Skip to content

Asuntomessujen 2017 saunat

Mikkelin Asuntomessut 2017 ja Saunologian saunaopas paljastaa inspiroivimmat saunat, analysoi saunojen viisi voimakkainta trendiä ja paljastaa käsittämättömän yleisen suunnittelumokan messukohteiden saunoissa!


Saunologi kävi kiertämässä Mikkelin Kirkonvarkauden messualueen saunoja. Kameran muistikorteille taltioitui useita tyylikkäitä talosaunoja ja kotikylpylöitä. Koska kohteita on enemmän kuin fiksu vieras ehtii päivässä koluamaan, tarjoan tässä vinkit viiteen kiinnostavimpaan kohteeseen sekä pari muuta nostoa asuntomessujen saunavalikoimasta.

Asuntomessuilla on runsaasti puurakentamista, joka parhaimmillaan istuu kauniisti tonteilla säilytettyyn luontoon ja kasvillisuuteen

Taustaa

Asuntomessut Mikkelissä avautuivat 14.7. ja ovat auki päivittäin aina 13.8.2017 asti. Asuntomessuilla on käynnissä jo 47. toimintavuosi. Mikkelin messualue on rakennettu Saimaan rannalle, 3 kilometrin päähän keskustasta etelään. Se sijaitsee Lappeenrannan tien (15) itäpuolella, Vt 62 Anttolantien  puolella Kirkonvarkaudessa.

Vierailijaliikenne on järjestetty niin, että parhaiten Pursialan eteläpuoliselle messualueelle pääsee Mikkelin keskustasta kulkevalla ilmaisella bussilla. Auton voi pysäköidä maksulliseen (10/15€) pysäköintialueelle, messualueella ei ole pysäköintiä.

Asuntomessualueen yleisilme on toistaiseksi väljä ja luonnonläheinen. Alueelle on kuitenkin jo kaavoitettu kolminkertainen määrä taloja lisää

Neljään alueeseen jaetulla messualueella sijaitsee 30 kohdetta (huom. #4 puuttuu), joissa kaikissa on sauna! Tämän lisäksi alueella on pari erillistä saunarakennusta, joten uusista talosaunoista kiinnostuneelle nähtävää riittää. Koettavaa riittää ainakin kahdeksi päiväksi, joten Rakennusmaailman messuluettelo kannattaa hankkia tämän artikkelin lukemisen lisäksi helpottamaan käynnin ennakkosuunnittelua.

Alue on suhteellisen kompakti ja selkeä. Ainoastaan kohde 25, johon alueen ainoa rantasauna kuuluu, on omassa nurkassaan ja johdattaa vierailijan hetkeksi umpikujaan.

Vuonna 2017 talot ovat jopa aiempaa 25 neliötä pienempiä. Aiempina vuosina saunojen keskikoko on ollut 2015 3,6m2 ja 2016 3,7m2. Saunan koko uudiskohteissa on riippuvainen asunnon koosta, mutta vuoden 2017 asuntomessuilla saunat ovat entisellään, keskikoon ollessa jopa 3,8m2! Saunoista ei ole siis tingitty.

Asuntomessujen saunavinkit

Itse vaikutuin eniten seuraavista saunakohteista. Ne eivät ole saunojen toiminnallisen suunnittelun kannalta erityisiä esimerkkikohteita, mutta tunnelmaltaan erittäin vaikuttavia ja potentiaalisesti inspiroivia sisäsaunaan sisustussuunnitteluun.

Saunologian viiden suositellun saunan listalle pääsee valkeaa, mustaa, harmaa-valkeaa, ja lämpöpuun väristä saunaa:

Valkoinen sauna

Kohde 8 - yläkerran saunassa on talon läpäisevä valkoinen, lasiseinien varaan rakentuva sisustus. Sopivalla auringonpaisteella koko yläkerta kylpee auringossa
Kohde 8: valkeaan saunaan saa lisäkontrastia myös tekstiileillä

Kohde 8 Villa Saimaanhelmen saunaosasto teki minuun voimakkaamman vaikutuksen päästämällä luonnon valon läpäisemään koko tilan. Saunan toimivuus mietityttää, mutta visuaalinen vaikutelman oli mieletön - mukaan lukien näkymä Saimaalle.

Mustavalkoinen  värimaailma harmaasävyineen oli messuilla paljon esillä. Kohteessa 24 MinunVALO kombinaatio onnistui hienosti tämän kotikylpylän kohdalla:

Kohde 24 Kotikylpylä
Kohde 24 - luonnonväristä haapaa ja mustaa paneelia sekä grafiitinharmaa kiuas

Musta on edelleen musta. Kohteen 20 Kosteusturvakodin täysmusta sisustus oli mielestäni toimiva, vaikka lasiseinä rikkookin ajatuksen ärsyketyhjiöstä.

Pilarikiuas dominoi myös mustaan kohteen 20 sisustusta
Kohde 20 sauna oli musta. Hyvä niin.

Mustavalkoisuuden rinnalla messuilla oli paljon vaaleaa puuta, lue haapaa, sekä lämpöpuuta. Eksoottisia tuontimateriaaleja, joita meillä on paljon tarjolla, oli suhteellisen vähän. Kohde 23 Talo vahvaselkä tarjoaa myös vaalean kotikylpylän varsin luonnollisessa sävymaailmassa.

Kohde 23 ja puun vaalea sisustus. Moniin paikkoihin tuodut kaiuttimet tässä tapauksessa surkeasti integroituina
Kohde 26 ja ympäriinsä vaalea sisustus lukuunottamatta ikkunan alle sijoitettua tummaa kivilevyä

Kohti luonnollista

Lämpöpuumateriaalit ovat sävyltään eriasteisia tummanruskeita. Näistä hyviä esimerkkejä löytyy kohteista 12 Honka Ankkuri ja 31 Samitalo villa.

Kohde 12 yhdistää lämpöpuuta ja kiveä hienosti
Kohde 31 saunan ilme perustuu lämpöpuuhun

2017 saunatrendit – viisi villitystä Asuntomessuilla

Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenjuuri kertoo, että saunoihin panostetaan voimakkaasti. Taloihin rakennetaan suoranaisia kotikylpylöitä patioineen ja altaineen. "Mikkelissä monesta saunasta aukeaa upea näkymä Saimaalle", Vuorenjuuri ihastelee. Heikki mainitsee myös, että aiemmilta messuilta tutut mustavalkoiset saunat ovat hieman vähentyneet, mutta kyllä niitä edelleen rakennetaan.

Asuntomessujen talot ovat usein kaksikerroksisia. Saunoja rakennetaan useimmiten pohjakerrokseen, mutta myös kattoterassin lähelle toiseen kerrokseen oli saunoja sijoitettu. Parissa kohteessa sauna oli osastoitu erilleen siipeen tai jopa kokonaan omaan piharakennukseensa.

Saunakierroksen jälkeen näkemys saunamaailman muotivirtauksista on se, ettei saunoissa ole tapahtunut vuodessa ihmeitä. Sauna kodin sieluna voi hyvin, mutta selvästi myös laajentuu.

Trendikästä Asuntomessujen saunoissa 2017:

 1. Värimaailma: valkea, musta ja luonnollinen puu
 2. Integroidut pilarikiukaat
 3. Kotikylpylät: paljut ja altaat
 4. Lasi: ovet ja seinät
 5. Pistevalaisu: kuidut ja LED:ita

Laskevia trendejä: kivipaneelit saunassa. Bubbling under: Mikrosementin käytön uskon tulevaisuudessa lisääntyvän, se voisi sopia hyvin useampaankin puukiuas kohteeseen.

Kohde 24 Kotikylpylä seinässä mikrosementtiä

Mustavalkea-sisustus ei ole vielä pois muodista, mutta puhdas valkea sekä musta ovat voimakkaasti kisassa mukana. Useampia kohteita oli tehty myös valkealla, mahdollisesti saunavahatulla haavalla antaen puun luonnollisen rakenteen näkyä vienosti.

Kohteessa 18 liputetaan mustavalkoisen saunan puolesta ansiokkaasti

Sähköiset pilarikiukaat integroituvat hienosti lauteisiin nykyaikaisten, minimaalisten turvaetäisyyksien ansiosta. Kivilevyjä tai muita palosuojarakenteita ei enää tarvita. Kiukaissa käytetään järjestelmällisesti oliviini-diabaasi –kiveä tai valkoista sisustuskiveä pinnalla. Diabaasit ovat välillä ylikokoa (10-15 cm), mitä en suosittelisi oikeaan käyttöön.

Itsetarkoituksen sijaan sauna on monessa kohteessa yksi osa isompaa kotikylpylä konseptia porealtaineen, paljuineen ja kylpyammeineen.

Lasiovi on nykyään standardi, varmasti osittain siitäkin syystä, ettei kaupasta muuta saa (kts. Saunan ovimallit). Kaikkiin paikkoihin lasiovi ei mielestäni sovi tai ole tarpeellinen. Joissakin se taas avartaa tilan aivan tyylikkääksi jatkumoksi ulos asti, kuten kohteessa 8 tapahtui.

Kohde 8: lasiseinä ja ikkuna erottavat saunojan terassissa

Pistevalaisun ylivoima jatkuu varmaankin jo kolmattakymmentä vuotta. Tosin monissa saunoissa oli perinteisiä lauteiden alle sijoitettuja valaisimiakin, mutta itse odotan jatkuvien LED-valojen lisääntymistä , pistemäisen valaisun aika riittäisi jo. Jos lauderakenteiden tiivistyminen siivottavuuden kustannuksella ei olisi myös yksi aikamme trendi, olisivat perinteiset lauteiden alle sijoitetut tehokkaammat valolähteet ehkä edelleen relevantti ratkaisu.

Pistemäiset LED- ja kuituvalot lauteissa ja katossa ovat edelleen tyyppiratkaisu

Messusaunojen pahimmat mokat

Saunan neliömetrit olivat monissa kohteissa talon kalliimpia. Tämän huomioon ottaen olettaisi, että ne on suunniteltu ja toteutettu huolella. Näin ei kuitenkaan valitettavasti Asuntomessuilla 2017 ollut.

Parissa kohteessa saunan viimeistely oli kesken ja joissakin työjälki esimerkiksi jiirikulmien suhteen keskinkertaista. Positiivisia poikkeuksiakin oli, erityisesti SunSaunan sekä TMWoodin rakentamien saunojen viimeistely oli erinomaista.

Pahin ja yli puolessa kohteista toistuva moka koski ilmanvaihdon suunnittelua. Kaikissa saunakohteissa oli koneellinen ilmanvaihto. Tällaisen ilmanvaihdon suunnittelu (kts. Sauna ja koneellisen ilmanvaihdon ratkaisut) on harvinaisen hyvin tunnettu haaste. Tästä huolimatta useassa saunassa ilmanvaihdossa oli menty sieltä missä aita on matalin ja asennettu poisto- ja korvausilmaventtiilit ainoastaan saunan kattoon!

Kattoon asennettu, aina avoin poistoventtiili imee lempeät löylyt saunasta tuonpuoleiseen

Raitista ilmaa tuova venttiili oli sentään yleensä oikeassa kohdassa. Sen sijaan parissa kohteessa oli katossa suljettava poisto ilman lauteiden alla olevaa poistoa, jonka on tarkoitus toimia nimenomaan saunomisen aikana.

Kaksi lautasta katossa. Tässä tapauksessa poistoilmaventtiili on suljettava ja sen parina pitäisi olla lauteiden alla jatkuvasti auki oleva venttiili

Kyselin selityksiä niiltä taloedustajilta, joita ehdin saamaan kiinni. Selitykset olivat vaihtelevia, kuten ”kyllä meillä yleensä on seinässä poisto, mutta…” valitettavan usein ongelmaa ei edes jaksettu ymmärtää. Tässä meillä saunakansan sielunhoitajia.

Jotkut tosin selviytyivät tästä testistä kunnialla. Esimerkiksi Fiskarhedenvillan Kohde 15 oli tehty esimerkillisesti yhtiön normaalin käytännön mukaan.

Lopuksi on mainittava vielä pieni virhe, tai epäkohta. Kohteessa 25 on kaupungin vuokra-asuntojen käyttöön tarkoitettu rantasauna. Puulämmitteinen hirsisauna oli avajaisten kunniaksi myös lämmitetty! Kaupungin virkamiehet eivät kuitenkaan sallineet siellä saunomista! Olin itse tiedustellut asiaa etukäteen ja moni muukin vieras ihmetteli asiaa paikan päällä.

Järki ohoi.

Myös Rantasauna kohtessa 25 on sisustukseltaan musta

Loppusanat

Käyttökelpoisten saunojen puutteesta huolimatta sain hien pintaan pelkästään kiertämällä saunasta toiseen. Jos uuden asuntosaunan rakentaminen on mielessä, Asuntomessut tarjoaa erinomaisen näyteikkunan erilaisten materiaalien yhdistelyyn sekä esimerkiksi laudetyyppeihin. Mitään kovin poikkeuksellista messuilla ei kuitenkaan saunojen suhteen nähty, eikä esimerkiksi perinteisen tyylin saunamökin rakentajalle ollut juurikaan kiinnostavia kohteita. Kohteiden saunojen stailaus aiheutti myös haukottelua.

Kaikista erikoisin sauna löytyikin kohdeluettelon ulkopuolelta Antellinkadun ja Kirkonvarkauden kadun risteyksen länsipuolelta. Se on taiteilija Kimmo Takaraution persoona Ville Haapasalolle luoma saunalohkare, eli lasikuidusta muotoillun kiven sisälle rakennettu Salvoksen pieni puusauna! Ville lupasi lämmittää saunan ollessaan seuraavan kerran messuilla yleisön jututettavana. Parempaa kuin yksikään näytteilleasettaja pystyi lupaamaan…

Kimmo Takaraution yllätys Ville Haapasalolle oli 13.7.2017 paljastettu sauna

2 thoughts on “Asuntomessujen 2017 saunat

 1. Vähäpäästöinen:)

  Hei,
  Kiitos hyvistä saunatipeistä. Rakennamme materiaalien myrkyttömyys ensisijaisena valintakriteerinä. Sauna on erillinen rakennus ja toki painovoimaisella ilmanvaihdolla ja puukiuas. Mitä laude yms vaihtoehtoja suosittelisit? Tummat värit ok, mutta petsit ei. Oletko kuullut kahvivärjäyksestä? Helppo siivous on myös tärkeää.

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hei,

   Esittämäsi kommentti liittyy ensisijaisesti Saunologian saunan maalaus -artikkeliin, tai näin kokisin.

   Laudemateriaalithan ovat lähes aina täyspuuta, joten tässä suhteessa ei ole odotettavissa ongelmia (apassia ei tosin kannata käyttää).

   Panu Kaila ehdotti myös kahvivärjäystä, mutta en itse näe sitä petsausta parempana vaihtoehtona. Petsauksessa kuten luonnonvärjäyksessä siirretään väripigmenttiä väliaineesta puuhun. Petseissä ei yleensä ole juuri muita aineita.

   Kahvissa on värin lisäksi normaalisti rasvaa ja rasvassa kasvaa nopeasti erilaisia homeita (huomaat kyllä jos jätät suodattimen keittimeen...). Kahvista pitäisi siis ensin eristää pigmentti. Vaivaan nähden en näe tätä menetelmän hyötyjä.

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop