Skip to content

Testi Saunavesan Veskutin 35 – löylynohjain antaa lämmölle uuden suunnan

Veskutin löylynohjain lupaa saunaa pidempiä löylyjä, tasaisempaa lämpöä, raikkaampaa ja kosteampaa ilmaa ja jopa energian säästöä! Saunologia kokeili Veskutin 35 löylynohjainta ja tutki onko markkinointipuheissa perää. Laitteen rinnakkaismalleja on tutkittu myös VTT:n toimesta. Saunologin kokeilussa Veskutin antoi positiviisia tuloksia erityisesti pienen saunan äkäisten löylyjen hillitsemisessä. Vaikutukset ovat kuitenkin maltillisia ja Veskuttimen suurin vaikutus koskeekin löylyhuoneen estetiikkaa!

Saunologia on testannut mm. myös nämä "lempeiden löylyjen taikaesineet":
Löylynsielu, Kastee-järjestelmä ja Mount Shasta kiuaskivet.

Mistä on kysymys?

Veskutin on mekaaninen, kattoon kiukaan yläpuolelle asennettava, paikoillaan pyörivä laite joka ohjaa lämpimän ilman ja löylyn liikettä. Laite asennettaan mallista riippuen seinään, kattoon tai kiuaskivien väliin. Veskuttimia on saatavissa viittä eri kokoa ja mallia (kts. http://www.saunavesa.fi/tuotteet.php), joista testasin toiseksi suurinta, kattoon asennettavaa Veskutin 35:ta. Koje on yksinkertainen ja siinä on ainoastaan pari kolme metallista valmistettua osaa.

Näkyvin osa Veskutinta on alumiinista valmistettu propelli, joita Veskuttimessa on mallista riippuen yksi tai useampia. Veskutin 1000 –mallissa pieniä propelleja on jopa kahdeksan!

180222-veskutin-propelli-9625
Alumiinista valmistettu propelli on tärkein ja näkyvin osa Veskutin löylynohjainta

Veskuttimen toimintaidea on se, että löylyä luotaessa kiukaaltava kohoava höyry osuu ensimmäisenä Veskuttimeen. Osuessaan löylyn liike muuttuu ja valmistajan mukaan se jakautuu tasaisemmin ja hitaammin löylyhuoneeseen.

Veskutin on perinyt nimensä isältään, jyväskyläläiseltä keksijältä Vesa Leskisenojalta, joka toi ensimmäisen Veskuttimen myyntiin 2000-luvun alussa. Vesa on sittemmin myös patentoinut saunan ilmanohjaimen (Putkimainen tuloilmaventtiili saunaan, patenttinumero 126743), jonka tarkoitus on varmistaa raittiin ilman virtaus ja sekoittuminen saunailmaan.

Kokemuksia Veskutin löylynohjainasennus 35 : Asentaminen

Veskuttimen malli 35 asennetaan kattoon pienen koukun ja ketjun avulla. Koukun saa ruuvattua katon puupaneeliin sormilla. Paikkaa voi vaihtaa helposti, jos osuu väärään kohtaan. Jos katto on suojattu palonsuojalevyllä, tarvitaan todennäköisesti avuksi poraa. Asennus on helppo purkaa, jäljelle jää vain parin millin levyinen ja sentin syvyinen reikä kattoon.

180222-veskutin-yleiskuva-9605
Veskutin löylynohjain asennettuna

Ensimmäisellä kerralla asentaminen kesti vain 5-10 minuuttia. Tästä ajasta suurin osa kului asennusohjeiden tulkintaan. Mukana on kaksi hieman eri tavoin kirjoitettua ohjetta, joista jälkimmäinen oli hyödyllisempi. Kokonaisuudessaan ohjeet olivat hämmentävä kokonaisuus.

Pakkauksessa voisi olla mukana työkalu ketjun lyhentämiseen. Se onnistuu nytkin sormijumpalla ja S-koukulla, mutta kovin helppoa se ei ole. Kattoon kiinnitys onnistuu sinänsä helposti, jos katossa on puupaneelia, johon parin millin koukku paksuinen ruuvautuu itsestään.

Keksijä huomautti minulle jälkikäteen, ettei ketjua ole välttämätön lyhentää, vaan ylimääräisen pätkän voi jättää kattoon roikkumaan.

180222-veskutin-kayttoohjeet-9608
Veskuttimen mukana toimitetaan reilut asennusohjeet

Kokemuksia Veskuttimen vaikutuksesta löylyihin

Veskuttimen rinnakkaismalli on VTT:n testissä arvioitu löylyjä loiventavaksi tuotteeksi. VTT totesi asian mittaamalla löylyjä Veskuttimen kanssa ja ilman. Saunologian löylylaboratoriossa ei toistaiseksi ole soveltuvia laitteita tutkimuksen toistamiseen, joten arvio on subjektiivinen.

180222-veskutin-pyorii-9622
Veskutin 35

Testasin Veskutinta kahdessa saunassa, Suvikallion n. 16 m3 puulämmitteisessä saunassa sekä puolet pienemmässä 8 m3 puulämmitteisesä saunassa. Jälkimmäisessä löylyt olivat lähtökohtaisesti äkäisemmät. Siellä myös vaikutus tuntui positiivisemmalle.

Suuremmassa saunassa vaikutusta ei ole helppo todeta. Löyly näyttää kiuaslinssin valossa selvästi hajoavan joten lopputuloksena pitäisi olla löylyn jakautuminen tasaisemmin. Vaikutus on kuitenkin hillitty. Vesa Leskisenojan mukaan 16 kuution saunaan olisi sopinut suurin, Veskutin 1000 malli.

Jos Veskutin 35:ta vertaa aufgussissa käytettävään pyyhkeeseen tai Seleznojvkan banjan katossa pyöritettävään propelliin, ymmärtää että mahdollinen vaikutus ei voi olla kovin suuri. Myös toisaalla testattu holvimuotoinen katto vaikuttaa löylyjen leviämiseen mielestäni Veskutinta enemmän. Itse ainakin olisin isommassa saunassa (joka on vielä korkeintaan keskikokoinen suomalaisella mittapuulla) kaivannut selvästi tuntuvampaa vaikutusta.

171001-Moscow-Selez-BM.Propeller
Isompi propelli Seleznjovkan banjan katossa, propellia pyöritetään tarvittaessa käsin

180222-veskutin-yleiskuva-9607

Tämä ei kuitenkaan sano sitä, etteikö Veskutin voisi olla sopiva ratkaisu erityisesti pienten saunojen äkäisten löylyjen taltuttamiseen – esimerkiksi yhdessä Mount Shasta kiuaskivien kanssa. Mitoituksesta kannattaa kuitenkin keskustella ennen hankintaa keksijä Vesa Leskisenojan kanssa, sillä Veskuttimen verkkosuilta ei löydy mitoitusapua.

Ottaessani Veskuttimesta valokuvia tätä juttua varten tuli tarve puhdistaa propellia. Alumiini oli imenyt itseensä erilaisia roiskeita, jotka eivät tahtoneet irrota laitteesta pelkällä vedellä. Tämän jälkeen tuli mieleen se, että olisiko tuotetta ulkonäön ja puhdistettavuuden nimissä mahdollista maalata. Keksijä vastasi minulle, että hän on saanut hyviä kokemuksia kiiltävällä spraymaalilla maalaamisesta. Tiivis maalipinta, mahdollisesti vielä lakan kanssa, on varmasti helpompi puhdistaa kuin herkkä alumiini. Otan tämän harkintaan omankin Veskuttimeni kohdalla kunhan olen sen seuraavan kerran puhdistanut.

hyviä kokemuksia kiiltävällä spraymaalilla maalaamisesta

Loppusanat: Moniaistinen Veskutin-kokemus

Veskutin jäi kokeilujen jälkeen pienempään saunaan pysyvästi paikalleen. Siitä on itse asiassa ollut löylyjen tasaamisen lisäksi muuta iloa. Veskutin pyörii jatkuvasti kiukaan ollessaa lämpimänä ja muistuttaa saunan lämmittäjää työn etenemisestä.

Kiukaan kohdevalaisimen kanssa saunaan syntyy varsin erikoinen ja kiinnostava valaistusefekti, hieman samanlainen joulukoristeena tutussa enkelikellossa. Tällainen visuaalinen elementti on saunassa uusi, mutta omalla tavallaan kiehtova. Tätä voi korostaa vielä maalaamalla propellin. Pidän erityisesti siitä, että se muistuttaa kiukaan lämpötilasta. Mitä kovempaa Veskutin pyörii, sitä enemmän kiuas ilmaa lämmittää.

180222-veskutin-pyorii-9615

Suhtaudun kriittisesti Veskuttimen kaikkiin markkinointilupauksiin. Esimerkiksi energiaa tuskin Veskuttimen kanssa säästyy. Ei tenkään jos saunakokemus paranee niin paljon, että saunassa tulee käytyä parikin kertaa useammin kuin tavallisesti. Löylyn keston pidentyminen numeerisen mittauksen valossa jäi toistaiseksi tarkistamatta, mutta en ole toisaalta huolissani, vaikkei se olisi läheskään tuplaantunut.

Suosittelen liian kipakoista löylyistä kärsiviä kokeilemaan Veskutinta. Veskutin sopii myös uusia ulottuvuuksia saunaestetiikkaan etsivälle. Veskutin 35 saa Saunologian Suositellun saunatuotteen -merkin ja Saunologia suosittelee tuotetta pieniin saunohin mukavuuden hakuiselle saunojalle.

Kysymyksessä ei ole kaikkiin saunoihin tarvittava ihmelaite, mutta ei myöskään puhdasta markkinointipuhetta. Samankaltaisia vaikutuksia, kuten pidemmät löylyt, saa aikaan myös luomalla löylyä rauhallisesti ja valuttamalla kiukaalle litran kerta tujauksen sijaan (lue Saunologian löylykauhatestistä lisää).

Osta oma Veskutin Saunavesan verkkokaupasta

One thought on “Testi Saunavesan Veskutin 35 – löylynohjain antaa lämmölle uuden suunnan

 1. Huomiona

  Hienot sauna-animaatiot veskuttimen sivuilla ja painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta vaihtoehtoisin toteustustavoin (tuloilman sijoitus alhaalle vs. kivipinnan yläpuolelle) esitetty täysin oikein.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop