Skip to content

Pikatesti – Ladattava retkisuihku säästää vettä saunassa

Kun suunnittelin Suvikallion saunaan peseytymisratkaisuja, olin vakuuttunut klassisen pesuämpäriratkaisun riittävyydestä kantovesi-järjestelyn kanssa. Kun Pihatukun Pete Lohi suositteli minulle Kevätmessuilla retkisuihkua olin skeptinen kyseisen laitteen eduista. Pikatestin perusteella laite jää kuitenkin saunaamme pysyvästi, tai ainakin kunnes maltillisemman värinen vaihtoehto tulee vastaan.

180707-retkisuihku-arctic-caravan_0297
Retkisuihkun pääosat, suihkupää ja pumppu

Mistä on kysymys?

Retkisuihku tai akkusuihku on tavallista suihkua muistuttava muovisen oloinen kannettava suihku. Siinä on kolme osaa: suihkupää, letku ja pumppuyksikkö. Suihku toimii akkuvirralla upottamalla pumppuyksikkö veteen, esimerkiksi saaviin. Tämän jälkeen suihku käynnistyy pumpun nappia painamalla. Vettä suihkuaa toisesta päästä niin pitkään kunnes vettä riittää.

180707-retkisuihku-toiminnassa_0277
Ladattava suihku toiminnassa.

Saunologian arvio

Laite toimii juuri kuten pitääkin. Se tarjoaa vaivattoman tavan käyttää suihkua paikoissa, joissa ei muuten ole paineistettua lämmintä vettä. Suihku helpottaa erityisesti lapsiperheen pesutoimia, vähentäen vedenkulutusta.

Laitteen käytettävyys on riittävän hyvä. Laitteessa ei ole yritetty tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja, joten suihku toimii juuri kuten voi olettaa. Ainoastaan virtanappulan integrointi pumppuun on hieman rasittava valinta. Jos olet esimerkiksi pesemässä hiuksia, ei mielellään työntäisi käsiään vesikiuluun vaahtoisina suihkun käynnistämiseksi. Nappulan sijoittaminen kahvaan olisi ideaalia, tosin laitteen hinta ja monimutkaisuus tästä varmasti nousisi.

180707-retkisuihku-suodatin_0311
Retkisuihkun pohjassa on heppoinen vedensuodatin

Lyhyen käyttökokeilun perusteella on vaikea ennakoida miten edullinen ja muovisen oloinen apparaatti tulee kestämään pidempää käyttöä.

Parin kuukauden testaamisen perusteella epästandardin USB-johdon katoaminen pelottaa eniten. Tämä uhka ehti jo hetken aikaa toteutua, kunnes johto lopulta muuttopakkailun yhteydessä löytyi. Ylipäänsä erikoisen latausliittimen käyttäminen vaikuttaa huonolle idealle, kun mitään selvää syytä olla käyttämättä yleisiä USB mikro tai mini B liitäntöjä ei ole.

180707-retkisuihku-suodatin_0259
Retkisuihkun sisällä on pieni litium-ioni -akulla toimiva pumppu, jossa riittää virtaa yllättävän pitkään. Johdon näkyvä osa on pyöreä latausliitin, toisessa päässä normaali USB A -liitin.

Laitteen väritys on varsin räikeä. Rakenteeltaan identtistä mallia on muilla jälleenmyyjille myynnissä keltaisena (Hong Kong), vihreä-valkoisena (Puuilo) ja turkoosina (Opal). Mikään näistä ei kuitenkaan istu merkittävästi paremmin esimerkiksi Suvikallion saunan maanläheiseen ja tummaan ilmeeseen.

Hyvää:

 • + Menee pieneen tilaan
 • + Toimii yhdellä latauksella pitkään
 • + Sopiva vedenvirtaus
 • + USB-lataus
 • + Käytettävyys (varauksella)

Parannettavaa:

 • Epästandardi USB-latausjohto
 • Vettä jää suihkun sisään
 • Värimallit räikeitä

Koska tuote ei ole varsinainen saunatuote, ei se saa Saunologian suositeltu saunatuote –merkkiä, mutta pidän sitä silti erittäin kiinnostavana apuvälineenä vaikka mökkisaunaan.

Ennen syksyä puljataan Saunologiassa vielä lisää vesien kanssa!

Kiitos retkisuihkuja myyvälle https://www.pihatukku.fi/ladattava-akkusuihku-supersuosio Pihatukulle laitteesta!

18 thoughts on “Pikatesti – Ladattava retkisuihku säästää vettä saunassa

 1. janne

  Virtausta voi halutessa pienentää kuristamalla letkua vaikka klemmarilla tai nippusiteellä. Bilteman suihkulla en saa millään kulumaan 10 litraa suihkussa. Puoli ämpäriä riittää kun laitaa suihkun saippuoinnin jne ajaksi takaisin ämpäriin kiertämään. No tukaa ei ole mulla paljon pestävänä/huuhdeltavana, jos kunnon pehko niin kulutus tietty toinen.

  Vastaa
 2. olavi 57

  2 kesää kestää ja vesi menee sähkömoottoriin , pitäisi saada pelkkiä pumppuja erikseen ostettua

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Harmillista, oma suihkuni toimii edelleen, roottorin akseli on tosin pitänyt pari kertaa puhdistaa.
   Laitteen hinta on kuitenkin sellainen, ettei taida valitettavasti voida odottaa kovin pitkää elinikää.

   Lassi

   Vastaa
  2. Puurtaja

   Tällä suihkulla kuluu hulvattomasti enemmän vettä kuin napon kanssa peseytyessä. Koska minä kannan veden järvestä saunaan, en tykkää suihkusta ollenkaan. Ukkoa suihkun kova veden kulutus ei huoleta, vaan on tyytyväinen helppouteen.
   Veden virtaus saisi olla puolet tuon suihkun virtaamasta, riittäisi ihan hyvin peseytymiseen, eikä tulisi valutettua niin paljon kantovettä.

   Vastaa
   1. Lassi A Liikkanen

    Kiitos kommentista, epäilemättä näinkin voi käydä. Riippuu varmasti napon käyttäjän kokeneisuudesta paljonko vettä saa kulumaan.
    Oma kokemukseni perheen kanssa on ollut kuitenkin otsikossa mainittu.

    Suihkussa ei tosiaan ole mitään säätöä, näppärä käyttäjä voisi käsittääkseni avata suihkupään ja vaikka liimata osan rei'istä umpeen jolloin virtaus heikkenisi.

    Lassi

   1. Suihkuttelija

    Minusta type H on liian pieni. Se on joko type N tai M. En ole varma kun suihku on mökillä eikä pääse mitaamaan.

  1. Anu

   Sama ongelma. Johto hukassa ja laite lojuu jouten. Onko tuo nyt yhden kesän jälkeen kaatopaikkajäte, kun latausjohto katosi talvella.

   Vastaa
   1. Lassi A Liikkanen

    Hei,

    Johtoja on periaatteessa saatavilla varaosina, mutta löytyykö niitä esim. Suomesta varastosta on sitten eri juttu.
    Aiemman kommentoijan esittämä USB -> 3.4 mm (Type H) ei ainakaan tänä päivänä näytä auttavan löytämään yhtään johtoa.

    Tämä on harmillinen juttu, laite olisi parempi varustaa jollakin tavanomaisemmalla latausliittimellä.

    Lassi

  1. Lassi A Liikkanen

   Mainiota! Tämä maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin kotimainen bidee-suihkun pää, joten kyllä tässä on rahalle vastinetta (muoviromua tosin syntyy).
   Lassi

   Vastaa
 3. Mökkihöperö

  Ei suihkua tarvi sammuttaa kesken pesun. Suihkupään voi laittaa saippuoinnin ajaksi vesiastiaan, jolloin vesi kiertää sinne takaisin eikä mene hukkaan.

  Vastaa
  1. Eeva

   Kyllä näin teen. Hiusten huuhteluveden voi laskea jalkojen pesu veteen lattialla. Niin pärjää yhdellä ämpärillisellä. Jalat hautuu samalla istumalla.

   Vastaa
  1. lassial

   Hei, en huomaa muuta eroa kuin kilpailijoihin nähden yllättävän tavanomaisen hinnan!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop