Skip to content

Kalma sauna Tallinnassa tarjoaa hikistä menoa venäläisessä hengessä

Kalma Saun on Tallinnan tällä hetkellä vanhin yhtäjaksoisesti toiminut sauna. Saunologi otti lyhyet löylyt Kalmassa ja opastaa Tallinnan turistit Kalman pariin. Saunaa suositellaan kuumista löylyistä pitävälle elämysmatkailijalla.

Mistä on kysymys?

Kalma on 1920-luvulla rakennettu julkinen sauna, jossa on erilliset miesten ja naisten yleiset saunaosastot sekä kaksi vuokrasaunaa.

Julkiset saunat ovat avoinna päivittäin:

Ma-pe 11.00 – 22.00
La-su 10.00 – 23.00

Sisäänpääsy vaihtelee päivän mukaan, korkeintaan 11e viikonloppuisin.

Kalma sijaitsee Baltijaamin lähistöllä, vanhan kaupungin länsi-puolella.

Vierailin miesten osastolla, jossa on kaksi saunaa erillisten pesuhuoneiden yhteydessä. Noin 40-asteinen höyrysauna sekä yli 90-asteinen puulämmitteinen löylysauna.

Kalmasaunan sisäänkäynnin takaa löytyy palvelutiski, jolta voi ostaa perussaunatarvikkeita, ml. vihtoja, juotavaa ja peseytymisvälineitä. Pääsymaksun suoritettuaan pääsee saunaosastolle, jossa saa lukittavan pukukaapin avaimen. Kaapit ovat pieniä, mutta niitä kuuluu hintaan kaksi. Saunoissa ollaan oman sukupuolen kesken alasti.

Ota mukaan saunaan:

 • Pyyhe
 • Istuinalunen
 • Sandaalit
 • Saunahattu
 • Peseytymisvälineet
 • Eväät

Vihtoja ja juotavaa voi ostaa kohtuuhintaan saunasta. Henkilökunta puhuu ainakin englantia, viron ja venäjän lisäksi.

Lisätietoja palveluista ja aukioloajoista verkossa: http://www.kalmasaun.ee/eng-meeste_uldsaun/

180924-tallinna-20180924_134036
Kalma Sauna sijaitsee Tallinnan vanhan kaupunkin länsipuolella

Millaiset löylyt?

Kalman pukeutumistilat eivät ole juhlavat, mutta riittävät. Pesuhuoneet ovat selvästi tilavampia ja saunojen ylläpitoon on myös jonkin verran panostettu. Monia lukijoita varmaan kiinnostavat löylyt, joista nyt kokemusta saatiin miesten osastolta.

Kalman höyrysauna on oudosti muiden tilojen peränurkassa, mutta toimii mainosti. Lämpötila reilu 40 astetta, höyryä puskee jatkuvasti ja ilma on liikkeessä. Sauna on kohtuullisen siistissä kunnossa. Ainoastaan höyryttimen jatkuva puhina häiritsee rentoutumista.

Kalman päänähtävyys on miesten puulämmitteinen sauna. Siellä on kuusi laudetasoa ja törkeän kuuma. Kuumuudesta huolehtii näyttävä, useamman kuution kokoinen, ilmeisesti jatkuvalämmitteinen puukiuas. Ilmanvaihto on koneellinen ja varsin tehokas.

Sanoinko jo, että saunassa on kuuman lisäksi erittäin kosteaa? Tyylillisesti Kalma muistuttaa Pietarin ja Moskovan banjoja ja suurin osa Kalman asiakkaista puhui oman käyntini aikaan venäjää.

Lämpötilan takia saunahatun käyttäminen on järkevää. Näin tekevät useimmat asiakkaat, joilla on vakiovarusteena myös vihta. Erilaisia vihtoja on myynnissä 2-3 eurolla saunassa.

Lämmittelyn jälkeen voi pulahtaa reilun kokoiseen kylmävesialtaaseen, joka tosin ei ole erityisen kylmä, lähempänä 20 astetta. Jäähtyyhän sielläkin, kun aikansa lilluttelee.

Kalma on piristävä, aika neuvostomainen sauna, jossa pääsee nopeasti erilaisen saunakulttuurin makuun. Vihdontapalveluita ei Kalmassa tarjota, joten tämä ei ole suomalaiselle niin mullistava uutuus.

Suositellaan kokeilunhaluiselle kuumien löylyjen ystäville. Koettavaa on rajallinen määrä, joten pari tuntia Kalmassa riittää hyvin paikan olennaisen sisällön kokemisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop