Skip to content Suositeltu saunatuote ja Suositeltu saunakohde –merkit.

Saunologian suositeltu saunatuote ja saunakohde merkit

Olen tällä vuosipuoliskolla suunnitellut ja ottanut käyttöön Suositeltu saunatuote ja Suositeltu saunakohde –merkit. Näillä merkeillä on tarkoitus viestiä lukijoille Saunologian arvojen mukaisten, hyvien saunatuotteiden ja -palveluiden olemassaolosta. Kerron tässä artikkelissa mistä on kysymys.

Lyhyesti tarina on se, ettei kumpaakaan merkkiä voi ostaa ja ne myönnetään vain Saunologiassa julkaistun arvioinnin perusteella. Merkki myönnetään tällä hetkellä vain kuluttajille suunnatuille tuotteille ja palveluille, jotka liittyvät kiinteästi saunakokemuksen toteuttamiseen, joiden laatu on  arvioitavissa ja tuotteet julkisesti saatavilla.

Suositeltu saunatuote

Suositeltu saunatuote on ajateltuun käyttötarkoitukseen istuva ratkaisu. Sen käytettävyys, design ja toiminnalliset ominaisuudet tekevät siitä tärkeän osan saunakokemuksen toteuttamista.

Saunatuotteet arvioidaan yleensä ryhmävertailuna. Testeissä kerrotaan myös, mihin käyttöön tuotetta on suositeltu ja miksi.

Lukijan kannattaa huomioida tämä. Esimerkiksi suureen saunaan suositeltu löylykauha ei välttämättä sovellu lainkaan pieneen saunaan. Suositus voidaan myöntää myös varauksella, mikä tarkoittaa sitä, ettei soveltuvuus on syytä arvioida tarkkaan. Jos tuotetta on suositeltu varauksetta, sen pitäisi olla sellaisenaan hyödynnettävissä saunassa kuin saunassa.

Millaisesta tuotteesta voi tulla suositeltu saunatuote?

Tavoitteeni on, että jokainen arvioitava tuote on hankittavissa kaupasta, mieluiten verkkokaupasta. Tämä siksi, että haluan tämän merkin avulla helpottaa hyvien tuotteiden löytämistyötä.

Saunologiassa testataan kaikenlaisia tuotteita, mutta suositellut tuotteet ovat yleisesti saatavilla olevia ”sarjavalmisteisia” tuotteita. Sarjavalmisteisia lainausmerkeissä, sillä jotkin saunainnovaatiot saattavat olla aina tapauskohtaisesti räätälöitäviä, kuten esimerkiksi Kastee-järjestelmä .

Tällä hetkellä tuotesuosituksia ei myönnetä kiukaille tai kiuaskiville, koska näiden objektiiviseen arviointiin ei ole resursseja.

Arvioitavat tuotteet perustuvat omiin mielenkiinnon kohteisiini.

Suositeltujen saunatuote arvioiden lista

Kaikki tuotteet sisältävän artikkelilistauksen löydät täältä:

/blogi/tag/suositeltu-tuote/

Suositeltu saunakohde

Suositeltu saunakohde on yleinen saunapalvelu, jossa saunamatkailija voi nauttia hyvistä löylyistä. Tärkeä kysymys on se palaisinko tähän saunaan uudestaan?

Saunakohteita arvioidaan vierailuilla. Arvioinnin keskiössä ovat löylyt, mutta mukana ovat myös saunomista tukevat tilat. Tästä syystä vierailut eivät ole aina ”mysteerishoppaus” –tyyppisiä käyntejäm joissa saunotaan vaivihkaa, vaan olen usein tarkoituksella yhteydessä saunayrittäjiin haastatellakseni heitä saunan tavoitteista ja toteutuksesta. Uskon siihen, että vaikka henkilökunnan vakuuttelut voivat vaikuttaa kokemuksiin, on arvioissa riittävästi objektiivisia tekijöitä niin etteivät ne korostu liikaa.

Suositellun saunakohteen tunnistaa paikan päällä tarrasta
Suositellun saunakohteen tunnistaa paikan päällä tällaisesta tarrasta

Saunoissa arvioidaan löylyjen lisäksi erikseen ilmanlaatua, vilvoittelumahdollisuuksia, pesu- ja pukeutumistiloja sekä oheispalveluita. Arvioiduista kohteista julkaistaan yleensä myös ainutlaatuinen löylygraafi, joka kuvaa objektiivisesti saunomisolosuhteita lämpötilan ja kosteuden suhteen. Saunoista huomioidaan myös esteettömyys, mutta sitä ei huomioida suosituksessa.

Joissakin kohteissa on useampia saunoja. Näiden kohdalla on selvää, ettei yksi arvosana voi kuvata jokaisen saunan toimintaa erikseen. Kohteen yleisarvosana perustuukin ensisijaisesti parhaaseen mahdolliseen kokemukseen, esimerkiksi löylyjen osalta.

Esimerkkiarvio:

Löylyt ★★★★★
Ilmanlaatu ★★★★☆
Vilvoittelumahdollisuudet ★★★☆☆
Pesu- ja pukeutumistilat ★★☆☆☆
Oheispalvelut ★☆☆☆☆

Löylyt viittaavat kiukaan löylyttelykapasiteettiin ja ylipäänsä mahdollisuuksiin saada löylyjä. Arvio perustuu sekä aistinvaraiseen arviointiin että löylygraafin tulkintaan. Arvioon vaikuttaa lämmön ja löylyjen tasaisuus, kesto ja voimakkuus. Saunan kohdalla mainitaan myös onko kysymyksessä tyypiltään kuuma ja kuiva, lämmin ja kostea vaiko joko  muu saunatyyppi.

Ilmanlaatu liittyy ensisijaisesti ilman vaihtuvuuteen, savusaunoissa myös tikun läsnäoloon. Subjektiivisesti tästä kertoo yleensä se, jaksaako saunassa lämpötilasta huolimatta viipyä. Vilvoittelumahdollisuudet arvioivat lämpimien ja viileiden tilojen sekä erilaisten kylmäkylpymahdollisuuksien (avanto, järvi, vesialtaat) saavutettavuutta saunan yhteydessä.

Pesu- ja pukeutumistiloista arvioidaan niiden toimivuutta, mitoitusta ja turvallisuusratkaisuja. Tärkeää on tilojen turvallinen järjestely sekä se, että tilaa on riittävästi kaikille julkisen palvelun käyttäjille. Oheispalvelujen arvio kertoo erilaisten saunomista tukevien hyvinvointi- ja ravintolapalveluiden toteutuksesta saunan ohessa. Näitä painotetaan kokonaisuudessa kuitenkin vähiten. Pidän kuitenkin olennaisena huomioida onko palveluita saatavilla, sillä se vähentää saunojan varautumistarvetta esim. nestehukan ja pikkunälän torjuntaan.

Millaisesta saunapaikasta voi tulla suositeltu saunakohde?

Säännöllisesti julkisessa käytössä pääsymaksulla tai ilman pääsymaksua olevat saunapalvelut voivat saada suositellun saunakohteen merkinnän. Kohteen ei tarvitse olla avoinna joka päivä ympäri vuoden, mutta saavutettavuuden pitää olla ennakoitavaa.

Suositusmerkintä myönnetään aina vuosikohtaisesti. Merkin vuosileimasta voi päätellä milloin saunakohde on arvioitu. Merkillä ei ole toistaiseksi voimassaoloaikaa, mutta lukijan on syytä ymmärtää, että kohteet voivat vuosien saatossa merkittävästi muuttua, kun saunoja remontoidaan, yrittäjät vaihtuvat ja muita asioita tapahtuu.

Tarvitaanko Suomeen uutta saunalaatumerkintää?

Suomessa on käytössä kaksi muutakin laadukkaita saunoja osoittavaa merkkiä. Sauna from Finlandin saunasertifikaatti (Authentic Finnish Sauna Experience) on kaupallinen merkki. Se perustuu järjestön kehittämään auditointiprosessiin, joka myös ohjeistaa jäsenyrityksiä saunapalveluiden laadun kehittämiseen.

Kansainvälinen Savusaunaklubi puolestaan palkitsee vapaaehtoisvoimin joka vuosi sekä yksityis- että yrityskäytössä olevia savusaunoja, jos riittävän hyviä ehdokkaita löytyy. Palkitseminen perustuu moniosaiseen saunojen toimintaa, löylyjä ja turvallisuutta käsittelevään arviointiin, jonka kustannukset saunan ylläpitäjä maksaa.

Saunologian lähtökohta on näistä poikkeava. Merkki ei ole kaupallinen, vaan ensisijaisesti lukijoille suunnattu palvelu, joka auttaa tunnistamaan laadukkaat saunapalvelut. Ostopäätöksen tueksi jokaisesta paikasta löytyy julkinen esittely, jossa myös kerrotaan millaista saunaelämystä hakevalla paikka soveltuu.

Saunologian suositusten kohteet on myös rajattu eri tavoin kuin muissa tapauksissa. Tärkeintä on saunojen avoimuus yksittäiselle saunojalle eli toiminta julkisena saunana. Pyrin tällä osaltani ratkaisemaan ongelmaa, joka liittyy löylyiltään hyvien saunojen löytämiseen ja niissä vierailuun. Tämä luonnollisesti samalla markkinoi kyseisiä paikkoja.

Suositeltujen saunakohteiden lista

Vuonna 2017 on Saunologiassa tähän mennessä suositeltu seuraavia kohteita:

Kaikki tuotteet sisältävän artikkelilistauksen löydät täältä:

/blogi/tag/suositeltu-kohde/

Tässä vaiheessa arviointitoimintaa kirjoittelu keskittyy hyväksi havaittuihin saunoihin. En viitsi edes vaivautua kirjoittamaan saunoista, joihin en itse palaisi uudestaan. Tämän takia en ole julkaissut ainakaan vielä esittelyjä huonoista saunoista. Hyvistä saunoista sen sijaan usein oppii jotakin saunan suunnittelusta ja rakentamisesta vaikkei siellä kävisikään saunomassa.

Onko mielessä hyvä tuote tai palvelun, jota Saunologian kannattaisi testata? Kommentoi tätä sivua ja vinkkaa tai kerro sähköpostillaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop