Skip to content

Hyvien löylyjen salaisuus muotoutuu

Kirja on nyt myynnissä, lue lisää Hyvien löylyjen salaisuus ilmestyy 17.6.19!

Hyvien löylyjen salaisuus paljastuu keväällä 2019!

Saunologian suunniteltua kesähiljentymistä on seurannut pidempi hiljainen jakso elokuusta näihin päiviin. Sivutoimisen saunologin elämässä on ollut sauna-aikakortilla, kun useampi muu projekti on akuutisti vaatinut huomiota runsain mitoin. Viime viikolla julkaistun kognitiotieteen tutkielman jälkeen aikaa vapautuu myös Saunologian uusien artikkeleiden valmisteluun.

Sauna-asiat eivät kuitenkaan ole julkaisupaaston keskellä kaikonneet mielestä. Olen viimeisen puolen vuoden aikana edistänyt maaliskuussa tehdyn kustannussopimuksen mukaista saunatietokirjaa vakavissani. Lisäksi sain mahdollisuuden käydä jakamassa saunatietämystä Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijoille, joiden sauna-aiheisista lopputöistä Saunologiassakin tullaan todennäköisesti vielä kuulemaan.

Hyvien löylyjen salaisuus –työnimellä etenevä hanke on liikkunut mukavan ripeästi niin, että kesän jälkeen sain lähettää käsikirjoituksen Rakennustiedon kustannustoimittajan lisäksi myös kymmenelle suomalaiselle rakennus- ja sauna-alan asiantuntijalle. Kiitettävän moni otti tehtävän vastaan. Syyskuun loppuun mennessä olin heidän palautteensa huomioon ottaen valmistellut käsikirjoituksesta seuraavan version. Realistinen tavoite on, että kirja ilmestyy keväällä 2019.

Ensimmäinen kirja lajityypissään ikinä! Ensimmäinen suunnitteluaiheinen saunatietokirja kymmeneen vuoteen!

Nyt lokakuussa huomioni keskittyy taas valokuvaukseen sekä kiuaskiviaiheisiin selvitystöihin, joten Saunologiaankin saadaan lisäsisältöä.

2018-RT-saunakirja-kirjapino
Lassi A Liikkanen, Hyvien löylyjen salaisuus. Rakennustieto, 2019. Kirja saattaa valmistuessaan näyttää tälle. Tai sitten jollekin ihan muulle.

Kirjan sisältöä on Saunologiassa spekuloitu jo viime vuonna. Kirjan rakenne noudattaa nykyajatteluani ohjaavaa neljän elementin mallia saunakokemuksesta: lämpö, ilman laatu, löylyhuoneen rakenteet sekä kulttuuri. Tulen paljastamaan lisää malliin pohjautuvasta hyvien löylyjen salaisuudesta myös tällä sivustolla vielä vuoden 2018 aikana. Kirjasta tulee n. 250 sivuinen, pehmeäkantinen ja värikuvitettu.

Saunologian julkaisuihin nähden kirja tulee olemaan läpileikkaava, täydentävä ja erityisesti lukunautintoon panostava tuote. Se ei sisällä olennaisesti erilaista tietoa kuin Saunologia.fi, mutta esitys on looginen sekä kattava ja esitysmuoto blogityyppistä verkkojulkaisua hiotumpi. Kirjan kirjoittamisen aikana olen myös korjaillut Saunologiassa olleita epätarkkuuksia tai suoranaisia lainsäädännön muuttumisesta johtuvia asiavirheitä (kuten ilmanvaihdon kohdalla oli ehtinyt käymään).

Kärsivällisyyttä hyvät lukijat, kirja on lopulta tulossa! Saunologiakin jatkaa matkaansa hitaasti, mutta vääjäämättömästi saunatiedon piilotettujen helmien ja hiomattomien timanttien äärelle.

Kirja julkaistaan Suomeksi. Kirjan käännösmahdollisuuksia muille kielille mietitään, kunhan kotimaan yleisö on vakuutettu saunatiedon tarpeellisuudesta.

4 thoughts on “Hyvien löylyjen salaisuus muotoutuu

 1. "Tervamies" Hannu

  Kuulostaa oikein hyvältä Lassi!
  Itse lisäisin hyvään saunakokemukseen vielä viidennen elementin: Fiilis.
  Ellei se kulttuuri sitten pidä sitä sisällään.
  Siihen liittyy ulkonäkö, tuoksut, äänet, kokonaistunnelma jne.

  Vastaa
  1. lassial

   Hei, kiitos muistutuksesta. Täytyy katsoa että tämäkin puoli tulee käsitellyksi kunmolla.
   Sanoisin itse, että fiilis on näiden muiden tekijöiden summa. Saunan ääniympäristö ja akustiikka ovat kiinnostavia puolia, tuoksuista on valitettavan vähän mitään konkreettista sanottavaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop