Skip to content

Onko puukiuas parempi kuin sähkökiuas?

Olen kirjoittanut aiemmin pitkästi sekä puu- että sähkökiukaiden malleista ja ominaisuuksista. Kaikkia kiuastyyppejä käsitelleessä artikkelissa vertailin myös jatkuvalämmitteisiä puu- ja sähkökiukaita toisiinsa. Tässä artikkelissa yhteenveto havaituista eroista ja lisää keskustelua valinnan helpottamiseksi.

Varmasti erilaisia

Puukiukaiden yleisimmät jatkuvalämmitteiset mallit eroavat hyvin vähän sähkökiukaista (lue lisää puukiukaiden ja sähkökiukaiden tarjonnasta). Toisaalta, niin puu kuin sähkökiukaiden valikoima on niin lavea, että sieltä löytyy ominaisuuksiltaan merkittävästi toisesta lämmitysmuodosta poikkeavia lämmittelylaitteita. Puukiukaasta ei saa koskaan yhtä vaivatonta, jatkuvasti lämpimänä olevaa kuin sähkökiukaasta, mutta sähkökiukaalla ei voi vakavasti korvata lämmityshuoneen takkaa.

Puukiuas on varmasti erilainen kuin sähkökiuas. Jos ottaa huomioon puukiukaan vaativan lisävaivan, on hyvin mahdollista, että puukiuas voi tuottaa sähkökiuasta monipuolisempia kokemuksia. Tämä tapahtuu etenkin suomalaisessa saunaperinteessä, jossa saunaan tuoda yleensä vain löylyvettä ja joskus vasta, ei muita vieraita hajuja tai ääniä, jotka elämykseen voisivat vaikuttaa.

Aiemmista artikkeleista yhteenvetona kiuastyyppien kokemuksellisista ominaisuuksista:

Hyvät ominaisuudet
Sähkökiuas Puukiuas
Sijoiteltavuus Ilmanvaihto
Lämmittämisen vaivattomuus Äänet
Taloudellinen Kivikapasiteetti (varauksin)
Paljon erinäköisiä vaihtoehtoja Haju (varauksin)
Helppo käyttää Elävän tulen näkyvyys
Lämpöä riittää loputtomasti Ei sähköriippuvainen
Vedenlämmitysmahdollisuudet
Huonot ominaisuudet
Sähkökiuas Puukiuas
Hajua ja ioneita Tilavaatimukset
Äänet Pienhiukkaspäästöt
Ilmanvaihto tarvitsee lisäapuja Lämmityksen vaivalloisuus ja vaativuus
Kivikapasiteetti (varauksin) Savukaasut johdettava ulos hallitusti
Ilman kuivuminen Palonsuojaetäisyydet ja sijoituspaikka
Turvallisuusongelmat (varauksin)
Turvaetäisyydet

 

Pidempi tarina hyvien ja huonojen ominaisuuksien taustoista löytyy puukiuas- ja sähkökiuas-artikkeleista sekä puukiukaan ja sähkökiukaan ostajan oppaista.

Käytännössä puu- ja sähkökiukaiden välillä on myös muitakin eroja, johtuen valmistajien erilaisista suosituksista ja valikoimista.

Uutta vanhaa kotimaista kiuastyyliä, Narvi NC20 on uunituore vähäpäästöinen kiuas, mutta muotoilultaan hyvin klassinen.
Uutta vanhaa kotimaista kiuastyyliä, Narvi NC20 .

Jos verrataan samaan 10 m3 kokoiseen saunaan sopivaa perusmallista puu- ja sähkökiuasta, vaikkapa muotoilultaan lähes identtisiä Narvin NC16 ja NC Electric 9 kW malleja, niin käy selväksi, että puukiukaan nimellisteho on lähes kaksinkertainen sähkökiukaaseen nähden. Narvin tapauksessa lisätehot on selvästi osoitettu kaksinkertaisen kivimäärän lämmittämiseen. Tämä taas tarkoittaa sitä, että puukiukaasta riittää kivien lämmittyä selvästi enemmän löylyä kuin sähkökiukaasta.

Puukiuas Sähkökiuas Puukiuas Sähkökiuas
Narvi NC16 Narvi NC
Electric 9 kW
Helo 16 Pk Helo Havanna 90 STS
Saunan kokosuositus 8-16 m3 9-15 m3 8-16 m3 9-13 m3
Kivimäärä 50 kg 25 kg 30 kg 35 kg
Teho 16 kW 9 kW 16 kW 9 kW
Suojaetäisyydet sivuille 150 mm 100 mm 400 mm 80 mm
Suojaetäisyydet taakse 150 mm 30 mm 400 mm -

 

Vertailutaulukon Helon esimerkkikiuasparista puukiukaan suuremmilla tehoilla saadaan löylyhuone lämpeämään nopeammin. Näin ainakin teoriassa, ilman kiukaiden käytännön vertailua on mahdotonta varmuudella sanoa millaiset erot käytännössä ovat. Tämä kuitenkin antaa ymmärtää, että eroja voi hyvinkin eri tavoin lämmitettävien kiukaiden välillä olla.

Sijoiteltavuuden suhteen puukiukaiden turvaetäisyydet tuppaavat olemaan aina sähkömalleja suurempia. Tämä vaikuttaa väistämättä saunan tilavaatimuksiin. Suojalevyillä turvaetäisyyksiä voi pienentää, jolloin erot jäävät väheisemmiksi.

Lopputuloksena en voi väittää, että puukiuas on aina parempi. Puukiuas voi kuitenkin auttaa edistämään ilmanvaihtoa, joka on yksi kahdesta muusta onnistuneen saunan elementistä, minkä vuoksi sen avulla on ehkä helpompi rakentaa toimiva sauna. Toisaalta erityisesti uusien asuinrakennusten koneellisen ilmanvaihdon oikealla suunnittelulle ei sähkökiukaan pitäisi jäädä tässä jälkeen.

Savusaunaharrastajille täytyy huomauttaa, että tämä mietintö koskee ainoastaan jatkuvalämmitteisiä ulossavuavia puukiukaita ja sähkökiukaita. Kertalämmitteiset puukiukaat, ml. savukiukaat, ja varaavat sähkökiukaat eivät mielestäni kilpaile samassa sarjassa, mutta molemmat ovat parhaimmillaan erittäin hyviä löylymoottoreita.

One thought on “Onko puukiuas parempi kuin sähkökiuas?

  1. Päivitysilmoitus: Puusauna vs. sähkösauna: Kumman valitset? - Sauna Maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop