Skip to content

Mitä kiuaskivet maksavat? – Kiuaskivien kilohinnat vertailussa

Mitä kiuaskivistä kannattaa maksaa? Mikä on kallein kiuaskivimateriaali? Saunologia keräsi kivityypit hintatietoineen. Hintaero kalleimman ja halvimman kiven välillä jopa 44-kertainen!


Suomessa on kaupan suhteellisen laaja valikoima erilaisia kiuaskiviä. Perinteisten ostopaikkojen hyllyjä koristaa kuitenkin vain osa kaikista saatavilla olevista vaihtoehdoista. Tässä artikkelissa on koottu vertailu kiuaskivien tyypillisistä kilohinnoista ostopaikkoineen. Hinnat on kerätty netistä tai suoraan tuottajilta, mikäli tuotetta ei ole verkossa hinnoiteltu. Näiden lisäksi ulkomailla, erityisesti Venäjällä, voi törmätä myös muihin kivilaatuihin. Omissa jutuissaan tietoa kivien valintaan:

Lue myös erilliset artikkelit:

Taustaa: kivimarkkinat Suomessa

Kiuaskivimarkkinat Suomessa ovat voimakkaasti yhden kivilajin ja yhden yrityksen varassa. Eurajokilaisen Sauna-Euroxin valmistamat oliivini-diabaasit rokkaavat myyntipaikkoja sekä Parhaat Löylyt –tuotemerkillä,että kiuasvalmistajien, kuten Narvi ja Harvia, nimiin brändättyinä. Vaihtoehtojakin löytyy. Pienempi louhimo on esimerkiksi Suomen Kiuaskivi, joka tuottaa oliviinikiveä ja Kerkes, joka valmistaa keraamisia löylykiviä. Jälkimmäiset ovat hyvin suosittuja yleisten saunojen suurissa sähkökiukaissa.

Parhaat Löylyt toi K-Rauta myymälöihin vuonna 2017 kivihyllyt, joissa pääsee näkemään mille eri tavoin viimeistellyt kivet näyttävät

Liikevaihdoltaan Sauna-Eurox yltää 1,5 m€ vuodessa, Kerkes n. 650,000€ ja Suomen kiuaskiven jäädessä alle 200,000€. Tästä voisi arvioida, että Sauna-Eurox myy siis vuosittain yli 5 miljoonaa kg tai 5,000 tonnia kiuaskiviä, riittävästi lähes sataan tuhanteen 50 kg kiuaspakettiin!

Mitä kiuaskivi kustantaa?

Kiuaskivien uusiminen hinta riippuu kahdesta asiasta: kivilajista ja –laadusta sekä määrästä. Kivet myydään yleensä 20 kg paketissa, joten ennen kauppaan menemistä on syytä tarkistaa paljonko kiviä omaan kiukaaseen mahtuu. Tämän jälkeen jäljellä on helppo kertolasku.

Osa kivistä on tarkoitettu pelkästään pintakiveksi. Pintakivi laitetaan päällimmäiseksi peittämään yleiskäyttöiset kivet ja niitä voi hyvästä syystä kutsua sisustuskiviksi. Pintakiviksi luokittelen valkoiset, graniittiset, vuolukiviset ja vulkaaniset kiuaskivet. Tämän lisäksi kivien koko vaihtelee. Yleisohje on käyttää pienissä sähkökiukaissa 5-10 cm kiveä (pinnan alla) ja puukiukaissa 10-15 cm. Isompi kivi kestää paremmin kovia lämpötiloja.

II-lauteet, integroitu sähkökiuas
Valkoinen kiuas ja valkoiset kivet erottuvat tummaa sisustusta vasten.

Kivihintataulukko

Seuraavassa taulukossa kivilaji (karkea määritys), käyttötarkoitus, pakkauskoko variaatiot, esimerkki ostopaikasta ja kilohinta. Hinnat ovat ohjeellisia, esitetyt hinnat poimittu keväällä ja kesällä 2017.

Päivitys 23.9.2017: Vulkaniitti lisätty

Kivi Yleis / Pinta Pakkaus Koot Ostopaikka Alkaen € / kg
Oliviini-diabaasi Y 20 kg 5-10; 10-15, 15+; pyöristetty Bauhaus 0,25 €
Vulkaniitti Y 20 kg 5-10 Hong Kong 0,40 €
Peridotiitti Y 25 kg 5-10 cm Misa jälleenmyyjät 0,64 €
Tiileri-kiuaskivi keraaminen Y 21 kg Yksi K-Rauta 0,90 €
Oliviini Y 20 kg Valmistajalta tilauksen mukaan Suomen Kiuaskivi jälleenmyyjät 1 €
Vuolukivi P 25 kg Leikattu muotoon, mm. kuutio (KK25) Tulikivi jälleenmyyjät, tilauksesta 1,2 €
Punainen graniitti P 10 kg Koko K-Rauta 2 €
Oliviini-diabaasi, lämpökäsitelty Y 20 kg 5-10; 10-15, 15+ K-Rauta 2 €
Valkoinen kiuaskivi P 10 kg Yksi K-Rauta 3 €
Kerkes keraaminen Y 20 kg Eri kokoja ja muotoja Kerkes suoramyynti, Prisma, K-Rauta 4 €
Vulkaaninen P 2,5 kg N. 5-15 cm* http://shastastones.com/ 11 €

* tulivuorikivi on erittäin huokoista ja tavallisia kivilaatuja keveämpää, joten pienempi määrä kiloja vastaa tilavuudeltaan n. +50% suurempaa kilomäärää tavallisia kiviä.

Tulikivi on valmistanut vuolukivestä valmistettuja kuutioita kiuaskiviksi, tuotekoodi KK25

Markkinoilta puuttuu toistaiseksi värikkäämpiä vaihtoehtoja sisustuskiviksi. Pintakiviksi kelpaavat graniittikivet (punaiset) ja kalkkikivet (valkoiset) eivät ole erityisen kestäviä tiheässä käytössä. Valkoisten kivien väri muuttuu myös herkästi ja ne pitää vaihtaa tiheämpään.

Kannattaako kivistä maksaa ekstraa? Saunologia esittelee vulkaanisia Mountain Shasta –kiviä sekä Kerkeksen keraamisia kiviä myöhemmin vuonna 2017!

Lue myös erilliset artikkelit:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop