Skip to content

Sauna-alan uutuuksia 2022

Uusia kiukaita, etäohjauslaitteita ja kokonaisia julkisia saunoja tulee tarjolle eenmmän kuin Saunologiassa ehditään yksityiskohtaisesti esitellä. Tässä kokoelma kohokohtia noin vuoden ajalta sekä muistutus Asuntomessujen saunakohteista!

Narvilta uusi sähkökiuas ja kylmäaltistussuihku

Saunologian kumppani Narvi tuo myyntiin syksyksi 2022 Avanto-nimisen kylmähoitolaitteen. Laite kytkeytyy tavallisen suihkun jatkoksi ja tarjoaa kylmää kyytiä kotona tai vaikka kuntosalilla ilman isoa allasta. Laitteen hinta tulee olemaan alle tuhat euroa.

narvi-avanto-white
Narvi Avanto

Narvi tuo myyntiin myös uuden NS-sarjan sähkökiukaan, joka on eräänlainen puolipilari. Tämä tarkoittaa seinäkiuasta, jossa on verkkokiukaan yläosa. Kiuasta on tarjolla 4,5, 6 ja 9 kW tehoisena (NS 450, NS600 ja NS 900). Hinnat alle 500 euroa.

Narvi_NS_musta

Etäohjauslaitteiden valikoima kasvaa

Viime vuonna Saunologia esitteli kourallisen etäohjauslaitteita. Etäohjauksen ratkaisut ovat tämän jälkeen lisääntynyt sillä nyt myös kotimainen Mondex ja virolainen Saunum ovat tuoneet etäohjaimen mallistoonsa.

Mondex E2 Wifi -ohjain maksaa alle 500€ ja on käytettävissä ns. E2-kiuasmalliston eli kahdeksan lattia- ja tasokiukaan kanssa. Turvaratkaisuna toimii ovikytkin. Ohjelmistoon sisältyy joitakin uusia ideoita, mutta sen käyttö edellyttää kiinteää IP-osoitetta.

Saunumin Leil -ohjain ohjaa kaikkia Saunumin laitteita. Siihen on valmiiksi ohjelmoitu erilaisia saunaoloja. Kilpailijoista poiketen se on lähtökohtaisesti ns. pilvipohjainen järjestelmä antureineen, mikäli mahdollistaa tulevaisuudessa uusien ominaisuuksien lisääminen ilman laitteiston päivityksiä. Leil ovh. on 670€.

Harvian EOS-kiukaat myös Suomessa

Harvian ostaman saksalaisen EOS:n laitossähkökiukaita saa nyt virallisesti myös Suomessa. Kiukaiden muotoilu poikkeaa totutusta, joten ne saattavat myös piristää tyylitietoisen ja maksukykyisen ihmisen kotisaunaa. Lisätiedot :https://www.eos-sauna.com/fi/.

EOS_Mythos-S35-Black_low_74e068a988
EOS Mythos sähkökiuas ilman perinteisiä kiviä.

Harvian valtavaan kiuasmallistoon on tullut uusia vähäpäästöisinä markkinoitavia Greenflame-tuotteita. Odotan mielenkiinnolla tuleeko Harvia olemaan ensimmäinen vai viimeinen vapaaehtoisesti KIUAS2-hankkeessa saaduista hiukkaspäästöjen mittaustuloksista julkisesti kertova yritys, nimittäin nykyisten vaatimusten mukaisten päästöjen suhteen Greenflamet eivät ole poikkeuksellisia kiukaita.

Yleisiä saunoja avautuu

Yleisten saunojen uusi aika on koittanut aivan tosissaan. Vuonna 2022 avautuu enemmän julkisia saunoja kuin ehkä koskaan tällä vuosituhannella. Aloitan kuitenkin  vuodesta 2021, jolloin avautui pääkaupunkiseudun tietämillä Sipoonkorven perinnesauna, ainutlaatuinen tilaisuus päästä savusaunaan pienessä porukassa, tai vaikka testaamaan Holvisaunaa.

Vuoden 2022 puolella on jo käynnistynyt Jyväskylän Viilu, seuraava suurkohde on Vaasan saunaravintola Meri. Pienempiäkin kohteita käynnistyy, mm. Taipalsaaren Konstu, Laukaan Peurungan Rantamaailma sekä Eurassa Elorannan sauna. Näin sitä kelpaa UNESCO:n huomioima saunakulttuuria vaalia!

Asuntomessuilla esillä saunarivitalo ja lämmin sauna!

Asuntomessut 2022 Naantalissa 15.7.-14.8.2022 näyttävät jäävän saunologilta käymättä, mutta pari mainintaa messutarjonnasta.

Kiinnostavin kohde paperilla on selvästi uutta ajattelua edustava saunarivitalo kohde 18b. Puulämmitteisiä saunahuoneistoja voi vuokrata tai ostaa ostaa jatkuvan käyttöoikeuden.

Messuilla on rajallinen määrä kiuasvalmistajia näytteilleasettajina. Kiukaita kohteisiin on etupäässä Harvialta, mutta myös Tulikivi ja Narvi ovat edustettuina.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi kaikkia saunan ystäviä varautumaan lyhyeen testilöylyyn Saunumin Suomen osastolla. Se sijaitsee kohteiden 22 ja 23 välissä. Siellä voi itse käydä kokemassa kiertoilmasaunan toiminnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop