Skip to content luonnonkiviä välimereltä

Tutkimustietoa kiuaskivistä ja ajatuksia ostajalle

Kirjoitin aiemmassa artikkelissa kiuaskivien merkityksestä saunakokemukselle. Pääväitteeni oli, että kivien pitää olla oikeaa laatua ja ennen kaikkea kunnossa. Kivien vaihtaminen on varmasti yleensä helpoin ja halvin tapa parantaa löylyjä! Kritisoin myös luonnonkivien käyttöä. Tässä postauksessa laajennan näkemystä ja annan luonnonkiville ävhän armoa.

Tässä artikkelissa syvennyn eri kivilaatujen sisältöön sekä Rakennusmaailman (Kiuaskivet koskesta vai kaupasta?, RM 4/2005) että Kuningaskuluttajan teettämien tutkimusten pohjalta. Tutkimukset ovat menetelmiltään eri maailmoista, mutta rikastavat kuvaa kivien käytöstä ja merkityksestä. Rakennusmaailman kiviä testasi kaksi laboratoriota, YLE:n testiryhmä koostui saunomiskilpailujen osanottajista. Edellisessä luotettiin monenlaisiin mittauksiin, toisessa pelkkään aistinvaraiseen arviointiin.

Vaikka itse uskon aistinvaraisen arvioinnin käyttöön, oli Kuningaskuluttajan käyttämä testiasetelma mielestäni epäluotettava ja kehotan lukijoita suhtautumana sen tuloksin varauksella.

Molempiin testeihin otettiin mukaan yleisimpiä oliviini-diabaaseja, keraamisia kiviä sekä luonnosta poimittuja kiviä. Tulokset olivat yllättäviä, samoin kuin mineraalimäärityksen havainnot kivilaaduista.

luonnonkiviä välimereltä
Luonnonkivien suhteen väri-, koko- ja muotovalikoimaa riittää. Kuvassa Välimeren kiviä.

Päivitys 20.2.2018 – uusi vanha tutkimuslöytö

Lisäsin päivityksessä tähän artikkeliin tiedostoliitteenä harvinaisen poikkeuksen kiuaskivitutkimusten joukossa. Vuonna 1998 valmistunut Max Forsmanin pro gradu työ käsitteli kiuaskivistä oikeissa käyttöolosuhteissa ilmaan irtoavien epäorgaanisten hiukkasten pitoisuuksia. Havainnot tukevat käsitystä, ettei kiuaskiviä kannata poimia luonnosta umpimähkään. Tutkimuksen perusteella louhittavat kivet on syytä tutkia erityisesti asbestin varalta, koska kivistä voi irrota ensimmäisillä käyttökerroilla huoneilmaan vaarallisen korkeita pitoisuuksia.

Lataa PDF tästä: Forsman (1997)

Testien tulokset

Yleisarvosanoiltaan kummassakin testissä luonnon kivet (RM:n mukaan ”kosken kivet”) menestyivät erittäin hyvin. Kuningaskuluttaja rankkasi ne kärkeen, RM kakkoseksi. Sen sijaan keraamiset kivet, ja nimenomaan Kerkes, jakoivat mielipiteet. Kerkes nimittäin voitti Rakennusmaailman testin, mutta jäi toiseksi viimeiseksi Kuningaskuluttajan testissä. Oliviini-diabaasit pärjäsivät kummassakin testissä kuitenkin kelvollisesti, tullen toiselle ja kolmannelle sijalle.

Tuote Yleisarvosana
Kerkes 9.2
Luonnonkivi 9.0
Parhaa Löylyt Eliitti 8.5
Parhaat Löylyt Perinteiset 8.5
Parhaat Löylyt Pyöristetty 8.1
Peri Sauna Stones 7.9
Seppälän kiuaskivi 8.1
Suomen kiuaskivi (oliivini) 7.8
Tiileri 8.5
Tulikivi 7.3

Tätä kokemusten ja laboratoriomittausten eroa selittää Kerkesin kohdalta parhaiten sen muita matalampi lämmönvarauskyky (ominaislämpö ja ominaispaino). Kun nämä kivet pistetään samaan pieneen kiukaaseen muiden rinnalle, ei niistä saa pitkään kuumia löylyjä. ”Sähkökiukaassa Kerkes ei tuottanut kovia löylyjä, kosteat ja pehmeät kyllä, jos sellaista arvostaisi. Puukiukaassakin se antoi hyvät löylyt vain kuumana.” kirjoitti Kuningaskuluttaja.

Rakennusmaailman testi sen sijaan painotti käytettävyyttä (ladottavuus, tasakokoisuus) ja kestävyyttä eikä edes mitannut löylykapasiteettia. Kahdesta ensiksi mainitusta ominaisuudesta Kerkes sai täyden kympin, mikä antoi riittävästi etumatkaa muihin nähden testivoittoon.

RM:n kiinnostavin tietoa kivien eliniän kannalta oli pirstoutumistesti, jossa kuumat kivet tiputettiin kylmään veteen kaksikymmentä kertaa. Toistojen määrä oli rajoitettu, mutta alle puolet kivistä kesti tämän. Vuolukivet selvisivät yllättäen myös ehjinä, mutta pahasti pirstaloituneina. Lisäksi sähkökiuasartikkelin yhteydessä mainittu vuolukiven värinmuuttuminen tuli esiin kiven muuttuessa ruosteiseksi. Vuolukivi jäi viimeiseksi, mutta sai hyvät arviot lämmönvarauskyvystä ja lämmönjohtavuudesta.

160505-Kiuaskivilaatikot-KotkanKRaudasta

Neljäs aiemmassa kiuaskiviartikkelissa mainittu kivityyppi, oliviini, oli myös mukana RM:n testissä. Testi vahvisti kiven hyvän lämmönvarauskyvyn, mutta kivi todettiin kestävyydeltään yllättävän heikoksi. Sen pirstoluku (8) oli huonompi kuin muiden, pyöristettyjä kiviä lukuunottamatta. Pyöristetyt oliviini-diabaasit eivät muutoin saaneet moitteita, mutta pyöristäminen selvästi heikentää kiveä. Toisaalta pyöristetyt kivet ovat helpompi latoa ja ne ovat käsittelyn vuoksi tasakokoisempia.

Mitä kiuaskivet oikeasti sisältävät?

Rakennusmaailman testin yksi yllätys ainakin minulle oli kivien koostumus. Oliivini-diabaasina myytävien kivien sisuksista löytyi enimmäkseen maasälpää ja kivien lajiksi määritettiin oliviinigabro. Maasälvän lisäksi kivet sisälsivät oliviinia (14-20%) ja pyrokseenia (6-12%). Oliviinin geologinen luokitus oli troktoliitti, vaikka se sisälsikin 73% oliviinia ja vain 11% maasälpää.

Luonnon kivet sen sijaan koostuivat tasaisesti kvartsista (29 %), kalimaasälvästä (27%) ja plagioklaasista (34 %). Se, mitä itse kukin luonnosta löytää lienee täysin oman geologisen harrastuneisuuden varassa… Itse en lähtisi arvailemaan mitä mikin möhkäle on syönyt, koska kaikki mineraalit ovat minulle yhtä vieraita.

Keraamisten kivien koostumus on todellisuudessa lähinnä lasia. Kerkes on sintrattu 1300 asteessa ja lasittuminen on voimakasta (90 %), Tiilerissä oli mukana myös kvartsia (30%) ja kivi oli edelleen hyvin huokoinen (17% vs. alle prosentti muissa kivissä). Tämä selittää kivien lämpöominaisuuksia. Sintraus tarkoittaa materiaalin muuttamista jauhemaisesta kiinteään olomuotoon lämmittämällä sitä lähes sulamispisteeseen. Parhaat Löylyt Eliittikiven koostumus ei analyysin perusteella ollut muuttunut, vaikka sekin oli lämpökäsitelty ja rakenne oletettavasti sintraantunut.

Näistä tiedoista voi olla iloa, mikäli kiviä etsiskelee jossakin muussa maailmankolkassa. Lisää suomalaisista kivistä voi lukea Geologian tutkimuskeskuksen malminetsijän oppaasta. Alla kuva oppaasta löytyvästä magmakivien luokituksesta, joka sisältää tässäkin mainitut kivilaadut.

Magmakivien taulukko
Taulukko magmakivien yksinkertaistetusta luokituksesta. Lähde: Geologian tutkimuslaitoksen opas malminetsintään, 1993

Voiko luonnonkiviä käyttää?

Kritisoin aiemmassa artikkelissa amatöörin valitsimien luonnonkivien käyttöä arpapeliksi. Olen edelleen samaa mieltä, mutta molemmat testit toisaalta rohkaisevat kokeilemaan luonnon kiviä erityisesti pienemmissä, jatkuvalämmitteisissä puu- ja sähkökiukaissa. Joten jos ensi kesänä on aikaa käydä järvellä, joella tai hiukkakuopalla, niin oman maun mukaan kiviä poimimaan ja kopistelemaan!

Kivien toisiinsa takomisen lisäksi kiviä voi myös testikuumentaa vaikkapa nuotiolla, mutta tämän jälkeen kauniit sävyt täytyy palauttaa pesemällä kivet kunnolla. Tämäkään ei toisaalta takaa sitä, etteikö kauniiden kivien sisällä voi piillä rikin eli mädänhajuinen tai muu ikävä yllätys. Esimerkiksi jos kivi sattuisi sisältämään asbestia, jota Suomessa luonnostaan esiintyy. Teollisesti valmistettuja kivien kanssa riskit ovat hallitumpia.

Keraamisten kivien paikka

160505-KerkesKivet_Saunasampo

Keraamisilla kivillä on selvästi oma yleisönsä. Tiilerin suhteen en tosin edelleenkään ymmärrä mikä se kiukaassa on – ehkä tämä johtuu myös tuotteen minulle vastenmielisestä ulkonäöstä ja assosiaatiosta huonoon saunaan. Tiileri menestyi joka tapauksessa kelvollisesti RM:n testissä, Kuningaskuluttajan vertailussa se ei ollut mukana. Epäilen, että löylykokeissa sen kohtalo olisi ollut yhtä karu kuin Kerkesin. Tiileri menestyi objektiivisesti hyvin pirstoutumistestiä lukuun ottamatta.

Kerkesin ja Eliittikiven kestävyysominaisuudet puolustavat hintaansa kovassa käytössä. Näin on esimerkiksi kertalämmitteisissä puukiukaissa ja jatkuvasti lämpiminä olevissa sähkökiukaissa. Kivien hinta on niin kova, että muissa käyttökohteissa se mietityttää. Toisaalta blogia seuraava ja olla olevan kuvan toimittanut Pekka Paasonen on toistuvasti painottanut minulle miten kätevää on, kun pienenkään kotisaunan kiuaskiviä ei tarvitse kytätä tai lattiaa siivota kivimuruista.

Kerkesin lämpökapasiteetti on luonnon kiviä pienempi. Tällä on sekä huonoja että hyviä vaikutuksia. Erityisesti kertalämmitteisissä kiukaissa, kuten savusaunoissa, kivien kova lämmitys kompensoi luontaista lämmönvarausta. Koska energiaa ei varastoidu yhtä paljon, kestää lämmitys myös lyhyemmän aikaa.

Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkeist ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia. Kuva Pekka Paasonen
Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkeist ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia. Kiuasta on lämmitetty toista sataa kertaa, 5-6h kerrallaan. Kuva Pekka Paasonen, Pönttöpalvelu.fi

Tätä mieltä on myös blogin lukija, Pönttöpalvelun Pekka Paasonen. Hän hankkii osan elannostaan hoitamalla savukiukaita ja lähetti minulle yllä olevan kuvan huoltamastaan Kuusijärven savusaunan kiukaasta. Kiukaassa on ollut sekaisin oliivini-diabaasia (jota Pekka kutsuu ”luonnon kiveksi”) ja isoja Kerkesin kuulia. Diabaasi on muuttunut sitä pienemmiksi palasiksi, mitä alempana kiukaassa se on ollut.

Jos kiuaskivien käyttökohteen on tavallinen jatkuvalämmitteinen sauna, on markkinoita hallitseva oliviini-diabaasi (eli oliviinigabro) on sen sijaan varma valinta. Se ei maksa paljoa ja on saatavilla erilaisissa kokoluokissa käyttövalmiina. Kiukaan pintakiviksi voi sitten esimerkiksi ulkonäön perusteella hankkia pyöristettyjä, valkoisia tai luonnonkiviä löylyjen tästä todennäköisesti kärsimättä. Tieteellisesti uskottavia testejä kivien kokemuksellisista eroista löylyissä ei ole vielä tehty, joten kannattaa mennä sen mukaan, mihin itse uskoo.

Lue myös artikkeli kiuaskivien käyttöönotosta!

P.S. Peridotiitti

Peridotiitti on eräs vanha erityisesti savusaunoissa käytetty kiuaskivi. Se on huonosti saatavilla ja jäi siksi pois kiviartikkelien ensimmäisestä versiosta.

Kivi on kuitenkin erinomaisen kestävä ja esimerkiksi Saunaseuran kovassa käytössä olevissa savukiukaissa on suosittu nimenomaan peroditiittia. Sitä on louhittu Orimattilassa pitkään, mutta tällä hetkellä aktiivista kaivostoimintaa on ilmeisesti vain Pennalassa. Tällä hetkellä Misa myy peridotiittia sähkökiuaskoossa, isompien kivien perään täytyy soitella Pennalaan - yrityksestä en löytänyt tietoja.

Kiitos Max Forsmanille pro gradun julkaisuluvasta!

Lukemista:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/12/23/luonnonkivilla-parhaat-loylyt Kuningaskuluttajan artikkeli

http://tupa.gtk.fi/julkaisu/opas/op_038.pdf Geologian tutkimuslaitoksen opas malminetsintään

7 thoughts on “Tutkimustietoa kiuaskivistä ja ajatuksia ostajalle

 1. Jukka Säkkinen

  Minulla on Aitokiuas ja se vaatii kiveltä paljon,koska kivien lämpötila nousee hyvin korkeaksi. Asteita en voi mitata,mutta jotakuinnii keltaisiksi niin että osa kivistä jopa lasittuu. Nämä lasittuneet ovat olleet luonnonkiviä. Oliviinidiabaasi kestää kohtuu hyvin ja keraamiset kivet kestävät,mutteivat sido tarpeeksi lämpöä.
  Etsin tietoa kiven lasittumislämpötiloista,mutten ainakaan vielä löytänyt.
  Kiitokset mielenkiintoisista tiedoista.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Olen nähnyt samaa muissakin Aitokiukaussa. Kerkesin Hurme sanoi muistaakseni että lämpötila on lähempänä tuhatta. Harmillisesti peridotiittia ei saa

   Vastaa
 2. Päivitysilmoitus: Passing water on sauna stones and other pipe dreams – The Vole Creek Down

 3. Oula Juutilainen

  Erinomaiset kirjoitukset aiheesta!

  On kuitenkin kyseenalaista, kuinka paljon Rakennusmaailman VTT:llä teettämä pirstoutumista mittaava testi kertoo kivien kestävyydestä saunassa. Tulikuumien kivien tiputtaminen jääkylmään veteen ei lainkaan vastaa kiukaaseen ladottujen kivien kohtaamia olosuhteita ainakaan silloin, kun käytetään oikean lämpöistä vettä. Esimerkiksi Mäntyharjun oliviinikiven pirstoutumista testissä selittänee sen sisältämät kloriitti-serpentiinijuonet, jotka ilmeisesti helpottavat kivien lohkomista (ks. Suomen Kiuaskivi Oy:n sivut).

  Tällaisenaan testi kelpaa ehkä lähinnä sen arvioimiseen, että ovatko kiven ominaisuudet aivan onnettomat vai hyvät, mikä selittänee useimpien testissä olleiden tuotemerkkien pieniä eroja pirstoutumisessa. Vaikka on hyvin mahdollista kävellä kirjastoon lukemaan testi itsekin, olisi myös hyödyllistä tietää kuinka monta laatikollista ja erää kiviä alistettiin kokeille. Todellisen kestävyyden selvittämiseksi tarvittaisiin paljon laajempi tieteellinen tutkimus aiheesta; kuten sanoit, tieteellisesti uskottavaa tutkimusta aiheesta ei juuri ole ainakaan siitä kokemuksellisesta puolesta. Näyttäisi jäävän toivomisen varaa myös ”kovan” tutkimuksen tilaan, joten näiden testien valossa taitaa jäädä uskonkappaleiden varaan tämä kiuaskivien valinta. Harmi!

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,
   kiitos kommentista!

   Testissä käytetty menetelmä on jokseenkin keinotekoinen eikä sen tuloksia oltu dokumentoitu minusta tyydyttävällä tavalla.

   Olen itse talven aikana pyrkinyt sekä kehittämään ko. menetelmää eteenpäin että kehittämään paremmin tarkoitukseen sopivaa (validimpaa) menetelmää. Työ on kuitenkin hyvin hidasta enkä päässyt pirstolukutestin suhteen haluaamani lopputulokseen. Senkin tulokset esittelen kuitenkin tällä vuosipuoliskolla.

   Lassi

   Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Ville!
   Kiitos vinkistä.
   Pennalan kivituotanto on hieman undergroundia, mutta ilmeisesti paikan päällä kävijöille on kiviä riittänyt. Harmillista, että kaupallinen saatavuus on niin heikko kuin on.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop