Skip to content

Infrapunasaunan ja perinteisen saunan erot

Saunologian kahdessa aiemmassa artikkelissa esiteltiin infrapunasaunaa teoriassa ja käytännössä sekä jaettiin henkilökohtaisia kokemuksia niissä kylpemisestä. Nyt vuorossa vertailu, jossa arvioidaan millaisia eroja perinteisellä saunalla ja IR-saunalla on. Lisäksi annan ohjeet, joiden avulla jokainen voi muuttaa perinteisen sähkösaunan tilapäisesti infrapunasaunaksi!

Mitä eroa infrapunakylvyllä ja perinteisellä saunalla on?

Jos tarkastellaan saunaratkaisuja teknisesti, niin kylpytyyppien ero suositellussa lämpötehossa on käytännössä olematon. Oma kutinani on, että tyypillisesti IR-huoneet ovat perinteisiä saunoja tilavuudeltaan pienempiä kotikäytössä. Tämän mahdollistaa sen, ettei kiukaan tyyppistä tilaa vievää ja turvaetäisyyttä vaativaa lämmintä tarvita.

Koska infrapunasauna on kuiva tila, helpottaa se tämän tyyppisen ratkaisun jälkiasentamista mihin tahansa. Infrapunakopista ei synny uutta märkätilaa ja sähkövaatimukset eivät edellytä erikoisratkaisuja. Esimerkiksi 16A sulakkeen taakse saisi noin 4m3 IR-saunan lämmittimet. Ilmanvaihto IR-huoneeseenkin kyllä tarvitaan jo hikoilunkin takia.

Perinteinen sauna Infrapunakylpy
Lämpötila 60-110 40-60
Kosteus Vaihtelee Kuiva
Lämmönsiirto Säteily, konvektio, kondensoituminen Säteily
Lämpiämisaika 20-60 min 10-20 min
Lämmitin Kiuas Säteilypaneeli
Ottotehontarve Hyvin korkea Korkea
Löyly Kyllä Ei
Ilmanvaihto Tarpeellinen Tarpeellinen
Viemäröinti Tarpeellinen Ei

Toinen asia on sitten saunan varsinainen toiminta. Perinteinen sauna lämmittää saunojaa säteilyn, konvektion, suoran johtumisen sekä kondensoitumisen latentin energian avulla. Infrapunasaunassa korostuu luonnollisesti säteilyenergia, mutta arvioiden mukaan näin säteilyenergia on yleensä vallitseva voima myös perinteisessä saunassa (kts. Macqueron ja Leppänen, 2017) .

Tämä on usein ymmärretty tietämättömästi tai tarkoituksellisesti väärin. Esimerkki tyypillisestä väärästä mielikuvasta perinteisen ja infrapunasaunan eroista alla olevassa kuvassa. Tässä tapauksessa lähteenä on tieteellinen julkaisu (Vatanvaser & Humblin, 2012), mutta ajatus on yhtä lailla väärä. Konvektio on kyllä tärkeä osa perinteisen saunan lämpökokonaisuutta, muttei säteilyenergiaa tärkeämpi.

Väärinkäsityksiä tavallisesta saunasta
Yleinen väärinkäsitys perinteisestä saunasta. Toisinkuin kuvasta käy ilmi, on konvektiivinen lämmönsiirto säteilyä pienemmässä osassa. Kuva: Vatansever & Hamblin. Photonics Lasers Med. 2012 Nov 1; 4: 255–266.

Entäpä sitten säteilyn laatu? Säteilyalueista puhuttiin teoria-artikkelissa. Suomessa näkyvimmin myynnissä olevat kaukaisen IR-alueen (IR-C) lämmittimet ovat itse asiassa varsin saman tyyppisiä kuin tavallinen sauna. Mitä viileämpi kiuas, sitä lähempänä se on näitä IR-saunalämmittimiä.

Tässä suhteessa voidaan siis miettiä mitä iloa ja haittaa on kiukaan huolellisesta eristämisestä. Mitä vähemmän kuumaa pinta-alaa, sitä pienemmäksi kiukaan ensisijainen säteilyvaikutus käy ja suuremmassa roolissa on lämmenneiden pintojen säteily.

191103-philips-infraphil-radiation-penetration-absoprtion
Infrapunasäteilyn vaikutussyvyys aallonpituuden funktiona. Viiva osoittaa millä syvyydellä ihon pinnasta 95% säteilystä on absorptoitunut. Kuvalähde: Philips Infraphil -hehkulampun käyttöohje. 2010

Ei ole mitään syytä, miksei tavanomaisessa saunassa voisi päästä samanlaiseen vaikutukseen. Lämpötila pitää ainoastaan säätää matalammaksi ja löylyn luontia välttää. Toimivaa vaikutelmaa edistää hyvin eristetty kiuas riittävän suuressa (arviolta yli 4m2) ja kauttaaltaan lämmenneessä saunassa. Tällöin lämpösäteilyä saadaan suhteellisen tasaisesti joka suunnasta. Mitä yhtenäisempiä saunan rakennusmateriaalit ovat, sitä tasaisempaa säteily on. Esimerkiksi suuret lasipinnat eivät välttämättä säteile samalla tavoin kuin puupaneelit.

Ei ole mitään syytä, miksei tavanomaisessa saunassa voisi päästä samanlaiseen vaikutukseen.

Kiuaskokonaisuuden lämpötila on myös merkittävä tekijä. Jos kiukaan lämpötila kohoaa yli 400 asteen, tapahtuu Planck’n lain mukaan teoreettisesti lämpösäteilyn piikin siirtyminen kohti lyhyempiä aallonpituuksia. Säteilyn energiamäärä myös kasvaa olennaisesti, sillä fysiikan lakien mukaan energia on sidottu lämpötilan neljäntee potenssiin.

2006-ICNIRP-radiant-spectral-peak-excitance-modifed
Ideaalin mustan kappaleen säteilyenergian jakauma eri lämpötiloissa (K). Nuolet osoittavat säteilyenergian huippua. Muokattu lähteestä ICNIRP, 2006. Health Physics 91(6).

Jos tarkastellaan aallonpituuksien säteilyhuippua esittävää kuvaa, havaitaan että säteilyn keskitaajuudessa tapahtuu kiinnostava muutos nimenomaan n. 400-800 Celsius-asteen välillä. Piikki osuu IR-B kohdalla ja IR-A säteilyä saadaan huomattavia määriä. Tämä voi vaikuttaa kokemukseen säteilystä, sillä jo IR-B säteily tunkeutuu osittain syvemmälle ihoon, IR-A merkittävästi. Mielenkiintoista kyllä, IR-A säteilyn määrä lisääntyy radikaalisti jo lämpötilan noustessa sadasta neljäänsataan asteeseen!

Ehkäpä IR-A säteilyn osuus saunan energiataseesta onkin osa selitystä eristämättömien, kuumana käyvien sähkökiukaiden koetulle heikommuudelle? Tiedä tuosta, mutta kiinnostava perinteistä saunaa koskeva havainto kaiken infrapunailun keskellä.

Kokeile! Infrapunakylpy perinteisessä saunassa

Johtuen teknologioiden samankaltaisuudesta, voi infrapunasaunakokemuksen simuloida tietyllä tasolla myös tavallista sähkösaunaa käyttäen. Toimi näin:

1) Aseta saunan tavoitelämpötila korkeintaan 70 asteeseen, mieluummin 60 asteeseen.

2) Anna saunan lämmetä huomattavasti tavanomaista pidempään. Näin sauna lämpiää kauttaaltaan ja varaa lämpöä rakenteisiinsa.

3) Kytke sauna pois päältä ja odota lämpötilan laskevan alle 60 asteen.

Nyt voit jättää löylykiulun pesuhuoneeseen ja mennä lauteille hikoilemaan infrapunalämmössä! Säteilyteho ei vastaa aktiivista IR-koppia, mutta antaa ensi makua. Niin pitkään kun lämpötila ei tipahda alle 50 asteen, homman pitäisi toimia. Mikäli saunassasi on paljon lasi-, tiili- tai laattapintoja, voi se kuitenkin  jäähtyä liian nopeasti.

LISÄEFEKTI OMALLA VASTUULLA:

Mikäli saunassasi on perinteinen päältä avoin kiuas, voit peittää sen tilapäisesti sammutuspeitteellä, kun olet kytkenyt saunan päälle. Tämä minimoi kiukaan konvektiovaikutuksen  ja varmistaa, että lämmön ensisijainen lähde on saunan pinnoista tuleva säteily.

Yhteenveto – onko IR-kaappi vaihtoehto saunalle?

Tässä käsiteltyjen teknisten erojen vuoksi infrapunahuone eroaa monessa asiassa perinteisestä saunasta. Itseasiassa monien “IR-saunojen” perinteistä saunaa muistuttava ulkoasu on usein pelkkää silmänlumetta, sauna voisi näyttää myös joltain ihan muulta. Tosin käsittelemätön puu on lämmönjohtavuus ominaisuuksien puolesta hyvä verhoilumateriaali. Toisaalta käytännössä suuri ongelma on se, että IR-ratkaisujen jälleenmyynnissä vallitseva malli on myydä kokonaisia saunamoduleja, ei saunan palasia, kuten perinteisessä saunabisneksessä.

tylohelo-infrared-cabin
Infrapunakaappi monitoimitiloissa. Kuva: TyloHelo.com

Artikkelin pääkuva: Rauduspuu, yhdistelmäsauna.

Artikkelisarjan aiemmat osat:

Tätä artikkelia varten on haastateltu Rauduspuun Tuula Anderssonia, Saunattaren Seppo Metsälää ja Kotispan Aila Kentalaa sekä TkT Rauno Pääkköstä. Kiitokset haastatelluille!

3 thoughts on “Infrapunasaunan ja perinteisen saunan erot

 1. Feodor Aminoff

  Olemme tekemässä pienkerrostalossa saunaremonttia ja harkitsemme hybridisauna-ratkaisua, jossa kombi sähkökiuas höyrystimellä ja seiniin upotetut IR-paneelit. Ajattelimme, että käyttäisimme kaikkia kolmea samanaikaisesti. Siten saisimme nopeasti säteilylämpöä ja kosteutta saunaan vaikka kiuas ei olisi ehtinyt lämmittää saunan pintoja eikä olisi niin kuuma, että jatkuvasti voisi heittää löylyä. Onko tämä ajatusjuoksu oikea vai ajattelenko väärin jotenkin?

  Vastaa
 2. Päivitysilmoitus: Onko infrapunasauna terveellisempi kuin tavallinen sauna? - Sauna Maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop