Skip to content

Saako kiukaan halvemmalla netistä?

Verkkokaupasta kiukaan ostamalla voi säästää hieman rahaa, mutta erot voivat jäädä pienemmiksi kuin ensi silmäyksellä luulisi. Näin selvisi Saunologian vuoden mittaisessa hintaseurannassa. Säästöpotentiaalia löytyy korkeintaan 10-30% listahinnoista. Hankinta onnistuu parhaiten, kun ei lähde kaupoille hirveällä kiireellä eikä tee väärää kiuasvalintaa lyhytaikaisen näennäistarjouksen vuoksi, sillä nämä toistuvat verkkokaupoissa säännöllisesti. Myös perinteisten rautakauppojen kilpailuttaminen voi olla järkevää, erityisesti jos saunaremonttiin kuuluu muutakin kuin kiuas. 

Huomautus: Saunologia ei myy kiukaita, niiden lisätarvikkeita tai tee yhteistyötä artikkelissa mainittujen verkkokauppojen kanssa. Artikkelissa ei pyritä ottamaan kantaa siihen kannattaako kiuas ostaa netistä, ainoastaan siihen miten nettikaupat hinnoittelevat samoja tuotteita eri tavoin. Testissä seurattiin yhden puu- ja sähkökiukaan sekä ohjauskeskuksen hintaa viidessä verkkokaupassa.

Kiukaiden verkkokaupat

Kiukaista ja muista saunatuotteista on tullut vakiotavaroita verkkorautakaupoissa. Verkkokauppojen ilo saunan varustajalle on laajan tuotevalikoiman tuominen netin yli vertailtavaksi. Verkkokaupoista löytyy kootusti tuotetietoja, valokuvia ja käyttöohjeita. Parhaissa kaupoissa tuotteita voi suodattaa useammilla ominaisuuksilla, joten saa nopeasti selville millaisia kiukaita on tarjolla omaan saunaan.

Suomessa verkkorautakaupan edelläkävijöitä ovat jo vuosia olleet Netrauta ja Taloon.com, jotka kuuluvat samaan ruotsalaiseen Bygghemma Group -konserniin. Tällä hetkellä niiden kanssa tasaväkisimmin kilpailevat Starkki sekä Bauhaus.

Kivijalkaketjuista K-Rauta edelleen räpistelee jälkijunassa, sillä sen hinnoittelu tai logistiikka ei kestä vertailua. Virolainen Saunainter on kiinnostava vaihtoehto, jos etsit vain saunatuotteita. Se toimittaa laajaa valikoimaa kiukaita, joista osalle ei muita edustajia Suomen suuntaan edes löydy. Byggmax toimii Suomessa rajatulla tuotevalikoimalla eikä siinä mielessä ole varteenotettava kiuaskauppias. 

Valikoimiltaan  Bygghemman kaupat ovat kiukaiden suhteen laajimmat. Tässä suhteessa ne ovat paras aloituspaikka, jos vain haluat tutustua valikoimaan. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Kauppojen markkinointitekniikat ovat kyseenalaisia jatkuvina tarjoushintoineen, joten pysy lujana äläkä ostaa väärää kiuasta vain siksi että se näyttää olevan tänään 200€ alennuksessa. Toinen hyvä vaihtoehto on vierailla Bauhausin myymälöissä tai Netraudan Vantaan Tammiston outletissa (lähellä Vantaan Bauhausia), joissa on esillä kansallisesti paras kiuasvalikoima.

Kiuas on vain osahankinta

Puukiukaan kohdalla kiukaan vaihdon kustannukset rajoittuvat kiukaan ja kiuaskivien kustannuksiin. Tavalliset kiuaskivet maksavat useimmiten vain pari kymppiä. Sähkökiukaan kohdalla on kuitenkin tarkasteltava ns. sähkökiuaslaitteistoa kokonaisuudessaan. Useimpiin moderneihin kiukaisiin kuuluu käytännöllinen ulkopuolinen ohjausyksikkö, mahdollinen tehoyksikkö, lämpötila-anturi ja muuta kivaa (kts. kiukaan etäohjaustesti).

kaaviokuva sähkökiuaslaitteiston osista
Sähkökiuaslaitteiston osat 1-9. Kuvalähde: Harvia

Mikäli kiukaan vaihtaminen johtaa myös ohjauskeskuksen vaihtoon ja esimerkiksi erillisen ohjauspaneelin hankintaan, ei kiukaan osa kustannuksista ole enää niin merkittävä. Nämä oheislaitteet maksavat usein suhteettoman paljon. Esimerkiksi vertailussa olleen Harvia Corner EE kiukaan suojakaide LED-valolla maksaa yli 300€! Lisäksi kustannuksia syntyy myös sähkökiukaan asennuksesta, sillä siihen tarvitaan koulutettu sähköasentaja. Tämän työ maksaa sadasta eurosta ylöspäin.

Mistä ja milloin kiuas kannattaa ostaa?

Suomalainen saunan omistaja hankkii yleensä kiukaan kun on pakko ajamalla rautakaupan pihalle ja poistumalla kiuas paksissa tai peräkärryssä. Tämä ei välttämättä ole sen huonompi ratkaisu kuin muutkaan. Jos haluaa säästää omaa aikaa ja ehkä myös rahaa, niin kiukaan tilaaminen netistä on myös vaihtoehto. Ongelmaksi se muodostuu lähinnä, jos kiukaaseen tulee pian vikaa, jolloin tuotteen palauttaminen on usein vaikeaa ja kallista. Toisaalta nettikaupoissa kiukaan toimituskulut selviävät nopeasti, jos sen kuskaaminen vaikkapa mökille on muutoin joka tapauksessa pois laskuista.

Saunologia tarkkaili vajaan vuoden ajan kiukaiden hintojen vaihteluita netissä. Yhteenvetona voi sanoa, että hintojen vaihtelu ajan mittaan on rajallista ja tärkeää on löytää itselleen sopiva kiuasmalli. Jälleenmyyjien välillä sen sijaan on hintahaitaria. Verrokkina olleen Narvi NC16:n hinta vaihteli välillä 479-639€

Helmikuussa 2022 käynnistynyt Ukrainan sota on tuonut pieniä hinnan korotuksia, mutta toistaiseksi vaikutukset ovat vain muutamia kymppejä. Muutos vastaa teräsfutuurin muutoksia, joissa ei ole tapahtunut koronapandemian kaltaista hyppyä. Raaka-aineiden hinnat eivät ole laskussa ja inflaatio puskee päälle, joten kiukaiden hinnan on turha toivoa ainakaan laskevan lähiaikoina.

Screenshot 2022-04-07 at 16.58.52
Esimerkki Taloon.com sivuston tavasta markkinoida kiuasta. Käytössä ovat kaikki tehokeinot motivoida asiakasta pikaiseen ostopäätökseen.

 

 

 

 

 

Huomaa tämä verkkokaupoissa

Taloon.com ja Netrauta harrastavat molemmat aggressiivista lyhytaikaisten alennusmyyntien taktiikkaa sekä muita kuluttajaa ostopäätökseen vauhdittavia temppuja. Itse asiassa näiden hinnoittelu on suorastaan harhaanjohtavaa, sillä tuotteet ovat tarjouksessa jatkuvasti. Toisaalta näennäistarjoukset ovat maltillisia, yleensä 10 %, korkeintaan 15 %. Todellisista tarjouksista voi puhua, jos alennusprosentti on yli 20 %. Tuotteiden loppumiseen varastosta en itse suhtautuisi kovin vakavasti.

Yleisesti ottaen kiukaiden hinnat verkkokaupoissa eivät näennäistarjouksista huolimatta merkittävästi vaihtele. Tässä vertailussa OVH hinnoissa tapahtui vertailun aikana vain pieniä muutoksia. Kiukaat ovat suhteellisen matalan marginaalin tuotteita ja tämä näkyy siinä, ettei hintoja voi polkea. Sama ei välttämättä päde sähkökiukaiden lisävarusteisiin, mutta näissä hintoja ei taas lasketa siksi, että jostain myyjien on katteensa revittävä. Harvian Xenio CX 170 ohjauskeskus (ovh 603€ Netrauta) oli parhaimmillaan 10% alennusmyynnissä.

Merkittäviä säästöjä saa vain ohjehinnaltaan hyvin kalliista, useamman tuhannen euron tuotteista, jolloin 10 % voi jo vastata pienen kiukaan normaalihintaa. Esimerkiksi Netraudassa Helon Saunatonttu kiuas on ollut alkuvuonna 2022 toistuvasti määräaikaisessa -37 % alennuksessa, mikä tarkoittaa yli tuhannen euron alennusta.

Screenshot 2022-04-07 at 17.08.52
Saunatontun hinta on nukahtanut lähes pysyvästi -33% aleen Netraudassa.

Pari hintavertailuesimerkkiä 9.1.2022 sekä 7.4.2022 , reilu kuukausi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

 

Kauppa Narvi NC 16 harmaa (RST) Harvia Glow Corner E 6,8 kW (TRC70EE/E) Huomautus
Puuilo 399€ (ei saatavilla) Narvi saatavilla vain muutamissa myymälöissä
Netrauta.fi 479€ (644€ norm.) 361€ (440€ norm)
Taloon.com 479€ (644€ norm.) 589€ (715€ norm.) Harvia ohjauksella
Bauhaus 579€ 399€
Stark 564€ 669€* Harvia EE-malli
K-Rauta (netti) 619€ 339€
Huhtikuu
Netrauta 479€ (644€ norm.) 399€ (665€ norm)
Taloon.com 479€ (644€ norm.) 399€ (665€ norm.)
Bauhaus 589€ 399€
Stark 564€ 783€ * Ohjauksella
K-Rauta (netti 799€ RST, 639€ musta -
K-Rauta (liikkeen tarjous) 839€ 379€

Hintavertailussa kannattaa olla tarkkana, erityisesti Harvian kiukaiden valikoima on erittäin suuri ja tuotevariaatiota on useita, hintakin vaihtelee. Esimerkiki Harvian E- ja EE-malli ovat saman kiukaan eri variaatioita, joissa EE-mallin mukana on yksinkertainen ohjauspaneeli ja kokonaisuus maksaa lähes 300€ enemmän. E-malli taas vaatii erillisen ohjauksen jonka hinta on alkaen 350€. Kalliimpi ohjaus maksaa enemmän kuin itse kiuas.

Suositukset: Näin hankit kiukaan järkevään hintaan

Aloita selvittämällä millaisen puu- tai sähkökiukaan haluat. Tämän jälkeen selvitä mihin hintaan kiuas on tarjolla eri kaupoissa ja mistä voisit harkita sen ostamista. Käytä hankintaan mielellään yksi tai kaksi kuukautta, niin voit bongata, mikäli kiuas on välillä todellisessa alennusmyynnissä. Mitä edullisempi kiuas, sitä vähemmän todellisia alennuksia siihen on tulossa.

Mikäli olet tekemässä isompaa remonttia, kannattaa koko saunatarvikehankinta kilpailuttaa.  Pelkän kiukaan kohdalla tästä tuskin on hyötyä. Saunologia pyysi testitarjouksen etelä-suomalaisesta K-Raudasta. Tulos oli, että kahden kiukaan yksikköhinnat olivat pari kymppiä kalliimpia kuin K-Raudan netissä.

Taustatietoa

Kiukaiden hintatietoja monitoroitiin Visualping.io ohjelmalla, joka lähettää sähköpostiin automaattisesti viestin, kun nettisivulla tapahtuu muutos. Muutoksen tarkkailu voidaan säätää suhteellisen tarkasti tiettyyn sivun elementtiin. Tämän lisäksi hintoja poimittiin käsin useampaan otteeseen.

Screenshot 2022-04-07 at 16.49.09
Visualping palvelun näkymä hintatietojen muutokseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop