Skip to content

Asuntomessut 2023 Loviisa: messusaunojen oivalluksia ja ohilyöntejä

Asuntomessut on näyteikkuna ja mittatikku pientalorakentamisen tilaan Suomessa. Asuntomessujen kautta näkyvät myös saunarakentamisen suuntaukset ja innovaatiot. Saunologian reportaasi Loviisan Asuntomessuilta paljastaa, että sauna on sitkeästi mukana asumisen ytimessä ja sauna kuuluu kiinteästi kaikkien pientalojen piiriin. Loviisassa meren ranta on inspiroinut saunan rakentajia suuntaamaan katseensa aalloille ja synnyttänyt monia valloittavia saunarakennuksia. Näistä yllättävän monessa on puukiuas, joka puolustaa paikkaansa, vaikka sähkökiukaat sykkivätkin pientalojen kylpyhuoneissa. Saunan ystäville messut eivät ole pettymys ja alueella pääsee jopa lämpimään saunaan! 

Loviisan Asuntomessut 2023 pähkinänkuoressa

Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan keskustan tuntumassa olevalla Kuningattarenrannan messualueella, josta löytyy yhteensä 24 numeroitua kohdetta. Alue on kompakti, mutta pitkulainen. Tämä tarkoittaa sitä, että Mannerheiminkadun pohjoiselta pääportilta Regaalienkadun eteläkärjessä oleviin kohteisiin on reilun kilometrin kävelymatka, joten messuilla on hyvä varautua runsaaseen hyötyliikuntaan. Itse kävelin mediapäivän aikana noin 9 kilometriä.

Asuntomessujen aluekartan keskeisin osa. Saunologia.fi

Messut ovat avoinna 7.7.–6.8.2023 joka päivä kello 10–18. Liput maksavat aikuisilta portilla 33 €/hnk, ennakkoon 30 €/hnk, pysäköinti vastaavasti 15 tai 10 €. Virtuaaliasuntomessuille pääsee tutustumaan 15 euron hintaan. Virtuaaliesittelyssä olevat kohteet on kuvattu erikoiskameralla, josta on luotu 3d-malli talosta. Mallia voi sitten tarkastella tietokonepelin tyyliin kurkistelemalla tavalliselta näytöltä eri paikkoihin. Malli on periaatteessa kattava, mutta joka nurkkaan tai saunaan ei näe. Tämän lisäksi löytyy lukuisia erikoishintaisia lippuja; katso tarkat tiedot verkosta.

Asuntomessujen laajuus on aiempien vuosien luokkaa. Kohteiden määrästä voi kuitenkin päätellä, että kun haettavana aikanaan oli 33 tonttia, on noin neljännes rakentajista joko vetäytynyt tai myöhästynyt messujen aikataulusta. Tontit maksoivat 81 500–135 000 euroa. Tämä on omalla rannalla varustetulle tontille säntillinen hinta verrattuna pääkaupunkiseutuun, josta suurin osa rakentajia Loviisaan saapui. Tontit ovat myös kohtuullisen kokoisia, tuhannen neliön molemmin puolin. Tonttikartta  antaa erinomaisen kuvan tonttien kokoluokasta sekä hinnoista.

Kuningattaren rannan saunat

Tärkein asia ovat tietenkin saunat. Saunoja on esillä messukohteissa ainakin 23 kpl. Kaikkiin saunoihin ei valitettavasti pääse tutustumaan, sillä saunamökkeihin käynti on arvioitu liian vaaralliseksi tai saunat ovat keskeneräisiä. Toisaalta messualueella on mm Salvoksen, Saunumin, Påppan sekä Domedin esittelysaunat. Saunumin saunassa voi tutustua kiertoilmateknologiaan käytännössä, joten messuille kannattaa ottaa pyyhe mukaan! Saunum sijaitsee kohteen 5 Minitalot yhteydessä, Salvoksen mökkien ja saunojen takana.

Påppan myy arvokasta Maisemasaunaa, jonka kaikki seinät ovat  lasia. Hinta n. 30 000 eur.

Sisäsaunat ovat yhtä lukuun ottamatta tavanomaisia sähkölämmitteisiä saunoja, joiden keskikoko on hieman alle neljä neliötä. Useimmissa saunamökeissä on sen sijaan puukiuas. Saunojen kokohaitari on selvästi kaventunut entisestään. Suurin sauna on 4,6 m2 ja pienin noin 2. Aiempina vuosina on yleensä löytynyt jokin suurempi yksityissauna, mutta ei enää.

Saunoihin voi tutustua auttavasti myös virtuaalimessuilla. Valitettavasti virtuaaliesittelyissä on mukana vain noin puolet kaikista kohteista ja kaikkien näiden kohteiden saunatiloihin ei pääse virtuaalisesti tutustumaan. Kaikkiin sisäsaunoihinkaan ole päästy kuvaamaan eikä yhtään päärakennuksen ulkopuolista tilaa ei ole mallinnettu, mikä on harmi huomioon ottaen viehättävien saunarakennusten roolin kokonaisuudessa.

Saunologian edellinen messureportaasi kritisoi Lohjan 2021 messujen saunoja monista suunnitteluvirheistä. En valitettavasti odottanut näkeväni suurta muutosta parempaan päin, mutta aiemmille tavoille uskollisena päätin etsiä messuvilinästä sekä inspiroivia että varoittavia esimerkkejä. Tämä siltä varalta, että joku tuleva messurakentaja sattuisi lukemaan tämän ja aiemmat tarinat, välttäen näin sudenkuopat, joihin uuden talon rakentajia näköjään vuodesta toiseen lankeavat. Lopussa kerron miten kävi.

Messujen yleisilme on tilavan valoisa. Kohtuullisen kokoiset tontit takaavat tämän.

Saunatrendejä?

Saunarakentaminen on suhteellisen monimuotoista. Mikään tietty tyylisuunta ei dominoi saunoja. Aiemmista suuntauksista huolimatta täyslaatoitus tai pienikuvioiset puupaneelit pystyssä eivät ole vallanneet kaikkia saunoja. Myöskään pelkistettyihin peittäviin sävyihin tähtäävä pintakäsittely ei ole enää ainoa tapa viimeistellä saunoja, puolipeittäviä tai käsittelemättömiä pintoja myös nähdään. Lauteissakaan isot yhtenäiset laudetasot eivät ole jokaisen kohteen ratkaisu, vaikka ovatkin vallitseva rakennustapa.

Otetaan yksi esimerkki. Isoa laattaa on Loviisassa tuotu myös kylppäreihin. Kohteessa 14 Ledvance pieni sisäsauna on laatoitettu täysin. Siinä on myös varsin persoonallinen kulmalauderatkaisu.

Villa Sten kylpyhuoneen musta laatta ja kuparin väriset hanat ovat voimakas pari.
14 Ledvance kohteen sisäsaunan seinät ja lattiat on laatoitettu.

Asuntomessujen saunahelmet

Saunologin näkökulmasta lupaavimpia saunakohteita messuilla ovat ehdottomasti pihasaunat. Useammassa kohteessa pihasaunat ovat täysin varusteltuja ja mökkisaunaan verrattavissa olevia kokonaisuuksia.

Meren rannan läheisyyteen tehdyt "saunamökit" ovat käytännössä täysin varusteltuja minitaloja, joissa on poikkeuksellisen näyttävä sauna. Kohde 14 Ledvance (rakennus ei esittelyssa)
Saunamökki kuulostaa turhan vaatimattomalle nimelle useimmille messujen saunarakennuksista, jotka ovat käytännössä minitaloja. Kohde 20 Villa Havu (rakennus ei esittelyssä)

Maisemaikkuna on ehdottomasti paras ja monessa kohteessa hyvin hyödynnetty ominaisuus. Useampi sauna on suunnattu onnistuneesti kohti merta, jolloin näkymä saunasta ulos antaa katseelle aina vaihtuvan kiintopisteen. Aivan kaikilta suunnittelijoilta ei merinäköalan hyödyntäminen ole onnistunut, mutta lähes kaikista rantatonteissa siitä päästään nauttimaan.

Näkymä merenlahdelle maistuu varmasti monelle messukodin asukkaalle.
Rinteessä oleville terasseille on tehty myös rohkeasti uima-altaita sekä poreammeita. Tässäkin on maisema kohdallaan!

Sisäsaunat on yleisesti ottaen aina viimeistelty moitteettomasti. Suurin osa saunoista on tehty laajalla jalkalaudetasolla, joka peittää lähes koko lattia-alan. Tämä riippumatta siitä, onko saunassa ns. II-tyypin vastakkain istuttavat lauteet vai jokin muu ratkaisu.

Klassinen lauderatkaisu, tällä kertaa laudejakkaralla, joka voidaan nostaa pois tieltä siivouksen ajaksi. Kiva, personaallinen kiukaan suojakaide. Kohde 24 Lilla Hygge.

Henkilökohtaisesti pidän lauteista, jotka eivät ole turhan massiivisia. Ne ovat rakenteellisia helpompia ja halvempia sekä yleensä jättävät hyvät mahdollisuudet siivoamiselle.

Yksinkertaiset peräseinälauteet kohteessa Finnlog Wisdomhouse, jonka merinäkymä on ylitse muiden.

Parhaimmillaan peruslauteet noudattavat jopa löylyn lakia, eli jalkalaude nousee kiukaan yläpuolella. Yhtenäisen laudetason kanssa näin ei yleensä koskaan käy. Loviisan messuilla tämän kriteerin täytti valitettavasti vain yksi kohde.

Löylyn laki toteutuu kohteessa 12 Cabin Havsstrand.

Hauska idea on sijoittaa suora viemärikaivo aivan saunan ja kylpyhuoneen oviaukon suuhun. Tämä helpottaa viemärin putsaamista.

Viemäri oven suussa. Tämä on helppo puhdistaa.

Messusaunojen varoittavat esimerkit

Olen aiemmin tänä vuonna kirjoittanut yleislaatuisen kannanoton suomalaisten nykysaunojen ongelmista. Valitettavasti näilläkin Asuntomessuilla samat ongelmat ovat nopeasti nähtävissä. Nämä ovat seuraavat:

  • Lauteet jäävät kattoon ja kiukaaseen nähden liian matalalle
  • Koneellinen ilmanvaihto on toteutettu puutteellisesti: saunakanava puuttuu
  • Saunan lattian siivottavuuteen ei ole kiinnitetty huomiota

Ei ole tarpeellista alleviivata kohteita, joissa näihin virheisiin on sorruttu, sillä niitä on turhan monta. Messuilla ylälauteen ja katon väliin jää nimittäin useammin yli kuin alle 120 cm, joka olisi suositeltu pienen saunan yläraja. Otetaan kuvalliset esimerkit .

Kierrätysmateriaalista tehdyt penkit isolla laudetasolla mustaksi sävytetyssä saunassa. Istuimesta kattoon 130 cm ja löylyt sitä kautta kaukana.

Täydellinen rantasauna väärällä kattoratkaisulla. Tässä saunassa on erittäin mukava tunnelma, iso sivuikkuna merelle ja sopivasti sävytetyt lauteet ja paneelit. Katto on kuitenkin muotoiltu vesikaton mukaisesti ja toivottomasti liian korkealle.

Oikealla seinällä upea maisemaikkuna. Lauteiden yllä älytöttömän korkea sisäkatto. Kohde ei avoinna messuyleisölle.

Jossakin tapauksissa laudekorkeuden kanssa voi lähteä pelaamaan. Nimittäin mikäli saunaan asentaa kiertoilmalaitteen (kts. Saunum Base) voi lämmön ja löylyn kohoamista pyrkiä vastustamaan. Kohteessa 17 Villa Havet on tällä tavoin yhdistetty puukiuas korkeaan huonekorkeuteen ja näin – ainakin teoriassa – kierretty tämä viheliäinen ongelma. Henkilökohtaisesti en suunnittelisi saunaa toimimaan näin, sillä löylyt jäävät täysin Saunumin toiminnan varaan eikä niissä ole säätövaraa.

Villa Havet, puulämmitteinen Tulikiven kiuas ja Saunum Base integroitu takaseinälle (kuvassa ylhäällä keskellä).

Lauteiden tai viemärikaivon puhdistaminen onnistuu vain jos lauteiden alle pääsee. Useammassa kohteessa laude ulottuu oviaukkoon asti tai jopa kylpyhuoneen puolelle. Esimerkkikuvassa  on rakennelma, joka kasattu peräseinästä kohti kylpyhuonetta. Lauteiden alapuoliseen tilaan pääsee vain purkamalla lasiseinän ja lauteet.

Kaunis, mutta vaikeasti huollettava lauderakennelma.

Toinen ongelma nykyisessä laudetrendissä ja pienissä saunoissa on ratkaisun kestävyys. Saunat eivät ole lainkaan esteettömiä eikä niistä saa sellaisia ilman kattavaa lauteiden ja kiukaan muutostyötä.

Yhteenveto

Asuntomessuille voi lähteä tänä vuonna saunojenkin takia. Nähtävää on kivasti, vaikkei saunamaailma ole muuttunut radikaalisti viime vuosina. Sisäsaunat pelkästään jättäisivät viileän vaikutelman, mutta hulppeat saunarakennukset parantavat kokonaisvaikutelmaa paljon.

Saunologian näkökulmasta on ikävää, että  samoja suunnittelumokia toistetaan, mutta toisaalta moni yksilöllinen sauna pystyi yllättämään iloisesti jollakin ominaisuudellaan. Tämä osoittaa, että saunoista kyllä välitetään, mutta niitä ei ymmärretä riittävästi. Perusasiat ovat yksinkertaisia ja hyvin selitetty Saunologian monissa artikkeleissa. Saunologian suunnittelupalvelut auttaa mielellään varmistamaan uusien saunojen laadun. Investointi selvästi parempaan saunaan maksaa mitättömän vähän saunan kokonaishintaan nähden.

Lue Saunologian aiempien vuosien messujulkaisut ja seuraa miten saunat ovat vuosien varrella muuttuneet, saunologin kamerakaluston ohella:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop