Skip to content

Testi: Saunum Base ja saunailmaston vallankumous

Kylmät varpaat ja ahdistava ilma, toisin sanoen ilman kerrostuminen ja raikkaan ilman sekoittumattomuus, ovat huonon saunan tunnusmerkkejä. Nyt virolainen Saunum on tuonut markkinoille laitteen, joka ratkaisee nämä ongelmat kiertoilmasaunan ideaa hyödyntäen kohtuullisin kustannuksin tavalla joka sopii lähes joka saunaan. Saunum on ansainnut Saunologian Suositeltu saunatuote -merkin kiistattomasti! Lue tarina ja opit onko tässä ratkaisu juuri sinun saunaasi.

Mistä on kysymys?

Saunum on virolainen tuotemerkki, jonka tuotteiden idea on saunan ilmankierron muuttaminen mekaanisesti. Saunum valmistaa saunan lisälaitetta, joka kierrättää sisäilmaa, sekä kahta sähkökiuasmallia, joihin samainen lisälaite on integroitu. Lisälaitemalli on nimeltään Base, kiukaat Premium (6 ja 9 kW) ja Pro (12, 15 ja 23 kW).

200811-saunum-base-pro-premium-collage
Saunum-mallisto Pro, Base ja Premium vasemmalta oikealle. Jokaisesta mallista olemassa joitakin ulkonäöltään vaihtelevia variantteja.

Saunum-malliston on kehittänyt virolainen yrittäjä Andrus Vare. Ensimmäinen prototyyppi syntyi jo 16 vuotta sitten halusta saada kaupungin kotisaunaan yhtä pehmeät löylyt kuin savusaunassa. Kesti kuitenkin vuoteen 2014 ennen kuin idean kaupallistaminen pääsi vauhtiin.
Saatuaan idean Vare käynnisti tutkimuksen siitä, onko ilmanlaadun kohentamiselle tarvetta. Tutkimuksiin otettiin mukaan lähes sata saunaa eri puolilta Viroa. Tutkimuksissa havaittiin selvä yhteys heikon ilmanlaadun, erityisesti korkean hiilidioksidipitoisuuden (yli 2000 ppm), ja saunomisen koetun epämukavuuden välillä. Tämä perusteli idean tuotteistamista. Tässä vaiheessa tutkimuksia jatkettiin selvittämällä, kuinka paljon ilmaa pitäisi kierrättää, jotta lämpöjakauma tasaantuu riittävästi saunomiskokemuksen kohentamiseksi. Vare teki tutkimuksia yhteistyössä Tallinnan teknisen yliopiston (nyk. TalTech) kanssa. Lopputuloksena syntyi pari patenttia ja kehittyvä mallisto uniikkeja saunatuotteita.

200810-saunum-andrus-0130
Saunum idean keksijä ja yrityksen vetäjä Andrus Vare luottaa tuotekehityksessä tutkimukseen.

Saunum hämmentää sauna(maa)ilmaa

Saunum on suhteellisen yksinkertainen tuote, jonka idea on sekoittaa katonrajasta kaapattavaa kuuma ja kosteaa ilmaa viileämpään, lähes lattian tasosta, otettavaan ilmaan ja puhaltaa tämä lattiatasossa takaisin huoneeseen. Fysiikan lakia vuoksi sekoitettua ilma ei jää lattialle, vaan lähtee nousemaan takaisin kohti kattoa. Saunum-laitteissa kuuman ja viileän ilman sekoitussuhdetta voidaan säätää, samoin puhalluksen voimakkuutta, jotta saunatilaan palaavan ilman lämpötila olisi sopiva.

Ideassa on tiettyä samankaltaisuutta kotimaisen Saunasammon Älykiukaan kanssa, jonka patentoitu oivallus oli nopeuttaa varaavan sähkökiukaan lämmönluovutusta puhaltamalla kiukaan alta otettavaa ilmaa kivitilan läpi. Saunum Base toimii kuitenkin ikään kuin päinvastoin ja ei ole riippuvainen kiukaasta. Saunumia onkin parempi verrata auton sisätilalämmittimeen, jossa auton tasainen lämpiäminen perustuu voimakkaaseen puhallukseen.

Kaikkiin Saunum tuotteisiin sisältyy vielä pieni lisäkeksintö. Laitteesta ulospuhallettavan ilman tielle on asennettu kaukalo, johon voidaan sijoittaa suolakristalleja tai hajusteita. Nämä haihtuvat kuuman ilman mukana huoneilmaan. Base-malliin on saatavana myös värillinen valaistus, josta pääsee nauttimaan pinta-asennuksessa, sekä seinäpaneloinnin taakse integroitava versio, joka tehokkaasti kätkee koko laitteiston.

Miten sen pitäisi vaikuttaa?

Saunumia on asennettu Virossa ja lähimailla yli kahteen sataan kohteeseen. Valmistajan mukaan palaute on ollut hyvää. Astmaa-sairastavat pystyvät saunomaan mukavammin, lapsetkin tulevat spontaanisti saunaan ja kaikki käyttäjät viihtyvät saunassa pidempään. Hikoilua kuvaillaan kokonaisvaltaisemmaksi ja viihtyvyys kohenee. Ilmaan haihtuvan suolan kerrotaan tekevän hengittämisestä entistä helpompaa. Monet käyttäjät ovat kertoneet siirtyneensä saunomaan matalammissa lämpötiloissa Saunumin käyttöönoton jälkeen.

200810-saunum-premium-bottom-0127
Kaikissa Saunum malleissa on pohjalla kaukalo, johon mahtuu reilu kourallinen suolapalloja. Tässä laboratorioasennetussa Premiumissa ilman sekoitussuhteen säätö puunupilla.

Koska Suomessakin on valitettavasti jouduttu tottumaan sauna-alan tuotteita markkinoivien yritysten yliampuviin ja perättömiin markkinointilupauksiin, ei virolaisia voi päästää helpommalla. Vaikka laitteen perusidea tuntuu kiistatta ratkaisevan yhden saunailmaston perusongelmista (kts. esim. Tutkimus: Korkea kiuas jättää varpaat kylmäksi!), en voi kritiikittömästi uskoa sen ihmeitä tekeviin vaikutuksiin.

Toimiiko se oikeasti?

Saunologian periaatteisiin kuuluu, että asioiden toimivuus on varmistettava käytännössä ennen kuin niitä kehutaan. Niinpä tein yhden päivämatkan Korona-viruksen globaalin hysterian vasta nostaessa päätään kevättalviseen Tallinnaan tutustuakseni. Täällä kokeiltava oli sekä tavanomaiseen huoneistosaunaan asennettua lisälaitemalli Base sekä saunamökkimaiseen laboratorioon asennettu kiuasmalli Premium.

Testaaminen käynnistyy huoneistosaunasta, jossa Varella on kiinnostava puu-sähkökiuashybridi, jonka muurattu osa ulottuu lähes lattiasta kattoon ja ennustaa korkealla kivitilallaan huomattavaa jalkojen ja korvien tason välistä lämpötilaeroa.

200810-saunum-base-red-lights-0131
Saunum Base punaisella valaistuksella.

Saunum on näkyvä ilmestys. Pinta-asennettava lisälaitemalli erottuu saunaympäristössä erittäin selkeästi. Varen sisäsaunassa laite oli tarkoituksella esillä. Silmiinpistävä ulkonäkö pois lukien, Saunum ei pois päältä ollessaan mitenkään vaikuta saunomiseen.

Löylyn laki kellistyy

Kun Saunumin käynnistää, huomaa ensimmäisenä puhalluksen tasaisen vaimean huminan, sen jälkeen muutoksen saunailmastossa. Saunan yläosassa tavanomaisesti tuntuva kuumuus katoaa ja lämpötilaero tuntuu vähentyvän. Äänenvoimakkuus on erottuva, mutta mielestäni olennaisesti vaimeampi kuin Älykiukaassa.

Saunumin vaikutuksen huomaa voimakkaimmin löylyn heiton yhteydessä. Pienessä (sähkö)saunassa usein esiintyvä äkäinen korvia nipistelevät ja varpaat kylmäksi jättävä kokemus väistyy. Tilalle tulee paljon tasaisempi ja kokonaisvaltaisempi, yhtä aikaa päästä ja varpaista hiipivä löyly. Kokemus on lähes yhtä ympäriinsä syleilevä kuin Jukolan savusaunan valtavassa löylytaskussa.

200810-saunum-premium+base-lab-0124
Base ja Premium laboratoriosaunassa.

Tämä oli ensimmäinen kerta minulle saunassa, kun löylyn heittämisen jälkeen pään kyyryyn painamisen sijaan piti ensimmäisenä nostaa varpaita! Tämä kertoi myös siitä, että ilman sekoitussuhteessa viileä ilmaa tarvittaisiin hieman lisää aina istumapaikallani aivan laitteen vieressä. Onneksi tämä on huomioitu laitteen suunnittelussa ja säätäminen on suhteellisen yksinkertaista.

Kontrollien, ilman sekoitussuhteen ja puhallusvoimakkuuden käytettävyys jäi testissä epäselväksi. Tämä on harmi, sillä käytettävyys on yksi sähkökiukaiden tärkeimpiä erottelevia tekijöitä. Asuntomessuilla nähty tyylikäs, hipaisukytkimillä varustettu ohjauspaneeli Basen ohjaamiseen vaikutti lupaavan yksinkertaiselle. Saunumin sähkökiukaan hallintapaneeli ei vielä ole valmis.

200816-saunum-saadin-105046
Saunum Base -hallintapaneeli (Asuntomessut 2020)

Suolakristalleista irtoavan suolan maistaa ilmassa ja iholla selvästi. Suolakristallit kestävät yhteensä vähintään kuukausia päivittäisessä kotikäytössä, kylpylässä joitakin viikkoja. Saunan ”suolakuormitusta” vähentää se, ettei yksityiskäytössä Saunumia ole tarkoitus pitää päällä kuin löylyttelyn aikana. Toisaalta, jos suolasta ei pidä tai sen tervehdyttäviin vaikutuksiin usko, voi sen helposti jättää pois käytöstä pitämällä kaukalon tyhjänä.

Numeroiden valossa

Saunumin pitäisi vaikuttaa saunan lämpötilajakaumaan selvästi. Valmistajan tekemässä laboratoriovideossa nähdään, että ilmanlämpötila muuttuu erittäin nopeasti ja hetkellisesti, kun Saunum kytketään päälle. Saunan luontainen lämpötilajakauma palautuu, kun puhallus kytketään pois päältä.

Mittasin asiaa myös itse, mutta käyttämäni mittalaitteisto ei reagoi ilmanlämpötilan muutoksiin nopeasti rakenteensa vuoksi, joten täytyy tällä kertaa luottaa kokemukseen mittauksia enemmän, poikkeuksellisesti ero on niin selvä.

Tekemistäni mittauksista käy kuitenkin selväksi, että Saunumia käynnistämisen jälkeen (alla olevassa kuvassa aikajanalla 14:45) kuuma ilma saunan yläkerroksista lähtee liikkumaan. Löylynheitto sotkee tuloksia, mutta jalkalauteen ja istumalauteen lämpötilaero pienenee noin kymmenellä asteella kymmenessä minuutissa.

200811-saunum-puhallus-graafi
Saunum laboratorion lämpiäminen katosta, ylä- ja jalkalauteilta mitattuna (Sauna 1, 2, ja 4). Puhalluksen käynnistämisen ja löylyttelyn aika korostettu.

Kenelle tuotetta voi suositella?

Saunum Base on ehdottomasti suositeltava lisävaruste ja mielestäni Saunologiassa testatuista vimpaimista vaikuttavin. On ilmeistä, että siitä on eniten hyötyä tietyillä käyttäjäryhmillä ja tiettyihin saunoihin, tosin kiitos nykysaunojen kiuastrendien, näitä saunoja on nykyään turhan paljon. Käyttäjistä liikuntarajoitteiset tulevat ensimmäisenä mieleen sillä Saunumin avulla tavallisesta saunasta millä tahansa kiukaalla saa esteetöntä kiertoilmasaunaa muistuttavan tilan. Tämä jos mikä parantaa löylydemokratiaa!

Arvosana: Suositeltu saunatuote

Saunumin tarpeessa ovat selkeimmin ne saunat, joissa kiuas- ja lauderatkaisut rikkovat löylyn lakia. Esimerkiksi saunat, joissa on korkea pilarikiuas, tai kaikki sellaisesti saunat, joissa lämpötilaero hartiatason ja jalkalauteen välillä on huomattava.

Saunum on merkittävin saunainnovaatio vuosikymmeneen!

Saunologiassa aiemmin esiteltyihin saunan lisälaitteisiin verrattuna Saunumin vaikutus saunakokemuksen kriittisiin elementteihin, lämpöön ja ilmanlaatuun, on suurin havaittu. Lähin vertailukohde on Kastee-järjestelmä, joka on suunniteltu vakioimaan saunan ilmankosteutta. Tämän nähden Saunumin vahvuus on intuitiivisuus ja selkeä toimintapa, Kastee on lopulta enemmän mukavuustuote kuin ratkaisu fysiikan lakien saunan toimintaan aiheuttamiin ongelmiin. Laitteet ovat keskenään yhteensopivia ja mikään ei estä hankkimasta vaikka molempia!

Saunologin pohdintaa

Saunum ei pysty yksinään korjaamaan kaikkia saunan ilmanvaihdon puutteita. Mikäli ilmanvaihdon ongelma on raikkaan ilman sekoittuminen, Saunumista voi kuitenkin olla hyötyä sillä se todella sotkee ilmaa tehokkaasti. Jos raikasta ilmaa ei sen sijaan tule saunaan lainkaan, ei Saunumistakaan ole mitään iloa. Jos ilmaa tulee, mutta se ei sekoitu esimerkiksi liian suuren lämpötilaeron vuoksi, Saunum voi edelleen pelastaa tilanteen.

Sähkökiukaana (Premium ja Pro -mallit) Saunumissa ei lähtökohtaisesti ole mitään sen huonompaa kuin muissakaan sähkökiukaissa. Vakuuttavana yksityiskohtana Saunumissa käytetään erittäin kovaa kaliiberia olevia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja sähkövastuksia, mikä todennäköisesti nostaa hintaa ja pidentää huoltoväliä. Tätä väitettä ei kuitenkaan tue toistaiseksi mikään muu kuin valmistajan sana.

Saunum-PROFESSIONAL-SERIES-edit
Professional sarja (PRO-malli) on muotoilultaan lähempänä Suomessa tuttuja verkkokiukaita. Hintalappu saattaa kuitenkin olla monelle kipeä paikka.

Saunumin sovittamista suomalaiseen saunaan hillitsee kiuasmallien omintakeinen muotoilu. Suomessa kiukaiden muotokieli on viime vuosikymmeninä kehittynyt, Saunum Base ja Premium ovat linjoiltaan nykymuodista poikkeavia. Tämä ei ole pelkästään pahasta, mutta suomalaiset saunojat ovat tottuneet varsin konservatiiviseen muotoiluun.

Toisaalta elokuussa Asuntomessut 2020 kohteessa 18 Base-versio oli asennettuna seinäpaneloinnin taakse. Tämä tyylikäs asennus kätki laitteiston lähes täydellisesti! Asuntomessusaunaa ei ollut mahdollista kokeilla, joten jäi mysteeriksi, miten jalkalavon alle jäävä Basen alaosa sai ilmaa puhallettua lauteiden läpi. Toisaalta ulkonäkökysymykset unohtuvat kun laite on pois silmistä.

200803-asuntomessut2020-18-lehtela-saunum-yla-0564
Saunum Base uppoasennettuna Tuusulan 2020 Asuntomessujen kohteessa 18. Yksiköstä näkyvillä on vain yläosan ottoa peittävä, hauskasti muotoiltu säleikkö.

Se, että Saunum yhdistää perinteiseen saunaan myös suolaterapiaelementin on oma juttunsa. Himalajan suolakiteitä voi itsekin tuoda saunaan, tosin Saunumissa ilmavirran eteen asetetut pyöreät suolapallot toimivat suolan haihduttamisen kannalta poikkeuksellisen hyvin. Vastaavaan tulokseen pääsisi ripustamalla suolamöykyn kiukaan päälle, mutta tällöin on pienoinen riski, että kiteitä rapisee myös kiukaaseen. Saunumissa laitteen alakaukaloon asennetut pallot pysyvät hyvin hallinnassa.

Saunumia kehitetään edelleen

Saunumin tuotekehitys jatkuu ja tuotteet muuttuvat. Jo vuonna 2020 on tulossa uusia tuoteominaisuuksia ja oma kiukaan ohjauskeskus. Muun muassa siihen miten kauan saunassa kannattaa kerralla oleskella – nyt kun se on erittäin mukavaa - tullaan kiinnittämään huomiota.

Koska konsepti toimii ja kiinnostaa ainakin virolaisia kuluttajia, kilpailijoita Saunumille on tulevaisuudessa odotettavissa. Asuntomessuilla 2020 nähty Harvian ilmankierrätyslaite esteettömässä saunassa tulee ensimmäisenä mieleen. Harvian ratkaisusta puuttui kuitenkin ilmeisesti sekä ilmansekoitus että puhallusvoluumin säätö, molemmat kriittisiä ominaisuuksia saunailmaston hienosäädön kannalta.

Mistä sitä saa?

Suomessa Saunumia (https://saunum.com/fi/) edustavat mm. Scaninno, Tähtisaunat Hollolassa ja Hehku-saunat Liperissä. Heidän kauttaan tuotteita saa asennettuna etelä- ja itä-Suomessa.

Scaninno tarjoaa Basea myös koekäyttöön 30 vrk ajaksi!

Myös virolainen verkkokauppa SaunaInter myy laitteita.

Hinnat alkaen (sis. ALV., plus toimitus alle 50 €):

 • Saunum BASE 995€ (kaksi eri korkuista malli ja kolme eri väristä mallia)
 • Saunum PREMIUM 1295€
 • Saunum PROFESSIONAL 3395€

Kiukaisiin tarvitaan ohjauskeskus (esim. Huum tai Harvia Xenio CX 170 ), jossa lämpötilan lisäksi ylimääräinen kytkin Saunumin puhalluksen hallintaan, hinta n. 400€. Asentamiseen tarvitaan pätevää sähköasentajaa kytkemään laite.

Mainitse tilausta tehdessäsi, että sait tiedon tuotteesta Saunologiasta!

Kiitos Andrus Varelle ja Saunumin väelle avusta artikkelin valmistelusta ja Kimmolle Niva-kyydistä.

6 thoughts on “Testi: Saunum Base ja saunailmaston vallankumous

 1. timo harmo

  Jos noita Saunumin ilmanvaihtoputkia on jaossa kokeiltavaksi, niin Helsingin invalidien yhdistykselle voisi tarjota. Hevossalmen lomakylässä on sauna, jossa pyörätuolipaikkat lattiatasolla ovat aika jäätäviä.

  Vastaa
 2. timo harmo

  Pääsin käymään Helsingin invalidien yhdistyksen Hevossalmen lomakylän saunaan. Siellä pyörötuolipaikat olivat vilpoisesti lattianrajassa . Saiskohan sinne myytyä / keräyksellä hankittua tuollaisen?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   En asentaisi tätä ainakaan höyrysulun alle, jos laite sattuu vuotamaan niin kosteuden olisi parempi jäädä sulun kostealle puolelle.

   Lassi

   Vastaa
 3. timo harmo

  >Tämä jos mikä parantaa löylydemokratiaa!
  Löylyn ei kuulu olla demokraattinen instituutio. Hyvä tietysti, jos jalkojen ja pään tasa-arvo toteutuu, mutta hyvä myös, jos jokainen voi valita itselleen sopivan löylyn laudevalinnalla. Ehkä kompromissi löytyy puhallustehoa ja yläoton korkeutta säätämällä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop