Skip to content Terve Löyly kirjan kansi

Kirjauutuus: Terve Löyly Heikki Lyytinen

Viime hetkellä ennen joulua 2020 painokoneesta suoraan pukin konttiin ehtii Heikki K. Lyytisen uutuuskirja Terve Löyly. Kovien kansien välistä löytyy painavaa asiaa yli kolmen sadan sivun verran. Pukinkin on parempi istua alas ennen kuin tätä puolentoista kilon käsikirjaa alkaa selailemaan!

Mistä on kyse?

Kustannus Linna julkaisi joulukuussa 2020 Saunologiassakin kirjoittaneen Heikki K. Lyytisen tietokirjan. Kirjan nimi on Terve Löyly. Maailman hikoilu- ja kylpykulttuureista savusaunan saloihin.

Pitkän otsikon taa kätkeytyykin oikeastaan kaksi kirjaa. Noin sataviisikymmentä sivua hikoilukylpyjen kulttuurihistoria ja saman verran tarkkaa pohdintaa savusaunojen ja savusaunomisen ytimestä, yhteensä 340 sivua värikuvineen. Kaikki on kirjoitettu samalla runollisella tyylillä ja kuvitettu runsailla valokuvilla ja piirroksilla lukuisista lähteistä, jopa allekirjoittanut ehti luovuttamaan kirjaan yhden kuvan ja inspiroimaan muutamaa.

Terve Löyly kirjan sisällysluettelo
Terve Löyly -kirjan sisällysluettelo ei mahdu yhdelle aukeamalla, sen verran runsaasti aiheita siihen on sisällytetty.

Heikki on kirjoittanut massiivisen kirjan parin vuoden aikana. Alkusysäys tapahtui tarkalleen ottaen vuonna 2018 tietokirjailijakurssin yhteydessä. Tosin Heikki kertoo perehtyneensä antiikin kylpylöihin ensimmäisen kerran jo 70-luvulla ja suunnitelleensa ensimmäisen savusaunansa 1993.

Kulttuuriteos

Kirjan ensimmäinen puoli käsittelee ”sauna”kulttuureja globaalisti. Tässä suhteessa kirja on yhdistelmä alan, kulttuuriantropologian klassikoita Martti Vuorenjuurta ja Mikkel Aalandia, uskollisena niiden visuaalisesti ilahduttavan rikkaalle tyylille.

Saunan kaltaisia laitoksia käydään läpi kirjallisten esikuvien jalanjäljissä kolmella mantereella, Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Erityisesti Japanilaisen kama-buro esittellään tällä tarkkuudella ensimmäistä kertaa suomeksi.

Terve Löyly -kirjan kuvituksen esimerkki
Terve Löyly -kirjan kuvituksen esimerkki: nelivärikuvia kahdessa palstassa

Savusaunakirja

Kirjan toisella puolella runomitta harvenee ja Lyytinen keskittyy kuvailemana savusaunojen yksityiskohtia enemmänkin Risto Vuolle-Apialalta lainattuun tyyliin. Savusaunoista ja niiden rakentamisesta kiinnostuneelle tämä onkin erinomainen lähdeteos tänä kesänä uusintapainoksen saaneen Juha Telkkisen kirjan rinnalla. Lyytisen kirjan ostaja saa tosin samalla rahalla myös kulttuuriteoksen. Molempien yhteishinta on vain hieman kalliimpi kuin RT:n suppeampi savusaunakortti.

Savusaunoista löytyy esimerkiksi kattavat esittelyt eri valmistajien saunamalleista sekä kiukaista, lisänä Pentti Tuohimaan kehittämän PT-kiukaan piirustukset.

Paljon luettavaa saunan ystävälle!

Jos hyllyssä on jo Hyvien löylyjen salaisuus, on Terve Löyly luontaisesti seuraava valinta sivistyneen ihmisen saunakirjahyllyyn. Sitä on mukava selailla sieltä ja täältä, aina löytyy jotain herkullista tarinaa.

Heikin ja Saunologian yhteistyösuhteen takia tämä juttu ei ole kritiikki, mutta haluan uskoa, että tämä on eräs luotettavimmin tutkittuja saunakulttuurin tietokirjoja aikoihin.

Onnittelut ja kiitokset kirjailijalle, sekä kehut kustantajalle rohkeudesta julkaista näin mittava kirja näinä kustantamisen vaikeina aikoina.

Kustannus Linna toimitti kirjan arviointikappaleen Saunologian käyttöön.

One thought on “Kirjauutuus: Terve Löyly Heikki Lyytinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop