Skip to content

Esteetön sauna – suunnittelu, erikoisratkaisut ja esteettömyyden toteutuminen

Tiedätkö miten pyörätuolin käyttäjä voi nauttia saunasta? Entä tiesitkö, että joka neljäs saunoja on jollain tapaa aisteiltaan tai liikkuvuudeltaan rajoittunut? Entä millainen on kiertoilmasauna?

Esteettömyys suunnitteluperiaatteena tarkoittaa sitä, että tiloista ja palveluista tehdään sellaiset, että mahdollisimman moni pystyy niitä käyttämään. Tässä artikkelissa esitellään, millaisia ovat saunoja koskevat esteettömyysvaatimukset ja miten esteettömän saunan voi rakentaa.  Kokemuksia liikuntarajoitteisen saunomisesta kertoo pitkään pyörätuolissa ollut Merja Leppälä ja Saunologi kokeilee myös esteetöntä kiertoilmasaunaa. Lopuksi kuullaan golf-ympäristöjen esteettömyysselvityksestä. Se muistuttaa ikävästi siitä, että julkisten saunojen saavutettavuudessa on vielä paljon parannettavaa.

Miten esteetön sauna suunnitellaan ja havaintoja esteettömyyden toteutumisesta

Miksi esteettömyyteen pitää kiinnittää huomiota?

Suomessa on arvioiden mukaan yli 250,000 liikuntarajoitteista henkilöä. Pyörätuolin käyttäjien määrää ei tarkalleen tiedetä. Joidenkin arvioiden mukaan  heitä 15,000-20,000. Näistä moni on halvaantunut esimerkiksi liikenne- ja urheiluonnettomuudessa. Tällainen onnettomuus voi sattua kenelle tahansa. Lisäksi 5% väestöstä (250,000 henkeä) on tilapäisesti liikuntarajoitteisia, jalka paketissa tai käsi kipsissä.

2000-Konkkola-Esteeton_sauna_-feat
Esteetön sauna

Jos julkisessa tilassa vierailee vuodessa vaikkapa 10,000 satunnaista suomalaista, heistä todennäköisesti siis 1,000 on liikuntarajoitteisia ja parikymmentä liikkuu pyörätuolilla. Väestön ikääntyessä liikuntarajoitteisten määrä tulee entisestään kasvamaan.

Kun uudet tilat suunnitellaan esteettömiksi, parantavat ne usein käytettävyyttä myös ei-vammaisille ihmisille sekä tukevat tilapäisesti liikuntarajoitteisia.

Merja Leppälää kohtasi yli 20 vuotta sitten auto-onnettomuus, jonka jälkeen hän on alaraajahalvauksen (paraplegia) vuoksi liikkunut pyörätuolilla. Hän saunoo joka ilta. Saunominen parantaa ratkaisevasti unen laatua, kun myös jalat lämpenevät. Raajojen kylmentyminen on hänen mukaansa halvaantuneille yleistä. Tästä syystä saunalla on heille erityisiä, suoria terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, verenkierron parantumisen kautta.

Vammaiselle sauna on tärkeämpi kuin vammattomalle

Vaatimukset ja ratkaisut

Yhdenvertaiseen ja esteettömään rakentamiseen edellyttävät maankäyttö- ja rakennuslait ja -asetukset sekä rakennusmääräykset. Julkisten rakennusten ja yleisten tilojen kohdalla edellytetään esteettömyyttä ja se on erityinen osa rakentamiseen liittyvää suunnittelu. Määräykset koskevat uudiskohteiden lisäksi myös luvanvaraista korjaamista ja muutostöitä.

Korjausrakentamisessa esteettömyysvaatimuksia tulkitaan kuntakohtaisesti. Helsingin kaupungin Rakennusvalvonnan rakennusmestari Heli Wahren kertoo, että Helsingissä korjausrakentaminen on vapautettu lupamenettelystä. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöt saavat itse päättää miten saunoja korjataan tai rakennetaan. Rakennusvalvonta konsultoi tarvittaessa. Naapurikaupungissa Espoossa tilanne on kuitenkin toinen.

Matalan kynnyksen sauna

Saunan tapauksessa saavutettavuus alkaa siitä, että löylyhuoneeseen ylipäänsä pääsee. Saunaan johtavien kulkuväylien, pukutilojen ja vessojen on siis oltava myös esteettömiä. Keskeinen periaate on kynnyksettömyys ja tilojen sijaitseminen samassa tasossa.

Tilojen mitoitukseen liittyy useita mitoitusvaatimuksia, jotka ovat peräisin pyörätuolin mittasuhteista. Nämä on kerätty oheiseen taulukkoon. Näistä keskeisin on pyörähdyssäde 1,5 m ja sen sisään mahtuva 1,3 m kantiltaan oleva kuutio. Tätä kapeammat tilat eivät tuolille sovi.

Kohde Mitta
Alalauteen korkeus lattiasta 500 mm
Oven valoaukon leveys 850 mm
Portaiden nousu < 120 mm
Portaiden etenemä < 300 mm
Pyörähdyssäde, vapaatilavaatimus 1500 mm
Portaiden leveys, molemmin puolin käsijohde 600 mm

 

Näiden lisäksi kannattaa huomioida Kansainvälisen savusaunaklubin suosittelema pystypuu tai tanko lauteiden yhteydessä. Tämä on vaihtoehto tavanomaiselle käsijohteelle, josta voi pitää kiinni koko laskeutumisen ja nousun aikana.

Eräs käytännön ongelma pyörätuolille saunassa on lämpö. Saunaan suositellaan erityistä puusta valmistettua tai sillä katettua tuolia, joka ei lämmetessään aiheuta ongelmia. Tällaiset ovat kuitenkin käytännössä erittäin harvinaisia. Lattiatasolla pyörätuoli ei lämpene liikaa, etenkään jos sen päällä on pyyhe.

Liikutaan löylyjen perässä vai liikutetaan löylyjä?

Löylyhuoneessa löylynautinnon haaste on se, että lämmin ja kostea ilma nousee aina ensin ylös. Siksi vallitseva käytäntö on rakentaa lauteet saunatilan yläosaan, koska löylyn lain mukaisesti saunojan pitäisi olla jalkojaan myöten kiukaan kivitilan yläpuolelle. Liikuntarajoitteisen ihmisen voi kuitenkin olla vaikea tai mahdoton nousta lauteille. Ratkaisuja on kahdenlaisia.

Ensinnäkin lauteiden mitoituksella voidaan varmistaa jopa pyörätuolilla liikkuvan henkilön pääsyn lauteille. Esimerkki näkyy kuvissa yllä ja alla.

2000-Esteeton-sauna-lauteille-nousu-2
Esteetön sauna - liikuntarajoitteisen, esimerkiksi alaraajahalvaantuneen - lauteille nousu
2000-Esteeton-sauna-lauteille-nousu
Esteetön sauna, siirtyminen pyörätuolista alalauteelle

Merja Leppälän nykyinen sauna toimii tämän periaatteen mukaan. Lauteille nouseminen vaatii hyvää yläruumiin kuntoa, eikä käy hetkessä. Lauteilta ei lähdetä ulos vilvoittelemaan välillä.

Saunoihin on saatavilla erilaisia laudehissejä. Se tarkoittaa motorisoitua lauteiden pätkää, joka nouse ja laskee nappia painamalla. Lauteelle siirrytään pyörätuolista ja laude nostaa istujen ylös. Merjan edellisen asunnon saunassa oli laudehissi. Merjasta tämä oli erittäin toimiva ratkaisu.

Toinen ratkaisutyyppi  on lattian rajaan upotettu kiuas ja kolmas lattiatasosta nouseva tasokiuas. Upotuksen kohdalla tarvitaan jonkin verran poikkeuksellisia ratkaisuja, jotta ilma kiertää kiukaalle. Tasokiuas ei edellytä erityisiä huoneratkaisuja, mutta ei voi tarjota vastaavaa saunaelämystä. Merjan kokemusten mukaan tällaisia saunoja on vähän, mutta ne ovat  käytännöllisiä myös huonokuntoisille tai neliraajahalvaantuneille ihmisille.

2000-Esteeton-pohjakaava
Esteetön sauna, jossa upotettu kiuas. Kuvalähde Rönkkölä / Kiuru. Käytetty Invalidiliiton luvalla

Viimeinen erikoisuus on kiertoilmasauna, joka on teknisesti monimutkaisempi ratkaisu esteettömään saunomiseen. Siinä kuumaa ilmaa ja löylyjä imetään katonrajasta ja johdetaan putkiston avulla takaisin saunan lattiatasolle.

Äskettäin kiertoilmasaunan suunnittelut LVIS-konsultti Janne Nevala kertoo, että kiertoilmasaunat ovat ratkaisuista harvinaisimpia. Niiden toteuttamiseksi vaadittavat tekniset ratkaisut on suunniteltava ja räätälöitävä tapauskohtaisesti. Tarvittavaa talotekniikkaa ei löydy valmiina, vaan hän oli esimerkiksi hankkinut taloon ilmanvaihtokoneen Saksasta. Lisäksi on huomioita kuuman ilman palauttaminen löylyhuoneeseen niin, ettei se polta kenenkään jalkoja.

171103-esteeton-invalidiliitto-sauna-1322
Esteetön sauna Invalidiliiton tiloissa Helsingin Ruskeasuolla. Perinteiset lauteet puuttuvat, sillä kiertoilmasaunassa lämmin ilma tuodaan katosta saunan alaosaan.

Kiertoilmasauna ja laudehissi sopivat molemmat normaalikorkuiseen saunaan. Laudehissi on näistä helpoin asentaa jälkikäteen. Kiertoilmasauna edellyttää erikoissuunnittelua ja rakenteita, joten se on helpompi toteuttaa uudiskohteisiin.

180210-esteettomyys-kiertoilmasaunan-loylyannostelija_1346
Invaliliiton saunassa löylyä ei tarvitse heittää, sen annostelee nappia painamalla tällainen löylyautomaatti

Laudehissejä valmistaa sarjatuotantoana esimerkiksi Forssan Säätökaluste, jonka hissin hinnaksi asennettuna tulee viitisen tuhatta euroa. Leveämmät sähkölauteet maksavat sitten vielä enemmän.

Yhteiskunta tukee vammautuneen henkilön saunan muuttamista esteettömäksi, mutta  avustaa vain olemassaolevan saunan muutostöissä, vaikka sauna olisikin kaikille vammaiselle tarpeen, Merja Leppälä kertoo. Merja toimii Selkäydinvammaiset Akson ry:n hallituksessa ja pyrkii osaltamaan edistämään vammaisten oikeuksia.

Päivitys 6.10.2020: Kiertoilmasaunan voi toteuttaa myös jälkiasennuksena ilman suuria investointeja. Saunologian testaama Saunum-lisälaite kierrättää saunailmaa tehokkaasti ja olennaisesti helpottaa vanhojen pikkusaunojen muuttamista esteettömiksi. Hinta alk. n. 1000 euroa. Lisälaitteen ohella Saunumilla on myynnissä useampi kiuasmalli, joihin sama ilmankiertolaite on integroitu.

Hengitysreikä – liikuntarajoitteisen saunassa ilmanvaihto on kriittinen

Merja Leppälällä on eräs vinkki saunan rakentajalle. Hän suosittelee avattavan ikkunan sijoittamista lauteiden läheisyyteen. Sieltä saa valon lisäksi näppärästi raitista ilmaa. Näin liikuntarajoitteinen saunoja voi saunassa ollessaan vilvoitella ja jaksaa saunoa pidempään – saunasta poistuminen kun saattaa olla muuten turhan suuri ponnistus.

Merjan idea on mielestäni erinomainen, tosin luulen, että ehdotetun ratkaisun taustalla on monen saunan heikko ilmanlaatu. Uskon itse, että huolellisella saunan ilmanvaihdon suunnittelulla päästään myös hyvin tuloksiin ja saunominen on miellyttävää. Valitettavan monessa saunassa ilmanvaihto on kuitenkin laiminlyöty (lue Saunologian ohjeet painovoimaiseen ja koneelliseen ilmanvaihtoon).

Millaiset ovat löylyt kiertoilmasaunassa?

Kävin tutustumassa Invalidiliiton esteettömään saunaan esteettömyysasiantuntija Ari Kurpan vieraana. Kokemus oli rohkaiseva. Kiertoilmasauna oli normaalikorkuinen, mutta 50 cm korkeudella oleville ”lauteille” riitti mainiosti lämpöä. Lämpö jakautui tasaisesti ympäri saunaa ja saunassa irtosi hiki jo kuvausvaiheessa erinomaisesti. Siellä viihtyi mainiosti pidempäänkin ilmalaadun pysyessä jatkuvasti raikkaana. Saunan ilmankierron tarkka tekninen toteutus ei valitettavasti selvinnyt, mutta ilmeisesti löylyjä kierrätettiin takaisin saunailmaan useasta eri korkeudella olevasta venttiilistä, ei pelkästää matalalta.

171103-esteeton-invalidiliitto-sauna-1325
Invalidiliiton kiertoilmasauna

Löylyt saunassa olivat varsin miedot. Löylyjen kovin terä taittuu ilman kierrätyksen ansiosta, joten se hiipii monesta suunnasta pienellä viiveellä. Löylyjä kuitenkin havaittavasti saadaan. Saunan suurempi kauneusvirhe oli lattiatason ilmanvaihto. Mahdollisesti pesuhuoneeseen suuntautuvan poistoilman takia lattian tasossa on n. 15 cm selvästi viileämpää ilmaa, jossa jalkojaan ei mielellään pidä. Tämä ei pyörätuolissa saunojaa välttämättä haittaa, mutta jos on istuttanut itsensä penkille, niin jalkoja tekee mieli nostaa hieman ylöspäin.

171102-loylygraafi-invalidiliitto-eske-sauna-Saunologia-T+RH
Löylygraafi Invalidiliiton kiertoilmasaunasta. Löylyt ovat maltilliset, mutta riittävät. Poistoilman voluumi maltillinen

Muut erityisryhmät

Liikuntaesteiden lisäksi väestöstä yhteensä 10% kärsii jostakin rajoitteesta, kuten näkö- tai kuulovammasta. Saunomisen kannalta on hyvä muistaa, että vieläkin suurempi määrä, jopa neljännes (25%) suomalaisista, on likinäköisiä! Likinäköisten määrä on myös jatkuvassa kasvussa.

Itse en esimerkiksi näe ilman silmälaseja lukea useimpia uimahallien tai muiden julkisten tilojen opasteita. Uimalasit voimakkuuksilla auttavat tähän, mutta saunassa ei minkäänlaisia laseja tai mielellään edes piilolinssejä voi käyttää.

Saunatilat on siis myös syytä suunnitella niin, ettei niissä saunominen turvallisesti ja onnistuneesti ole kiinni kirkkaasta näöstä. Kuumat metalliosat lauteissa, puukiukaan ja hormin säätövivut ja löylynluontivälineet saavat likinäköisen tarpeettomasti turhautumaan, jos tila ei ole entuudestaan tuttu tai valaistus jostain syystä epätavanomaisen kirkas (hämärässä likinäköisyys korostuu). Toiminnalliset sekä vaaralliset kohteet on siis syytä suunnitella erottuviksi esimerkiksi värisävyjä hyödyntämällä.

Esteettömyyden toteutuminen: tapaus golf-ympäristöt

Suomessa on parin vuoden ajan tehty selvitystä golf-ympäristön esteettömyydestä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Selvityksen toteuttaa Suomen HCP Golf Ry. Tutkimusta johtava Veijo Notkola kertoo, että Suomessa golfaajia on jopa 150,000 ja kenttiä n. 130. Tutkimuksessa näistä arvioidaan noin kolmannes. Saunoja löytyy Notkola mukaan lähes kaikilta kentiltä.

171031-esteeton-notkola-veijo-espoo_1038
Golf-ympäristöjen esteettömyyshankkeen vetäjä Veijo Notkola Tapiolan golf-kentällä Espoossa.

Menetelmänä on golf-ympäristön kaikkien normaalisti käytettävien tilojen järjestelmällinen läpikäynti, mukaan lukien saunatilat. Tutkimuksessa painopiste on liikuntarajoitteisen saunaan pääsemisessä, ei pyörätuolisaavutettavuudessa. Kävelykepin kanssa liikkuva Notkola toimii itse koehenkilönä.

Jos minä en pääse saunaan, on se huono, Notkola toteaa.

Keskeistä ovat pienet lattioiden tasoerot ja toimivat käsijohteet, joiden avulla myös huonompijalkainen golffari pääsee saunaan.

Golf sopii myös liikuntarajoitteiselle, kunhan ympäristö on esteetön. Notkolan mukaan pelaaminen onnistuu erityisesti golfauton kanssa yleensä ongelmitta, mutta tilat ovat ongelma. Hän kertoo, että esimerkiksi ”kentillä vessat ovat usein liikuntarajoitteisten saavuttamattomissa”.

Tulokset eivät ole saunojen suhteen kehuttavia. Vain pieneen osaan tähän asti tutkituista saunoista liikuntarajoitteinen pääsee helposti. Hyvänä puolena useimpien saunojen esteettömyys paranisi pienillä muutostöillä.

171031-esteeton-tapiola_golf_1025
Tapiola Golfin miesten sauna on korjattavissa yksinkertaisesti tekemällä tilaa oven eteen sisäpuolelle, poistamalla etummainen kahdesta kuvassa näkyvästä rahista.

Esimerkiksi ohessa näkyvä Tapiolan Golf:n miesten sauna ei vielä läpäise testiä, sillä siinä on heti oven takana liian korkea rahi tai alin laudejakkara. Tässä tapauksessa tilanne ratkeaa helposti poistamalla ylimääräisen rahin.

Kiitos Invalidiliitolle kuvituskuvien käyttöoikeuksista sekä kaikille haastatelluille!

Lue lisää

HCP-hankkeen etenemistä voi seurata verkossa: http://suomenhcpgolf.fi/esteettomyys

Lisätietoja kiertoilmasaunasta löytyy RT-korteista RT 91-11260, esteettömyyden ratkaisemisesta kortista 91-11257, RT 09-11022 Perustietoja liikkumis- ja toimimisesteistä http://rt.rakennustieto.fi/product/RT 09-11022

Esteettömän saunan suunnitteluun löytyy ohjeita RT-korttien lisäksi Invalidiliiton Liikkumisesteetön sauna –julkaisusta, jota voi tiedustella Invalidiliitosta.

171030-esteettomyys-kansilehti-liikkumisesteeton_1308
Liikkumisesteetön sauna. Invalidiliiton julkaisuja, kirjoittanut Maija Könkkölä, kuvittanut Heli Koivu

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/16231/Pukema_Veera.pdf?sequence=2

Veera Pukeman lopputyössä on esitelty Invalidisäätiön julkaisua laajasti.

5 thoughts on “Esteetön sauna – suunnittelu, erikoisratkaisut ja esteettömyyden toteutuminen

  1. Jyri Kuparinen

    Hienoa asiantuntemusta, tällaista tietoa tarvitaan, että myös Turussa asioita saadaan eteenpäin.

    Vastaa
  2. timo harmo

    Etkö laske Seleznjovskije banien propelliratkaisua kiertoilmasaunaksi?

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Hei,
      Onhan se tavallaan semmoinen, mutta käsikäyttöinen propelli ei ole oikein hengeltään esteetön ratkaisu. En myöskään ole varma onko ratkaisu yhtä toimiva

      Vastaa
  3. Kirsti Pesola

    Kiitos tärkeän asian esiin nostamisesta, kaikki julkiset saunat pitäisi suunnitella esteettömiksi – kaikille soveltuviksi.
    Parilla pienellä asialla saunat toimisivat paremmin lähes kaikille. Ja vaikka ne on tässäkin kirjoituksessa mainittu, asiaa ei mielestäni korostettu riittävästi: lauteille nousun helpottamiseksi tarvitaan 1) käsijohteet molemmin puolin ja 2) portaiden nousu ei saisi olla enempää kuin 12 cm. Julkisissa saunoissa on usein tilaa loivien askelmien toteuttamiseksi, ei lauteille ole mikään pakko “kiivetä”.
    “Jalattomien” (esimerkiksi alaraajahalvaantuneet tai raaja-amputoidut henkilöt) pääsy lauteille on sitten eri asia ja niihin saa apua artikkelissa mainituin keinoin, joissa joko henkilö nostetaan eri teknisin ratkaisuin ylös lauteille tai saunan lämpö tuodaan alas.
    PS kirjoittajalle: Terve ei suinkaan ole vammaisen tai liikuntarajoitteisen henkilön vastakohta…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop