Kaikki suomalaiset saunamökkivalmistajat

Tältä sivulta löydät listauksen kotimaisista kiinteitä pihasaunoja, saunamökkejä ja muita saunarakennuksia valmistavista yrityksistä. Artikkelissa mukana kymmeniä esimerkkimalleja julkisivukuvineen, pohjapiirroksineen ja hintatietoineen! Tästä löytyy inspiraatio saunarakennuksen suunnitteluun.

Tähän artikkeliin on julkaisuhetkellä maaliskuussa 2019 bongattu netistä 29 eri kiinteiden saunarakennusten tuotemerkkiä. Kiinteä rakennus on käytännössä heikosti määritetty käsite, mutta tarkoittaa toisaalta sitä, että saunaan vaaditaan rakennuslupa ja sen jätevedet täytyy asianmukaisesti käsitellä.

Niin sanottuja tynnyri- ja peräkärrysaunavalmistajia ei ole sisällytetty tähän listaukseen. Osalla listatuista valmistajista on kuitenkin myynnissä myös kelluvia tai ns. jalassaunoja, kuten listasta näkyy. Jutun lopussa myös linkit kotimaisiin maan alle rakennettaviin saunoihin sekä maininta suosituimmista ulkomaisista saunoista.

Lista ei ole täydellinen! Ilmianna listalta unohtuneet valmistajat, joiden mallisto löytyy netistä vaikka sivun lopun kommentti-toimintoa käyttäen!

Saunamökkivalmistajia vuonna 2019

Valikoimassa
Valmistaja Kerrosalan vaihtelu Savusauna Mobiilisauna
Broowood 5-8 m2
Eräkämppä 8-17 m2 x
Finnlamelli 18-27 m2
Finnpeak 4-25 m2 x
Harvia 5-19 m2
Hirsituote Humalajoki 7-26 m2
Hirsityö Heikkilä 9-20m2 x
Honka 17-68 m2
Huliswood (tieto puuttuu) X
Huone1 8-30 m2
Jalotakka 10 m2
Joro-huvilat 5-27 m2
Kannustalo 9-18 m2
Kastelli 20-25 m2
Kimara 7-50 m2 x
Kontio 7-35 m2
Kuusamo hirsitalot 5-30 m2
Lehmuskorven saunat 10-12m2
Mun mökki 6 m2
New Sauna 7-24 m2
Paanajärven kyly 1, 2 13-22 m2
Piha-Tuuri 5-26 m2 X X
PineArt 7-13 m2
Puumanni 8-28 m2
OmaSauna 4-15 m2 X X
Ripavi 7-9 m2
Salvos 1, 2 7-61 m2 X
Sauna Savu 5 m2
Sisusauna 8-16 m2 X
STK Loghomes 10-30 m2 X
Teuvan mökki- ja sorvituote oy 6-32 m2

Tämän lisäksi lukuisat hirsirakentajat valmistavat saunoja tilauksesta ilman vakioituja mallipiirustuksia. Mallien räätälöinti on kotimaan toimittajille myös normaalia, joten kaikki täällä annetut tiedot ovat suuntaa antavia.

Saunamallin valinnassa kannattaa kiinnittää  huomiota:

 • Millaisia toimitusmuotoja on tarjolla
 • Rakennuslupaan vaadittavien dokumenttien hoituminen
 • Toimituskustannusten hinta

Toimitusmuodoissa on paljon vaihtelua. Suurimmat toimijat tarjoavat kaikkea puuvalmiista toimituksesta, joka voi tarkoittaa pelkkää hirsikehikkoa, avaimet käteen -ratkaisuun, jossa rakennusurakka rakennuslupaprosesseineen ja sisäkalusteineen sisältyy hintaan. Huomaa, että mökkien sähköistys ei yleensä kuulu paketteihin. Lue lisää rakennusluvista erillisestä artikkelista.

Löylyvalmis-toimitus termiä käyttävät monet valmistajat. Se sisältää usein kiukaan, kiuaskivet, hormin/piipun, lauteet ja muut kalusteet. Sauna pitää kuitenkin vielä pystyttää ja kasata, riippuu mallista millaisia kustannuksia tämä merkitsee. Monet pienet saunat voidaan toimittaa hyvin pitkälle valmiina, isommissa rakennustyötä on moninkertainen määrä.

Toimituskustannukset eri puolille Suomea voivat olla hyvin erilaisia. Joissakin tapauksissa hinta on kiinteä, toisissa taas riippuu etäisyydestä valmistuspaikkakunnalle.

Monet valmistajat puhuvat perinteisistä ja moderneista saunamökeistä. Perinteisillä mökeillä tarkoitetaan yleensä tavanomaisia harjakatollisia rakennuksia ilman mainittavaa terassia tai riimaa, moderneissa on usein pulpettikatto ja/tai terassialaa.

Esimerkkisaunoja

Aakkosjärjestyksessä eri valmistajien esimerkkimalleja n. 10-20 m2 kokoluokassa, jos valmistajan valikoimissa on ollut valinnan varaa. Kerrosala (seinien sisäpuolelle jäävä pinta-ala) suluissa, osa saunoista on hieman harhaanjohtavasti nimetty rakennusalan mukaan. Suurin osa saunoista on selvästi suunniteltu puulämmitteisiksi, osaan voi asentaa myös sähkökiukaan.

Saunojen hinnat ovat hyvin vaihtelevia. Hintatilannetta voi neliöhintojen pohjalta ymmärtää seuraavasti:

Alle 1000 €/m2: kevytrakenteiset tai sarjavalmisteiset saunat. Seinävahvuus usein liian ohut ympärivuotiseen käyttöön. Toimitus sisältää useimmiten vain puuosat.

1000-1500 €/m2: tukevarakenteiset tai käsinveistetyt saunat. Toimitetaan valmiina tai vähintään löylyvalmiina.

yli 1500 €/m2: design-saunat ja asuttavat, sähköistetyt ja hyvin varustellut saunamökit.

Sivulla esitetyt materiaalit on lähtökohtaisesti hankittu julkisista, sähköisistä lähteistä, mikä selittää esityksen kirjavuuden ja esimerkiksi puuttuvat tiedot. Jostain syystä erityisesti suuremmilla toimijoilla kaupankäynnin hidasteena ovat usein vaillinaiset hintatiedot.

Broowood Arska (8 m2)

Broowood on suomalainen pyöröhirsisorvaamo Pietarsaaresta. Yksi saunamalli nimeltään Arska. 14.000€, 150 mm pyöröhirsi, "löylyvalmis" toimitus sisältää piirustukset, lauteen ja kiukaan.

browood-arska-ulko
Browood, Arska ulkoa (C) Browood

Eräkämppä Eräsauna (8 m2)

Pohjois-Pohjanmaalla hirsirakennuksia veistävän Eräkämpän tyyli on poikkeuksellisen rosoinen. Kaksi mallia, kuvissa pienempi Eräsauna 8m2, jossa puoliavoin pukuhuone.

erasauna-1500x-052015-julkisivu-small
Eräsauna 8, ulkoa (C) Pohjoisen Eräsauna
Eraesauna-8m2
Eräsauna 8, ulkoa (C) Pohjoisen Eräsauna

 

Finnlamelli Nella 20 (18 m2)

Finnlamellin Nella on moderni saunamökki Alajärvellä toimivalta liimahirsitaloista tunnetulta valmistajalta. Nellan hinnat toimituksesta ja hirsikoosta (88-270 mm) riippuen, alkaen n. 15,000€

finnlamelli-nella-ulkoa
Finnlamelli, Nella 20 ulkoa (C) Finnlamelli
finnlamelli-nella_20a-pohja
Finnlamelli, Nella 20 pohjakaava (C) Finnlamelli

Finnpeak Kustavi (13 m2)

Finnpeakin (Salo) valikoimissa on parikymmentä hyvin erikokoista hirrestä valmistettua saunarakennusta.Kustavi puuvalmistoimitus alk. 5000€ (45 mm puu)

finnpeak-kustavi-pohja-sauna6_300x200B
Finnpeak Kustavi, pohjapiirros(C) Finnpeak
finnpeak-Sauna-Kustavi
Finnpeak Kustavi, ulkoa (C) Finnpeak

Harvia Solide 2 (8 m2)

Muuramen pörssiyhtiö Harvia tunnetaan erityisesti kiukaistaa, mutta heillä on myös kokonaisia saunoja. Solide-saunarakennussarjassa on kolme eri mallia, joihin kuuluu Legend-kiuas ja erityinen väliseinä pukuhuoneesta lämmitettävälle kiukaalle. Esimerkkinä Solide 2 Hinnat alk. 12.900€ löylyvalmispaketti terassilla. Seinävahvuus 56 mm.

harvia-solide2-pihasauna-ulko
Harvia Solide 2 pihasauna julkisivu. (C) Harvia
harvia-solide_2-pihasauna-pohja
Harvia Solide 2 pihasauna pohjapiirros. (C) Harvia

Hirsituote Humalajoki Teeri 19 Moderni (13 m2)

Hirsituote Humalajoen valikoimissa on kourallinen erilaisia höylähirsisaunamalleja. Mallina Teeri 19 Moderni, hinta Alk. 9.700€, 70 mm hirsi, löylyvalmis

hirsi-humala-19m
Hirsituote Humalajoki Teeri 19 moderni, julkisivu
hirsi-humala-19m_pohja
Hirsituote Humalajokie Teeri 19 moderni, pohjakaava

Hirsityö Heikkilä Aune (20m2)

Perinteiseen hirsirakentamiseen erikoistuneen karstulalaisen Hirsityö Heikkilän valikoimissa on useampia tukevarakenteisia hirsisaunoja. Malliston hinnat alkaen n. 9000e, puuvalmis, 150 mm pelkkahirsi. Heikkilä on veistänyt mm. Lonnan saunan.

Hirsityo-Heikkila-aune-julkisivu
Hirsityö Heikkilä, Aune julkisivu (C) Hirsityö Heikkilä / RVA
Hirsityo-Heikkila-aune-pohja
Hirsityö Heikkilä, Aune pohjakaava (C) Hirsityö Heikkilä

Honka Ulappa 15 3A (15 m2)

Karstulan tunnetuin yritys Honka on myös maamme tunnetuimpia hirsirakennustoimittajia. Sen valikoimissa on kymmeniä saunallisia mökkejä. Esimerkkinä olevan Ulapan lisäksi arkkitehtuuriltaan kiinnostavin on 24m2 Majakka. Ulapassa on reilusti katettua terassia ja keittotila.

honka-ulappa-15-3a-ulkoa
Honka Ulappa, julkisivu. (C) Honka
honka-ulappa-15-3a
Honka Ulappa, pohja. (C) Honka
Honka majakan julkisivu
Honka Majakka, poikkeuksellinen kaksikerroksinen saunarakennus. Ratkaisu on kokonaisuudessaan älytön, mutta näyttävä.

Huliswood Musta Kyly (11 m2)

Huliswood on erikoistunut kelohirsirakentamiseen. Saunamalleja on muutama, mukaan lukien savusauna Musta kyly. Valmistajalla ei ole tuotteelle listahintoja, mutta hinnoittelu alkaa noin 15000€ ilman kuljetusta.

Huliswood-Musta-Kyly-Havainnekuvat
Huliswood Musta Kyly, havainnekuvat (C) Huliswood

Huone1 Sauna + grillikatos, SG180 (18 m2)

Huone1 pihasaunamallista on varsin kattava. Saunojen runkorakenteena on metalli ja ne ovat modulaarisia sisältäen pukuhuonene, takkahuoneen tai majoitustilan. Esimerkkinä SG180 pukuhuoneella.

sauna1-grillihuone-18-m2
Sauna1 SG180, ulkokuva (C) Huone1
sauna1-grillihuone-pohja-18-m2
Sauna1 SG180, pohjakaava (C) Huone1

Jalotakka Pihasauna (10 m2)

Metalli- ja hormituotteistaan tunnetun kotkalaisen valmistajan valikoimista löytyy myös yksinkertainen pihasauna. Löylyvalmis toimitus kustantaa 6900€, 55 mm hirsiseinä.

jalotakka-pihasauna-ulko
Jalotakka Pihasauna, ulkoa (C) Jalotakka

Joro-huvilat Sauna Senni (12 m2)

Varkaudessa toimiva Joro-huviloiden mallistossa on toistakymmentä saunarakennusta. Esimerkkinä tuvallinen Senni, löylyvalmiin hinnat alkaen 13500€, puuvalmiin 7600€. 70 mm hirsi.

Joro-huvilat-Senni-julkisivu
Joro-huvilat Senni, julkisivu (C) Joro-huvilat
Joro-huvilat-Senni-pohja
Joro-huvilat Senni, pohjakaava (C) Joro-huvilat

Kannustalo Harmaja pihasauna (10m2)

Talotoimituksesta tunnetun Kannustalon (Kannuksesta) valikoimista löytyy kirjoitushetkellä 19 erilaista saunaa. Myynnissä kuitenkin vain rajoitetusti. Esimerkkinä Harmaja pihasauna, hinta ei tiedossa.

kannustalo-harmaja-pihasauna-15-julk
Kannustalo Harmaja, ulkoa (C) Kannustalo
kannustalo-harmaja-pihasauna-15-pohjakuva-1024×408
Kannustalo Harmaja, ulkoa (C) Kannustalo

Kastelli Pihasauna 21 (19m2)

Talovalmistaja Kastelli Oulusta tarjoaa kourallista suuri ja hyvin varusteltuja saunarakennenuksia. Esimerkki Pihasauna 21 reilulla terassilla ja erikoisella kaartuvalla julkisivulla. Hinnat alkaen 19000€ .

kastelli-pihasauna-21-ulko
Kastelli pihasauna 21, pohja, (C) Kastelli
kastelli-pihasauna-21-pohja
Kastelli pihasauna 21, pohja, (C) Kastelli

Kimara Sauna 4 (15 m2)

K-Raudan oma hirsimökkituotemerkki Kimara tarjoaa myös ison valikoiman saunamökkejä. Sauna 4 on persoonallisen oloinen pulpettikattoinen moderni saunamökki, jonka laajatoimitussisältö maksaa ainoastaan 7500€! (75 mm höylähirsi). Suuremmat hirsikoot ja erilaiset nurkkasalvokset eri hintaan.

Kimara_Sauna4_1100x680-ulkoa
Kimara Sauna 4 ulkoa (C) K-Rauta
Kimara_Sauna4_1krs-pohja
Kimara Sauna 4 pohjapiirros (C) K-Rauta

Kontio Kirsikka 15 (15 m2)

Hirsirakennuksistaan tunnetun Kontion  (Pudasjärveltä) mallistosta löytyy jopa 33 mallia hyvinkin erilaisiin käyttötarpeisiin pihasaunoista saunahuviloihin ja erilaisilla seinävahvuuksilla. Esimerkkinä Kirsikka 15.

Kontio-Kirsikka_ulko1
Kontio Kirsikka, ulkoa. (C) Kontio
Kontio-Kirsikka_pohja
Kontio Kirsikka, pohjakaava. (C) Kontio

Kota Pihasauna Garden (4 m2)

Narvin valikoimissa on  kompakti 4 m2 pihasauna Garden puu- tai sähkökiukaalla. Hinta valmiina (ilman kiuasta) n. 8000€.

kota_pihasauna_julkisivu-s
Kota Pihasauna Garden, pohja (C) Narvi
kota-pihasauna-pohja
Kota Pihasauna Garden, pohja (C) Narvi

Kuusamo Korvas 15

Hirsitalovalmistaja Kuusamon valikoimissa on 24 erilaista täyshirsisaunaa ja saunamökkiä. Esimerkkisauna Korvas on varustettu poikkeuksellisilla ikkunaratkaisuilla. Laaja toimitus ilman kiuasta tai hormia, seinäpaksuudet  95-275 mm.

kuusamo-korvas-15-js-1-1000×1000
Kuusamo hirsitalot Korvas ulkoa (C) Kuusamo hirsitalot
kuusamo-korvas-15-pohja
Kuusamo hirsitalot Korvas pohja (C) Kuusamo hirsitalot

Lehmuskorven saunat

Orimattilassa toimivan perheyritysten höylyhirsirakennusten valikoimaan kuuluu kymmenkunta erilaista saunaa. Pukuhuoneellinen Sauna 14 A on siitä isommasta päästä. Valmismökki 75 mm hirrellä alkaen 11450€.

Designer – 14.DRW
Lehmuskorven Mökit Sauna 14 A (C) Lehmuskorven

Munmökki Jalkaranta (6m2)

Munmökin modulaarisessa mallistossa on vain neljä mallia, joista yksi on sauna nimeltään Jalkaranta.  Alk. 8.700€, saatavilla puuosista muuttovalmiiseen toimitukseen.

munmokki-jalkaranta-ulkoa-1024×501
Mun mökki Jalkaranta sauna ulkoa (C) Mun mökki
munmokki-sauna_pohjakuva-1024×501
Mun mökki Jalkaranta sauna pohjapiirros (C) Mun mökki

New Sauna 16

Uuden kotimaisen tuotemerkin saunavalikoimassa on kolme pitkälle mietittyä valmissaunaa. Malli 16 on täysin valmis kiukaineen ja takkoineen. Valmistaja kuitenkin mukauttaa mallia asiakkaiden toiveiden mukaisesti. 88mm hirrestä valmistettuna hinnat alkaen 18400€ ilman kuljetusta. Puurakenteen toimittaa Hirsituote Humalajoki.

new-sauna-16-pohja
New Sauna 16, pohjakaava. (C) New Sauna
New Sauna 16, pohjakaava. (C) New Sauna
New Sauna 16, julkisivu. (C) New Sauna

Paanajärven Kyly hirsisauna (20 m2)

Vienan Karjalassa löytyvä Paanajärvi ei oikeastaan kuulu Suomeen, mutta koska juuret ovat oma itä-suomalaista saunaperinnettä, niin tässä suomalaisyrityksen elvyttämä poikkeuksellinen käsin hirrestä veistetty tuontisauna. Kyly hirsisaunaa saa parina eri variaationa, joissa kaikissa on varsin tilava löylyhuone. Hinnat alkaen n. 12000€ puuvalmiina ilman kuljetusta.

190307-paanajarven-kyly-ulko-small-
Paanajärven kyly kamarilla ulkoa. (C) Saunologia
paanajarvi-kyly-pohja
Paanajärveän suuren kylyn pohja. (C) Paanajärven puusta oy

Piha-Tuuri Moderni pihasauna 19 (12m2)

Erilaisia höylyhirsirakennuksia Tuurissa valmistavan Piha-Tuurin valikoimissa on jos jonkinlaisia saunarakennuksia. Esimerkin Moderni Pihasauna 19 on tehty 70 mm hirrestä ja maksaa löylyvalmiina alk. 9.700€.

pihatuuri-moderni-19-ulko
Piha-Tuuri Moderni pihasauna 19, ulkoa. (C) Piha-Tuuri
pihatuuri-moderni-19-pohja
Piha-Tuuri Moderni pihasauna 19, pohja(C) Piha-Tuuri

Pineart Pine Sauna L (13 m2)

Hienostuneita mäntyrakennuksia valmistavan Pineartin sauna on saatavilla kolmessa eri koossa. Sauna L löylyhuone on reilun kokoinen. Mallin hinta alkaen 44.000€.

pineart-Sauna_L_3-ulkoa
Pineart Sauna L ulkoa. (C) Pineart
pineart-Sauna_L_3-pohja
Pineart Sauna L pohjakaava (C) Pineart

Puumanni Hirsisauna 18 (13 m2)

Puumannilla on iso valikoima erilaisia saunoja: kuvissa Hirsisauna 18. Monissa malleissa runkovaihtoehtoina ovat hirsi, CLT-levy tai puurankarunko.

puumanni-18
Puumanni Teeri 18 ulkoa (C) Puumanni

 

puumanni-18-pohja
Puumanni Teeri 18 pohjapiirros (C) Puumanni

OmaSauna KingSize Plus (15 m2)

Turun liepeillä toimiva OmaSauna tarjoaa kolmen eri kokoluokan saunaa vaihtelevilla pohjaratkaisuilla. KingSize löylyhuoneen pinta-ala on jopa 10 m2, hinnat alkaen 9900€.

omasauna-king-plus-1-ulkoa
Omasauna King Plus, ulkoa (C) OmaSauna
omasauna-king-plus-1-pohja
Omasauna King Plus, ulkoa - peilikuva yllä olevaan nähden (C) OmaSauna
OmaSauna_cubesauna-JP2500_5_
OmaSauna CubeSauna Medium on poikkeuksellisesti muotoiltu sauna (C) OmaSauna

Ripavi

Espoolainen yritys Ripavi on suunnitellut kaksi saunamallia, jotka voi laittaa vaikka kellumaan lautan päälle. Hinnat alkaen 21000€.

ripavi-pieni-Saunalautta-2018-10 1
Ripavi, pieni sauna lauttaversiona (C) Ripavi

Salvos Väinämö 7  (11m2)

Hirsirakentaja Salvoksella (Pyhäntä) on erittäin laaja saunamallisto, joka on jaettu saunamökkeihin ja hirsisaunoihin, molemmat ovat kuitenkin hirttä. Esimerkkinä yksinkertainen Väinämö 7, joka on tarjolla monina eri toimitusmuotoina.

Salvos-Väinämö7_wide
Salvos Väinämö 7, ulkoa. (C) Salvos
salvos-vainamo-7-pohja
Salvos Väinämö 7, pohjapiirros. (C) Salvos

Sauna Savu (5 m2)

Poikkeuksellisesti viimeistelty design-sauna Sauna Savu maksaa puuosiltaan 12900€.

saunasavu-ulkoa
Saunasavu, ulkoa. (C) Saunasavu
saunasavu-pohja
Saunasavu, pohjakaava. (C) Saunasavu

Sisusauna Iso savusauna (14 m2)

Jämsäläinen Sisusauna valmistaa tukevia hirsisaunoja ensisijaisesti savusaunoiksi. Yrityksellä on myös oma muurattava kiusmalli. Ison savusaunan seinämateriaali on 120 mm hirsi.

sisu-iso-ulko
Sisusaunan Iso savusana pukuhuoneella ja terassilla ulkoa, (C) Sisusauna
sisu-iso-pohja
Sisusauna Iso savusauna, pohja (C) Sisusauna

STK Log homes Saunatupa 22 (18m2)

Kuopiossa toimivan STK Log Homes:n hirsirakennusvalikoimiin kuuluu myös kymmenkunta saunaa.  Saunatupa 22 on verrattain edullinen, hinta alk.  8.400€ seinä 100 mm.

stk-saunatupa_22_net
STK Log homes Saunatupa 22, ulkoa. (C) STK Log homes
stk-saunatupa_22-pohja
STK Log homes Saunatupa 22, pohja (C) STK Log homes

Teuva Sauna 13 (13 m2)

Teuvan Mökki- ja Sorvituote valmistaa jos jonkinlaisia rakennuksia höylähirrestä. Keskikokoinen Sauna 13 pukuhuoneella löylyvalmiina hinnat alkaen 9600€, seinä 58 mm.

teuvan-sauna-13-ulkoa
Teuva mökki- ja sorvituote Sauna 13 pohjakaa (C) Teuvan mökki- ja sorvituote
Smartia-58TEUVA13-V_5-pohja
Teuva Sauna 13 pohjakaava (C) Teuvan mökki- ja sorvituote

Lisää saunakuvastoa:

Maasaunat

Kiinteät, maan sisään rakennettavat saunat

Holvisaunat

Keko-saunat

Kevytsaunoja

Saunoja, jotka ovat liikuteltavuudeltaan vähemmän pysyvän oloisia.

Arctic Finland

Keisus

Turun Fimex

Ulkomaisia saunamökkivalmistajia

Virossa valmistettavia saunoja

Boat sauna

Iglusauna

Saunoja verkkokaupoissa

https://www.netrauta.fi/piha/piharakennukset/pihasaunat

 

5 kommenttia artikkeliin ”Kaikki suomalaiset saunamökkivalmistajat

 1. Kalle Kinos

  Piha Tuuri ei kait valmista itse mitään. Ainakin jo mainitun Humalajoen sekä listasta puuttuvan Konsta-Talot jälleenmyyjä.

  Vastaa
 2. Teppo Lehtonen

  Moro!
  Pohjois-Pohjanmaalla on ainakin Mes-wood ja Timber-hirsi.
  Muualla päin suomea Eurohonka, Pellopuu Oy, Ok-hirsi.

  On muuten erittäin hyvä tämä sinun sivusto, tästä on ollut suuri apu oman saunan suunnittelussa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka Lassi A Liikkanen?

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.