Skip to content

Teppo Hurme kivikeraamikko ja löylynmaistelija varoittaa kiuaskivistä

Saunologian saunaviisaat haastattelussa on Teppo Hurme, keraamisista kiuaskivistä tunnetun Kerkesin toinen perustaja. Teppo on parissa kymmenessä vuodessa tullut tunnetuksi sauna-alalla kansainvälisesti ja saanut myös Suomessa tunnustusta. Tässä haastattelussa Teppo puhuu suunsa puhtaaksi luonnonkivien vaietuista kääntöpuolista, sekä siitä miksi laskeva lämpöisten kiukaiden aikana kaikki oli oikeasti paremmin. Tavanomaisestai poiketen tämä tarina on mielipidekirjoitus. Myöhemmin julkaistavassa artikkelissa käydään läpi mitä erityistä Kerkes-kivissä objektiivisesti ajatellen on.

Lue myös muut saunaviisaat-haastattelut:


Teppo Hurme on pitkäaikainen sauna-alan yrittäjä ja sisäinen saunologi, joka on tutkinut kiukaiden ja kiuaskivien symbioosi kymmeniä vuosia. Hän herätti oman kiinnostukseni ainutlaatuisilla väitteillään luonnon kivien syvimmästä olemuksesta. Kun Sauna-lehdessä 4/2018 julkaistiin Tepon lyhyen haastattelun jälkeen Timo Korkeaojan pohdinta kiuaskivien koostumuksesta, päätin puolentoista vuoden odottelun jälkeen tuoda julki, mitä kaikkea Teppo ajattelee kivissä olevan sisällä ja  vikana. Mikäli ei toisin mainita, mielipiteet ja väitteet ovat Tepon, ja perustuvat hänen välittämiinsä kokemuksiin ja mielipiteisiin - eivät kolmannen osapuolen julkisesti esitettyihin tutkimuksiin.

Kovia väitteitä kovista kivistä

Haastattelin Teppoa ensimmäisen kerran Kerkesin tehtaalla kesällä 2017. Voit kuunnella Tepon häkyllyttävimmät väitteet alla olevalta kahden minuutin videolta, tai lukea samat teesit videon jälkeen.

Luonnon kivet ovat kuin Pandoran lipas!

Teppo on tehnyt kaikenlaisia kokeiluja luonnonkivimateriaalien kanssa. Murskaaminen ja sulattaminen kuuluvat keraamikon toimintatapoihin. Jos joku lähtee tutkimaan kiuaskiviä, hän yleensä tekee tarkastelleen kiviä huoneenlämpötilassa, parhaimmillaan mikroskoopin ja vaikka ohuthiontanäytteiden avulla, jolloin kivien koostumus selviää (vrt. Rakennusmaailma 4/2005). Tästä tarkastelusta jää kuitenkin jotain huomaamatta.

Luonnonkivien kuumentaminen saa niissä aikaan erilaisia muutoksia. Tepon mukaa Kivistä irtoaa lämmitettäessä fluoriyhdisteitä, rikkiä ja suoloja. Näistä ainoa helposti havaittava on rikki, jonka haistaa.

”Kun lämmitetään kiviainesta, sieltä lähtee näitä kaasuja. Kasvit kuolee, kärpäset tippuu katosta Kun 450 asteessa oli uuni, ei koira tullut sisään.  Tein kokeen ruutanoilla, ne kuoli. Vesi ottaa hyvin kaasuja”

Tepon mukaan erilaisia suoloja (reaktiotuotteita) kivissä on runsaasti. Nämä tulevat esille, kun kiviä lämmitetään ja näkyvät pinnalla valkoisena kerroksena.

190109-teppo-hurme-luonnon-suola-0046
Kevyesti lämmitetyn luonnonkiven pinnalla valkoista kerrosta.

Kiven sisällä voi Tepon mukaan piillä muitakin yllättäviä yhdisteitä:

”Fluori, kloori, arseeni, radon – näitä sisältävillä yhdisteillä on matala haihtumispiste, neljä sataa astetta. [sähkökiukaan] Vastuksissa on tällaisia lämpötiloja. Silloin jos joku hehkuu punaisena, on sen lämpötila on jo ainakin 512 astetta. Hehku alkaa näkymään jo 400 asteen jälken"

Mä luulin, että ihmiset valehtelevat minulle kun väitettiin, että kivet syttyvät palamaan. Kävi ilmi, että kivissä on metaania tai vetyä joka palaa. Riippuu mistä paikkaa kalliota kivi otetaan.

Nämä havainnot kielivät siitä tosiasiasta, ettei luonnonkivi ole koskaan täysin homogeenistä. Esiintymien välillä ja sisällä kivien koostumus vaihtelee.

190109-teppo-hurme-oliivini-paistettu-1564
Kivi tuli uunista ulos. Moni kakku päältä kaunis, mutta tämä leivos oli Tepon mukaan alunperin oliviinikivi. N. Yli 1240-1250 asteen lämpötilassa käytyään sen rakenne on sulanut.

Kukaan ei oikeastaan tiedä mitä kaikkea kivistä todella irtoaa ja onko tämä ongelma vai ei. Olen aiemmin uudelleenjulkaissut Saunologiassa Max Forsmanin gradu tutkielman, jossa havaittiin erityisesti peridotiitista irtoavan saunailmaan asbestia. Asbestin analysoiminen kuuluu nykyään normaalina seulontatoimena kauppoihin meneville kivilaaduille. Muutoin ei ole edes tiedossa minkä yhdisteen varalta kiviä pitäisi tutkia.

Olen aiemmin esitellyt maamme johtavan luonnon kiviä tuotteistavan ja Saunologian 2019 kumppanin Sauna-Euroxin tuotantotoimintaa. Artikkelista selviää pintapuolisesti miten kiuaskiviä nykyisellään laadunvalvotaan.

Löyly, sen voi maistaa

Teppo siis korostaa, että luonnonkivistä irtoaa koko niiden elinkaaren aikana erilaisia yhdisteitä saunailmaan löylyjen mukana. Teppo kehottaa maistamaan löylyä hieman kuten viininmaistellussa ryystetään ilmaa viinin mukana. Mikäli makuhermot (tai mielikuvitus) ovat kunnossa, voi huomata kevyen suolaisen maun herkällä kielen kärjellä (kielessä ei mikään tietty alue maista tiettyä makua, kuten sata vuotta sitten kuviteltiin). Uusien kivien kohdalla voi  suussa tuntua jopa konkreettista hiekkaisuutta.

Luonnonkivien ikääntymistä katsellessa on kuitenkin selvä, että kivistä varmasti irtoaa sitä ja tätä saunailmaan. Raskaimmat osat murentuvista kivistä tippuvat kuitenkin kiukaan kivitilan pohjalle tai valuvat höyrystymättömän löylyveden mukana lattialle. Luonnonkivien esipesusta riippuu kuinka paljon likaa (osittain samaa kiviainesta) siitä heti käyttöönoton jälkeen irtoaa.

Rautaa ja nikkeliä piilossa?

Tepon perheyhtiö Kerkes Oy on pian kolmekymmentä vuotta tuottanut omia keramiikasta valmistettuja saunakiviään. Eräs niiden ominaisuus luonnonkiviä kevyempi ominaispaino.

Tavallisissa kivissä on rautaa ja nikkeliä, joiden ansiosta ne varastoivat myös lämpöä. Me ei olla haluttu meidän kiviin näitä metalleja.

Tepon sanojen mukaan tavallisissa kivissä on usein nikkeliä jopa 3% ja rautaa 9%, mutta näitä ei kuulemma näe tuoteselosteessa. Nikkeli voi olla sen verran paljon, että jotkut ihmiset saavat saunan jälkeen nokkosihottumaa. Kannattaa kokeilla ottaako magneetti kiinni oman kiukaasi kiuaskiviin.

190109-teppo-hurme-happokoe-0058
Happoja sisältävät aineet ruostuttavat myös terästä.

Kiuashommat menivät mönkään 50-luvulla

Luonnonkiviä on käytetty kiukaissa aina. Miksi niiden sisältämät yhdisteet ovat ongelma nyt satoja tai tuhansia vuosia saunomisen alkamisesta?

”50-luvulla kun alkoi tulemaan jatkuvalämmitteisiä kiukaita. Tämän jälkeen alettiin puhumaan ilmanvaihdon nopeuksista. Kun puu palaa, vaihtuu ilman tehokkaasti. Tämän takia puukiuas on parempi kuin sähkökiuas, kun ilman vaihto on tehokasta. Sen takia ne tuntuu paremmalta ne löylyt. Se on ihan sama millä se hehkuva metallia tai vastus lämpenee. Sillä ei ole mitään merkitystä. Ihan oikeesti. ”

Kiuaskivistä irtoavien yhdisteiden ongelmat tulevat esille nimenomaan jatkuvalämmitteisissä kiukaissa. Alenevalämpöisissä kiukaissa, siis käytännössä kertalämmitteisissä ja savukiukaissa, ei tätä samalla tavalla tapahdu, sillä niissä kivien kuumimmat hetket tapahtuvat ennen saunomista. Jatkuvalämmitteisissä kiukaissa päinvastoin.

Minä en rakenna omiin saunoihini ilmanvaihtoa. Mitä jos tavallisessa huoneessakin olisi kahdeksankertainen ilmanvaihto? Siellähän tuulee melkein. Mä pyydän että otetaan ilmanvaihto pois saunasta, enkä rakenna omiin saunoihin ilmanvaihtoa. Ei sitä tarvi, jos kivistä ei tule ulos mitään myrkkyä.

Teppo esittää paljon hurjia väitteitä kiuaskivistä ja aihetta pitäisi selvästi tutkia. Osaisiko joku tutkia kiviä tai löylyä Suomessa perusteellisesti?

Mä tutkitutin kiviä Moskovan yliopistossa. En ole löytänyt yhtään tutkimusta, jossa olisi menty oikein pitkälle.

181229-teppo-hurme-tehdas_0054
Teppo Hurme Kerkeksen tehtailla.

Totta vai tarua?

Mitä Tepon väitteistä pitäisi ajatella? Suomessa kiuaskivien vaikutuksista saunailmaan ei ole tiettävästi tehty kuin yksi julkaisukelpoinen tutkimus. Muu arvointi perustuu koostumukseen huoneenlämmössä. Tepon kanssa keskustelu päätyy usein vulkanologiaan, tulivuoria tutkivaan tieteenalaan, sillä maamme syväkivimateriaalien sisältämät kaasut ovat Tepon mukaan osin samoja kuin tulivuorenpurkauksissa ilmoille pääsevät. Kuten maamme aktiivisten tulivuorten määrästä voi päätellä, emme ole tämän tutkimusalueen suhteen parhaalla mahdollisella vyöhykkeellä.

Saunologia Tepon epätavanomaiset ajatukset kivistä innostavat. Kiuaskivet ovat erittäin keskeinen osa suomalaista saunaa ja vaikuttaa äkkiä sille, että emme tiedä niistä juuri mitään. Toisaalta niissä voi edelleen piillä yllättäviä riskejä. Jos katsotaan taaksepäin aikanaan esiteltyihin ioni-tutkimukseen (kts. myös tutkimusjulkaisu), niin herää kysymys, että ovatko ionitkin osittain peräisin halkeilevista kivistä, eivätkä kiukaan metalliosista. Metallin vaarallisuuteen en itsekään jaksa Tepon tavoin uskoa.

Tepon kivistä esittämien lukuisten väitteiden keskellä on kuitenkin vaikea arvioida mikä on totta ja mikä tarua, tai vähintään liioittelua. Teppo siteeraa mielellään erilaisia faktoja, joista useimmat heitot ovat ainakin suunnilleen paikkansa pitäviä, tarvittaisiin kuitenkin kemistiä ja geologia muodostamaan näistä tarkempia tutkimuskelpoisia hypoteeseja, sen verran epätarkkoja keraamikon laukaukset paikoin ovat. Laukaukset ovat toisaalta tervetulleita, sillä aiheen tutkimukseen pitäisi lopulta havahtua ja Teppo olisi itse mielellään osallistumassa hypoteesien kehittylyyn.

Omat perustietoni alueelta ovat liian huterat kokonaisvaltaiseen kriittiseen arviointiin, voin vain todeta että empiriaa kaivattaisiin lisää. Ei voi unohtaa, että Teppo on kuitenkin yrittäjä, jonka tuotteen arvo (ja arvokkaita hänen tuotteensa ovat) riippuu osittain siitä, että perinteiset kiuaskivet ovat ongelma, hänen kehittämänsä Kerkesit ratkaisu. Kieltämättä monia ongelmia Kerkesit ratkaisevatkin. Riippuu käyttökohteesta, mikä tämän ratkaisun arvo on. Tätä asiaa käydään läpi tulevassa Saunologian julkaisussa, joka esittelee nimenomaan näitä tuotteita.

Johtopäätökset

Ennen kuin luonnonkivien käyttäytyminen saunaolosuhteissa on perin pohjin selvitetty, kehotan kaikkia luonnon kivien käyttäjiä maistelemaan saunailmaa sekä esilämmittämään kiuaskivet kunnolla ensimmäisellä käyttökerralla ja pysymään tällöin itse pois saunasta!

Lue myös muut saunaviisaat-haastattelut:

Matti Kivinen – Suomalaisen alkuperäissaunan neljä alkuainetta

Risto Vuolle-Apiala haastattelussa

Seppo Leskinen ja savusaunan seitsemän salaisuutta

2 thoughts on “Teppo Hurme kivikeraamikko ja löylynmaistelija varoittaa kiuaskivistä

  1. Pentti Hakala

    Voisin antaa vihdanteon ohjeita. Olen vihdanteon maailmanmestari,. Sauna mestari. Kylpenyt tähän mennessä 501 erilaista savusaunassa, lämmittänyt tähän mennessä yli 600 savusaunassa.

    Vastaa
    1. lassial

      Hei Pentti, kiitos kun seuraat Saunologian tarinoita. Keskustellaan asiasta sähköpostilla!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop