Skip to content

Lonnan sauna Helsingissä tarjoaa klassiset löylyt

Saunologia kävi koekylpemässä Lonnan saunan Suomenlinnan kyljessä. Hyvin klassiseen suomalaistyyliin rakennettu puusauna yllätti löylyillään iloisesti. Saunologia suosittelee kohdetta, lue miten saat kaiken irti saunakohteesta!


Toukokuussa 2017 avautui Helsinkiin uusi yleinen sauna. Lonnan saarelle rakennettu hirsisauna tarjoaa klassisen suomalaisia saunaelämyksiä Itämeren keskellä. Saari sijaitsee Suomenlinnan kupeessa ja kuuluu Suomenlinnan hoitokunnan hoiviin. Hoitokunta on myös vastuussa saunan rakennuttamisesta. Saunaa operoi kuitenkin oma yrityksensä, joka pyörittää myös jo pari vuotta toiminutta ravintolla ja Vohvelibaaria sekä vuokraa saarelta tiloja ryhmille juhliin ja kokouksiin. Tässä artikkelissa saunan pidempi historia, ohjeet löylyihin pääsemiseen, testilöylykokemukset ja pohdintaa saunakokemuksen kehittämismahdollisuuksistfa.

Odotettavissa erittäin perinteinen, hienostunut suomalainen puusaunakokemus valloittavassa merellisessä sijainnissa.

Saunamatkailijan muistilista:

 • Mukaan vähintään oma pyyhe, mielellään myös uima-asu ja rantasandaalit
 • Osta pääsyliput Lonnan verkkosivuilta (huomio! Kauppa ei toimi Firefox-selaimessa oikein)
 • Katso lautta-aikataulut (1-2 krt/h, matkan kesto 15 min) verkosta
 • Ärhäkkäimmät löylyt saat heti saunan avauduttua

Lonnan historia

Lonnan saari on hallinnollisesti osa Suomenlinnaa. Se sijaitsee puoli kilometriä linnoituksesta pohjoiseen. Silti myös Lonnan saaren historia on sotaisa. Vuonna 1808 saarella neuvoteltiin Viaporin linnoituksen antautumisesta venäläisille piirittäjille. Antautumisen jälkeen siellä säilytettiin ruutia ja myöhemmin koottiin ja varastoitiin merimiinoja.

Suomalaisvallan aikana miinat ensin poistuivat luvulla ja vuodesta 1944 saari tuli rauhanomaisempaan käyttöön. Lonnaan rakennettiin demagnetisointiasema, jonka avulla laivoista poistettiin merimiinoja laukaisevaa magnitismismia. Tänä päivänä historiasta kertoo saarella toimiva demagnetisointimuseo. Puolustusvoimat luovutti Lonnan vuonna 1999 ja vuonna 2014 se avautui ensimmäistä kertaa todenteolla yleisölle. Alueen kehittäminen ei kuitenkaan loppunut tällöin avattuun ravintolaan.

Dieselgeneraattori demagnetisointimuseon kokeolmista. Kuva: Lonna.fi

Lonnan uusi sauna

Vuonna 2014 Suomenlinnan hoitokunta, valtion ”virasto”, tilasi OOPEAA arkkitehtitoimistolta saunan. Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema sauna valmistui loppuvuonna 2016. Lassilalla oli aiempaa kokemusta parvisaunoista, vaikkeivät saunat olekaan Suomessa yhdenkään arkkitehdin leipälaji. OOPEAAn aiemmista puurakennuksista Kärsämäen paanukirkko, Jyväskylän Puukuokka ja Seinäjoen Asuntomessujen Periskooppitorni ovat nauttineet runsaasti myös kansainvälistä tunnustusta.

Lonnan saaren vanha ja uusi sauna. Saunat sijaitsevat kuvissa alareunoissa. Suomenlahti ei muuttunut välissä kuvien näyttämällä tavalla puhtaammaksi, vaikka sille voi näyttää

Lonnan projekti edellytti poikkeuslupakäytäntöä, sillä alueella ei ole asemakaavaa eikä sinne muutenkaan ole rakennettu sataan vuoteen. Tai no, suomalaiset rakensivat sinne joskus 1920-30 –luvulla jo ensimmäisen saunan, jonka aika oli nyt jättänyt. Tästä Dorit Salutskin kuvasta näkyy hyvin millaisessa kunnossa vanha rakennus oli..

Uusi sauna etelärannalta. Tästäkään suunnasta katsottuna rakennus ei vaikuta korkealle.

Anssi kertoi, että saaren erityinen arkkitehtuuri ja rakennukselle varattu rajallinen tila vaikuttivat suunnittelutöihin. Lassila onnistui kuitenkin erinomaisesti piilottamaan matalan julkisivun taakse kaksi erittäin korkeaa länsisuomalaistyyppistä parvisaunaa. Puku- ja peseytymistiloille ei kuitenkaan jäänyt paljoa tilaa. Kokonaisuudessaan rakennuksessa on 190 m2 tilaa, johon sisältyy saunojen lisäksi puuvarasto ja tekninen tila.

Tehtävä oli ainutlaatuinen. Saarelle ei ole Venäjän vallan jälkeen rakennettu mitään. Suunnittelun tavoitteena oli voimakas kokemus. Mietimme miten saan saunan istumaan ympäristöönsä, miten se toimii ja miten tuottaa hyvät löylyt”, Lassila kertoo.

Arkkitehtitoimiston näkemys saunan sijoittautumisesta saaren ihmisvirtoihin. Kuva: OOPEAA, käytetty luvalla

Uuden saunan rakentaminen saunan ympärillä viivästyi myöhäisen kevään takia eikä esimerkiksi rantaa saatu kuntoon ennen avajaisia toukokuussa 2017. Viereiseen, kunnostettavaan rakennukseen on myös valmistumassa ensi vuodeksi lisää saunaa palvelevia, vuokrattavia tiloja.

Saunasta pääsee uimaan. Ranta on vielä hyvin karu ja ensi erittäin matala, joten hyppääminen johtaa vain mahalaskuun.

Hoitokunnan puolesta valmista saunaa operoi Lonnan Hyväntuulenkeidas (päivitys 30.6.17) Suomenlahden merelliseen matkailupalveluihin erikoistuva Fregatti oy.

Matka lauteille

Saaren ollessa kysymyksessä sinne on kuljettava vesitse. TJ Linesin risteilyalukset Helsingin Kauppatorilta kuljettavat matkustajia kolmen lautan voimin Lonnaan, sekä pidemmälle Suomenlahden lähikohteisiin. Matka on sopivan mittainen irrottamaan saunoja henkisesti kaupungin vilskeestä ja riittävän lyhyt …

JT-Linesin kolme lauttaa kuljettavat turisteja Lonnan lisäksi myös Suomenlinnaan Kauppatorilta

Menopaluulipun voi ostaa laiturin nokassa olevasta myyntipisteeltä. Hinta on 4,5€ ja sen voi maksaa myös kortilla. Lautat ovat tilavia lähes sadan hengen kapasiteetillaan ja niissä on B-oikeuksilla varustettu ravintola. Matka Kolera-altaan viereltä Lonnan vanhaan varuskuntasaareen kestää reilun kymmenen minuuttia. Lautat risteilevät päivisin 25-50 min vuorovälein.

Lautalla pääsee näkemään nopeaan tahtiin kaikki Helsingin lähisaaret. Vasemmalla Lonna, oikealla Suomenlinnan linnoitukset

Lonnan pysäkki on mantereelta ensimmäinen. Perillä odottaa askeettinen vastaanotto minimalistisine laitureineen. Matkapäiväkseni sattui erittäin tuulinen päivä 10-12 m/s. Lautalla tämä ei juurikaan tuntunut, mutta laiturilla paluulauttaa odotellessa tuulen mukana mereen lennähtäminen kävi joitakin kertoja mielessä…

Saari ei ole koolla pilattu. Vohvelibaarin ja saunan löytää helposti. Saunojan matka alkaa baarista, jossa voi pääsymaksua vastaan saada käyttöönsä pärekoriin pakatun emaloidun juomamukin, istuinalusen, pukukaapin avaimen sekä avainkoodin. Jos pääsylippu jäi ostamatta, sen voi lunastaa nyt, jos saunassa sattuu olemaan tilaa. Samoin pyyhkeitä löytyy vuokralle.

Lonnan saaren opaskartta

Henkilökunta opastaa miten saunassa toimitaan. Vohvelibaarista voi ostaa juomia, mutta ravintola tarjoilee nesteitä myös saunalle. Siellä ei tosin ole pöytiä. Vohvelibaarissa on rajallinen valikoima kiinteitä tuotteita, kohokohtana vohvelit suolaisella (14€) tai makealla (12€) täytteellä (katso Ruokaretken reportaasi ravintolasta http://ruokaretki.fi/lonna/ ). Korttimaksu toimii myös täällä.

Lonnan ravintola, Vohvelibaari löytyy suoraan laiturilta eteenpäin kävellessä toisen oikealla olevan rakennuksen päädystä

Pärekorin kanssa saunaan

Vohvelibaarin kassalta saunaan lähdetään pärekori kainalossa. Korin mukana saa tyhjän vesimukin, kankaisen istuinalusen, pukukaapin avaimen sekä numerokoodin. Vuokratut uimahousut tai pyyhkeen voi sinne myös sujauttaa.

Kodikas pärekori johdataa saunatunnelmaan

Saunarakennus löytyy saaren eteläpäästä helposti. Vohvelibaarista sinne on alle sata metriä. Saunassa sisätilat on jaettu sukupuolittain kahtia; miehet tulosuunnasta vasemmalla ja naiset oikealla eli lännessä. Kumpaisellekin sukupuolelle on varattu oma identtinen sauna ja pukuhuone. Rakennukseen käydään persoonallisen liukuoven kautta. Vilvoittelutilat rannan puolella ovat jaetut, mutteivät katetut.

Saunan oven huomaa varmasti

Lonnan saunat ovat puulämmitteiset. Lämmittely alkaa aamulla puoli yhdeksältä ja yli tuhatkiloinen kiuas lämpiää käyttökuntoon kahteen mennessä. Kiukaat ovat kertalämmitteiset eli niitä ei päivän aikana enää lämmitetä lisää. Tämän vuoksi kiuaskiviä, Lonnan tapauksessa Kerkesin keraamisia murikoita, ei pääse näkemään ellei kurkota kaulaansa kohti avattua löylyluukkua. Luukku pidetään löylyn heiton välillä kiinni, jottei sauna lämpiää tarpeettoman paljon.

 

Refrakin kertalämmitteinen puukiuas on Lonnan lämmön lähde. Kahden puisen varren päissä olevilla tangoilla avataan löylyluukku

Kiukaat on muurannut paikalla kotkalainen Refrak Oy. Ne ovat massiiviset ja sävyiltään käsitelty hauskan tummapuhuviksi. Lonnan miesten ja naisten saunat lämpiävät kumpikin omalla kertalämmitteiselle kiukaallaan. Niitä lämmitellään aamuyhdeksästä alkaen, jotta yli tuhat kiloa kiuaskiviä saadaan kuumaksi.

Kertalämmitteisen kiukaan henkeen kuuluu se, että lämmittämisen jälkeen luodaan reilusti ’häkälöylyä’ tai pikemminkin kiuaskiville kaadetaan niin  paljon vettä, että kiukaaseen lämmityksen aikana jääneet palojätteet ja tuhkat pois kiukaasta ja pikaisesti tuuletettua ulos saunasta.

Kiukaita lämmitetään ulkoa

Sauna on avoinna kello kahden ja yhdeksän välillä tiistaista lauantaihin. Saunomisaika on rajoitettu kahteen tuntiin, eli saunaan on saavuttava viimeistään seitsemäksi. Lautan aikataulujen ja saunomisajan vahdinta on saunojan omalla vastuulla. Saunatiloissa ei silmään pistänyt kelloa.

Pukuhuoneeseen on mahdutettu 21 pientä lukittavaa kaappia. Kaappiin mahtuu juuri ja juuri suuri 30 litran selkäreppu. Päällysvaatteet täytyy jättää suosiolla esimerkiksi pukuhuoneen naulakkoon. Tilat ovat selvästi alimitoitetut, mutta saarelle on rakentumassa ensi vuodeksi lisää pukeutumistilaa.

Pukeutumistilat miesten puolelta nähtynä

Erillistä pesuhuonetta tai suihkua ei Lonnan saunaan kuulu. Saunaa varten voi peseytyä saunan parven alla ja meressä uinnin jälkeen suihkuttelu onnistuu yhden ulkosuihkun avulla.

Peseytyminen hoituu vanhan ajan malliin parven alapuolella. Vesi on juoksevaa, mutta suihkuja ei ole

Kaappien lisäksi suurimmat harmit aiheutuvat saunojen ulkopuolisista tiloista. Saunat ja pukuhuoneet on molemmat lukittu vaihtuvalla numerokoodilla. Tämä tuntuu tarpeettoman monimutkaiselle kylpijää kohtaan. Riippuen oman numeropään vahvuudesta miten helposti koodin oppii tai nopeasti sen unohtaa.

Saunan ja pukuhuoneen ovissa on tyyliin huonosti istuvat, näppäimiltään turhan herkät koodilukot (kuvassa kahvan yläpuolella)

Saunan ja pukuhuoneen ovi löytyy katetusta ulkotilaan kuuluvasta käytävästä. Käytävän päässä tulosuunnassa on erikoinen liukuovi, jonka takaa saunatilat löytyvät. Itse olisin järjestellyt  käytävän näkösuojauksen toisella tavalla.

Katetut ulkotilat muodostuvat kokonaisuudessaan tästä käytävästä.

Saunan puutteeksi on laskettava katettujen vilvoittelutilojen rajallinen määrä. Suomen vaihtelevassa ilmastossa katettua tilaa, sisällä tai ulkona, olisi hyvä olla riittävästi, jos taivaalta saadaan muuta kuin auringonpaistetta. Sauna on tosin käytössä vain toukokuusta syyskuun puoleen väliin, mutta tämäkin aika on usein epävakaista.

Peseytymisvälineet ovat erittäin perinteistä suomalaista tyyliä

Arkkitehti Lassila kuitenkin huomauttaa, että parvisaunassa jäähdyttely on mahdollista myös saunan ”alakerrassa”. Tämä pitää paikkansa, sillä lattiatasolla on parven löylyistä ja kuumuudesta havaittavissa vain aavistus.

Saunologin kokemuksia Lonnan saunan löylyistä

Näkymä saunan lauteilta. Kamera on sokaistunut Suomenlahden kesäisestä kimalluksesta

Lonnan saunan ilmatilavuus on suuri. Kauas lauteiden yläpuolelle nouse harjakatto pehmentää kiukaan löylyjä. Tuloksena ovat mehevän pehmeät, joihin saa ytyä käyttämällä reilummin vettä.

Ilma vaihtuu saunassa riittävän hyvin. Saunassa on koneellinen ilmanpoisto ja korvaavaa ulkoilmaa saa halutessaan lisää avaamalla oven päällä tai seinässä sijaitsevaa räppänää.

Saunan tunnelma on miellyttävä. Männyn ja kuusen näkyvä pintakuvio rauhoittaa visuaalisesti ja tuoreen puun tuoksu hyväilee nenää. Saunan suuri etelään ja laivaväylällä avautuva ikkuna valaisee saunaa ja muistuttaa toisaalta erityisesti sijainnista.

Numeroiden valossa Lonnan sauna lämpötila oli kohtuullinen, hieman yli 70 astetta. Kosteustaso oli keskimäärin alle 10% RH lukuunottamatta kovimpia löylyjä. Löylygraafin muoto kertoo rauhallisesti nousevista ja katoavista löylyaalloista.

Saunologin mittaamaa löylygraafi lämpötilasta ja suhteellisesta kosteudesta tunnin saunomisen aikana.

Kokonaisvaikutelma

Lonnan saunapalvelu on kokonaisuudessaan ilahduttava lisä pääkaupunkimme saunakatalogiin. Sauna tarjoaa kätevässä paikassa keskustan tuntumassa mahdollisuuden kokeilla yhdistelmää 100 vuotiasta saunaperinnettä ja modernimpaa rantasaunomista.

Näin kesäkuussa 2017 saunaympäristö on edelleen keskeneräinen sekä suunnitelmien että jo joidenkin toteutettujen ratkaisujen kannalta. Lonnalla on kuitenkin hyvät edellytykset entisestään parantaa palvelukokemusta ilman radikaaleja lisäinvestointeja.

Ulkotilat ovat niukat

Ainoa perustavanlaatuinen ratkaisu, jonka kyseenalaistan, on sukupuolten erillisten saunojen rakentaminen. Tämä erityisesti siksi, ettei tarjolla ole katettua tai lämmitettyä yhteistä oleskelutilaa. Hyvinvointimatkailua harrastavien heteropariskuntien kannalta ratkaisu on epäedullinen. Asiaa voi politiikalla korjata, tällöin myös saunat voisi profiloida eri tavoin esimerkiksi lämpötilaltaan.

Lassilan mukaan päätös erillisistä saunoista liittyi siihen, että peseytymistilat ovat osana saunaa parven alapuolella. Erilliset peseytymistilat kuuluvat usein esimerkiksi saksalaisiin sekasaunoihin, mutta muunkinlaisia ratkaisuja on nähty.

Karttulassa veistetty ja piiluttu hirsiseinä rauhoittaa ajatuksia

Itse toivoisin ensimmäiseksi vaihtoehtoista ratkaisua saunan ja pukuhuoneen pitämiseen jatkuvasti lukittuna. Elämme maailmassa, jossa on liikaa muistettavia asioita. Saunan PIN-koodin ei pidä olla yksi merkityksetön, mutta välttämätön numerosarja lisää.

Lonnan sauna saa kesällä 2017 Saunologialta Suosituksen. Saunapalveluissa on vielä parannettavaa, mutta miellyttävät löylyt perisuomalaiseen tyyliin ovat jo nautittavissa!

Saunologian arviot
Löylyt ★★★★☆
Ilmanlaatu ★★★☆☆
Vilvoittelumahdollisuudet ★★★☆☆
Pesu- ja pukeutumistilat ★★★☆☆
Oheispalvelut ★★★★★

Arvosana: Suositeltu saunakohde

Saunan pääsylippuja saa verkosta: http://www.lonna.fi/saaren-palvelut/sauna/
Huomio! Kauppa ei toimi Firefox-selaimessa oikein

Sauna on ollut esillä monissa kansainvälisissä arkkitehtuurin medioissa, kuten http://www.archdaily.com/873054/lonna-sauna-oopeaa
ja http://www.designboom.com/architecture/oopeaa-lonna-sauna-helsinki-finland-anssi-lassila-06-05-2017/

Saunan hirsitöistä vastanneen Hirsityö Heikkilän artikkeli saunan veistämisestä.

Kiitokset Anssi Lassilalle sekä Lonnan saunan henkilökunnalle haastatteluista!

Tutustu myös muihin Saunologian suosittelemiin saunakohteisiin:

LONNA / Yleinen Sauna from Sherpa on Vimeo.

5 thoughts on “Lonnan sauna Helsingissä tarjoaa klassiset löylyt

 1. Sini

  Sauna oli todella kaunis ja löylyt tuntuivat sopivan leppoisilta. Kuitenkin sekasaunajärejestely toimi valitettavan huonosti. Miesasiakas käyttäytyi asiattomasti minua kohtaan kun olimme kolmen hengen naisporukalla saunomassa. Tilanne oli pelottava ja ahdistava. Menimme siitä henkilökunnalle sanomaan mutta henkilö sai jatkaa saunomista ja häiriköimistä ei otettu vakavasti.

  Vastaa
 2. Juha Huuhtanen

  Ikävä kokemus Lonnan saunassa: meluisa porukka mölisi kovaan ääneen – miksi otetaan iso humaltunut seurue saunomaan?
  Lisäksi löyly oli vaimea.
  Ahneudella ei ilmeisesti ole mitään rajaa, tärkeintä ilmeisesti alkoholin suuri myynti. Korona-aikaa ei olehuomioitu asianmukaisesti – liika saunojia. Pettymys!

  Vastaa
 3. Jarmo Hiltunen

  Pitihän se käydä tämäkin sauna testaamassa, kun siitä täälläkin niin puhutaan. Lonnan sauna jätti minullekin hieman ristiriitaisen olon, vaikka kokonaisuutena voisin myös suositella Lonnan saunaa kaikille aiheesta kiinnostuneille.

  Hieman kyllä harmitti huomata, että iso hirsikehikko oli suurimmaksi osaksi laudoitettu ja piilutettu hirsipintaa oli näkyvissä vain muutamissa kohdissa. Piilutusjälki oli kyllä ensiluokkaista, ei siitä kahta sanaa. Saunassa toimiminen oli toinen hieman hämmentävä kokemus. Numerolukko ovissa oli tosiaan hieman erikoinen ratkaisu, eikä sitä kukaan oikein muistanut.

  Tyynellä kesäisellä ilmalla saunan ulkopuolella istuskelu merellepäin katsellen on varmaan ihan yhtä hieno kokemus kuin itse saunominenkin. Löylyjen laatu oli mielestäni ihan normaalia, vaikka melko pian alakerrasta heitetty kipollinen katosikin jonnekin. Jotenkin kuitenkin lauteilla läkähtyi melko pian. Liekö leppoisemmat löylyt sitten loppuillasta?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Jarmo,

   Hyvä jos reissu ei kuitenkaan tuottanut pettymystä! Huomiosi hirsien näkyvyydestä pitävät paikkansa, niitä olisi kehdannut esitellä enemmänkin.

   Saunan löylyjen kannalta lämpötilan ja ilmanvaihdon määrän hakeminen ei vaikuttanut ihan itsestään selvälle. Olot eivät olleet oman vierailuni kohdalla erityisen kuumat ja korvausilma-aukkojen raottaminen jäähdytti saunaa nopeasti. Koska tilassa on koneellinen poisto, häviää kosteus tasaisen varmasti ulos.

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop