Skip to content

Saunakohdearvio Kaurilan sauna – sauna-aikamatka koko kaupungin pihasaunaan

Helsingin julkisista saunoista Saunologia esittelee nyt Kaurilan perinnepihasaunan. Kaurilan sauna tarjoaa ainutlaatuisen aikamatkan niin tilojen kuin löylyjensä puolesta. Se saa myös Saunologian Suositeltu saunakohde –merkinnän onnistunessat kokonaisvaltaisesta saunakokemuksen toteutuksesta.


Kaurilan sauna Helsingissä on tämänkertaisen saunapaikka-arvion kohteena. Tämä sauna edustaa klassista pihasaunaa ja tarjoaa unohtumattoman saunaelämyksen vuosisadan takaa. Se toimii julkisena saunana kolmena päivänä (ma-ke) viikossa ympäri vuoden sekä loppuviikon tilaussaunana. Hienosti toteutettu konsepti palkitaan Saunologian Suositeltu saunakohde –merkinnällä.

Saunakohteen tiivistetty arvio

Hyvää:

 • Upea saunakonseptin toteutus
 • Kosteat ja lämpimät löylyt
 • Juuri sopiva palvelukokonaisuus

Parannettavaa:

 • Kiukaan kuumana pysyminen kävijöiden vastuulla
 • Tilat rajalliset
 • Ilmanvaihto ja laudekorkeus

Julkisen saunan kahden tunnin vuorolippu maksaa 16€. Lippuja voi ostaa netistä pari kolme viikkoa etukäteen https://www.punsseli.fi/products.html?id=6822/. Kylpypyyhe, laudeliina ja pesuaineet kuuluvat hintaan. Saunaan voi siis lähteä ilman mitään erityisvarusteita.

Jokaista kahden tunnin vuoroa kohden on myynnissä vain 10 lippua, joten saunassa ei koskaan tule ahdasta. Tavallisen saunalogistiikan sääntöjen mukaan väkeä voisi ottaa enemmänkin, mutta rajoitteena taitaa olla ensisijaisesti pukuhuone.

Maanantaisin miehille ja naisille on omat vuorot (2h / vuoro, nimellä lenkkisauna). Tiistaisin sekasauna (2 x 2h vuorot) ja keskiviikkona naisten saunapäivä (2 x 2h). Erityisesti naisten maanantaiset vuorot myydään yleensä aina loppuun etukäteen, joten kannattaa katsoa netistä ennen kuin lähtee paikalle ilman varausta. Poikkeuksista aukioloissa tiedotetaan viimeistään samana päivänä klo 14 mennessä.

Saunassa saa halutessaan vihtoa, mutta oma vihta kannattaa ottaa mukaan. Sauna ei ole esteetön, mutta on liikuntarajoitteisen henkilön saavutettavissa.

Saunologian arviot
Löylyt ★★★★☆
Ilmanlaatu ★★★☆☆
Vilvoittelumahdollisuudet ★★★★☆
Pesu- ja pukeutumistilat ★★☆☆☆
Oheispalvelut ★★☆☆☆
Vinkit
Voit ottaa mukaan: Omat juomat, kylpytakki, viileällä kaudella suihkusandaalit. Sekasaunassa uima-asu sallittu.
Kylmävesi juoksee perinnesaunalle, mutta juomavesi tarjoillaan näin. Juomalasit vasemmalla hyllyssä (ei kuvassa).

Yhden naisen saunayritys

Saunologian saunakonseptien ja saunapaikkojen artikkelisarjaan liittyy tänään Kaurilan sauna Helsingin Meilahdessa. Kyseessä on n. 1900-1950 vuosikymmenten pihasaunoja mukaileva pastissi alle viiden kilometrin päässä Helsingin ytimestä. Saunaa emännöi monitoiminainen Saara Lehtonen. Hän valmistaa myös saunalla myytävää kosmetiikkaa ja kynttilöitä.

Saara pyörii saunalla vastaanottamassa asiakkaita ja huolehtii ehtiessään saunan jatkuvasta lämmityksestä.

Kaurilan pihapiiri koostuu yli sata vuotta vanhoista puurakennuksista. Saunalle nimensä antanut päärakennus on oikeasti Pohjois-Karjalasta, Kaurilasta, Niiralan nykyisen raja-aseman lähistöltä. Sauna on rakennettu Tuusulasta tuotuun tupaan, jonka todennäköisesti makuuhuoneena toiminut huone on muunnettu nyt onnistuneesti saunaksi.  Saunatupa on sisustettu vanhaan tyyliin, ei kuitenkaan ankaran puritaanisesti. Julkisessa käytössä se on ollut vuodesta 2009.

Kokonaisuus luo vierailijalle vaikutelman siirtymisestä n. sata vuotta taaksepäin maaseutuelämän hiljentymispisteeseen ilman sähkövaloja tai vesivessaa. Saunarakennus on sisustettu perinteiseen tyyliin puisin huonekaluin, pellavatekstiilein ja kynttilöin. Saunan ainutlaatuinen tunnelma syntyy lukuisten yksityiskohtien hienovaraisesta hallinnasta.

Kaurilan sauna tieltä keskikesällä

Matka löylyihin

Pihasauna sijaitsee osoitteessa Heikinniementie 9. Helsingin keskustasta tultaessa Seurasaaren bussi 24 pysähtyy lähistöllä (pysäkki 1299, Heikinniementie). Myös Allergiatalon / Paciuksenkadun raitiovaunu- sekä bussipysäkki vat alle kilometrin päässä. Talon edustalla ja tien varressa on riittävästi pysäköintitilaa. Lisäksi pihalta löytyy pyöräteline. Sauna on tieltä katsottuna heti vasemmalla, suuren keltaisen päärakennuksen vieressä.

Kaurilan terassi kesäterässä.

Saunaan saavuttaessa ensimmäisenä vastassa on kehotus jättää kengät ulos. Viimeistään tässä vaiheessa paikan emäntä on jo ehtinyt tervehtimään saunojaa lämpimästi. Liput myydään yleensä etukäteen verkossa, mutta jos tilaa riittää, niin kauppa onnistuu myös paikan päällä vaikka kortilla.

Vaatteet riisutaan saunatuvassa, joka onkin löylyhuoneen lisäksi paikan ainoa huone. Saunaan ei sisälly vesiklosettia, vaan hädässä palvelee saunaterassin toisesta päästä löytyvä ulkohuussi – jälleen perinteiseen tyyliin. Saunatuvan hämäristä onkin lyhyt matka vielä hämyisempään löylyhuoneeseen.

Pukeutumistilana toimivaa tupaa hallitsevat perinteiset huonekalut ja koriste-esineet.

Millaiset olivat löylyn 1900-luvun alun saunassa?

Löylyhuone on varsin hämyinen, valaistuksen pilkottaessa jatkuvalämmitteisen kiukaan lasiluukun lisäksi vain kapeasta katoon rajaan sijoitetusta ikkunasta.

Kaurilassa on lauteilla tilaa noin kymmenelle aikuiselle kerrallaan. U-muotoiset lauteet nousevat riittävän korkealla ja suurehkon saunan ilmatilavuus on riittoisa.

U-lauteet Kaurilan tapaan.

Saunassa on jatkuvalämmitteinen puukiuas, mallia verkkokiuas. Sen merkki vaihtui alkusyksystä 2017 Harvian Legendistä Ikin Löyly-Ikiin. Kävin varmuuden vuoksi kokeilemassa molempien löylyt, mutta tässä raportoidaan nykyisestä kiukaasta. Kuvissa esiintyy vanha kiuas. Sanoisin, ettei löylyissä ollut merkittävää eroa.

Saunomisessa on käsityön henkeä siinä mielessä, että jatkuvalämmitteisen kiukaan ruokkiminen on vierailijoiden vastuulla. Nykyisen Iki-kiukaan kanssa tämä on oma haasteensa, kiitos puuttuvan arinan. Johtuen saunan pitkistä käyttöjaksoista vaihtoehtoja jatkuvalämmitteiselle puukiukaalle ei valitettavasti oikein ole tarjolla, pellettikiukaita lukuunottamatta.

Iki-kiukaan käyttöön kuuluu hiilien kasaaminen tarkoitukseen muotoillulla työkalulla.

Sauna on lämmitetty vain 60 asteeseen, joten löylykokemus synnytetään ensisijaisesti löylyä luomalla. Tätä varten kiviä kiukaassa on muhkeat 400 kiloa. Löylyä saakin loihdittua runsaasti valuttemalla vettä kärsivällisesti kiukaan päälle tai heittämällä sitä kylkeen.  Tässä suhteessa saunan tunnelma on myös autenttinen, vaikka sata vuotta sitten löylyt olisikin otettu savu- tai pönttökiukaasta.

Kaurilan saunan yleiskuva lauteilta

Löylyt ovat runsaat ja kosteat. Lauteiden ja kiukaan mitoitus tuottavat aluksi vaikutelman, että jalkalaude on liian korkealla, mutta saunan lämmetessä ja kostuessa saunomisen aikana jalkoja ei enää tarvitse nostella tilavalle ylälauteelle. Lämpötilajakauma on kuitenkin sellainen, ettei noin 2,5m korkeassa saunassa voi juuri alalauteilla löylytellä. Toisaalta, peseytyminenkään ei ole tuskallisen kuumaa.

Löylygraafi Kaurilasta kertoo löylyjen olevan lämpötilaltaan miedot, mutta kosteudeltaan tuntuvat.

Ilmanvaihto saunassa on kohtuullisen hyvällä mallilla. Lauteiden takaa, yläseinältä löytyy avattava räppänä ja ikkunan raoista vaihtuu ilma myös tasaista vauhtia. Raitista ilmaa sekoittuu riittävästi ja löylyissä viihtyy hyvin. Suurin mitoitushaaste onkin normaalikorkuinen oviaukko, joka vaihtaa ilmaa saunasta tupaan tehokkaasti.

Kun ei vielä ollut suihkuja

Vettä lämmitetään suuressa vesipadassa. Tänne ei kannata kastautua.

Saunan kannalta pukeutumis- ja peseytymistilat ovat nykystandardein puutteelliset niin varusteiltaan kuin määrältään. Toisaalta pukutilat ovat kuitenkin tyylin ja esikuvan aikakauden mukaiset. Valaistus on myös hämärä, joten pimeänä vuodenaikana pitää olla tarkkana ottakseen mukaansa omat varusteensa muiden joukosta.

Peseytyminen tapahtuu saunatilassa, josta löytyy suuri lämminvesipata. Huolellisuutta vaaditaan, että huljuttelee itseään vain sopivaksi sekoitetulla vedellä. Samalla pääsee kokeilemaan talon omia pesuaineita. Suihkua ei kuitenkaan ole, vaan peseytyminen tapahtuu vanhaan malliin valelemalla vettä.

Peseytymisvälineistöä

Jäähdyttely löylyjen välillä onnistuu mukavasti. Vilvoittelutilaa on terassilla sopivasti ja saunatuvasta löytyy istumatilaa, jos ulkona jäähtyy turhan nopeasti.

Yhteisöllinen saunakokemus

Kaurilassa usein helposti uutta saunaseuraa.

Saunan pienet suunnittelu- ja käytettävyyshaasteet unohtuvat kuitenkin Kaurilan hyvässä hengessä nopeasti. Kaikilla vuoroilla tapaa yleensä uusia ihmisiä, joiden kanssa tulee juttuun. Usein keskusteluja tulee käydyksi myös ulkomaan kielellä.

Löylyjen heitto ja ovien aukominen sujuvat yleensä hyvin koordinoidusti, eikä löylyjä päästetä harakoille. Paikan emäntäkin saattaa pyörähtää löylyissä saunottamassa turisteja, mikäli muilta kiireiltään ehtii.

Yhteisöllinen tunnelma on taika, johon on helppo sukeltaa

Yhteisöllinen tunnelma on taika, johon on helppo sukeltaa sisään. Sen tuottavat yhdessä sekä Kaurilan emäntä, rajoitetun vierasmäärä ja intiimi, rauhoittava tila.

Tyylikäs kokonaisuus

Erittäin hienona yksityiskohtana saunasta löytyy vieraille jotain pientä naposteltavaa. Tämä kuuluu Saaran mukaan perinteeseen vieraanvaraisuuteen. Yleensä tarjolla on Saaran leipomaa herkullista oluthiivaleipää. Vesisäiliössä on aina raikasta vettä. Myynnissä on myös alkoholittomia virvoitusjuomia. Varsinaisia ravintolapalveluita ei julkisen saunan ohessa kuitenkaan ole.

Kaurilassa on aina pöytä koreana

Suositeltu saunakohde

Kaurilan sauna saa Saunologian Suositellun saunakohteen –merkinnän. Kaurilan sauna on tasapainoinen palveluelämys ja nostalginen paluu pihasaunaan. Pihasauna on yksi saunatyyppi (eli saunakonsepti), joka on talo- ja huoneistosaunojen aikakaudella muuttunut harvinaiseksi ja jonka elossa pitäminen on kunnioitettavaa kulttuurityöä. Samankaltaista julkista saunaa ei ole lähistöllä tarjolla. Aiemmin arvioitu Lonnan sauna muistuttaa samasta aikakaudesta, mutta se ei ole Kaurilan tapaan vanhojen hirsien sisällä.

Se, että Kaurilassa on vain yksi sauna on sekä vahvuus että heikkous.  Jos tarjoaa vain yhden ruokalajin, on sen oltava hyvää. Näin onneksi myös Kaurilan saunassa on.

Veranta / terassi kesällä

Verkkosivut: Punsseli.fi - Kaurilan sauna

Kiitokset Saara Lehtoselle saunan esittelystä

Tutustu myös muihin Saunologian suosittelemiin saunakohteisiin:

2 thoughts on “Saunakohdearvio Kaurilan sauna – sauna-aikamatka koko kaupungin pihasaunaan

 1. arschloch

  Mielenkiintoinen sauna! Olin saunasta aiemmin kuullut, mutten koskaan ole siellä käynyt, vaikka kävelyetäisyydellä asunkin. Olin pitänyt itsestäänselvyytenä, että siellä olisi kertalämmitteinen kiuas, mutta näköjään ei sitten olekaan. No, kokonaisuus ratkaisee - ja hyvä, ettei arviossakaan hirttäydytty lillukanvarsiin.

  Vastaa
  1. lassial

   Kannattaa tutustua! Kiuasratkaisu perustuu saunan vuokraustoiminnan vaatimuksiin. Saunassa voi olla käyttäjiä kesän viikonloppuina jooa 12h ajan, joten yhdellä kiukaalla ei pärjäisi, ei ehkä kahdellakaan.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop