Skip to content

Saunakohdearvio Kuuma Saunaravintola – kylmää vettä, kuumaa löylyä

Saunaravintola Kuuma Tampereella on Suomen tuoreimpia kaupunkisaunoja. Tammerkosken varrella, Ratinan vastapäätä, lämpeää kuusi päivää viikossa kaksi julkista saunaa miesten ja naisten yhteiskäytössä. Sauna-arvio paljastaa erilaisia haasteita saunapalveluissa, mutta kannustaa Tampereen kävijöitä rohkeasti kokeilemaan Kuumaa vähintään sen hybridisaunan vuoksi.


Parina viime vuonna uusien julkisten saunojen määrä Suomessa on ilahduttavasti lisääntynyt. Tampereella asiasta ollaan oltu erityisen innoissaan jopa siinä määrin, että kaupunki katsoi lähiseutujensa kanssa ansaitsevan maailma saunapääkaupunki –tittelin. Vuonna 2018 kaupunkiin avattiinkin näyttävästi kaksi uutta saunaravintolaa, Kuuma ja Tullin Sauna, laventamaan Rajaportin saunasta tunnetun kaupungin julkista tarjontaa.

Tullin Sauna ei kuitenkaan selvinnyt kuin reilun vuoden ja hakeutui kesällä 2019 konkurssiin, joten kesäkuusta 2018 lämmennyt Kuuma jäi yksin kannattelemaan saunan uuden aallon lippua. Kun World Sauna Forumin tapahtumapaikaksi sattui tämä Laukontorin lämmin lisäosa, oli luonnollista kirjoittaa siitä esittely myös Saunologian lukijoille.

191006-kuuma-saunaravintola-sauna-capitol-112203
World Sauna Capital -kyltti. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Saunamatkailijan pikaohje

Saunaravintola Kuuma, Laukontori 21, 33100 Tampere, Suomi
https://saunaravintolakuuma.fi/saunat/

Kaksi saunaa (puu ja puu-sähkösauna) miesten ja naisten yhteiskäytössä. Uimapuku pakollinen. Erilliset pukutilat, kylmävesiallas. A la carte ravintola.

Aukioloajat (talvi 2019-2020; sauna ja ravintola)

ma-ti klo 11-21
ke-to klo 11-22
perjantai klo 11-23
lauantai klo 12-23

sunnuntai suljettu

Keittiö sulkeutuu puoli tuntia ennen muita palveluita

Pääsymaksu

Ma-pe, ennen 17.00   10€ (alennettu 8€)
Ma-Pe, jälkeen 17.00 15€
La, koko päivän           15€

Lipunmyynti ravintolan ensimmäisen kerroksen kassalla. Ei varauksia tai sähköistä lipunmyyntiä. Maksua vastaan saa kääntöporttiin ja pukuhuoneen kaapin lukitsemiseen sopivan rannekkeen.

Ota mukaan:
uima-asu (pakollinen), pyyhe, pefletti ja sandaalit.

Pyyhe- tai uima-asuvuokra 2€

Kylpyaika: samana päivänä niin pitkään kuin haluaa.

Hyvää:

 • Sijainti
 • Aukioloajat
 • Uintimahdollisuudet

Parannettavaa

 • Pukutilat
 • Miesten suihku
 • Jäähdyttelytilat
 • Puusaunan rappuset
Saunologian arviot
Löylyt ★★★★☆
Ilmanlaatu ★★★★☆
Vilvoittelumahdollisuudet ★★★☆☆
Pesu- ja pukeutumistilat ★★☆☆☆
Oheispalvelut ★★★★☆
191006-kuuma-saunaravintola-koskelta-174036
Saunaravintola Kuuma, Tampere. Kuva kävelysillalta.

Mistä on kysymys?

Kuuma saunaravintola toteuttaa nykyaikaisen ravintolakulttuurin toimintamallia. Paikka on suunniteltu tiloiltaan ensi sijassa monipuoliseksi ruoka- ja juomaravintolaksi ja sauna on mahdutettu tiloihin, jotka anniskelutoiminnalta on jäänyt ylitse. Kuumassa on suuri baari viikonloppuihin, kesäsesonkiin ja yksityistilaisuuksiin toisessa kerroksessa ja pienempi lounasravintola sekä saunatilat alakerrassa. Sisätilojen jatkeena on runsaasti ulkotilaa jäähdyttelyyn ja luonnonvesialtaassa kastautumiseen Tammerkosken virkistävissä syleilyssä.

191006-kuuma-saunaravintola-alakerta-174307
Ravintola alakerrassa. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Saunaravintola on Ville Iivosen (Lumo Nordic, Sauna Finlandia) käsialaa. Iivonen oli varhaisessa vaiheessa mukana Löyly Helsinki saunaravintolan suunnittelussa. Löylyn osalta Iivosen osuus jäi rajalliseksi, mutta Kuumassa Iivonen on mukana yhtenä pääomistajista sekä operoinnissa. Tiettyjä yhtäläisyyksiä saunojen väliltä onkin helppo löytää, kuten aiempi kuvaus tilojen yhdistelystä ja paikasta kertoo.

Saunojen suhteen Kuumassa on tarjolla kaksi erilaista molemmille sukupuolille käytössä olevaa ”uimapukusaunaa”. Sukupuolille on erilliset pukuhuoneet, naisten pukuhuoneessa on myös omat suihkut. Miesten käytössä on saunoja yhdistävän välitilan kolme huurrelasikopitettua suihkua.

191006-kuuma-saunaravintola-suihkut-175813
Suihkukoppi yhteisissä tiloissa. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Kummassakin saunassa on puulämmitteistä tunnelmaa. Sisältä katsottuna oikealla puolella on kertalämmitteinen puusauna, jossa on useammasta pääkaupungin kohteesta tuttu kotkalaisen Refrakin toteuttama korkea kiuas pienellä löylyluukulla. Saunassa on toistakymmentä istumapaikkaa, tosin näistä kolmasosa tavanomaista pienemmällä jalkatilalla.

Vasen sauna, "moderni savusauna", on sitten eri maata. Lauteet ovat suuret, tyylikkäät ja selkeät. Näkymä Tammerkosken toiselle puolella on upea. Sauna on toteutettu Suomen saunaseuran savusaunojen tyyliä mukaillen ja huoneen nurkassa on varsin massiivisen näköinen kivikasa kiukaan päällä.

191006-kuuma-saunaravintola-savusauna-180128
Savusauna. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Ulkonäkö ja tuoksu vihjaavat kuitenkin savusaunan ystävälle, että tässä on jotain vialla, sillä sauna on poikkeuksellisen noeton ja lähes hajuton. Kysymyksessä ei olekaan ”aito” savusauna, vaan hybridisauna, jossa puuta poltetaan lähinnä näön ja aromin vuoksi ja suuri osa savusta menee kiltisti suoraan hormiin. Kiukaan pohjalla lämpöä saadaan kahdesta sähkökiukaasta, minkä löylynheittäjä pian huomaa.

Saunojen lähtölämpötila kokeilupäivänä n. 18:00 oli 80 astetta. Kertalämmitteinen lämpesi tästä illan aikana vielä lisää, savusauna hieman jäähtyi. Savusaunan kiuaskivien pintalämpötila oli keskimäärin alle 100 astetta (!) ja kertalämmitteisen 300-400 astetta. Savusaunan kiukaan sisuksissa lämpöä on enemmän, muttei mahdottomasti.

Tässä esitettyjä lukuja ei voi suoraan standardina, kuinka lämmintä saunoissa keskimäärin on. Kertalämmitteisen saunan lämpötila on täysin riippuvainen siitä, millaisessa käytössä sauna on päivän aikana ollut. Mikäli saunojia ei ole aiemmin juurikaan ollut, voi lämpötila olla aluksi maltillisempi. Pitämällä löylyluukkua kiinni ei lämpötilaa myöskään pääse huomaamatta kohoamaan.

Kokemuksia Kuumasta

Matka saunaan konkretisoituu ravintolan kassalla. Saunaan pääsee pääsymaksua vastaan saatavalla magneettirannekkeella. Tämä moderni ratkaisu avaa kääntöportin sekä toimii avaimena pukukaappiin. Pukukaappeja on tarjolla kahta kokoa, mutta kumpikaan näistä ei ole talvivarustetulle saunamatkaajalle kuin täpärästi riittävä.

191006-kuuma-saunaravintola-portti-172949
Saunatiloihin johtava kääntöportti ja magneettirannekkeen lukija. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Visuaalisesti Kuuma on miellyttävän neutraali ja rauhoittava kokemus. Rakennuksessa ja erityisesti löylyhuoneissa on käytetty runsaasti erilaisia perinteisiä puumateriaaleja, jotka tuovat tuoreeseen tilaan iättömyyttä ja jatkuvuutta. Saunoissa on moderni lähes seinän levyinen korkea ikkuna, jolta avautuu tyylikäs koskinäkymä Ratinan suuntaan. Saunoihin ei myöskään kantautunut ravintoloista muun elämisen ääniä.

191006-kuuma-saunaravintola-ikkuna-180149
Näkymä Ratinalle savusaunan ikkunasta. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Kummassakin saunassa oli pienen tauon ja kuivahtamisen jälkeen erikoinen tuoksu. Tämä oli kertalämmitteisessä poikkeuksellisen voimakas ja osittain, mutta ei kokonaan, vihjaten puutteelliseen siivoamiseen. Tuoksu laimeni ja siihen tottui saunomisen aikana, joten en pidä suurena ongelmana.

Hyvänä puolena kumpikin sauna tarjoaa hieman erilaisen löylykokemuksen mikä puoltaa niiden erillistä olemassaoloa. Savusaunassa on hieman maltillisempi lämpötila ja kivien viileys tuottavat varsin leppoiset löylyt. Saunan ikkunan yläpuolella kummassakin nurkassa sijaitsevat ilmanvaihtoluukut kiinni laitettuna löylyistä saa nauttia kohtuullisen pitkään. Tila on miellyttävä ja rauhoittava.

Kertalämmitteinen sauna oli lähtökohtaisesti omaan makuuni liian Kuuma. Penkeille ei siedä kunnolla istua ilman alustaa. Jos kiukaan löylyluukku on auki, ei ikkunan viereisellä ”piippuhyllyllä” oikein voi nostaa jalkoja ahtaasta välistä kiuasta kiertävän kaiteen päälle, ellei halua kypsentää niitä. Löyly sinänsä on luotettavan intensiivistä, joten kovemman löylyn ystävät varmasti pitävät tästäkin. Se mistä kukaan ei pidä, on korkealle laudetasolle johtavat huonosti valaistut epätavalliset askelmat. Portaiden muotoilu ei täytä minkään sortin ohjeita ja on suoraan sanottuna erittäin vaarallinen. Syitä nykyiseen kompromissiin on Iivosen mukaan useita, mutta mikään näistä ei minusta oikeuta jatkuvaa tapaturmariskiä, jonka ne muodostavat.

191006-kuuma-saunaravintola-ulkoallas-112100
Ulkoallas. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Ulkoalueet ovat kokonaisuuteen sopivat. Viileää tai kylmää vettä on riittävästi, vaikkei allas talviuimareille riitäkään, saa satunnainen kastautuja viidessäkin metrissä olonsa hyvin virkeäksi.

Pukuhuoneet ovat nykymuodin tapaan auttamattomasti aivan liian pienet. Suomen viileitä vuodenaikoja ajatellen on myös harmillista, ettei sisällä ole lainkaan tavallisille kylpijöille suunnattuja jäähdyttely- tai seurustelutiloja. Saunojen ”aulatilassa” on penkkitilaa korkeintaan kouralliselle ihmisiä. Pukuhuoneessa voi oman sukupuolen kesken ehkä seisoskella, mutta penkkitilaa on sielläkin niin vähän, ettei se ole suositeltavaa. Ottaen huomioon, että miten monessa paikassa tämä sama tilan ahtaus on vaivana, on surullista, ettei siitä päästä tässäkään uudisrakennuksessa eroon. Iivosen mukaan kompaktiin tilan käyttöön on syynä alkuperäissuunnitelmista kutistunut rakennusala.

191006-kuuma-saunaravintola-roskis-detail-172350
Yksityiskohtia, jotka tarvitsevat huomiota. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Muista täydentävien tilojen haasteista, perinteinen lattian vesilammikko-ongelma uhkaa täälläkin sukkien kuivana pysymistä. Miesten pukutiloissa ei ole omaa suihkua. Näitä käyttäneenä koin hankalaksi loppupeseytymisen niin, että saisin yhteisissä tiloissa suihkussa kuoriuduttua uima-asusta ja kietouduttua pyyhkeeseen pukuhuoneeseen siirtymistä varten, kun suihkukoppi itsessään oli tiloiltaan niukka – niin pitkään kuin automaattisuihkusta ripotteli katosta vettä lähes koko kopin leveydeltä, oli operaatio erittäin hankala. Ajatus peseytymisestä vaatteet päällä ei sovi yhteen oman käsitykseni kanssa hyvästä saunakokemuksesta. Miesten pukutilojen yksityisyyttä haastaa myös suoraan aulatilaan avautuva ovi, jonka eteen tarkoitettu verho vaikuttaa jälkiasennukselle.

191006-kuuma-saunaravintola-saunat-ulkoa-112223
Saunojen ikkunat ulkoa, huomaa ilmanvaihtoratkaisut. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Saunan jälkeinen rauhoittuminen pukuhuoneessa kärsi toisella käyntikerralla omaan makuuni liian rytmikkäästä ja vokaalisesta musiikista. Äänenvoimakkuudessa ei ollut sanomista, mutta se oli riittävä estämään rauhoittumisyritykseni. Saunoista puuttuvat lämpömittarit ja pukuhuoneista kellot, Iivosen mukaan tavoitteena on ajattomuus. Itse olisin tässä arvostanut hiljaisuutta ja hetken rauhoittumista pään sisäiseen maailmaan ilman taustamusiikkia, jonka valitseminen kaikkien kylpijöiden maun ja tunnelman mukaan on todennäköisesti täysin mahdotonta.

Ravintolapalvelut eivät varsinaisesti kuulu Saunologian sauna-arvostelujen piiriin, mutta niiden olemassaolosta voi jo antaa plussaa. Tapahtumatarjoilujen perusteella ruoka on myös hyvää! Ruokaa ei kuitenkaan tarjoilla sauna-alueelle, joten nälkäisen saunojan kannattaa aikatauluttaa kevyt ateria ennen kylpemistä tai lopettaa saunominen viimeistään puoli tuntia ennen sulkemisaikaa.

191006-kuuma-saunaravintola-takka-174317
Takka alakerran ravintolassa. Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Yhteenveto

Kuuma on kokeilemisen arvoinen saunapaikka. Kokonaisuudessaan kokemuksesta jää enemmän plussaa kuin miinusta, vaikka täytyy todeta, että puutteelliset sisätilat tekevät Kuumasta satunnaisille saunojille lähinnä lämpimien vuodenaikojen (touko-syyskuu) kohteen. Kylmässä viihtyville nykyjärjestelyssä ei pitäisi olla ongelmia. Kovin suuren ryhmän kanssa en kuitenkaan saunaan lähtisi, ellet sitten pääse paikalle arkisin päivällä jolloin tilaa on paremmin tarjolla.

Iivoselle riittää omien sanojensa mukaan ideoita toiminnan kehittämiseen tulevaisuudessa. Ainoa asia, jonka hän suostui paljastamaan, on toive saada arkipäiviin lisää saunovia yritysryhmiä ja elvyttää sitä kautta saunadiplomatiaa. Kosken rannassa voi ehkä olla tilaa myös jollekin laajennukselle – saa nähdä mitä Ville keksii, kunhan peruspalvelun särmät on saatu hiottua.

Kiitos Ville Iivoselle haastattelusta ja onnittelut tamperelaisille, jotka saavat nauttia Kuumasta kuusi päivää viikossa!

Artikkelin kuvat on poikkeuksellisesti kuvattu ainoastaan älypuhelimella.

191006-kuuma-saunaravintola-polttopuut-112127
Saunaravintola Kuuma, Tampere.

Katso myös muut saunapaikka-arviot:

4 thoughts on “Saunakohdearvio Kuuma Saunaravintola – kylmää vettä, kuumaa löylyä

 1. Päivitysilmoitus: Kuopion Saana – Saunologia.fi

 2. ilkka sorri

  Uimapuku pakollinen ?!? Saunassa ...

  Mun mielestäni häpäisee koko saunakulttuurin tuommoinen

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Tämä ei ole mitenkään tavatonta julkisessa saunakulttuurissa. Itse asiassa suuri osa uusista julkisista saunoista on mennyt tähän suuntaan.

   Kirjassani on pidempi kannanotto asiaan, mutta onhan se niin, että erilaiset sauna-asut muuttavat saunakokemusta.

   Lassi

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop