Skip to content

Saunatutkimusklassikko – kiukaan korkeuden merkitys

Saunologian ekslusiivisten uudelleenjulkaisujen sarja jatkuu tällä kertaa artikkelilla Ilman lämpötilat ja niiden jakautuminen saunassa. Juttu on julkaistu alunperin Sauna-lehdessä 1965 ja sen on laatinut myöhemmin alan tutkimukseen myöhemmin suuresti vaikuttanut Erkki Äikäs. Artikkeli on julkaistu uudelleen Suomen Saunaseuran ja Äikäksen perikunnan luvalla.

Artikkelin keskeinen sisältö on esitellä Saunaseuran Vaskiniemen tutkimussaunan aikanaan edistyksellistä tutkimusasetelmaa sekä lajissaan ainutlaatuisia tutkimustuloksia, jotka kyseenalaistavat korkeiden kiukaiden toimintaa luonnollisen ilmanvaihdon löylyhuoneissa. Tutkimus ottaa kantaa myös puu- ja sähkökiukaiden toimintaan, tosin tutkimusasetelma ei ole mielestäni riittävän vertailukelpoinen asiaa koskeviin johtopäätöksiin.

Inspiroivia lukuhetkiä!

Lue: Erkki Äikäs (1965) Saunan ilman lämpötilat ja kiuaskorkeudet, Sauna-lehti. PDF-tiedosto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop