Pikatesti – Ladattava retkisuihku säästää vettä saunassa

Kun suunnittelin Suvikallion saunaan peseytymisratkaisuja, olin vakuuttunut klassisen pesuämpäriratkaisun riittävyydestä kantovesi-järjestelyn kanssa. Kun Pihatukun Pete Lohi suositteli minulle Kevätmessuilla retkisuihkua olin skeptinen kyseisen laitteen eduista. Pikatestin perusteella laite jää kuitenkin saunaamme pysyvästi, tai ainakin kunnes maltillisemman värinen vaihtoehto tulee vastaan.

180707-retkisuihku-arctic-caravan_0297
Retkisuihkun pääosat, suihkupää ja pumppu

Mistä on kysymys?

Retkisuihku tai akkusuihku on tavallista suihkua muistuttava muovisen oloinen kannettava suihku. Siinä on kolme osaa: suihkupää, letku ja pumppuyksikkö. Suihku toimii akkuvirralla upottamalla pumppuyksikkö veteen, esimerkiksi saaviin. Tämän jälkeen suihku käynnistyy pumpun nappia painamalla. Vettä suihkuaa toisesta päästä niin pitkään kunnes vettä riittää.

180707-retkisuihku-toiminnassa_0277
Ladattava suihku toiminnassa.

Saunologian arvio

Laite toimii juuri kuten pitääkin. Se tarjoaa vaivattoman tavan käyttää suihkua paikoissa, joissa ei muuten ole paineistettua lämmintä vettä. Suihku helpottaa erityisesti lapsiperheen pesutoimia, vähentäen vedenkulutusta.

Laitteen käytettävyys on riittävän hyvä. Laitteessa ei ole yritetty tavanomaisesta poikkeavia ratkaisuja, joten suihku toimii juuri kuten voi olettaa. Ainoastaan virtanappulan integrointi pumppuun on hieman rasittava valinta. Jos olet esimerkiksi pesemässä hiuksia, ei mielellään työntäisi käsiään vesikiuluun vaahtoisina suihkun käynnistämiseksi. Nappulan sijoittaminen kahvaan olisi ideaalia, tosin laitteen hinta ja monimutkaisuus tästä varmasti nousisi.

180707-retkisuihku-suodatin_0311
Retkisuihkun pohjassa on heppoinen vedensuodatin

Lyhyen käyttökokeilun perusteella on vaikea ennakoida miten edullinen ja muovisen oloinen apparaatti tulee kestämään pidempää käyttöä.

Parin kuukauden testaamisen perusteella epästandardin USB-johdon katoaminen pelottaa eniten. Tämä uhka ehti jo hetken aikaa toteutua, kunnes johto lopulta muuttopakkailun yhteydessä löytyi. Ylipäänsä erikoisen latausliittimen käyttäminen vaikuttaa huonolle idealle, kun mitään selvää syytä olla käyttämättä yleisiä USB mikro tai mini B liitäntöjä ei ole.

180707-retkisuihku-suodatin_0259
Retkisuihkun sisällä on pieni litium-ioni -akulla toimiva pumppu, jossa riittää virtaa yllättävän pitkään. Johdon näkyvä osa on pyöreä latausliitin, toisessa päässä normaali USB A -liitin.

Laitteen väritys on varsin räikeä. Rakenteeltaan identtistä mallia on muilla jälleenmyyjille myynnissä keltaisena (Hong Kong), vihreä-valkoisena (Puuilo) ja turkoosina (Opal). Mikään näistä ei kuitenkaan istu merkittävästi paremmin esimerkiksi Suvikallion saunan maanläheiseen ja tummaan ilmeeseen.

Hyvää:

 • + Menee pieneen tilaan
 • + Toimii yhdellä latauksella pitkään
 • + Sopiva vedenvirtaus
 • + USB-lataus
 • + Käytettävyys (varauksella)

Parannettavaa:

 • Epästandardi USB-latausjohto
 • Vettä jää suihkun sisään
 • Värimallit räikeitä

Koska tuote ei ole varsinainen saunatuote, ei se saa Saunologian suositeltu saunatuote –merkkiä, mutta pidän sitä silti erittäin kiinnostavana apuvälineenä vaikka mökkisaunaan.

Ennen syksyä puljataan Saunologiassa vielä lisää vesien kanssa!

Kiitos retkisuihkuja myyvälle https://www.pihatukku.fi/ladattava-akkusuihku-supersuosio Pihatukulle laitteesta!

12 kommenttia artikkeliin ”Pikatesti – Ladattava retkisuihku säästää vettä saunassa

 1. olavi 57

  2 kesää kestää ja vesi menee sähkömoottoriin , pitäisi saada pelkkiä pumppuja erikseen ostettua

  Vastaa
  1. Harmillista, oma suihkuni toimii edelleen, roottorin akseli on tosin pitänyt pari kertaa puhdistaa.
   Laitteen hinta on kuitenkin sellainen, ettei taida valitettavasti voida odottaa kovin pitkää elinikää.

   Lassi

   Vastaa
  1. Mainiota! Tämä maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin kotimainen bidee-suihkun pää, joten kyllä tässä on rahalle vastinetta (muoviromua tosin syntyy).
   Lassi

   Vastaa
 2. Mökkihöperö

  Ei suihkua tarvi sammuttaa kesken pesun. Suihkupään voi laittaa saippuoinnin ajaksi vesiastiaan, jolloin vesi kiertää sinne takaisin eikä mene hukkaan.

  Vastaa
  1. Eeva

   Kyllä näin teen. Hiusten huuhteluveden voi laskea jalkojen pesu veteen lattialla. Niin pärjää yhdellä ämpärillisellä. Jalat hautuu samalla istumalla.

   Vastaa
  1. lassial

   Hei, en huomaa muuta eroa kuin kilpailijoihin nähden yllättävän tavanomaisen hinnan!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.