Skip to content

Hyvien löylyjen salaisuus -tietokirja, vain 22€ sis.toim.

9.11.2022: loppuunmyynti käynnistyi ja kirja on alessa vain 22€ kunnes varasto on tyhjä, toimi nopeasti! 

Kirjasta ilmestyy 2022 loppuun mennessä uusi laitos.

Hyvien löylyjen salaisuus

Perusteellinen hakuteos saunan rakentamista tai korjausta suunnittelevalle. Saunologiassa julkaistuihin artikkeleihin perustuva, olennaisesti laajennettu ja ulkopuolisten asiantuntijoiden tarkistama ainutlaatuinen tietokirja! Kustantaja Rakennustieto. Lue artikkeli kirjasta ja hanki vaikka mökkituliaisiksi tai lahjaksi saunanrakentajalle!

Aina ilmainen toimitus 4-6 postipäivässä

Lukijoiden sanomaa:

Kirja on ollut todella mielenkiintoinen ja lahjoitinkin toisen kirjan saunakaverille joka remontoi juuri omaa saunaansa. Kirjasta oli kuulemma hyötyä remonttiurakassa.

Mukavannäköinen taitto ja helppo luettava.

Ostin kirjan keväällä itselleni ja rakensin siltä pohjalta mökkisaunaan kiukaalle tulevan ylimääräisen ilmaputken, josta oli ainakin kesällä apuja. Muutenkin tosi hyvä opus.

Tämähän on aivan mahtava kirja ja pysyy kyllä nykyisellä lukijalla. Kerronnan tasapaino on täydellinen; tarkka ja informatiivinen mutta silti eläväinen (ei kuiva), vahvoja näkemyksiä mutta silti erilaisia ratkaisuja (eikä yhtä totuutta) esittävä.

Hanki omaksi


Lisätietoja tilaamisesta tällä sivulla

Mikäli tarvitse kirjaa suurempia määriä esimerkiksi jälleenmyyntiin, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse lassi@saunologia.fi

Mitä se sisältää?

Kirja on nelivärinen ja 240-sivuinen. Kirja sisältää yli 100 valokuvaa saunoista, Satu Laineen kuvituskuvia ja lukuisten saunaihmisten ottamia kuvia. Sen kustantaja on Rakennustieto ja ISBN on 978-952-267-281-0. Kirjassa on kymmenen lukua:

 1. Saunaelämyksen perusteet
 2. Suomalainen sauna suunnittelukohteena
 3. Ensimmäinen elementti: Lämpö
 4. Toinen elementti: Ilmanlaatu
 5. Kolmas elementti: Löylyhuoneen muotoilu
 6. Neljäs elementti: Kulttuuri ja sosiaalinen ympäristö
 7. Savusauna - saunaelämyksen erikoistapaus
 8. Saunaunelmaa rakentamaan, rakennuttamaan vai ostamaan?
 9. Saunarakennuksia 2020-luvulle
 10. Jälkisanat

Vaikka kirja perustuu verkossa julkaistuihin artikkeleihin, on se uusi, yhtenäinen kokonaisuus ja tarjoaa aivan erityisen lukukokemuksen.

Kirja merkittävin uusi sisältökokonaisuus koskee ilmanvaihdon ratkaisujen esittelyä, suomalaisen saunan innovaation historiaa, modernia savusaunaa sekä saunakulttuurin ja saunojen suhdetta.

 

Tässä postauksessa:

 1. Mitä kirja sisältää?
 2. Lehdistötiedote kirjasta

Tanjaniina ja Jari Laukkanen ovat kirjoittaneet kirjaan lyhyen osion saunan terveysvaikutuksista ja Juha Telkkinen on antanut luvan julkaista loppuunmyydyn savusaunakirjansa sisältämät kiukaan piirustukset osana kirjaa. Mukana on myös neljän arkkitehtiopiskelijan suunnittelemia saunarakennuspiirustuksia.

Vaikka olen itse vastuussa tekstistä ja valtaosasta kuvitusmateriaalia, ei kirja olisi syntynyt ilman useiden sauna-asiantuntijoiden aktiivista osallistumista: kiitokset kuuluvat kirjan käsikirjoitusta eri vaiheissa ja osissa kommentoineille ihmisille. Professori Lasse Viinikka ja arkkitehti Jorma Mukala tekivät suurimman työn. Pienempiä, mutta yhtä merkityksellisiä osia arvioivat professorit Hannu Huttunen ja Timo Vesala, arkkitehdit Gina Sundgren, Marko Huttunen ja Juulia Mikkola, sauna-asiantuntijat Seppo Leskinen, Teppo Hurme, Janne Nevala, Kimmo Raitio, Vesa Leskisenoja, Heikki Lyytinen, Aleksi Neuvonen, Jarmo Hiltunen sekä tohtori Pirkka Åman.

2018-RT-saunakirja-kirjapino
Lassi A Liikkanen, Hyvien löylyjen salaisuus. Rakennustieto, 2019.

Noutomyynti

Pysyvämmät muiden myyntipisteet:

 • Rajaportin sauna, Tampere
 • Uusi Sauna (Jätkäsaari) ja Sauna Arla (Kallio), Helsinki
 • Kaurin saunan tehtaanmyymälä (Munkkiniemi), Helsinki

Kesällä 2019 kirjaa on mahdollisuus ostaa myös kirjailijalta suoraan parissa kesätapahtumassa (varaa mielellään etukäteen):

 • 6.7.19 Saunanlämmityksen MM-kilpailut, Peurunka
 • 20.7.19 Saunafestivaalit, Ikaalinen

 

Lehdistötiedote

Saunologian konkreettinen ilmentymä, Hyvien löylyjen salaisuus –tietokirja  ilmestyi maanantaina 17.6.2019! Kaikki tärkeimmät asiat saunasta yksien kansien välissä.

Nyt selviää hyvien löylyjen salaisuus!

Suomalaisen saunan terveysvaikutukset ovat herättäneet kiinnostusta maailmalla. Saunasta saatavat terveys- ja hyvinvointivaikutukset edellyttävät saunaa, jonka löylyissä viihtyy yhtäjaksoisesti riittävän pitkään. Miksi kaikki saunat eivät tarjoa samanlaista nautintoa? Hyvien löylyjen salaisuus -kirjassa kerrotaan, miten hyvä, terveyttä edistävä suomalainen sauna muotoillaan ja suunnitellaan. Kirja soveltuu saunojen suunnittelijoille, rakentajille sekä kaikille saunomiselämyksistä kiinnostuneille.

Vuosikymmeniä on puhuttu saunan yksityiskohdista, viime aikoina enemmän hyvinvoinnista ja elämyksistä. Koskaan aiemmin pehmeitä ja kovia tekijöitä ei ole yhdistetty niin kuin tässä kirjassa. Haluan kirjan avulla kertoa, miten yksinkertaisilla suunnitteluvalinnoilla saunasta saadaan jokaisen tarpeiden mukainen, hyvä suomalainen sauna. Tämä on käsikirja niille, jotka haluavat ymmärtää perusteellisesti mikä tekee saunasta toimivan tai käyttökelvottoman”, kertoo kirjan kirjoittaja Lassi A. Liikkanen.

Liikkanen on tutkinut saunojen suunnittelua käyttäjäkokemuksen näkökulmasta yli kolme vuotta sekä rakentanut tänä aikana yhden saunan, perustanut saunalaboratorion ja konsultoinut lukuisia yksityissaunojen parannushankkeita. Kirjaa on edeltänyt digitaalinen saunajulkaisu Saunologia.fi, jonka toista sataa artikkelia ovat tavoittaneet satoja tuhansia saunatiedon janoisia kuluttajia vuodesta 2016. Taustaltaan kirjailija on Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentti ja ammatiltaan digitaalisten palvelujen muotoilija.

171219-allas-seapool-saunologi-8757mur
Saunologi Allas Seapoolin yhteissaunan lauteilla. Kuva Mari Laukkanen

Tämä ensimmäinen elämyksellisen saunan suunnittelun käsikirja johdattelee lukijansa kokonaisvaltaiseen ajatteluun, jossa keskitytään ensisijaisesti saunomiskokemukseen ja elämyksellisyyteen pelkkien yksityiskohtaisten rakentamisohjeiden sijaan. Kirjassa ei kerrota millainen saunan pitää olla tai miten se rakennetaan. Lukijaa autetaan ymmärtämään saunassa vallitsevia olosuhteita, opastetaan välttämään tyypillisimpiä suunnitteluvirheitä ja yhdistelemään tarjolla olevista suunnitteluvaihtoehdoista itselleen parhaiten soveltuva kokonaisuus tietyt rajoitukset huomioon ottaen.

Kirjan alku perehdyttää saunomiselämyksen perusteisiin ja suomalaiseen saunaan suunnittelukohteena. Kirjan varsinainen ydin jakautuu saunomiskokemuksen neljään elementtiin. Ensimmäinen niistä on saunomisen tärkein elementti eli lämpö. Toinen luku keskittyy ilmanvaihtoon, kolmas löylyhuoneen muotoiluun ja neljäs saunakulttuuriin. Savusaunan erityispiirteisiin tutustutaan kirjan loppupuolella. Lopuksi käydään vielä yksityiskohtaisesti läpi saunan rakentamis- tai rakennuttamisprosessi eri vaihtoehtoineen ja vaiheineen. Kirjassa keskitytään lähinnä yksityissaunoihin, mutta sen ohjeet ovat sovellettavissa myös julkisiin saunoihin.

22 thoughts on “Hyvien löylyjen salaisuus -tietokirja, vain 22€ sis.toim.

 1. Malin Elmlid

  Hej Lassi,
  Thank you for collecting all your knowledge around Sauna here! We are planning to build a sauna in our home in Sweden, and since I used to live in Helsinki I am hooked on good sauna.
  I am now going to Helsinki this week and I wonder if I would be able to buy your book there (in English language :). Can you advice me?
  Kindest regards,
  Malin

  Vastaa
   1. Malin Elmlid

    Thank You Lassi! I very much appreciate your quick reply!
    All my best,
    Malin

 2. Kai

  Terve

  Voiko Kindle-versiota lukea iPadilla? Jos kyllä niin onko julkaisu jo lähellä? Mistä voin ostaa ja ladata sen?

  // kai
  Norja

  PS. Onko suomeksi vai englanniksi on yhdentekevää

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   Englanninkielinen kirja on saatavissa Kindlelle ja sitä voi lukea Amazon Kindle - sovelluksen avulla.

   Suomenkielisen kirjan sähköista versiota ei ole vielä.

   Vastaa
 3. Timo

  Moi

  Tilasin saunakirjan toissapäivänä ja maksoin samalla, en ole saanut mitään vahvistusta sähköpostiin ?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Kiitos muistutuksesta ja pahoittelut viiveestä .

   Tilaus- ja toimitusvahvistukset lähtevät toistaiseksi käsityönä ja ovat valitettavasti välillä jäljessä toimituksia.

   Vastaa
   1. Timo

    Eipä hätää ajattelin vain josko kämmäsin jotain. Kiitos vastauksesta.

 4. fabrizio morgan

  the book is available in English '
  Thanks for the reply
  fabrizio

  Vastaa
 5. Petteri Mökkönen

  Asun Kanadan länsirannikolla Vancouverissa. Mikä olisi paras tapa hankkia kyseinen kirja? Luin akateemisen kirjakaupan tietoja. Kovin on monimutkaiseksi tehty kirjan hankkiminen. Yksinkertainen prosessi - Lähetän e-maililla, tai puhelimella, mun Visa-kortin tiedot ja liike suomessa lähettää kirjan tänne. Ei pitäisi olla vaikeaa.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,

   Kirjaa ei voi tällä hetkellä tilata enää mistään muualta kuin Saunologian kautta. Toimittaminen Kanadaan on mahdollista, mutta postikulut pitää varmistaa erikseen. Jos teet tilauksen maksamatta ja jäät odottamaan tilausvahvistusta sähköpostilla niin saat PayPal-maksutiedot joa vahvistuksen postikuluista.

   Arvio on, että kirjan lähettäminen kirjelähetyksenä tarkoittaa n. 20e postikuluja, pakettina jopa 40e. Suomi ei ole kansainvälisen postituksen luvattu maa.

   Lassi

   Lassi

   Vastaa
 6. Janne Savolainen

  Hei!
  Tämä on hyvä kirja: olen jo pari kertaa lainannut tämän kirjastosta ja lukenut. Kirja onkin niin hyvä, että haluaisin nyt ostaa sen joululahjaksi. Siinä tuli kuitenkin pari mutkaa matkaan:
  1) Tällä sivustolla on ohjeet tilaamiseen. Siellä lukee, että kirjan voi tilata suoraan tältä sivustolta hintaan 29 €, sis. postikulut, ja maksun voi suorittaa Mobile Paylla. Tilaussivulla on myös suora Mobile Pay -koodi, mistä löytyy valmiiksi maksutiedot. Noissa maksutiedoissa hinta on kuitenkin 35 €, eikä siis 29 €. Kumpi on siis oikea hinta?
  2) Tällä sivustolla on mainittu muutama muukin paikka, mistä kirjan voisi suoraan ostaa. Yksi niistä on Jätkäsaaren Uusi Sauna. Satun asumaan Jätkäsaaressa, joten kävin Uudesta Saunasta kyselemässä kirjaa. Heillä ei valitettavasti ollut sitä, oli kyllä varmaan joskus ollut. Nyt heillä oli jokin muu sauna-aiheinen kirja myynnissä, mutta ei siis tätä Hyvien löylyjen salaisuutta. En tosin tiedä, onko tätä kirjaa joskus myöhemmin tulossa lisää sinne, mutta ainakaan siis tällä hetkellä ei vaikuttaisi olevan saatavilla tätä kirjaa siellä, eli siinä mielessä se tieto ei siis enää näyttäisi pitävän paikkansa.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Kiitos Janne huomiosta! Epäkohta on nyt korjattu ja MobilePay-maksut päivitetty kohdilleen.

   Katsotaan saadaanko kirjaa takaisin Uuden Saunan hyllyyn myös ennen joulua.

   Lassi

   Vastaa
   1. Janne Savolainen

    Hei Lassi!
    Kiitoksia nopeasta vastauksesta ja asian korjaamisesta. Laitoin eilen itse asiassa asiasta viestiä myös Uudelle Saunalle, ja he vastasivat, että ensi viikolla olisi muutama kappale noita kirjoja tulossa heille joulumyyntiin, eli pitäisi tulla siis sinnekin jälleen saataville.

   2. Lassi A Liikkanen

    Hei Tapani,
    Suomenkielisestä kirjasta ei ole toistaiseksi mitään sähköistä versiota. On mahdollista että tämän vuoden jälkipuoliskolla sellainen tulee äänikirjana, mutta englanninkielisen kirjan Kindle-versio ilmestyy toivottavasti jo aiemmin.

    Lassi

 7. Päivitysilmoitus: 11 joululahjavinkkiä saunojalle - Sauna Maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop