Skip to content

Viimsi SPA Itämeren monipuolisin saunamaailma Tallinnassa

Vuonna 2018 Saunologia on etsiskellyt kiinnostavia saunakohteita Itämeren rannoilta. Pietarin jälkeen seuraava pysähdys osui luontaisesti Tallinnaan, josta löytyikin vuoden toiseksi suositelluksi saunakohteeksi yltävä Tallinn Viimsi SPA. Viimsin viehätys on moninaisuus niin saunojen kuin niihin liitettyjen saunarituaalien  suhteen. Toteutuksen kauneusvirheistä huolimatta uskon Viimsin tarjoavan vaihtelevimman kokoelman saunaelämyksiä, jonka Itämeren liepeiltä voi toivoa löytävänsä: puusaunoja, sähkösaunoja, höyrysaunoja, infrapunasauna, hamam sekä lämpiä ja kylmiä altaita. Erittäin hyvä saunakohde pariskunnille.


Tallinn Viimsi SPA pähkinän kuoressa

Kaksi saunaosastoa, 15 saunaa, ravintoloita, ilmaisia saunarituaaleja ja saunahoitopalveluita.

Sijainti:
Randvere tee 11, Viimsi 74001, Viro (Google-karttalinkki)
(n. 12 km, 15-25 min Tallinnan satamasta autolla)
Ilmainen pysäköinti.

Vierailuvinkit. ota mukaan:

 • Uima-asu
 • Saunahattu
 • Vihta/vasta (myös myynnissä)
 • Suihkusandaalit (kangastossut hotellivieraille)

Spa ja saunakeskus avoinna
Ma-Su 09:30 - 22:00

Sisäänpääsy Spahan ja saunakeskukseen, hinta vaihtelee 10€, 12€ ja 19€ päivästä ja vuorokaudenajasta riippuen. Lippu voimassa 2.5h, jatkoaika minuuttikohtaisesta lisämaksusta. Paljon erilaisia hintoja kanta-asiakkaille, perheille ja erikoisryhmille: https://www.spatallinn.ee/fi/saunakeskus/

Spa18+ avoinna
Ma 15:00 – 22:30;  25€
Ti-Pe 12:00 – 22:30; 30€
La-Su, juhlapyhät 11:00 – 22:30; 35€

Saunarituaaleja päivittäin

Lippu voimassa 3h, jatkoaika minuuttikohtaisesta lisämaksusta
Hotellin vieraille Spa18+ sisäänpääsy 20€

Pyyhkeitä vuokrattavana, uima-asuja ja vihtoja myynnissä.
Uima-asu pakollinen, miehille ja naisille omat pukutilat ja suihkut.

Viimsi ei ole kokonaisuudessaan esteetön, vaikka osa tiloista soveltuu liikuntarajoitteisille.

Verkkosivut: https://www.spatallinn.ee/fi/
Facebook: https://www.facebook.com/viimsispa

181115-ViimsiSpa-kylpyla-altaat-0592
Viimsi Span kylpyläosasto odottamassa kylpiijöitä. Kuva: Saunologia.fi

Virolaiset eivät ole saunalle vieraita

Viro kuuluu muiden Baltian maiden kanssa saunakulttuurivyöhykkeeseen, jossa sekä venäläiset että neuvostoaikaiset vaikutteet näkyvät voimakkaasti. Tallinnassa vanhin toimiva julkinen sauna Kalma on peräisin 1920 luvun itsenäisyyden vuosilta, mutta jollain tapaa muistuttaa neuvostoajoista. Uudet tuulet ovat kuitenkin puhaltaneet Suomen lahden etelärantaa jo jonkin aikaa ja tänä päivänä Tallinnan alueelta löytyy hyvin erilaista saunatarjontaa. Ja kysymyksessä on tiukasti saunomiseen keskittyvät palvelut.

181115-ViimsiSpa-hotelli-ulkoa-0755
Viimsin kompleksista ei saanut edustavaa kuvaa mistään kulmasta, sen verran joka suuntaan se törröttää. Kuva: Saunologia.fi

Viimsi on Tallinnan pohjoispuolinen kunta, jonka rajaa Tallinnan puolella ei helposti edes huomaa. Kylpyläkeskus ViimsiSPA sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Tallinnan matkustajasatamasta. ViimsiSpan kutsuminen kylpyläksi on hieman kompromissi painotuksessa monitoimikeskuksen eri palvelujen välillä. Samassa korttelissa on hotelli, ravintoloita, terveysklinikka, lastenkeskus, elokuvateatteri, kylpylä, kuntokeskus, uimahalli, vesipuisto sekä aikuisten kylpyläosasto tai saunamaailma. Todennäköisesti jotakin unohtui mainita.

181115-ViimsiSpa-hotelli-opaste-11-suuntaa
Viimsi Spa hotellin aulan opasteessa on todellakin 11 erilaista suuntaa! Kuva: Saunologia.fi

Viimsi ei ole Saunologiassa viime vuonna esitellyn Therme Erdingin kaltainen jättimäinen teemapuisto, vaan kokoelma maltillisen kokoisia nähtävyyksiä eri aiheista. Erdingin tavoin palatsin eri osat ovat nousseet eri aikoina. Hotelli avattiin 2002, kylpylä ja saunamaailma 2010 ja Spa18+ saunakeskus 2014. Spa18+ on yhdistetty lyhyellä yhdyskäytävällä kylpylähotelliin. Syksyllä 2018 Merle Eekin suunnittelma Spa18+ uudistettiin. Saunologia luonnollisesti puhuttelivat eniten kylpylän saunaosasto sekä Spa18+, aikuisille suunnattu saunamaailma.

Video: Merle Eek puhuu kylpylän suunnitelmista ja esittelee tiloja

Kävin kesä-syyskaudella 2018 Viimsissä kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla en ollut missään yhteydessä yrityksen edustajiin. Jälkimmäisellä kerralla piti järjestellä käynti valokuvaamista varten etukäteen ja kylpylä sponsoroi majoituksen, saunomisen kustansin kuitenkin itse. Kummallakin kerralla mukana oli erilaista saunaseuraa lapsista aikuisiin.

181115-ViimsiSPA-hotellin-kylpytakki
Viimsi Spa Hotelli. Kuva: Saunologia.fi

Hotellista saunamaailmaan

Viimsin hotelli ja kylpylä ovat olleet nykypaikallaan joitakin kymmeniä vuosia, mutta saunamaailma Spa18+ avattiin lokakuussa 2014. Hotelli on siisti, muttei Tallinnan nykytarjonnassa mitenkään poikkeuksellinen. Virolaisia, suomalaisia ja venäläisiä vieraita riittää tasaisesti ympäri vuoden. Suomalaisena hotellin kanssa asiointi onnistuu verkossa Suomeksi, paikan päällä lähinnä Englanniksi sillä vain osa työntekijöistä puhuu Suomea.

181115-ViimsiSpa-hotelli-huone
Viimsi Spa hotellin huoneet odottavat vieraita siisteinä. Kuva: Saunologia.fi

Hotellin majoitushintaan kuuluu kylpyläosaston käyttöoikeus, jolla pääsee nauttimaan jo noin puolesta saunatarjonnasta. Hotellihuoneesta löytyy valmiina kylpytakki. Spa18+ on kuitenkin lunastettava erillinen sisäänpääsyoikeus.

181115-ViimsiSpa-spa18+-sisaankaynti
Spa18+ sisäänkäynti piileskelee elokuvateatterin kassan perällä. Kuva: Saunologia.fi

Hotellin puolelta kylpylään saavuttaessa päädytään eri pukuhuoneeseen kuin Spa18+ oman sisäänkäynnin kautta, joka sijaitsee elokuvateatterin aulassa. Pukuhuoneet kylpylöiden välillä ovat varsin erilaiset. Kuvissa näkyy Spa18+ puolen modernit pukukaapit, sen sijaan Span ahtaanpuoleinen pukuhuone, joka on myös uimaosaston käytössä on vanhahtava. Molemmilla puolilla on kuitenkin lukittavat kaapit, joten toiminnallisesti näissä ei ole eroa. Ainoastaan Spa18+ kylpytakit ovat erisävyiset.

181115-ViimsiSpa-spa18+-pukuhuone-0744
Viimsi Spa18+ miesten pukuhuone. Kuva: Saunologia.fi

Kylpylöissä käy kovin kuhina viikonloppuisin. Spa-puoli täyttyy sekä lapsiperheistä että eläkeläisistä, Spa18+ taas on omien havaintojeni mukaan löytänyt  yleisönsä n. 30-50 vuotiaista pariskunnista sekä satunnaisista kaveriporukoista. Spa18+ kävijät saapuvat voittopuolisesti oman vastaanottonsa kautta. Kummallakin osastolla käytetään uima-asuja.

Kylpylän kahdeksan saunaa

Viimsin saunat jakautuvat siis kahteen osastoon. Osastojen välillä voi kulkea avainrannekkeen avulla vapaasti. Kylpylän sisältä löytyvien ravintoloiden ansiosta kylpylässä voisi viettää vaikka koko päivän.

181115-ViimsiSpa-kylpyla-yleiskuva-0613
Viimsi Spa kylpylän puoli. Kuva: Saunologia.fi

Kylpylän saunamaailmassa tai saunakeskuksessa, kuten he itse sitä kutsuvat,  on kahdeksan saunaa: neljä erilaista variaatiota sähkölämmitteisestä saunasta eri tavoin toteutettuina, kaksi höyrysaunaa, yksi puu- ja sähkölämmitteinen sauna sekä infrapunasauna. Infrapunasauna lämpiää vain lisämaksusta, näiden lisäksi on erikseen vuokrattava yksityissauna (alk 35e/h), joka jäi saunologilta näkemättä. Ulkokautta löytyvä iso sähkölämmitteinen Ulkosauna kuuluu laskelmiin, mutta se on varattavissa ryhmien käyttöön ja saattaa sen vuoksi olla päivisin pois yleisestä käytöstä.

181115-ViimsiSpa-kylpyla-leilisauna-0639
Leilisaun eli löylysauna on puu- ja sähkölämmitteinen. Kuva: Saunologia.fi

Kylpylän saunoissa suoritetaan ympäri viikon erilaisia performansseja, joita kutsutaan saunarituaaleiksi. Viikonloppuisin tapahtumia on tiheämmin kuin viikolla. Mukana on jos jonkinlaista tekemistä ohjatuista suola- ja hunajahoidoista virolaiseen aufgussiin ja venäläiseen vihdontaan.

Aufguss-henkinen saunarituaali meneillään Spa18+ suomalaisessa saunassa. Kuva: Viimsi Spa
181115-ViimsiSpa-spa-rituaaliohjelma
Kylpylän saunarituaalien aikataulu syksyllä 2018

Näitä ohjaava henkilökunta puhuu yleensä viroa, todennäköisesti myös englantia ja venäjää. Pariin esitykseen osallistuneena toteutuksen taso on kirjava, mutta riittävän viihdyttävä perustelemaan ohjelman olemassaolon. Hikoilu täyteen ahdetussa saunassa noin kolmen kymmenen viroksi kovaan ääneen kailottavan kanssasaunojan kanssa kourallinen jäitä hatussa jäi ainakin pysyvästi mieleen! Kuten saksalaisissa saunaloissa, tämä palvelu sisältyy hintaan.

181115-ViimsiSpa-kylpyla-hoyrysauna-0607
Viimsi Spa höyrysauna. Kuva: Saunologia.fi

Saunojen laatu vaihtelee. Lämpötiloiltaan saunoja on joka lähtöön, ilmanvaihto yleensä toimii riittävän hyvin, jotta saunoissa on miellyttävää oleskella. Mikään saunoista ei ole lopputuloksena valtavan kuuma. Eräs sähkösaunoista oli loppusyksystä selvästi korjauksen puutteessa, muutoin kaikissa saunoissa oli tarjolla omanlaisensa löylyelämys.

181115-ViimsiSpa-kylpyla-steinbad-sauna-0602
Tämä kiuaserikoisuus suolakivisaunassa näyttää jännälle, mutta oli kuvaushetkellä poissa toiminnasta. Kuva: Saunologia.fi

Eräs mieleenpainuva piirre monissa saunoissa on niiden äänimaisema, joka on luotu taustamusiikin avulla. Musiikki on enimmäkseen huomaamatonta, mutta erityisesti katajapaneloidun saunan intialaistyyppinen ääniraita ei mielestäni istunut saunan tyyliin.

181115-ViimsiSpa-kylpyla-katajasauna-0620
Matalalämpöinen ja kuiva katajapaneloitu sauna. Kuva: Saunologia.fi

Osa saunoista on esitelty Span verkkosivuilla yksityiskohtaisesti: https://www.spatallinn.ee/fi/saunakeskus/saunat/

Spa18+ saunat

Aikuisten saunaosastolla on kourallinen lisää saunoja: kaksi höyrysaunaa, neljä erilaista tavanomaisempaa saunaa sekä hamam. Tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Sisääntulokerroksessa on suuren uima-altaan lisäksi onseniksi nimetty kuuma vesiallas sekä kylmävesiallas. Koska tarjonta väkisinkin vertautuu kylpylään, ei Spa18+ vetonaulana voi pitää mitään yksittäistä saunaa, ainoastaan valikoidumman asiakaskunnan ja hieman prameammat puitteet.

181115-ViimsiSpa-spa18+-mutasauna-0715
Saarenmaan mutasauna on kauttaaltaan laatoitettu, joten se pysyy kauniina ja kiiltävänä. Kuva: Saunologia.fi

Spa18+ puolella on tarjolla myös samankaltaisia saunarituaaleja, joita voi kokea myös kylpylässä.

181115-viimsi-spa18+-rituaaliohjelma
Spa18+ saunarituaalien aikataulu 2018

Mutakäsittelyihin valmisteltu ”Saarenmaan mutasauna” on kaakeloitu kauttaaltaan ja sen yhteydessä on kaksi suihkua. Muta on valmiina purkitettuna odottamassa kylpijöitä. Kuten kylpylässä, myös täällä on yksi puulämmitteinen sauna, jossa puukiukaan tukena ja turvana on tosin myös sähkökiuas.

181115-ViimsiSpa-spa18+-suola-0729
Viimsi Spa. Kuva: Saunologia.fi

Suolaa ja hunajaa tarjoillaan höyrytyyppisen saunan edustalla. Alakerrassa on myös yksinkertainen juomapiste, jossa tarjoillaan myös hedelmien paloja.

181115-ViimsiSpa-spa18+-virkistyspiste-0694
Viimsi spa18+ virkistyspiste. Kuva: Saunologia.fi

Spa18+ inspiroivin sauna on uima-altaan viereinen ”sanarium Liekki”, jossa on epätavanomainen penkkilaude, ei näkyvää kiuasta ja lasiseinän taakse sijoitettu takka.

181115-ViimsiSpa-spa18+-sanarium-takka-0663
Viimsi Spa. Kuva: Saunologia.fi

Tässä saunassa äänimaisema tuntuu harmonisimmalle. Sanarium keski-eurooppalaisen saunatuotemerkki Klafsin saunakonsepti, joka on tässä tapauksessa ohjelmoitu lähinnä kuumailmakylvyksi. Saunassa ei ole erityisen lämmin, mutta omalla tavallaan viehättävä tunnelma. Totuuden nimessä se muistuttaa roomalaisten kylpylöiden kuumailmahuonetta (tepidarium) enemmän kuin mitään suomalaisen tunnistamaa saunaa.

181115-ViimsiSpa-spa18+-sanarium-lauteet-0660
Sanariumin muotoillut selkänojalliset lauteet ovat erittäin miellyttävät. Kuva: Saunologia.fi

Selvin pettymys on hamam, eli turkkilaista kylpylää muistuttava suuri kupolikattoinen "sauna" tai hikoilukylvynhuone. Hamam on roomalaisen perinteen mukaisesti lattialämmitetty tila. Tätä periaatetta Viimsissäkin hyödynnetään, mutta lämpötila on erittäin mieto ja ilmastointi sen verran huomattava, että siellä ainoastaan juuri ja juuri tarkenee kosteissa uimavarusteissa.

181115-ViimsiSpa-spa18+-hamam-0703
Viimsi Spa18+ Hamam. Kuva: Saunologia.fi

Spa18+ puolen ainoaksi eksklusiiviseksi ominaisuudeksi jäävät alakerran muta- ja suola/hunajahoitokäytössä olevat saunat jatkuvasti saatavilla olevine tykötarpeineen.

181115-ViimsiSpa-spa18+-ravintola-0675
Viimsi Spa18+ ravintola. Kuva: Saunologia.fi

Saunoja on esitelty myös Spa18+ verkkosivulla:
https://www.spatallinn.ee/fi/spa18/saunat-ja-rituaalit/

Yhteenveto

Viisitoista "saunaa" saman katon alla on erittäin kiinnostava tarjous. Kokonaisuuden hinta alkaa 25 eurosta henki, joten yksittäisen saunan kokemiselle ei jää kovaa hintaa. Toki kokonaisuus on paljon enemmän kuin osiensa summa ja saunamaailman yhteydessä on paljon muutakin koettavaa kuin saunat: erilaiset kylpyläelementit ovat myös kohdallaan, vaikkei tässä esittelyssä ole keskitytty niihin.

Viimsin toteutus paikoitellen ontuu, mutta paikassa on sen verran yritystä, että kokonaisuudessaan laitos yltää hyvään arvosanaan. Sitä voi suositella saunojensa puolesta, vaikka on hieman vaikea sanoa onko paikka pohjimmiltaan enemmän kuin kylpylä vai saunakeidas. Aikuisten saunamaailma Spa18+ on varmasti saunovien pariskuntien mieleen.

181115-ViimsiSpa-spa18+-loossi-0652
Viimsi Spa18+ loosseja vilvoitteluun kylpyjen lomassa. Kuva: Saunologia.fi

Ehdottomasti merkittävin valtti Viimsilla ovat saunoihin tuodut seremoniapalvelut. Niitä on säännöllisesti ja ne ohjelmallistavat kylpylässä vierailua mukavasti. On seremonioiden sisällöstä sitten mitä mieltä tahansa, kertakäynnillä ne rikastavat kokemusta kiistattomasti ja antavat syyn viipyä kylpylässä pidempään.

Viimsissä on saunojen ulkopuolellakin niin paljon erilaista palvelutarjontaa, että matkailukohteena siellä saa varmasti ajan kulumaan hyvin. Saunatarjonnassa parantamisen varaa olisi lähinnä tiedottamisessa niin, että saunojen olosuhteista ja tapahtumista kerrottaisiin niin tarkasti kuin mahdollista. Nyt ilmoitustaululta löytyy ohjelma, mutta erityisesti kylpylän puolella ohjaus oikealle paikalle loppuu siihen. Ainoastaan saunan ovelle ennen seremoniaa ilmestyvä Stop-kyltti ennakoi tulevaa saunarituaalia.

181115-ViimsiSpa-spa18+-hoyry2-0702
Viimsi Spa18+ höyrysauna. Kuva: Saunologia.fi

Viimsin hotelli on ok, muttei erotu Tallinnan tarjonnasta erityisesti. Tässä suhteessa Viimsiin voi tehdä päivämatkan saunomaan ja yöksi palata Tallinnan ytimeen tai jopa iltalaivalla Helsinkiin. Toisaalta hotelliin kuuluva ilmainen Span käyttö mahdollistaa vielä aamulla kylpylä- ja saunakeskusvisiitin, joten ei tämäkään vaihtoehto ole huono. Hotellissa ei ole ilmastointia, mikä saattaa olla hyvä huomioida, jos matkailee kesähelteillä. Toinen mainittava puute, on ettei uima-asuja voi vuokrata, ainoastaan ostaa, joten ei kannata unohtaa simmareita kotiin.

Viimsi Spa saa Saunologian suositellun saunapaikan 2018 merkin seuraavista ansioista:

 • Paljon erilaisia saunoja
 • Siistit tilat
 • Monipuolinen englanninkielinen palvelu
 • Lukittavat kaapit
 • Viihdettä saunojen ohellaa

Viimsin saunat eivät ole järjestelmällisesti onnistuneita, mutta uskon useimpien löytävän itselleen pari uutta saunamuistoa tuliaisiksi Suomeen. Paikka on kiistatta erittäin monipuolinen ja esimerkiksi tässä suhteessa ylivertainen Vantaan Flamingon kymmenessä vuodessa degeroituneeseen aikuisten kylpyläosastoon.

181115-ViimsiSpa-spa18+-rentoutumistila-0731
Viimsi Spa18+ tarjoaa erilaisia tiloja rentoutumiseen, vaikutelma on toki erilainen kun paikka täyttyy asiakkaista. Kuva: Saunologia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop