Skip to content

Telttasaana ja Narvi Telttakiuas– lämmin parivaljakko

Saunologia testasi uutta telttasaunaa, jota lämmittää tuliterä Narvi Telttakiuas. Uusi kamiina antaa telttasaunomiseen ytyä ja täyttää markkinaraon kunnolliselle kenttäkiukaalle. Itse teltassa erityistä kiitosta saavat lauteet ja niiden yhteensovitus kiukaan kanssa, jonka ansiosta teltassa on mukavan lämmintä ja sopivasti löylyä. Teltassa on myös hienot näkymät. Telttasaunan konsepti on sekä tuotteen kirous että lumous, sitä on vaikea saada lämpiämään tavanomaisiin saunalämpötiloihin ja mutta toisaalta saunasta voi vaivalla nauttia missä vain.

Testin taustaa

Saunologiassa on aiemmin testattu Savotan telttasaunan ja kamiinan kombinaatiota. Tästä kokemuksesta jäi mieleen päällimmäisenä kiitollisuus sitä kohtaan, ettei paketin kanssa tarvinnut huhkia enää milloinkaan.

Otin Telttasaanan testiin sopivan hengähdystauon jälkeen mielenkiinnosta Narvin uutuuskiuasta kohtaan. Olihan Savotan surkea kiuasesitys eräs kaikkein suurimmista synneistä sinänsä kelvollisen teltan kohdalla. Mielenkiintoni kohdistui erityisesti kiukaan toimintaan, mutta koska kiuas toimii joka saunassa omalla tavallaan, ei telttaa voinut jättää laskuista pois.

Mistä tuotekokonaisuudesta on kysymys?

Telttasaana on vuonna 2024 lanseerattu harjateltta, jonka kumppaniksi Narvi on suunnitellut Telttakiukaan. Suomessa valmistetun telttakokonaisuuden on suunnitellut Telttasaana Oy Laakajärveltä, Sotkamosta. Teltan harjakorkeus on kaksi metriä ja se on yksiseinämäinen. Mukana on kaksi laudetta, joille molemmille mahtuu kaksi aikuista.  Oviaukko on täyskorkea.

Telttakiuas on erittäin matala uusi puukiuasmalli. Se on yksinoikeudella myynnissä vain teltan kanssa. Kuten Narvin muutkin tuotteet, tämäkin kiuas on valmistettu Suomessa. Siihen voi asetella noin 30 kg kiuaskiviä ja sen vesisäiliöön mahtuu 8 litraa vettä. Telttakiuas on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, joten siinä ei ole suoritustasomerkintää, joka pysyvästi asennettavilta kiukailta edellytetään. Kiukaalla on tiettyä yhden näköisyyttä Narvi (ex-Kota) Luosto VS -kiukaan kanssa, mutta kysymyksessä on täysin uusi tuote. Narvin suunnittelujohtaja Pekka Styfin mukaan kiukaan suurin ero Narvin muihin tuotteisiin on kannettavuus.

Telttasaanan ja Telttakiukaan toimituskokonaisuus ensimmäistä kertaa poissa kääreistä.

Tuotepaketti painaa yhteensä noin 70 kg. Kiuas 30 kg, lauteet 20 kg ja telttakassi sisältäen hormiputket 20 kg. Tämän lisäksi käyttäjältä pitäisi löytyä 30 kg kiuaskiviä, polttopuita ja saunavettä, eli yli sadan kilon kokonaisuudesta puhutaan.

Kokemuksia: telttapaketin kasaaminen

Telttasaanan osat ja kiuas toimitetaan kolmessa eri pussissa. Telttapaketin pystyy kasaamaan yksi ihminen alle puolessa tunnissa, jos tietää mitä tekee. Parilla ensimmäisellä kerralla paketin logiikkaa joutuu pohtimaan, sillä kahta eri mallia edustavat kulmapalat näyttävät silmämääräisesti samankaltaisille. Lisäksi kulmien oikea suuntaus pitää huomioida. Teltan mukana toimitettu vielä raaka käyttöohje antaa jotain osviittaa kasaamisesta, mutta sen selkeys on kaukana vaikkapa tunnetun ruotsalaisen huonekaluvalmistajan kuvitettujen ohjeiden yksiselitteisyydestä.

Vaikka teltan voi kasata yksin, kahdestaan on nopeampaa nostaa telttakangas (tai oikeastaan muovi) kehikon päälle. Tässäkin kohtaa toisen käyttäjän pitäisi olla n. 180 cm tai pidempi, muuten on käytettävä jotakin askelmaa apuna, jotta painavan kankaan ylettyy nostamaan harjan päälle.

Kiukaan vesihanan ensimmäinen asennusyritys jätti parantamisen varaa.

Kiukaan käyttöönotto ei vaadi ihmeitä. Arina, lasiluukku, kivikori ja vesisäiliö nostetaan paikoilleen. Ainoa haaste on vesisäiliön hanan asennus, jossa hanan saaminen osoittamaan suoraan alaspäin ei ainakaan minulta onnistunut käyttäen mukana toimitettuja tiivisteitä. Se oli ainoa asia, jossa käytin työkaluja, sillä halusin kokeilla voiko hanan saada käännettyä voimalla oikeaan asentoon. Tulos oli ei. Hanaan tuli mukana kuparinen jatkopala, jonka tarpeellisuus jäi minulle epäselväksi, sillä ainakaan hanan kiinnityskulmaan sen käyttämisellä ei ollut vaikutusta.

Telttakiukaan käyttöönotto

Narvin Telttakiuas on vakuuttava parannus esimerkiksi Savotan käyttämään ”kiukaaseen” nähden. Vaikka kiuas painaa ilman kiviä ”vain” 10 kg enemmän kuin kaksikymmenkiloinen Savotta, on siinä noin 200% enemmän kiuasta joka suhteessa.

Myös Telttakiuas pitää esilämmittää kaikki osat kiinnitettyinä.

Kiukaan ”asennus” on nopea operaatio. Kunhan alusta on tasainen ja paloturvallinen, niin kiuas on pian käyttökunnossa. Kiukaan tasapainoinen asemointi voi kuitenkin rajoittaa sijoitusmahdollisuuksia.

Ensimmäisellä kerralla kiuas pitää esilämmittää, jolloin siihen asennetaan lasiluukku, arina, tuhkaluukku ja ainakin yksi hormiputki. Tämän lisäksi irrotettava kivikori sekä vesisäiliö kannattaa laittaa paikoilleen, niin niidenkin maali kiinnittyy lujasti eikä käryä myöhemmin.

Kiukaan ja teltan yhteispeli

Positiivisin havainto saunapaketista on tasainen ilman lämpiäminen saunassa. Uskoakseni tämä johtuu kiukaan mataluudesta, jonka ansiosta lämpö jakautuu hyvin koko saunan yläosaan, jopa jalkalauteelle. Vaikkei löylyjä jalkalauteella juuri tunne, ei varpaita missään tapauksessa palella!

Kokonaistuntuma löylyistä on mukava. Löylyt ovat miedot ja verrattain nopeat. Teltan matala peruslämpö ja hyvä ilmanvaihto eivät mahdollista pitkiä tai todella kipakoita löylyjä. Kiukaan kolmekymmentä kilo kiviä on kuitenkin  juuri ja juuri riittävästi, sillä ne lämpiävät hyvin, jolloin löylyä saadaan kohtuullisen hyvin, jos vettä rohkenee käyttää reilusti. Kiuas ja kivet lämpiävät nopeasti uudestaan.

Teltassa tarkenee, mutta hirveän kuumaksi se ei lämpiä.

Telttaa testattiin -6 - +10 asteen lämpötiloissa. Näissä oloissa sauna lämpeni parhaimmillaan noin 60 asteeseen tunnissa, mitä voidaan pitää auttavana saunomislämpötilana. Siihen se sitten jäikin, sillä en uskaltanut kuumentaa kiuasta kirkkaan punahehkuiseksi.

Ulkolämpötilaa ei luonnollisesti voitu säätää, mutta veikkaukseni on, että kesäisemmissä lämpötiloissa telttaan saisi 70 asteen lämpötilan ongelmitta. Kiukaan mitoitus 8 m3 telttaan ei kuitenkaan ole niin reilu, että päästäisiin korkeampiin lämpötiloihin. Saunologin perheessä matalampi lämpötila ja hyvä ilmanvaihto oli kuitenkin jälkipolven mieleen. Jollekin maltillinen kuumuus ja huomattava kosteus voi olla myös toivottavaa.

Telttaa kuivuu kunnolla viileälläkin ilmalla, jos lämmittämistä jatkaa saunomisen jälkeen ja läpät avaa. Kasattu teltta tosin kerää kosteassa ilmassa kosteutta sisälleen, joten lauteiden säilyttäminen teltassa ei pidemmän päälle toimi. Telttaa ei siis voi säilyttää ulkona kasattuna pidempään.

Talvea, tuulta ja tuiskua vastaan

Saunateltta ei ole tarkoitettu äärioloihin, mutta testissä huomattiin, että se selviytyy myös vaativammissa olosuhteissa ainakin ehjänä, jos ei jatkuvasti toimintavalmiina.

Teltassa ei ollut haruksia tai maakiiloja mukana. Kun säilytin telttaa pari viikkoa kasattuna syksyn kovien tuulten (8-10 m/s jatkuvaa, 12-14 m/s puuskittaista) aikana, teltta ei pysynyt itsestään paikoillaan. Niin pitkään kuin hormi on kiinni kiukaassa, ei teltta kuitenkaan vähällä kaadu, mutta palo- ja käyttäjäturvallisuus näkökulmasta teltta pitää sitoa nurkistaan kiinni maahan, jos tuuli on kova. Tuuli jäähdyttää telttaa, joten helpointa on pitää teltta paketissa huonoilla keleillä.

Teltta sai testijakson lopulla, marraskuun puolessa välissä, kokea kovia. Tiputtamalla teltan jaloista puolet tilapäisesti pois, teltan tuulikuorma hellitti eikä se yli 10 m/s tuulesta huolimatta tempautunut ilmaan. Telttakangas kesti myös 10 cm räntäkuorman. En kuitenkaan suosittelisi ketään kokeilemaan tätä kotona.

Teltta tilapäisesti sissimoodissa. Mahdollinen, muttei suositeltava tila.

Teltan säilyttäminen käyttökunnossa ulkona ei ole hyvä idea siksi, että sateella piipun läpiviennistä pääsee väistämättä vettä sisään ja suoraan kiukaalle. Vesi tai lumi myös keräytyy taskuksi teltan katolle ja sitä on poistettava äyskärillä.

Kylmimmällä testihetkellä lämpötila oli selvästi pakkasella. Tästä huolimatta telttaan sai tunnissa noin 60 asteen huippulämpötilan. Kiuas kävi kuumana, mutta saunominen onnistui. Nurmesta koostuva ”lattia” pysyi luonnollisesti kylmänä, mutta se ei talven tässä vaiheessa ollut vielä jäätynytkään. Teltan liepeet on kylmällä laitettava tarkasti kiinni maahan. Muovinen telttakangas jäykistyy kylmässä ja jos lumisen ajan käyttöön varautuisi, kannattaisi liepeet haudata kinoksen alle.

Teltta säilyi Saunologian ääriolosuhdetestissä vaurioitumattomana. Lisäpainoilla teltta ei liikkunut mihinkään. Teltta kääntyi ennen painoja ja ilman hormia kyljelleen, mutta tämä ei vaurioittanut telttaa. Ilmeisesti putket eivät ole halvinta Temu-laatua.

Kokemuksia Telttakiukaan toiminnasta

Kiuas on merkittävä edistysaskel telttoihin tarkoitettujen kamiinoiden valikoimassa. Vaikkei kiuas vastaakaan rakenteeltaan esim. Narvin muuta mallistoa, niin siinä on moni asia tehty kunnolla. Sen paras ominaisuus on yhteensopivuus teltan kanssa. Matala kiuas tuottaa saunaan erittäin tasaisen lämpöjakauman, katosta jalkalauteelle alle 13 astetta eroa. Teltassa ei jalkalauteellakaan ole kylmä.

Kiuas syttyy hyvin ja veto on kohdallaan. Rakenne on yksinkertainen ja käyttö ei vaadi kummempia temppuja. Pesä palaa tavanomaiseen vauhtiin, noin puolessa tunnissa. Vetoa voi säätää vain tuhkaluukulla auki tai kiinni -asteikolla, mutta saunan runsaan tehon tarpeen vuoksi luukkua tuskin haluaa kiinni laittaakaan.

Kiukaan suorituskyvystä ei ole tarjolla numerotietoa. Jos arvioi kiukaan klapin kulutusta, niin puu kyllä kiukaalle maistuu, ainakin 5-6 kg kuivaa puuta tunnissa. Kiukaan yksinkertainen rakenne tarkoittaa tyydyttävää hyötysuhdetta. Päästöjä käyttäjä pystyy rajoittamaan varomalla polttamasta liian suurta panosta kerralla. Tämän kiukaan kohdalla houkutus siihen ei onneksi ole liian suuri.

Telttakiukaassakin on parannettavaa. Päällimmäinen ongelma on ylitehoinen vedenlämmitin, joka keittää ja haihduttaa täysinäisenäkin veden noin puolessa tunnissa. Tämän jälkeen teltasta alkaa kehkeytyä höyrysauna. Lisäksi säiliön jatkuva pulputus häiritsee. Löylyjen ottamisen kannalta tämä höyryntuotto on kiusallista, koska se pakottaa tuntuvampia löylyjä hakevan saunojan piiskaamaan kiuasta kunnolla, jos jo valmiiksi kosteaan ilmastoon haluaa tuntuvaa löylyä.

Kiukaan tärkein palamisen säätö on tuhkaluukun auki kallistus. Luukku jää vain ahtaaseen paikkaan ja sen nuppi kuumenee.

Toinen haaste on tuhkaluukun nuppi. Se kuumenee käytössä niin paljon, ettei siihen voi koskea sormin. Kiukaan mataluuden kääntöpuoli on se, että tulipesää on vaikea käyttää, tämän takia tuhkaluukku on erityisen hankalassa paikassa.

Kiuas kuumana

Kiuas käy kovimmillaan niin kuumana, että tulipesän kansi ja hormilähdön ympäristö punertuvat. Kuumuus ei yllä hormiputkeen asti, joten saunojat sekä telttakangas eivät saa kärsi tuntuvasta infrapunasäteilystä, joka esim. Hiisi-saunan kiukaan kanssa kuumimmillaan tuntuu selvästi. Punahehkuun kuumentuminen ei ole toivottavaa, koska se tarkoittaa mm. erilaisia hiukkaspäästöjä metallista. Käyttäjä voi vaikuttaa asiaan vain rajoittamalla polttoaineen määrää.

Tunnin lämmityksen jälkeen teltassa on lämmintä, mutta kiuas on myös punahehkuinen.

Kiukaan varastointia ja kuljetusta varten on pussi. Kaksi hormiputkea on pakattu hienosti omiin pusseihinsa. Hormiin kertyy väistämättä nokea, joten ne onkin hyvää pitää kuljetuksen aikana paketissa. Kiukaan muiden osien pakkaaminen on vähän haastavampaa. Kuljetuspussiin kiuas ei mahdu kasattuna, mutta esim. piipun hattua ei voi noen vuoksi sulloa mihin tahansa. Se ei mahdu kiukaan kangaspussiin, vaan käyttäjän on parempi sujauttaa se vaikka kaupan muovipussiin ja sitten telttakankaan säkkiin.

Hormiputkien käsittely pakkasella on yllättävän vaikeaa. Kiiltävä rosterinen pinta on huomattavan liukas ja putket lipeävät helposti käsistä. Putken päihin jäi putoamisista pieniä vekkejä, mutta ne eivät onneksi estäneet putken sovittamista takaisin käyttöasentoon, sillä sovitus ei ole onneksi ihan millin tarkka.

Kaikille paikkoja on. Kolmas penkki mahtuisi telttaan helposti.

Telttasaanan hyviä ja huonoja puolia

Teltta on erittäin tilava. Sinne voisi kahden 2-hengen lauteen lisäksi mahtua vielä yksi penkki lisää, eli kuusi aikuista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lämmitettävää tilaa ja ilman lämpötila ei pääse siksikään nousemaan korkeaksi. Koko ei siis ole optimi kahdelle hengelle.

Lauteet saavat erinomaisen arvosanan. Ne on tehty sävytetystä vanerista ja lämpökäsitellystä puusta. Rakenne lukkiutuu ja tukipuiden asettelun jälkeen vaikuttaa tukevalle. Lämpökäsitellyn puun tuoksun huomaa teltassakin.

Penkki on tyylikäs ja tukeva.

Lauteiden ainoa mietityttävä yksityiskohta on alalauteen puhtaanapito. Lautojen välissä ei nimittäin ole rakoa, joten sinne helposti kertyvä roska pitää kaapia tai imuroida pois.

Alalauteen lautojen välinen rako ei olekaan avoin.

Teltassa on hienot ikkunat yhdellä seinällä, sekä kattoikkuna. Seinän ikkunat ovat sisäänkäynnin suuntaan, joten kannattaa telttaa kasatessa miettiä mihin suuntaan haluaa tihrustaa.

Pisteet ikkunoille.

Talvikäyttöä ajatellen teltassa mietityttävät jalkojen rakenteet ja epäselvä kiilaratkaisu. Jalat ovat vain sentin paksuista putkea ja uppoavat helposti märkään maahan, lumesta puhumattakaan. Jalkojen kiinnityspaloissa olevat jousikuormitteisia lukkoja käsittelee sormineen lämpimällä tyydyttävästi, mutta jos niitä joutuu painelemaan talvella hanskat kädessä niin haastetta tulee rutkasti lisää.

Telttasaanan yhteinen murhe vaikkapa kilpailevan Savotan kanssa on kuljetettavuus. Tämäkään sauna ei sovi käymättömille korpimaille. Koska telttapaketti kivineen painaa aika tarkkaan 100 kg, ilman polttopuita tai vettä, ei sitä noin vain siirrellä. Pakettiauton omistajalle teltta ei tuota päänvaivaa, kunhan asennuspaikka on auton välittömässä läheisyydessä. Itse pakkasin kenttätestiä varten teltan peräkärryyn ja mukaan kottikärryt.

Tuuletusluukut ovat käytännölliset. Tarranauha avautuu alaspäin, joten tuulettaminen on helppoa.

Oma kenttätestini tapahtui Nuuksion kansallispuiston vuokratussa telttapaikassa. Sinne oli turhan pitkä siirtymä erityisesti nousun suhteen. Hiki ehti tulemaan monta kertaa matkan eikä ärräpäitäkään säästynyt, vaikka testiolosuhteet olivat erittäin hyvät, valoisat, kuivat ja viileät (10C). Teltan kuljettaminen käsipelillä pitkiä matkoja maastossa ei siis ole helppoa.

Yhteenveto

Testin keskiössä ollut Telttakiuas ei tuottanut pettymystä. Vaikkei uutuus ole täydellinen, niin siinä on paljon hyvää. Se tuntuu ”oikealle” kiukaalle minikoossa. Toivomuslistan kärkeen jää suurempi lämpöteho (tai pienempi teltta).

Telttasaana on mukava tuttavuus, mutta ei tee vastaavaa yllätystä. Teltta on toimiva ja helppo laittaa kasaan. Se tuntuu tilavalle, ehkä liiankin tilavalle kokonaisuuteen nähden. Telttasaana vaikuttaa tuotteena hiomattomalle, mutta kehityskelpoiselle kokonaisuudelle, erityisesti käyttöohjeiden ja kiinnitystarvikkeiden suhteen. Sen perusrakenne on vankka ja materiaalit kestävän oloisia, joten lähtökohdat pitkäikäiselle ja kehityskelpoiselle tuotteelle ovat hyvät.

Teltta ja kiuaspaketti maksaa Telttasaanan verkkokaupassa 2390€: https://www.telttasaana.fi/tuote/telttasaana-paketti
(huomio: tämän artikkelin julkaisuhetkellä tilaaminen tapahtuu sähköpostilla, ei suoraan verkkokaupassa)

Hinta-laatu -suhteeseen on vaikea ottaa kantaa. Telttasaana paketti ei ole halpa, lauteineen tuplasti vaikka Hiiden hintainen, mutta kiuas on poikkeuksellisen hyvä. Paljonko tästä ilosta kannattaa maksaa, vaikea sanoa - Hiiden kiukaasta en itse maksaisi yhtään mitään.

Kun tällä kertaa luovutin teltan testin jälkeen uusiin seikkailuihin, niin toisin kuin viimeksi jäi sellainen olo, että teltalle olisi voinut olla itselläkin jonakin kauniina kesäpäivänä käyttöä… En kuitenkaan enää aio vapaaehtoisesti roudata tällaista pakettia kauemmas kuin kiuaskivenheiton päähän moottoriajonevuosta.

Tämä artikkeli on julkaistu osana Saunologian ja Narvin kumppanuussopimusta 2024.Kiitokset Telttasaanan Sebastianille haastattelusta ja käyttötuesta sekä Saunasherpan Kimmolle kenttätestipaikan scouttauksesta (varauksella).

2 thoughts on “Telttasaana ja Narvi Telttakiuas– lämmin parivaljakko

  1. Risto Juvaste

    RE>"Kuumuus ei yllä hormiputkeen asti, joten saunojat sekä telttakangas eivät saa kärsi tuntuvasta infrapunasäteilystä, joka esim. Hiisi-saunan kiukaan kanssa kuumimmillaan tuntuu selvästi. Punahehkuun kuumentuminen ei ole toivottavaa, koska se tarkoittaa mm. erilaisia hiukkaspäästöjä metallista. Käyttäjä voi vaikuttaa asiaan vain rajoittamalla polttoaineen määrää."

    Tietääkö kirjoittaja mikä on infrapunasäteilyä ja mitä se vaikuttaa? Kylmä pitäisi saunan olla, ellei i-säteilyä olisi. Lämpösäteilystä ei telttakangas eikä saunojat kärsi. Mitä hiukkaspäästöjä metallista lähtee? Jos pesä on kuuma, niin palo on puhtaampaa eli hiukkaspäästöt hormista taivaalle ovat vähäisimmät.

    Minun savusauna lämpiää ajoittain 0-hintaisen pörssisähkön tuottamalla infrapunasäteilyllä (15kW) ja terassilla talvella naatitaan infrapunalämmöstä, jota tuottaa 4kW infrapunalämmittimet ja nuotio. Savusaunan nautinto perustuu mielestäni juuri infrapunalämpöön, joka hehkuu seinistä ja kiukaasta!

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Säteilyn suhteen kysymys on suhteellisista määristä. Saunassa olisi hyvä, ettei mikään yksittäinen asia ole hirveästi kuumempi (tai kylmempi) jolloin saunojaan kohdistuu tasainen säteily.
      Jos kiuas osineen kuumenee punahehkuun, Stefan-Boltzmannin lain mukaan (P=σT^4) voi ymmärtää miksi esim. vain kolme kertaa tavallista kuumempi kiuas tuntuu lähellä istuvasta epämiellyttävälle. Telttasaunassa - toisin kuin savusaunassa - seinät eivät lämpeä kunnolla, joten kiukaan läsnäolon huomaa pahimmillaan ikävästi.

      Metallin hiukkaspäästöistä voi lukea Itä-Suomen Yliopiston FINE-yksikön julkaisuista (esim. Kiukaiden ympäristövaikutusten vähentäminen -loppuraportti)

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop