Skip to content

Löylyverho säästää energiaa saunassa

Löylyverho on saunan oviaukon osittain peittävä kangas, jonka tarkoitus on estää lämmön ja löylyn karkaaminen löylyhuoneesta. Toimiiko idea oikeasti, onko tässä ratkaisu saunojen energiakriisiin? Lähdin kokeilemaan löylyverhoa käytännössä ja yllätyin iloisesti.


Saunan oven avaaminen väärällä hetkellä koettelee saunojan hermoja. Vanhojen laskelmien (Vikholm, 1979. Sauna-lehti) mukaan jopa 20 % saunan energian hukasta tapahtuu saunan ovea avattaessa. Mitä jos löylyn karkaamisesta ei tarvitsisikaan välittää?

Savusaunapiireissä arvostetaan eheää löylytaskua, johon Sakari Pälsin saneleman löylyn lain laajan tulkinnan mukaisesti kuuluu sekä lauteiden että oviaukon oikea asema kiuaskivien yläreunaan nähden. Koska ovea on usein vaikea saada kiukaan alapuolelle, on asiaa paikattu Kansainvälisen savusaunaklubin mukaan onnistuneesti ns. löylyverholla, joka on vilahtanut aiemmin kirjassani ja Markku Tuomilehdon savusaunasta kertoneessa artikkelissa.

171213-markkut-loylytasku-verho-0861
Löylytaskun eheyttä on käytön aikana parannettu oven eteen ripustetulla räsymatolla. Se madaltaa oviaukon ilmanvaihtovaikutusta.

Päätin itsekin kokeilla löylyverhoa, vaikka en ole pälsiläisittäin ollutkaan huolestunut löylytaskun jatkuvasta eheydestä. Olenhan aiemmin Saunologiassa yrittänyt ratkaista heikosti kiinni pysyvän oven ongelmaa, mutta tämänkin jälkeen, erityisesti lasten kanssa saunoessa, on tullut hetkiä, jolloin saunan ovi on väärään aikaan auki.

Löylyverhon mitoitus

Löylyverhoa ei voi ostaa kaupasta, vaan se täytyy itse toteuttaa käyttöpaikan mukaan. Perusidea on, että verhon alareunan pitäisi ulottua kiuaskivien yläreunan alapuolelle. Tällä tavoin ovesta pitäisi voida käydä milloin vain (verhon alitse) löylyjä hukkaamatta.

Verhon on hyvä olla ainakin 50 – 80 mm leveämpi kuin oviaukko. Kun se sijoitetaan oviaukon keskelle, kuuma ilma muuten työntämään sen kohti oviaukkoa, mutta riittävän leveänä se pitää silti aukon kiinni käytön aikana.

Jos teet verhon pellava- tai pellavasekoitekankaasta, pese kangas ennen ompelua niin ei tule yllätyksenä mikäli verho kutistuu esim. 10%.

220915-loylyverho-7B3A2833-2
Löylyverho oviaukossa pukuhuoneesta katsottuna. Verho roikkuu rauhallisesti alaspäin, kun sauna ei ole lämmin

Päätin itse aloittaa verhoilun mittaamalla oviaukon ja yläkarmin sekä kivitilan yläreunan etäisyyden. Näillä mitoilla suuntasin sitten Eurokankaan myymälään ja etsiskelin +ulkonäköperusteisesti sopivan väristä kangasta. Mitään varsinaista purjekangasta en hakenut, toisaalta mitään ohutta harsoakaan ei ollut tarkoitus ostaa. Päädyin beigen väriseen täyspellavaan.

Löylyverhon kiinnitys

Verho sijoitetaan ulospäin löylyhuoneesta avautuvan oven kuumemman puolen aukon eteen. Päätin askarrella tilapäisen verhotangon suoraan raakapuusta, tai ns. pyörölistasta, halkaisijaltaan 35 mm. Valmis tanko kannattajineen olisi ollut helpompi vaihtoehto, sillä suurin vaiva on saada verho paikoilleen. Voi olla, että korvaan tangon vielä tulevaisuudessa, sillä itse rakentaminen ei tuottanut juuri minkäänlaista lisäarvoa. Nykyinen näkymätön kiinnitys perustuu kahteen tankoon porattuun reikään ja niihin osuviin yläkarmiin upotettuun ruuviin.

Verhon kiinnitys onnistui kuitenkin riittävän hyvin, jotta pääsin syksystä 2021 alkaen kokeilemaan onko siitä iloa.

220915-loylyverho-7B3A2834
Minimalistinen verhonripustus.

Testin oletukset

Hypoteesina on, että mikäli verho toimii, pitäisi tapahtua kaksi asiaa. Ensinnäkin löylyjen keston ja voimakkuuden löylyhuoneessa pitäisi muuttua. Toisekseen ilmankosteuden pukuhuoneessa pitäisi nousta verhoa käytettäessä vähemmän kuin ilman verhoa mikäli ovi on auki.

Kolmas mahdollinen lopputulos on se, ettei oven avaamisella ei ole merkitystä löylyille ja verho on tarpeeton. Tämä voisi olla tilanne, mikäli oviaukko ei puhkaisisi löylytaskua.

220915-loylyverho-7B3A2836-2
Verho voi normaali tilassa lepäillä selvästi karmin reunan ulkopuolella, kun sauna lämpiää, se painuu kiinni karmia.

Löylyverho testissä: koeolosuhteet

Tutkin pariin otteeseen kuinka verho toimii sekä subjektiivisesti että mittaamalla. Kummassakin tapauksissa vertasin tilannetta, jossa verho on tai ei ole oviaukossa silloin kun löylyä luodaan. Kiukaan lämpötila ja löylyhuoneen olosuhteet ennen löylyttelyä pyrittiin vakioimaan.

Testailu tapahtui Suvikallion saunassa, jossa on kaksi huonetta, pukuhuone ja löylyhuone. Kiuasta lämmitetään pukuhuoneesta. Löylyhuoneen sisäkorkeus on 245 cm ja oviaukon yläreuna 205 cm, jolloin aukko on noin 110 cm kiukaan yläpuolella. Merkittävä asia testin kannalta on, että sauna lämpiää jatkuvalämmitteisellä puukiukaalla, jota lämmitetään pukuhuoneesta. Tämän seurauksena pukuhuoneessa on jatkuva alipaine mikä imee ilmaa löylyhuoneesta pukuhuoneeseen ovea raotettaessa tehostaen lämmönhukkaa.

160518-Suvikallio_paapiirros
Alkuperäinen suunnitelma: pääpiirustus

Testisyklissä löylyhuoneessa pidettiin kaikki luukut kiinni 4 minuuttia ennen kuin kiukaalle luotiin sekunnin aikana 2 dl vettä samankaltaisella nopealla kaadolla. Tämän jälkeen testitilanne käynnistyi minuutin mittajaksoksi.

Testissä verho oli näiden huoneiden välisessä ovessa, ikkunat ja ulko-ovi pidettiin kiinni minuutin mittausjaksolla löylyn heiton jälkeen. Ovi suljettiin minuutin jälkeen ja pukuhuone tuuletettiin oven ja ikkunan kautta ennen seuraava koetta.

Subjektiivinen arviointi tapahtui lauteilta käsin, mittaaminen käytännössä yhdestä pisteestä lauteiden kaidetasolta (n. 90 cm jalkalauteelta) käyttäen kerran kahdessa sekunnissa tietoa lähettävää langatonta mittalaitetta (RuuviTag bluetooth-mittalaite) ja tarkoitukseen räätälöityä ohjelmistoa Raspberry Pi Linux -tietokoneella.

Tuloksia

Mittaukset paljastivat myös lauteilta tehdyn havainnon siitä, että verho palvelee tarkoitustaan varsin hyvin. Verho ei estä täysin löylyn siirtymistä pukuhuoneeseen, mutta jos verrataan tilannetta ilman verhoa, verhon kanssa ja ovi kiinni, niin verhon käytön aikana tapahtuva ilmankosteuden nousu pukuhuoneessa muistuttaa enemmän tilannetta ovi kiinni kuin ovi auki.

220915-loylyverho-testi-graafi
Kuvaaja löylyverhotestin tuloksista. Kuvassa on esitetty neljä löylynheittotapausta ja niiden vaikutus erityisesti pukuhuoneen ilmankosteudelle.

Aineiston perusteella on ilmeistä, että oven avaaminen vaikuttaa kosteuden ja sitä kautta lämpöenergian siirtymiseen myös silloin kun löylyä ei ole juuri heitetty.

Silmämääräisesti on myös selvää, että oven auki pitäminen tuo pukuhuoneeseen merkittävästi lisää kosteutta ja esimerkiksi ikkunat huurustuivat vaikka pukuhuoneen lämpötila oli lähes 30 astetta. Lämpötilaero löylyhuoneen ja pukuhuoneen välillä oli keskimäärin 40 astetta.

Mittauksissa paljastui löylyjen arvaamattomuus ja tarve vakioida kiukaan lämpötila. Lämpötila nimittäin vaikuttaa mitattavasti siihen, miten nopeasti vesi höyrystyy kiukaalta ja näin ollen myös siihen miten löyly ylipäänsä etenee, verhoista riippumatta.

Toinen yllätys koski sitä, että ilman löylyverhoa kosteutta siirtyy löylyhuoneesta huomattavasti muihin tiloihin myös silloin, kun löylyä ei enää subjektiivisesti ottaen ole löylyhuoneessa. Subjektiivinen kokemus selvästikin sopeutuu saunan kosteustilan muutoksiin suhteellisen nopeasti siinä missä mittausten mukaan saunan suhteellinen kosteus nousee jatkuvasti hieman korkeammalla jokaisen löylykierroksen jälkeen, vaikka tilaa on aktiivisesti tuuletettu.

Ensimmäisessä ovi kiinni tilanteessa datasta näkyy erikoinen piikki kosteudessa oven ollessa kiinni. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin ovi ei ole täysin tiivis ja kosteutta tulee karmin ja oven raosta. Toisekseen inhimillinen tekijä eli saunologi oleskeli poistui saunasta minuutin jälkeen ja raotti ovea (ilman verhoa), jolloin kosteutta tuli viiveellä pukuhuoneeseen.

Tärkeää on huomata, että ovesta käyminen ilman verhoa löylyjen jälkeen tuotti selvästi erilaisen vasteen kuin "verho oviaukon edessä" tilanteessa.

220915-loylyverho-7B3A2838
Tässä vähemmän onnistuneessa kuvassa on tavoiteltu esimerkkiä, miten verho toimii kun löylyhuoneessa on kuuma. Verho taipuu voimakkaasti kohti oviaukkoa, mutta kuumin ilma ei pääse kuitenkaan suoraan pukuhuoneeseen.

Johtopäätökset ja suositukset

Kun energian kulutus on joutunut nyt syksyllä 2022 ennen näkemättömään syyniin, on saunasta jo alettu jo etsimään säästökohteita. Eräs yksinkertainen tapa on vähentää nykyisten saunojen energian kulutusta käytön aikana.

Löylyverho vaikuttaa energiatietoiseen aikaan kaikille sopivalle keksinnölle, joka ei itsessään tuo iso ympäristökuormaa tai remonttia. Kiinnitystä lukuun ottamatta verho ja tanko voi olla orgaanista materiaalia. Se voi syntyä myös täysin kierrätysmateriaaleista.

Erityinen kohderyhmä verholle ovat lapsiperheet, joiden saunassa ovi heiluu tavallista tiheämpään. Energian säästymisen lisäksi verho parantaa yksityisyyttä, tosin vastavuoroisesti aikuinen joutuu kumartelemaan sen alta tai nostamaan sitä sivuun.

Japanilainen oviverho (noren) on yksi mahdollinen ratkaisu, mikäli haluat kokeilla vastaavaa. Japanissa oviaukoissa oven sijaan käytettävä verho kiinnitetään yleensä karmin väliin. Saunassa verhon on hyvä olla aukkoa leveämpi, etteivät pielet avaudu viereiseen huonetilaan.

Omaan saunaani verho on jäänyt toistaiseksi, ainakin niin pitkään, kun lapset ovat pieniä ja meinaavat karata löylyistä väärään aikaan.


Kiinnostaako löylyverho, muttet jaksaisi askarrella itse? Laita viesti alla olevalla lomakkeella ja katsotaan saadaanko se Saunologian verkkokauppaan!

"]

7 thoughts on “Löylyverho säästää energiaa saunassa

 1. Turhake?

  Just…Mitäs seuraavaksi koneellinen ilmanvaihto pois päältä (sähkösaunat) ettei esiinny energiahukkaa puulla lämmitettävissä saunoissahan (jatkuvalämm.) sillä ei ole edes merkitystä halko sinne tai tänne kertalämmitteisen esimerkki saunan yhteydessä verholla pyritty korjaamaan aika räikeä rak.virhe mitoituksissa saunatyyppi huomioiden?

  Puulämmitteisissä saunoissa (jatkuvalämm.) ilmanvaihto (painovoim.) lähes poikkeuksetta päin peetä ilman todellisuudessa vaihtuessa kertamäärällisesti pääasiassa vain saunanoven (ja ulko-oven) avauksien yhteydessä verhon estäessä/hidastaessa ilman vaihtumista sille ollessa tarve viittauksella toimimattomaan ilmanvaihtoon (hiilidioksidipitoisuudet verhon seurauksena saunoissa joissa ei ilmanvaihto toimi?). Edelleen itsellä ulkosaunan pukuhuoneessa on poisto katossa mm. kosteuden poistamiseksi minkä lisäksi itse ulko-ovi on auki jäähyjen ajan lämpöenergia hukan ollessa merkityksetön asia kesäkäytössä olevan saunan yhteydessä (jatkuvalämm). Itse saunahuoneen rakenteisiin sitoutuva kosteus poistettavissa jälkituuletuksella ja -lämmityksellä.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Vastaan ainoastaan tuohon ilmanvaihtoa koskevaan väitteeseen.

   Verho ei missään tapauksessa heikennä ilmanvaihtoa, itse asiassa se mahdollistaa paremman ilmanvaihdon erityisesti kertalämmitteisessä saunassa, jos oven voi tämän jälkeen pitää jatkuvasti auki.

   Vastaa
 2. Eero Isoranta

  Hei. Onko verhoa,jonka voisi laittaa koko etuseinän peittävän lasiseinän ja kiukaan väliin? Etäisyys kiukaasta lasiseinään noin 20 cm. Merkittävä määrä kiuastehoa siirtyy pesuhuoneeseen lasiseinän läpi. Kyseessä pieni rivitalosauna. Myös ovi lasia. Kiuas on mitoitettu juuri ja juuri määräysten mukaisesti

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei Eero,
   Kiinnostava ajatus.
   En ole kuullut että kukaan olisi kokeillut tällaista "lisäeristystä", en ole myöskään varma paljonko siitä olisi hyötyä, sillä pelkkä verhokangas ei juuri auta eristeenä. Sehän painautuu kiinni seinään, jos se on kiinnitetty roikkumaan. Lisäksi paloturvallisuus pitäisi huomioida, mahtuuko kiukaan turvaetäisyyden ulkopuolelle mitään?

   Lassi

   Vastaa
   1. Eero Isoranta

    Moikka
    Mittasin kiukaan (Harvian tornimainen kivikasa) ja seinän välin ,vain 16 cm. Ei sovi mitään. Pesuhuoneen puolella on tilaa ( tilassa 2 suihkua). Voisiko olla jokin lämpöä takaisin sätelevä kirkaspintainen “levy”? Esim vain noin kiukaan korkeuteen.
    Ovikangaskin olisi ok. Pesutila on seiniltään kostea,samoin kaapistot. Iv täysillä.

   2. Eero Isoranta

    Moikka
    Mittasin kiukaan (Harvian tornimainen kivikasa) ja seinän välin ,vain 16 cm. Ei sovi mitään. Pesuhuoneen puolella on tilaa ( tilassa 2 suihkua). Voisiko olla jokin lämpöä takaisin sätelevä kirkaspintainen “levy”? Esim vain noin kiukaan korkeuteen.
    Ovikangaskin olisi ok. Pesutila on seiniltään kostea,samoin kaapistot. Iv täysillä.

   3. Lassi A Liikkanen

    Aiak haastava juttu ja menee tämän artikkelin ulkopuolelle. Jos kosteus tiivistyy se kertoo siitä että sitä tulee löylyhuoneesta ja pesuhuoneessa on ilmeisesti kuitenkin suhteellisen viileä lasiseinästä huolimatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop