Skip to content

Mitä oikeasti tapahtuu jos kiuaskiviä ei vaihda?

Kiuaskivien tarkastaminen ja vaihtaminen tarvittaessa on osa normaalia kiukaan kausihuoltoa. Mitä tapahtuu jos kivien vaihtamisen laiminlyö? Ilta-Sanomissa on vuosien varrella siteerattu saunologin lausuntoa klikkihakuisesti, mutta miten kalliiksi saamattomuus kiuashuollossa voi oikeasti tulla?

Miksi kiviä pitää vaihtaa?

Kivien toistuva lämmittäminen ja erityisesti löylyvesi saavat miljoonia vuosia kasassa pysyneen kiven hajoamaan. Saunologian tekemien ja julkaisemien tutkimusten mukaan mikään kiuaskivituote ei ole ikuinen. Niin luonnon kivet kuin keraamisetkin kiuaskivet lopulta hajoavat.

Kun kiuasta lämmitetään, kivet elävät jatkuvasti, vaihtaen hieman paikkansa. Muutos on sitä selvempi mitä pidempään kivet ovat paikallaan olleet. Tämän näkee selkeästi alla olevasta videosta, jossa jatkuvasti testikäytössä olevan kiukaan ladonta romahtaa parissa viikossa ja pintakivet menevät täysin muussiksi.

Mitä kiven hajotessa tapahtuu?

Erilaiset kivet reagoivat kiuasrasitukseen eri tavoin. Hajoamistuotteita on esitelty Saunologian Kiuaskiviprotokollan ja sen tulosten yhteydessä tarkemmin, mutta tiivistettynä tärkeimmät erot ovat siinä, miten pieneksi muruksi kivi muuttuu ja miten nopeasti.

190515-kivet-uuunissa-dolomiitti-I214446
Dolomiitti on muuttunut huokoiseksi ja hauraaksi, mutta on edelleen pääasiassa kasassa.

Esimerkiksi ”valkoinen kiuaskivi” dolomiitti vanhenee omituisesti muuttuen jauhomaiseksi palloksi, jonka hajottua se levittää kivipölyä sinne tänne. Tavallisin kivi oliviinidiabaasi halkeilee ensin kohtuullisen kokoisiin murikoihin, mutta jatkaa sitten rapautumista yhä pienempiin osiin ja aiheuttaa lopulta paljon siivottavaa.

190528-kiuaskiviprotokolla-oliviinidia-M-2442
Suurempi oliviinidiabaasi halkesi suuremmiksi palasiksi.

Asiasta ei ole tieteellisen tarkkaa kuvausta saatavilla. Esimerkiksi sitä, miten paljon pölyä tai eri kokoisia ilmaan nousevia hiukkasia kivistä voi tulla ei valitettavasti tunneta. Lopputulos on kuitenkin se, että lopulta kivestä on jäljellä vain pieniä murusia, mikäli kehitykseen ei puututa.

Kiuaskiviä valmistavan Sauna-Euroxin toimitusjohtaja Vesa Rintala kertoo, että heidän Geologian tutkimuskeskuksella teettämiänsä tutkimusten mukaan, monista ”pölyisistä” saunoista löytyy kiven sijaan vastuksista irronnutta materiaalia. Kivipöly on Rintalan mukaan vaalean harmaata, siinä missä vastusten hilseily tuottaa tummaa pölyä.

Saunologian on tarkoitus tulevaisuudessa selvittää, voiko näistä jompikumpi nostaa löylyhuoneen pienhiukkasmäärää, kuten jotkut lukijani ovat spekuloineet.

Seuraamuksia kivien hajoamisesta

Ikääntyneen, toistaiseksi mahdollisesti vielä ehjän, kiuaskiven tunnistaa usein jo hajun perusteella. Viimeistään löylyn heittäminen tuo esiin epämääräisen tunkkaisen aromin, jota tuoreissa kivissä ei ole. Tämä ei vielä ole iso juttu, mutta kuitenkin varma merkki siitä, että kivihuolto olisi ajankohtaista.

Ensisijainen haitta kivien hajoamisesta on sotku. Löylyvesi huuhtelee kivisilppua kiukaan läpi kohti lattiaa, jonne sopivan pienet hippuset sitten kerääntyvät. Kiukaan rakenteesta riippuen tässä vaiheessa kiuas voi olla jo sisältä varsin sotkuinen.

Sotku kiukaan sisällä haittaa ensin lähinnä kivien vaihtamista ja siivoamista. Perinteiset, sivuilta suljetut sähkökiukaat tuppaavat olemaan haastavia puhdistaa kokonaan.

200426-keraamiset-kivet-lattia-kiukaan-alla-140648
Lattia testi kiukaan alla,  keraamisten kivien kestotesti: Saunologia.fi

Mikäli tilanne menee riittävän pahaksi, voi kivipöly ja -muru uhata koko kiukaan lämmönkiertoa.

Normaalisti kiukaissa ilma kiertää kivitilan läpi. Saunan lämpiäminen heikkenee, mikäli tämä ilmatila on ”tukossa”. Kun lämpö ei siirry ilmaan, lämpenevät kiukaan sisäosat enemmän. Tämä lisää niiden lämpörasitusta. Sähkökiukaassa vastukset voivat alkaa hilseilemään tai huonolla tuurilla sopivasti halkeillut teräväsärmäinen kiven palanen voi aiheuttaa kuuman vastuksen vaurioitumisen. Kiukaissa, joissa on runsaasti vastuksia, vastukset voivat osua toisiinsa, jos tilanne on erityisen huono. Tämä johtaa nopeasti vaurioihin.

Kiuas vastuksineen ei tosin ole ikuinen, mutta jos kiuasta käytetään oikein ja kivet on ladottu siihen oikein, niin sen kestoiän pitäisi olla pidempi kuin kiuaskivien.

Puulämmitteinen kiuas ei ole yhtä suuressa vaarassa hajota, mutta lämpiämisen hidastuminen ja tarpeeton polttopuun kulutus ovat siellä realismia.

Eurot esiin

Jos mietitään saunan omistajalle aiheutuvaa kustannusta, niin sähkönkulutuksen lisääntyminen on nykyisillä energianhinnoilla varmasti ensisijainen huoli.

Jos arvioidaan, että tyypillisen 9 kW kiukaan lämmittäminen kuluttaisi saunomisen aikana  9 kWh sähköä, niin mikäli kivien vaikutus tähän olisi vaikka 10 % tästä tulisi kaksi kertaa viikossa saunottaessa noin 100 kWh kulutusta lisää vuodessa.

Jokaisen on mietittävä oman sähkösopimuksen näkökulmasta tarkoittaako tämä kymmeniä vai satoja euroja. Vuosien varrella tilanne voi pahentua ja lisäkulutus kertaantuu, sen takia kiviä on syytä tarkkailla säännöllisesti.

noin 100 kWh kulutusta lisää vuodessa.

Jos vastukset menevät vaihtokuntoon, laskua tulee lisää. Suomen ehkä yleisimpään kiuasmalliin, 6 kW Harvia Vegaan, kolmen 2 kW vastuksen hintalappu on 150 €. Päälle postikulut ja mahdollisesti sähkömiehen tunnin laskutus vastusten vaihdosta. Kiukaan korjaaminen tulikin yhtäkkiä yhtä kalliiksi kuin uusi kiuas! (n. 250€) Tämä on epäkiitollinen tilanne on seurausta kiukaiden hinnoittelusta, mutta ei kannusta kestävään kulutukseen.

Vaaranpaikka?

Vaikka kiukaat eivät yleensä ole näin halpoja, on vastusten hajoaminen iso kertakustannus. Ei ole tavallista, että kiuas hajoaisi ”kokonaan” tai aiheuttaisi tulipaloa, mutta tätäkin tapahtuu Lähi-Tapiolan julkaisemien tietojen mukaan. Kiuaskivien kunnon vaikutus tulipaloihin on epäselvä, mutta huollon puute varmasti edistää kivistä johtuvia vaaratilanteita.

Kaiken kukkuraksi vastuksen hajoaminen todennäköisesti levittää pölyä ympäri saunaa ja jos tästä huolimatta vahinko jää huomaamatta, saunan lämpiäminen vajaalla vastusmäärällä hidastuu huomattavasti. Kiuasta, jonka jokin vastus ei toimi, ei pitäisi käyttää, vaikka se kiukaasta riippuen voikin olla mahdollista.

Näiden haittojen päälle tulee vielä haitta siitä, että sauna on poissa käytöstä uusien vastusten asennusta odotellessa. Talotarvikkeen verkkokaupassa tuotteiden toimitusaika on 2-4 viikkoa, riippuu täysin sijainnistasi ja kiukaastasi miten nopeasti varaosan tarvittaessa lopulta saa – päivissä vai viikoissa.

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos en vaihda kiuaskiviä?

Tiivistettynä vaikutukset ovat seuraavat:

  • Pahaa hajua
  • Heikot löylyt
  • Huono saunan lämpiäminen, näin suurempi energian kulutus
  • Vaikea kiukaan huolto
  • Pöly ja kivimuru löylyhuoneessa, erityisesti lattialla
  • Sähkövastusten hajoaminen
  • Kiukaan lyhyempi elinikä

Kiuas ei koskaan hajoa välittömästi, mutta  säännöllinen kivien tarkastaminen ja huonokuntoisten kiuaskivien vaihtaminen on paras tapaa estää sekä saunakokemusta että kiuasta haittaava heikentyminen.

Sauna-Euroxin Parhaat Löylyt on Saunologian kumppani vuonna 2022 ja tämä artikkeli on toimitettu osana tätä yhteistyötä.

Lue lisää kivien vaihdosta ja kestävyydestä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop