Skip to content

Saunologia 2020

Vuonna 2019 Saunologia tavoitti lähes 300 000 saunatiedon ystävää Suomessa. Nyt vuoden vaihtuessa esittelen kootusti vuoden 2019 luetuimmat ja kiinnostavimmat julkaisut sekä paljastan jatkuuko Saunologian toiminta vuonna 2020. Aiempien tapaan kannustan kaikkia kiinnostuneita tarjoamaan Saunologiaan liittyvää sisältöä ja ideoita aktiivisesti! Iloista alkavaa saunavuotta!

2019 kohokohdat

Vuonna 2019 Saunologian ympärillä tapahtui paljon kaikenlaista. Juhlimisen arvoista oli sekä Saunologian lukijamäärien tasainen kasvu sekä Hyvien löylyjen salaisuus –kirjan julkaisu. Saunologia tavoitti viime vuonna yli 300 000 ihmistä, joista lähes 95% Suomesta.

Saunologian inspiroiman tietokirjani julkaisua juhlittiin Juhannusviikolla ja tuolloin esiinnyin suorassa YLE:n radio- ja TV-lähetyksissä puhumassa sauna-asioista. Kokonaisuudessaan kirjan vastaanotto oli kuitenkin pettymys, sillä esimerkiksi ensimmäinen arvio kirjasta ilmestyi vasta joulukuussa pienessä aikakauslehdessä.

190625-HLS-julkkarit-vihdottu-2-2744
Hyvien löylyjen salaisuus julkistustilaisuus

Sisällöllisesti vuoden 2019 Saunologia-julkaisuissa oli paljon sellaista, mistä olen ylpeä. Olen pystynyt omasta mielestäni pitämään Saunologian julkaisemisen standardit korkealla.

Toisaalta olen joutunut havaitsemaan Suomen saunapiirit sen verran pieniksi, että täällä on helppo hankkia nopeasti paljon ikävän ihmisen mainetta. Positiivisesti ajateltuna pitäisi varmaan olla otettu siitä, että saunayritysten toimitusjohtajat v*ttuilevat henkilökohtaisesti. Taloudellisesti puuha on kuitenkin edelleen harrastelua ja siitä syystä työn merkityksellisyys pitäisi löytyä jostain muualta kuin pankkitililtä.

Vuonna 2019 julkaistiin jonkin verran saunan perusasioita käsitteleviä juttuja, saunakulttuuritarinoita ja erityisesti useampi vieraskirjoittajan artikkeli. Tästä kiitos Untolle ja Heikille! Mikäli et seurannut koko vuoden julkaisuja silmä tarkkana, niin tässä lukuvinkkeinä keskeisimmät julkaisut viime vuodelta:

2019 luetuimmat artikkelit

Vuoden 2019 julkaisuista ehdottomasti luetuin oli kuten ajattelinkin listaus kotimaisista saunamökkivalmistajista. Tämän jälkeen Ilta-Sanomat edisti jutullaan kiuaskivitutkimuksen tunnettuutta ja kolmannelle sijalle pääsee kotimaisen innovaation esittely:

 1. Kaikki suomalaiset saunamökkivalmistajat
 2. Kiuaskiviprotokolla 1.0 tuloksia
 3. Northern pails Zone-saunakaiutin

Kokonaisuudessaan vuoden luetuimpien juttujen listalla on useampia klassikkojuttuja saunan suunnittelun perusasioista – ja toista vuotta peräkkäin kärjessä lauteiden mitoituksesta kertoja juttu:

 1. Lauteiden mitoitus
 2. Saunan maalaus
 3. Sähkökiukaan kivien vaihto
 4. Saunan lattia
 5. Laudepuut ja lauteiden maalaaminen
 6. Kiuaskivet
 7. Kiukaan esilämmitys ja kiuaskivien ladonta
 8. Saunan painovoimainen ilmanvaihto
 9. /pikatesti-retkisuihku-artic-caravan/
 10. /kaikki-suomalaiset-saunamokkivalmistajat/

Onko Saunologiaa vuonna 2020?

Edellisenä vuonna mahdollisuutena tuottaa uutta Saunologia sisältöä ja ylläpitää verkkosivustoa ovat muuttuneet aiempaa rajallisemmiksi. Aiemmin mainittu kirjaprojekti söi olennaisesti tätäkin aikaa vuonna 2019. Aika on paikoin ollut niin kortilla, että olen vakavasti harkinnut tämän harrastuksen jäädyttämistä kokonaan toistaiseksi.

Toisaalta hyvin antoisaa puuhaahan tämä on ollut, mutta korkeissa laatustandardeissa pysymiseksi kirjoittaminen, kuvaaminen ja taittaminen vie runsaasti aikaa, joka on valitettavasti käytettävä ensisijaisesti toimeentulon hankintaan ja muuhun elämää tukevaan toimintaa kuten syöminen, saunominen, lasten hoito ja shoppailu.

Monien onnistumisten varjossa suurimmaksi harmiksi on vuosien varrella kasvanut mahdottomuus hyödyntää Saunologian näkyvyyttä kaupallisesti tavalla, joka mahdollistaisi ammattimaisemman ja säännöllisemmän sisällön tuotannon. Tätä haastetta en ole valitettavasti vieläkään ratkaissut ja se tulee todennäköisesti koitumaan puuhan kohtaloksi.

Mutta ei vielä. Toisaalta, se hetki voi koittaa tänäkin vuonna, mikäli harrastamisen tasapaino muun elämän vaatimusten kanssa ei parane. Valitettavan paljon Saunologiaan kuluvasta ajasta on suoraan poissa saunomiselta, mikä on suurin ongelma.

Saunologia ei ole katoamassa internetistä, mutta sisällön tuottaminen on vakavasti uhattuna. Joitakin suunnitelmia edelleen on.

London calling

Vuonna 2020 Saunologiaa julkaistaan noin kerran kuukaudessa. Merkittävin uusi alue tulee olemaan englanninkielisen sisällön lisääntyminen suhteessa kotimaiseen. Kansainvälisiä suomalaisen saunan ystäviä varten on tarkoitukseni julkaista käännösversioita keskeisimmistä artikkeleista sekä viimeistellä Finnish Sauna Essentials –julkaisukokonaisuus. Saattaapi olla, että englanninkielisen kirjankin tekeminen lähtee vielä käyntiin.

Sisällöllisistä teemoista ei ole vielä kokonaiskuvaa, mutta ainutlaatuisen sisällöntuotannon hommat jatkuvat ensimmäisenä japanilaista nykysaunakulttuuria käsittelevällä jutulla. Kulttuurin vastapainoksi esitellään myös uusia saunainnovaatioita, joista pari on jo tiedossa. Viimeinen tavoitteeni on löytää kaksi kotimaista suosittelemisen arvoista julkista saunapaikkaa. Näistä yksi selviää viimeistään helmikuussa!

200101-uusi-vuosi-suosituslaatat–32422020 mitä rakkaat lukijani voivat tehdä Saunologian pystyssä pitämiseksi.

 1. Hanki kirjani ellei sinulla ole sitä jo
 2. Kirjoita kirjasta arvio
 3. Ehdota rohkeasti juttuideoita, tarjoa valokuvia
 4. Kerro kiinnostavista tuotteista tai tapahtumista
 5. Vinkkaa vierailun arvoinen saunapaikka!

Saunaan sopii myös kutsua, jos ei pahastu siitä, ettei yhden miehen testiryhmä ehdi kylpemään joka paikkaan (eikä lainkaan niin useasti kuin haluaisin). Joten kannattaa laittaa pitkä voimassaoloaika.

Englantia ymmärtäville lukijoilleni vielä vinkkinä seuraava tilaisuus helmikuussa 2020:

Sauna design lecture at Aalto University 4th February 2020

I will have a public talk at Aalto Design Factory (room the Stage) on Tuesday 4th of February at 5.30pm. The talk describes the most important design secrets around classic Finnish sauna, focusing mostly on three areas: heat, air quality, and interior design.  The talk is based on his book, Hyvien löylyjen salaisuus (Rakennustieto, 2019; Saunologia.fi/kirja). The talk will be followed by a chance to try out two unique saunas of ADF!

Talk begins 17.30, saunas will be warm after 18.30. Bring your own drinks.

The event is organized in collaboration with Polyteknikkojen Saunaseura, Aalto School of Engineering, and Saunologia.fi. Please sign-up for the event via Facebook or by email info@saunologia.fi so we can prepare for the number of bathers.

Hyviä löylyjä vuonna 2020!

Lassi

2019 Saunologia joulukortti – Season’s greetings card
2019 Saunologia joulukortti - Season's greetings card

 

Kannattaa seurata Saunologiaa sosiaalisessa mediassa, jossa sauna-asiallisia päivityksiä harva se päivä!

https://www.facebook.com/saunologia/

http://twitter.com/saunologia

https://fi.pinterest.com/saunologi/

Kiitokset kumppaneille ja kirjoittajille vuodesta 2019

Unto Siikanen

Heikki Lyytinen

Narvi Oy

Sauna-Eurox Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop