Skip to content peruskiukaat

Sähkökiukaan ostajan opas

Sähkökiukaiden valikoima on laaja. Tämä opas auttaa löytämään itselleen sopivan kiukaan. Jos sähkökiuasmallit eivät ole tuttuja entuudestaan, kannattaa tutustua erilliseen oppaaseen, jossa mallit on kattavasti esitelty. Tässä postauksessa käsitellään sähkökiukaiden ominaisuuksia, lisävarusteita ja testituloksia.

Suomessa vuonna 2016 myynnissä olevien sähkökiukaiden päätyypit
Suomessa vuonna 2016 myynnissä olevien sähkökiukaiden päämallit

Sähkökiukaiden lisävarusteet

Sähkökiukaisiin on tarjolla erilaisia pakollisia ja vaihtoehtoisia lisävarusteita. Tärkein näistä on varmaankin erillinen seinätermostaatti tai lämpötila-anturi seinälle. Kun saunan lämmityksen tavoitelämpötila mitataan lauteilta hartiakorkeudelta, varmistetaan ettei sauna lämpiä tarpeettoman kuumaksi. Tämän lisäksi joihinkin kiukaisiin saa ovianturin, joka varmistaa että sauna lämpiää ainoastaan oven ollessa kiinni.

Erilaiset kauko-ohjauspaneelit tai kiukaan ulkopuoliset ohjauskeskukset helpottavat kiukaan käyttöä. Mikäli kiuas on integroitu osaksi lauteita, erillinen ohjausyksikkö on käytännössä välttämätön, jotta kiuasta voi käyttää. Joihinkin ohjauskeskuksiin voidaan liittää myös valaistuksen ja ilmastoinnin säätöjä, jotka voivat edesauttaa hyvien löylyolojen ylläpitoa entisestään.

Älykkäimpiin kiukaisiin saa etäohjauksen puhelimella. Tämä on voitu toteuttaa mm. erillisellä puhelin sovelluksella. Tällaista hankittaessa kannattaa varmistaa, että sovellus toimii omassa älylaitteessa. Esimerkiksi Huum-kiukaaseen on saatavilla Android ja iOs (Apple/iPhone) sovellukset. Näihin liittyy erillinen kuukausimaksu. Etäohjauksen suhteen pitää olla tarkkana. Lämmittäjän pitäisi varmistaa, että kiukaan päälle ei ole jätetty mitään palavaa materiaalia, tai etälämmityksen seurauksena voi olla tulipalo.

Ilmankostutin on yksinkertainen lisälaite puu- ja sähkökiukaisiin. Joillakin valmistajilla, kuten Vedolla ja Helolla, on myös malleja, joihin ilmankostutin on integroitu. Helo kutsuu järjestelmää ’BWT-tekniikaksi’.

Ilmankostutin ei kuitenkaan tee saunaan ihmeitä. Suurempi ilmankosteus tarkoittaa, että matalampikin lämpötila tuntuu kuumalle. Toisaalta suomalaisessa saunassa on perinteisesti kosteutta säädelty ainoastaan löylyä heittämällä, jolloin saunomisolosuhteet vaihtelevat hikoilun (kuiva) ja kosteuden iholle tiivistymisen välillä (kts. artikkeli saunan fysiikasta). Vedon mainonnassa esittämille väitteille kosteiden löylyjen terveellisyydestä ei ole selviä perusteita, ainoastaan hyvin kuumien ja kuivien löylyjen tiedetään olevan keuhkoille huonoksi.

Ilman kostuttaminen höyryttämällä edellyttää myös kiukaan vesisäiliön toistuvaa täyttämistä. Tämä tarkoittaa joko säiliön täyttämistä käsin tai sen liittämistä vesiliitäntään. Ylimääräinen vesiliitäntä on aina riski, vaikka sauna luokitellaan märkätilaksi ja sen pitäisi siten olla suojattu vesivuodoilta.

Viimeisenä mainittakoon kiukaisiin integroidut valaisimet. Tämä lisälaite edustaa minusta hieman ajatuksenkulkua: Kun kerran kiukaaseen tulee sähköä, niin miksei tehdä laiteta makkaragrilliä, oluen jäähdytintä, Bluetooth-kaiutinta ja kännykkälaturia! Jostain syystä ainoastaan LED-valaisimia on tällä hetkellä yhdistetty kiukaisiin. Mitään luontevaa, tai löylyihin positiivisesti vaikuttavaa, lisälaitetta ei tietääkseni markkinoilla vielä ole.

Sähkökiukaan valintakriteerit

Sähkökiukaan ostaminen on mallivalikoiman puolesta helpompaa kuin puukiukaan, vaihtoehtoja on vähemmän. Työ alkaa siitä, että arvioidaan löylyhuoneen koko, jonka perusteella kiukaan teho määrittyy. Sitten etsitään sopivan tyyppinen kiuas.  Muistilista hankintaan on sama kuin puukiukaan kanssa. Hanki

 1. Saunan kokoon
 2. ominaisuustoivomuksiin
 3. ulkonäköön
 4. suojaetäisyyksiin
 5. budjettiin

sopiva malli. Saunan koko lasketaan kuutioina, ei neliöinä. Laskennassa huomioitava, että ikkunat ja eristämättömät kivi- ja betonipinnat lisäävät laskennallista tilavuutta n. kuution per neliömetri.

Kiukaita löytyy yleensä ainakin kolmessa teholuokassa per malli (6,9 ja 12 kW). Sähkökiuasta ei kannata kuitenkaan varmuuden vuoksi reilusti ylimitoittaa, sillä tällöin kiuas lämmittää löylyhuoneen nopeasti, mutta kiuaskivet jäävät viileiksi ja löylyt sen takia miedoiksi.

Tilavuus Sähkök. teho
3-6 m3 4,5 kW
5-9 m3 6 kW
8-12 m3 8 kW
10-14 m3 9 kW
12-16 m3 10,5 kW
14-18 m3 12 kW
16-25 m3 16 kW
22-32 m3 21 kW
30-46 m3 26 kW

Jos olet vaihtamassa olemassaolevaa kiuasta tehokkaampaan, kannattaa varmistaa, että saunan sulakkeissa on tähän varaa.

Seuraavaksi pitää tarkistaa suojaetäisyydet. Ne vaihtelevat jonkin verran valmistajien välillä, mutta erityisesti kiuasmallien välillä.

Sähkökiukaan saa parhaimmillaan lähes ilmaiseksi, mutta jos ottaa huomioon miten tärkeä osa saunakokemusta toimiva kiuas on, ei budjetin pitäisi rajoittaa valintaa merkittävästi. Hyvän tiedon puute saattaa tosin näin tehdä, sillä suurimmasta osasta myytäviä kiukaita hinta-laatu -suhteen arviointi ei käytännössä mahdotonta.

Sähkökiukaiden vastusten laatu vaikuttaa kiukaan odotettuun kestoikään. Vastuksia tehdään erilaisilla vaatimustasoilla mm. lämpöluokituksen suhteen (katso tanskalaisen vastusvalmistajan esite. Tässä valikoimassa ovat esimerkiksi materiaalit AISI 304 ja 309, joilla on erilaiset lämpöluokitukset. Vastuksia Suomessa myyvän erikoisliike Meyerin ohjeen perusteella kiukaissa pitäisi käyttää juuri 304 L, 309 tai Inc.800 vastuksia.  Valitettavasti kiuasvalmistajat harvoin kertovat käyttämistään vastuksista mitään. Esim. Narvi mainitsee käyttävänsä 8.5 mm vastuksia, mutta tämä ei vielä suoraan kerro vastuksen laadusta - toki ohuempi samanlaatuinen vastus ei voi olla vahvempi. Jos mietit vanhan kiukaan korjaamista, vaihtaminen parempilaatuiseen tarvikevastukseen voi olla hyvä idea.

Oikean kiuasyksilön on oma haasteensa, sillä valikoimaa on eri tyyppisten kiukaiden kesken runsaasti. Jos kotimaisuus tuntuu tärkeälle hankinnassa, kannattaa tutustua Kaikki kiuasmerkit: kotimaiset kiuasvalmistajat ja markkinat -artikkeliin, jossa on asiaa selvitetty ja jossa on ajantasainen kiuasmerkkilistaus.

Sähkökiukaita on vuonna 2016 ollut tarjolla seuraavilta

Tuotemerkki Valmistaja Sähkö Puu Erikoismallit
Aino Farmtools oy X apukiuas
Cube Iki-kiuas X
Harvia Harvia X X taso
Hehku-kiuas Jadeca X X
Helo Helo X X tunneli
IKI Iki-kiuas X X tunneli
Kajo Iki-kiuas X
Kastor Helo X X tunneli
Kota Narvi X X
Laavu Misa X X laavu
Magnum Starsauna oy X
Misa Misa X X
Mondex Mondex X X taso
Monolith Iki-kiuas X
Narvi Narvi X X tunneli, savu
Sauna Granit Sauna-Eurox X taso
Sawo Sawo nordic oy X
Tulikivi Tulikivi Oy X X savu, tunneli
Veto Muko Oy X X kostutin
Vuolux Vuolux X X valo
Älykiuas SaunaSampo X

Valikoimaa hahmottaa nopeasti esimerkiksi tästä Pinterest-taulusta, johon olen valikoinut keskenään erilaisia kiukaita (puut ja sähköt sekaisin)<!-- a data-pin-do="embedBoard" data-pin-lang="fi" data-pin-board-width="400" data-pin-scale-height="240" data-pin-scale-width="80" href="https://fi.pinterest.com/alliikkanen/suomalaiset-kiukaat-saunologiafi/"> ->>

Sähkökiukaan hankinta

Harmittelin puukiuasoppaassa testitietojen suppeutta. Sähkökiukaiden kohdalla asiat eivät ole paljoa paremmassa jamassa. Suurinta osaa myytävistä sähkökiukaista ei ole vertailtu laisinkaan. Peruskiukaista tai design-kiukaista ei tietojeni mukaan löydy minkäänlaista puolueetonta arvostelutietoa.

Rakennusmaailma on testannut viimeksi tasokiukaita (3/2008) ja tornikiukaita (3/2011). Tornikiukaiden kohdalla kuuden kiukaan yleisarvosanat vaihteluväli oli 7,8 – 8,3, hinnan sen sijaan 380e – 1000e. Tasokiukaissa vaihtelua oli hieman enemmän 7,1 – 8,4 (hinnat 695e – 1450e). Testaajien mielipide oli se, ettei tasokiukaan korkeammalle hinnalle löydy katetta mitä löylyjen laatuun tulee, pikemminkin tasokiukaiden kivien matalammasta lämmöstä johtuen löylytkin jäävät vaatimattomammiksi. Sauna tosin lämpenee 80 asteeseen jopa puolessa tunnissa.

Tornikiukaiden testissä mukana oli kuusi kiuasta voitti Aurinkokiukaan 8kW malli ja Helon Rocher 105 DE. Harvia, Mondex ja Vuolux olivat heti seuraavina, IKI:n pilarin jäädessä testin viimeiseksi. Erot olivat kuitenkin pieniä. Aurinkokiukaan valmistus on valitettavasti alkuvuonna 2016 päättynyt.

Tasokiukaiden 9kW teholuokan testissä oli niinikään puoli tusinaa osallistujaa. Testin voitti Mondex Sense 9. Löylyominaisuuksien ja helppokäyttöisyyden suhteen Harvia, Vuolux, Helo ja Misa olivat tasaväkisiä, pinnastaan liian kylmäksi jääneen Narvin hävitessä taiston.

Kiuas Yleisarvosana
Mondex Series 9 8,4
Harvia Fuga FU90 7,9
Vuolux Feel 8 7,5
Helo Cava 90 7,4
Misa Laavau 10009 7,2
Narvi Rocky Electron 9000 7,1

Tästä voisi todeta, että sähkökiukaiden väliset laatuerot ovat testien perusteella hintavaihteluita pienempiä. Tämän perusteella kiuasvalinnassa voi hyvin painottaa ulkonäkötekijöitä. Toisaalta kiuastestin saunaelämyksen mittarit olivat puutteelliset (ainoastaan löylynantokykyä mitattiin). Subjektiivisista tekijöistä vain asennusvaiheen käytettävyys oli huomioitu.

Ylipäänsä kiuasvertailujen tuloksiin on suhtauduttava varauksella. Testatut mallit ovat hyvin valikoituneita valmistajien kesken ja merkkien sisällä. Sähkökiukaissa on niin paljon testeissä käymättömiä malleja.

Kiukaiden hintoja katsellessa kannatta huomioida, että monissa, erityisesti hienostuneemmissa, kiukaissa ohjausyksikkö myydään erikseen. Joihinkin kiukaisiin saa lisämaksusta myös erillisen lämpötila-anturin seinälle. Koska kiuas on verkkoon liitettävä sähkölaite, täytyy kustannuksissa huomioida myös valtuutetun sähköasentajan kulut. Työaikaa voi hukkua monimutkaisemmissa kiukaissa useampi tunti, joka tekee helposti parinsadan euron lisälaskun.

Otetaan esimerkiksi Huum Pisara 6 kW Netraudassa:
kiuas 399e,
kauko-ohjattava ohjauskeskus UKU 489e,
asennus 279e,
yhteensä 1167 euroa.
Kiukaan osuus kustannuksista oli siis vain 34%!

Onnea kiukaan etsintään. Tehtävä ei ole helppo, kannattaa aloittaa kiuasmallin valinnalla ja etsiä sen jälkeen aiemmin mainituilla kriteereillä sopivaa lämmitintä.

14 thoughts on “Sähkökiukaan ostajan opas

 1. Teppo

  Hei!
  Kiukaissa on näitä tornimalleja ja muitakin, joissa näkyvä kivitila ulottuu lähelle lattiaa (verrattuna perinteiseen päältä avoimeen)
  Onko näissä eroa siihen, miten alemmalla lauteella olevat varpaat aistivat lämmön?
  Eli lämmittääkö esim tornimalli saunaa paremmin lähempänä lattiatasoa?
  Kiitos.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Marja,
   Tämä tuote on kiinnostanut useampia, mutta minulla ei tästä tasokiukaasta ole kokemuksia. Pitäisi varmaan tiedustella valmistajan kauttaa?

   Lassi

   Vastaa
 2. Matti Wigg

  Minulla on 20v vanha Ainavalmis Helo. Teho heikentynyt. Kannattaako vaihtaa vastukset? Arvostamme pehmeitä kosteita löylyjä, onko aina valmis hyvä vai vaihdetaanko johonkin muuhun. Kiuas on meillä Ylläksellä ja mukava kun on lyhyt lämmitysaika.
  Terv Matti

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Matti,

   Onhan kivet vaihdettu lähivuosina? Ne ovat noissa valmiskiukaissa koetuksella.

   Mikäli vastukset kiukaan päällä ollessa hehkuvat, eivät ne ole ainakaan täysin rikki. Kannattaa tarkastaa ennen korjaustoimia. Jos joku on selvästi pimeä, niin sitten vaihtoon!

   Lassi

   Vastaa
 3. Jaana

  Moi,
  Vajaa kaksi vuotta vanha Harvia Vega 6kw oli lähellä polttaa talomme vuoden vaihteessa. Löylystä kuului kova pamaus ja savua tuprusi niin ettei eteensä nähnyt. Palohälyttimet soivat talon joka huoneessa. Onneksi kaikki kolme sulaketta paloivat samalla "paukulla". Harvia ei ilmeisesti ole kiinnostunut vastaamaan viestiini, ei nimittäin mitään ole kuulunut. Ymmärrän, että sähkölaite voi vikaantua ja mennä rikki, MUTTA ei varmasti ole tarkoitus että näillä virityksillä poltetaan taloja. Ja ei ole ensimmäinen Harvia, josta olen kuullut samanlaista kauhutarinaa. Arvatkaa onko tuon putiikin kivikasa seuraavana ostoslistalla:)

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Jaana,
   Ikävä kuulla kokemuksestasi, hyvä ettei käynyt huonommin!

   Otitko valokuvaa kiukaasta tapahtuman jälkeen? Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulen ko. valmistajan sähkökiukaan syttyneen tuleen.

   LAssi

   Vastaa
  2. juha

   Meillä oli Harvian 8KW kiuas jokapäiväisessä käytössä ja vastus löi puolenmetrin tulet hajoten pätkiksi. Hankittiin uusi vastaava kiuas ja tämä uusikin Harvia 8KW ei ole neljää vuotta vanha ja jokin pamahti, sekä leimahti vastuksissa tänään. Onko olemassa kiuasta, mikä kestää vaikka 5 vuotta?

   Vastaa
   1. Lassi A Liikkanen

    Onneksi ei ilmeisesti tullut tulipaloa!
    Eri kiuas valmistajat käyttävät erilaisia vastuksia. Niistä on kiinni kauanko se kestää. Puolueetonta tietoa eroista ei kuitenkaan ole. Vastusten hinnoista voi kuitenkin päätellä jotain valmistuslaadusta.

   2. Jouni

    Meillä 8kW Harvia Vega kesti 5kk ja alkoi polttamaan kahta sulaketta. Viimeksi oltiin lauteilla kun kiuas jysähti kuin tykki ja löi tulta alta. Tarkistettiin kellokytkin ja sen eristeet on mustana, samoin peltikuori kytkimen kohdalta. Harvia ei vastaa viesteihin, ei edes tiedetty että kiuas on valmistettu Kiinassa. Ei uskalla käyttää, eli vaihtoon.

   3. Lassi A Liikkanen

    Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä jälleenmyyjään ja vaatia kaupan purkua sikäli kun ette varmaankaan halua uutta samanlaista kiuasta tilalle.

    Harvian valmistusprosessi on sellainen että sähkökiukaiden osia tulee aina jostain kauempaa, vaikkei koko kiuas olisikaan Kiinasta.

  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,

   Ei kiukaalla ole mitään yläikärajaa. Joidenkin tietojen mukaan Suomessa on edelleen käytössä 50-luvun kiukaita.

   Kiukaissa oleva sähkövastus on useimmiten ennemmin tai myöhemmin vaihdettava osa, mutta laadukas kiuas ympärillä voi säilyä hyvin pitkään.

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop