Skip to content

Uutuus: Narvi WiFi sähkökiukaan etäohjaus sovelluksella

Saunologian ennakkoesittelyssä on Narvin tuoteuutuus WiFi, kännykällä käytettävä sähkökiukaan etäohjausjärjestelmä. Ohjausjärjestelmä tarjoaa turvallisen ja helpon tavan lämmittää Narvin yhteensopivia kiuasmalleja astumatta itse löylyhuoneeseen. Järjestelmä on tulossa myyntiin hyvin pian!


Mistä on kysymys?

Kiukaan käynnistäminen sokkona on turvallisuusriski. Vaikka yhteiskäyttösaunoissa viikkoajastimella on lämmitetty saunoja vuosikaudet, liittyy tähän pari ongelmaa. Palokuntaa saatetaan tarvita, jos kiukaan päälle on vaikka siivouksessa unohtunut rätti tai muovisanko. Jos taas löylyhuoneen ovi on raollaan, ei tila lämpenekään odotetusti, vaan kiuas hohkaa punaisena ja läheisimmät pinnat kuumenevat vaarallisesti.

Kotikäyttäjiä kiinnostavia etäohjausjärjestelmiä on tähän mennessä ollut tarjolla rajallisesti. Nyt tilanne paranee Narvin asiakkaille, kun Narvi WiFi tulee saataville. WiFin idea on yhdistää saunan lämmitys internettiin kodin langattoman verkon kautta. Tämän ansiosta saunan lämmitystä voidaan ohjata kännykkäsovelluksella. Sovellus keskustelee netissä Narvin palvelimen kanssa, joka taas on yhteydessä langattomaan verkkoon ja kiuasta ohjaavaan osaan WiFi-järjestelmässä.

Narvi Wifi – laatikko auki4Miten se toimii?

Narvin WiFi-järjestelmän perustana on patentoitu turvateknologia, Narvin patentti (nro 127723) tulipalojen estämiseksi. Sähköturvallisuusvaatimusten näkökulmasta etäjärjestelmän pitää joko reagoida kiukaan lämpiämisen poikkeuksiin tai löylyhuoneen oven avaamiseen, muuten etäohjaus ei ole vaatimusten mukainen kuten eräät kilpailevat vaihtoehdot.

Narvin järjestelmässä seurataan kiukaasta tulevan lämpöenergian nousua ja verrataan sitä ”normaaliin” nousukäyrään. Mikäli lämpiämisessä on poikkeuksia, lämmitys loppuu. Järjestelmä myös kykenee oppimaan miten sauna normaalisti lämpiää ja mukautumaan sen tavanomaisiin muutoksiin. Tätä varten lämpötila-anturi kiinnitetään poikkeuksellisesti suoraan kiukaan yläpuolelle kattoon. Tämä täytyy huomioida asennuksessa, mikäli katossa sattuu olemaan esimerkiksi raitisilmaventtiili.

promosovellus_2020-01-16_fixedKuka voi käyttää Narvi WiFiä?

WiFin käyttämisessä on pari huomionarvoista vaatimusta. Järjestelmä edellyttää

 1. yhteensopivan Narvi-kiukaan sekä
 2. saunatiloihin kantautuvan langattoman verkon.

Etäohjaus edellyttää Narvi-sähkökiuasta ilman ohjausta, eli jossa on vain metallikuori ja vastukset. Ulkomailla suosittuja ns. E-malleja on saatavilla Saana, Slim, Smooth, Softy, Style, Trio, Velvet Electric, NC Electric ja Ultra Small –kiukaista.  Narvilla on kotimarkkinoilla pieni ongelma, sillä suurin osa nykyisistä sähkökiukaista ei ole suoraan yhteensopivia WiFin kanssa.

Huolet pois, sillä mainituissa kiuasmalleissa asiantunteva sähköasentaja voi ohittaa kiintäen ohjauselektroniikan ja korvata WiFi-järjestelmän ohjaimella. Käytännössä WiFin siis kytkeä minkä tahansa merkkiseen saunaan lämmittemään, kunhan sähköasentaja tietää mikä on tekemässä Uuden kiukaan hankkijan kannattaa kuitenkin kuitenkin keskittyä E-malleihin, niin kaikki sujuu helposti.

Verkon toimintaa voi tutkia vaikkapa puhelimella. Mikäli puhelimesi saa yhteyden kodin langattomaan verkkoon saunalla (ikoni näkyy puhelimen yläreunan tilarivissä), toimii Narvi WiFikin siellä todennäköisesti. Mikäli puhelin ei saa yhteyttä verkkoon, tilannetta voi korjata jatkamalla kotiverkkoa toisella langattomalla reitittimellä, joka asennetaan laajentamaan tai ”toistamaan” varsinaisen verkon signaalia. Esimerkiksi Google Wifi Mesh-reititin toimii näin, mutta edullisempiakin mesh-laitteita on kaupan.  Verkon laajentaminen voi vaatia myös kaapelointia ja on suunniteltava tapauskohtaisesti. Lisäkustannuksia siitä tulee sadasta pariin sataan euroa, toteutuksesta riippuen.

Sovellus ja uusi hallintapaneeli

WiFiä käytetään ensisijaisesti Narvi-sovelluksella, joka on saatavissa iPhone (iOS) ja Android-laitteille (Google Playstore-linkki).  Sovellus ottaa asennuksen jälkeen automaattisesti nettiyhteyden Narvin palvelimeen ja kiukaaseen. Sovelluksesta voit laittaa saunan lämpiämään heti tai ajastaa sen. Sovellus kertoo kiukaan tilan, saunan lämpötilan ja jäljellä olevan lämmitysajan. Ajastuksen voi tehdä asettamalla ajan milloin saunan pitää lämmin tai milloin lämmitys alkaa. Kiukaan päälläoloaika on max. 4 h, lämpötilan säätö 60 ºC–115 ºC, ja ennakko-ohjelmointi max. 24 h ennen lämmityksen loppua.

Video sovelluksen käytöstä (Yllä olevan videon YouTube-linkki)

WiFin mukana toimitetaan uusi näytöllinen ohjain. Ohjaimessa on hipaisunäppäimet ja iso kaksirivinen näyttö. Kiukaan lisäksi sillä on mahdollista ohjata myös saunan valaistusta. Ohjain voidaan asentaa pinta-asennuksena tai upottaa seinään ohjaimen mukana tulevaa kiinnityslevyä hyödyntäen.

Narvin 2020 ohjainyksikkö
Kiukaan ja valaistuksen uusi kosketustoiminen ohjain. Kuva: Narvi

Pian kaupoissa!

Narvi WiFi -pakkaus sisältää

 • kosketusnäytöllisen ohjainyksikön
 • Tehoyksikkö
 • Lämpötila-anturi
 • Kaapelit liittimineen (ohjainyksikön kaapeli 10 m, lämpötila-anturin kaapeli 5 m, tehoyksikön ja kiukaan välinen kaapeli 1 m)
Narvi Wifi osat
Narvi WiFi-paketin toimitussisältö

WiFi-pakkaus on tulossa myyntiin 2021 ja sen hinta on noin 1000 euroa (7.1.21 myynnissä hintaan 900€). Laitteiston lisäksi tarvitaan valtuutettu sähköasentaja kytkemään järjestelmän. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista, kun se on ilmestynyt (kirjoitushetkellä vain Android).

Ohjain, kuten koko muukin järjestelmä, on valmistettu Suomessa ja tuotteella on Avainlippu-merkki.

Video laitteesta (Oheisen mainosvideon YouTube-linkki.)

Narvi on Saunologian yhteistyökumppani vuonna 2020. Kuvat Narvi.

One thought on “Uutuus: Narvi WiFi sähkökiukaan etäohjaus sovelluksella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop