Skip to content

Pyramidos – kulmikas kotimainen kiuasuutuus

Pyramidos on uusi suomalainen kiuasmerkki. Sen valikoimaan on suunniteltu kaksi Egyptin historiasta inspiroitunutta sähkökiuaskonseptia etäohjauksineen. Pyramidos haastaa hauskasti kiukaiden klassisen kuutioiden ja sylinterien dominoiman muotokielen. Saunologia esittelee tuoteperheen ennakkoon, sillä löylyjä ei valitettavasti vielä päästy testaamaan.

Mistä on kyse?

Esittelyvideo Youtubessa 

Kaikille suomalaisille ei riitä saunan rakentaminen kansallisen voimannäytön merkiksi. Ei, joitakin kunnianhimo vie suunnittelemaan suurempia visioita ja testaamaan niiden kaupallistamista.

Tällä kertaa asialla ovat sarjayrittäjä Ilkka Seppänen, suunnittelija Marko Mäki-Laurila sekä palkittu tamperelainen graafikko Jani Kiltti. He ovat vakavissaan haastamassa sähkökiuastraditioita. Tuloksena on uusi kiuasbrändi Pyramidos, joka on keväällä 2021 paljastettu yleisölle.

Pyramidos on rohkeasti lähtenyt kokeilemaan ei vain yhden vaan peräti kahden uuden kiuasmallin, Gizan ja Saqqaran esittelyä. Jos egyptologian alkeet ovat unohtuneet, niin Saqqara on Gizassa sijaitseva pyramidimainen kalmisto. Giza taas on tunnettu erityisesti Kheopsin (eli Gizan) pyramidista. Konseptiin kuuluu samaa muotokieltä puhuva ohjauspaneeli sekä etäkäyttösovellus. Näitä ei ole ainakaan vielä nimetty ikiaikaisten reliikkien mukaan.

Giza vaalealla ja tummalla jalustalla. Kuva (C) Pyramidos

Siinä missä nimistö on vanhaa, on muotoilu terävästi uutta. Lattiakiuas Gizassa muotona on klassinen pyramidi, seinäkiuas Saqqarassa vapaasti tulkittuna kärjelleen käännetty pyramidi. En muista nähneeni mitään vastaavaa aiemmin.

Saqqaran muotoilusta tulee mieleen palkittu Huum Drop, mutta mitään Gizan kaltaista ei ole ainakaan Suomessa tehty. Ulkonäköä on mietitty myös erilaisten värivaihtoehtojen kautta. Tarjolla on sekä mustia että valkoisia yksityiskohtia tumman harmaan teräksen vaipaksi.

Pyramidos_sauna_Saqqura-min
Saqqara, valkoinen. Kuva (C) Pyramidos

Tuotteet on tuotu esille varhaisessa vaiheessa konseptiajoneuvojen tavoin, mutta matka myytävään tuotteeseen ei ole enää yhtä pitkä kuin messuautolla. Tuotetietoja on toistaiseksi tarjolla niukasti, esimerkiksi teholuokista tai tarkoista mitoista ei ole tietoa. Tuotteeseen kuitenkin luvataan ensiluokkaiset sähkövastukset ja erinomaista käytettävyyttä sekä kilpailukykyistä lämmitystehoa.

Pyramidos_sauna_sovellus-min
Sovellus, havainnekuva. Kuva (C) Pyramidos

Kiukaiden kaveriksi on fiksusti suunniteltu saman tyyliset ohjausratkaisut. Etäohjauksen on tarkoitus toimia GSM:llä sekä wifi-verkolla, mutta sen turvamekanismista  ei ole vielä tietoa. Sovelluksen havainnekuva ennakoi käyttökokemukseltaan kilpailukykyistä toteutusta, jossa markkinoilla olevista kilpailijoista poiketen hyödynnetään aktiivisesti myös puhelimen muistutuksia. Kiuas on tarkoitus valmistaa Suomessa.

Mitä hyvää ja huonoa saunologi näkee ideassa?

Kiuasmallien kaavojen ravistelu on mielestäni jo itsessään arvokasta. Gizassa on kuitenkin myös yksi erittäin lupaava ominaisuus, eli kiukaan korkeus. Toisin kuin torni tai verkkokiukaat, Gizan pyramidissa kivimassa jää matalalle ja löylyn lakia  noudattaen on helppo rakentaa lauderatkaisu tämän ympärille.

Erilainen muotoilu on vahvuus. Sille, jos haluaa saunasta erottuvan, olisi tällaisella lämmittimellä helppo aloittaa. Saqqara ei mielestäni poikkea yhtä radikaalisti aiemmasta, mutta on todennäköisesti mahdollista sijoittaa selvästi pienempään saunatilaan, joten se lisää merkin tarjonnan hyödynnettävyyttä.

Pyramidos_sauna_saadin-min
Ohjauspaneeli, havainnekuva. Kuva (C) Pyramidos

Haaste Gizalle on todennäköisesti tilankäyttö. Tuotteen turvaetäisyyksistä ei ole tietoa, mutta se tullee tarvitsemaan tavanomaista enemmän lattiapinta-alaa. Tarkka kivitilavuus ja sitä kautta kivimassa on myös tuntematon, mikä vaikeuttaa tuotteen arviointia.

Toinen huoli on se, ettei kiukaiden saatavuudesta tai hinnasta ole vielä varmuutta. Valmistaja toivoo saavansa kiukaan toimitettavaksi alkuvuodesta 2022. On selvää, että tämän muotoilullaan erottuvan tuotteen hinta tulee olemaan olennaisesti peruskiukaita kalliimpi, vähintään Tulikiven pilarikiukaiden luokkaa. Toisaalta kiuasta ei ole edes suunnattu ensisijaisesti kotimaan markkinoille, vaan kansainväliselle yleisölle.

Milloin sen saa?

Mikäli Pyramidos herätti mielenkiintosi, käy tutustumassa tuotteen kotisivuilla osoitteessa: Pyramidos-sauna.com

Sitä kautta saat yhteyden merkin edustajiin ja saat lisätietoja sitä mukaa, kun tuotteen julkaisu edistyy. Kirjoitushetkellä kiukaasta vastaanotetaan ennakkotilauksia.

Tämä artikkeli on julkaistu Saunologian and Pyramidoksen kaupallisena yhteistyönä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop