoa todellinen vaihtoehto tähän on ollut esimerkiksi Kastee-järjestelmä  tai Harvian Autodose –löylyautomaatti.

Saunologin arvio

Saunapallo on poikkeuksellinen ja harvinainen saunan lisävaruste siinä, että se todella muuttaa löylyjä aivan ratkaisevasti erilaiseksi. Se, onko muutos mieleinen on täysin kiinni siitä, pitääkö lopputuloksesta. Itse nautin loputtoman pitkistä ja hitaasti kasvavista löylyistä suunnattomasti. Tästä syystä Saunapallo saa myös Saunologian Suositellun saunatuotteen merkin.

190827-saunapallo-pakkaus-2336Jos taas hakee ärhäköitä löylyjä, ei Saunapallosta saa mitään lisäarvoa. Hyvänä puolena Saunapalloa ei ole mikään pakko käyttää, vaan saunaa voi sen asentamisen jälkeen käyttää aivan normaalitapaankin.

Muihin löylyjen muokkaaviin ratkaisuihin verrattuna Saunapallolla on puolensa. Esimerkiksi Löylyn sielu jää löylyvaikutuksessa pahasti kakkoseksi, ihan pelkästään sen 1/10 tilavuuden sekä tarpeettoman nopean valutusnopeuden vuoksi.

190827-saunapallo-kattokoukku-2341
Omassa saunassani suoraan kiukaan yläpuolella on eristetyn kevythormin läpiviennin metallikaulus. Sijoitin pallon kiinnityskoukun yhden kauluspellin kiinnitysruuvin tilalle.

Saunapallon ehkä suurin haaste on kattoasennus. Pallo on saatava juuri eikä melkein kiukaan päälle roikkumaan, tai sen swingaaminen kiukaan yllä ei toimi halutulla tavalla. Tämä voi olla vaikeaa, jos katto on esimerkiksi suojattu keraamisilla laatoilla. Omassa löylylaboratoriossani asennusta vaikeutti kevythormin paksu eriste ja sen suojarengas katossa.

Pallon muotoilu on varsin klassinen, mutta siinä on pieniä käytettävyyshaasteita. Kiinnitysketjun koukut ovat lähtökohtaisesti turhan avoimia ja pallo irtoaa niistä turhan helposti. Tämä on ikävä, jos pallo sattuu olemaan puolillaan vettä. Asian voi tosin korjata helposti puristamalla haat tiivimmin yhteen pihdeillä.

Pallo on myös lähes mahdoton puhdistaa sisältä, johtuen sen reiän ympärillä olevasta kauluksesta. Tämä tekee esimerkiksi roskien pyyhkimisen tai huuhtelun vaikeaksi ellei palloa irrota ja upota veteen. Viimeinen haaste on pallon ulkonäkö. Kiiltävä rosteri voi sopia joihinkin kohteisiin, mutta rinnalle kaipaisi mattamustaa ja –valkoista vaihtoehtoa parantamaan sisustusyhteensopivuutta.

Saunapallo ovh. 49€ (pk. ei sis.) valmistajan verkkokaupassa - tilaa tästä

Hyvää Parannettavaa
+ Tuntuva löylyvaikutus+ Riittävä vesitilavuus

+ Pitkä kiinnitysketju

+ Sopivan hidas veden valutus

+ Klassinen muotoilu

  • Vain kattokiinnitys
  • Puhdistettavuus
  • Käsittely kuumana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop