Skip to content

Pikatesti: Lempeät löylyt saunatuuletin turbo

Saunologia sai kokeiltavaksi Lempeät löylyt saunatuulettimen. Testasin laitetta sähkösaunassa ja totesin vaikutuksiltaan hyvin kilpailevia lisälaitteita vastaavaksi, eli lähinnä kosmeettiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että laite olisi täysin arvoton.


Minulla on ollut ilo esitellä Saunologiassa koko joukko erilaisia sauhahärpättimiä eli saunomisen lisälaitteita. Näiden kirjo on ollut laaja, alkaen parin kympin nerokkaan yksinkertaisesta suppilosta tuhannen euron monimutkaiseen, mutta käänteentekevään ilmankosteudenhallintajärjestelmään. Oma suosikkini soolosaunojille on edelleen Saunapallo. Tällä kertaa iloni on esitellä Lempeät löylyt saunatuuletin, joka kilpailee markkinoilla selkeästi Veskutin-löylynohjainten kanssa.

Mistä on kyse?

Lempeät löylyt on kiukaan päälle seinään kiinnitettävä alumiininen propelli. Se toimii kiukaan aiheuttaman, ylöspäin kohoavan lämpimän ilmavirtauksen voimalla. Näin se voi ”tuulettaa” kiukaan yläpuolisiin saunan osiin lämmintä ilmaa sekä löylyä. Tuote on valmistettu Suomessa ja sillä on Avainlippu-merkki (tuotetta ei tosin löydy Avainlippu-tuotteiden hakusivulta).

Tuotteesta on kolme variaatiota. Turbomallissa on ilmanohjainlevy propellin yläpuolella, lisäksi ko. mallia on saatavana mustana kiiltävän alumiinin sijaan.

200714-saunatuuletin-vauhdissa-0348
Lempeät löylyt saunatuuletin turbo - yleiskuva. (C) Saunologia.fi

Kokemuksia Lempeät löylyt saunatuulettimesta käytöstä

Saunatuulettimen asentaminen on yksinkertaista mikäli saunassa on puupanelointi ja kiuas on lähellä seinää. Laite on kevyt ja kiinitetään kahdella ruuvilla seinään. Tämän jälkeen muut osat kiinnittyvät propelliin. Asennuskorkeutta valittaessa pitää muistaa, että kiukaalle on pystyttävä heittämään löylyä laitteen ollessa toiminnassa. Tästä syystä kannattaa aloittaa miettimällä mihin laitteen alapuolella roikkuva propelli tulee.

Odotukseni saunatuuletinta kohtaan olivat suhteellisen selvät, sillä olen käyttänyt Saunavesan Veskutinta jo vuosia, joten en voi olla vertaamatta tuotetta siihen - huolimatta siitä, että en itse saanut Veskuttimesta hirveästi iloa irti.

Päätin kuitenkin skeptisyyden sijaan myös vakavasti testata Lempeiden löylyjen toimintaa mittaamalla saunan lämpiämistä ja erityisesti jalka- ja istumalauteen lämpötilaeron muutosta. Testit suoritettiin kahdella langattomalla anturilla ja pettymykseseni en onnistunut havaitsemaan eroja saunan lämpiämisessä tuuletinta käyttäen ja ilman sitä (propelli ja ilmanohjainlevy irroitettuina).

Kuten Veskuttimenkin kanssa, fiilispohjaisesti voisi arvioida, että tuuletin vaikuttaa lämpiämistä enemmän löylynkiertoon ja saa sen ohjautumaan nopeammin matalammalle löylyhuoneessa. Tämän mittausyritykset jäivät tällä kertaa tekemättä.

Se, mitä saunatuuletinkokemuksista voi varmuudella sanoa, on että se tuo visuaalista vaihtelua muutoin erittäin staattiseen löylyhuoneeseen. Asensin tuulettimen vieraaseen huusholliin, jossa oltiin suorastaan järkyttyneitä, kun sanoin, että voisin testin jälkeen ottaa laitteen pois paikoiltaan. Kuten tuli havaittua myös Veskuttimen kanssa, äänetön mutta näkyvä propelli tuo omaa enkelikellomaista tunnelmaansa, joka tuntuu sopivan suomalaiseen saunaan paremmin kuin vaikka musiikki.

Johtopäätökset

Lempeät löylyt saunatuuletin on näyttävä saunan lisälaite, jolla ei kuitenkaan vaikuta olevan suurta vaikutusta saunan toimintaan. Tästä huolimatta siitä voi saada iloa saunomiseen, jos sen ulkonäkö on omaan silmään sopiva.

Testatun laitteen heikko puoli vaikusten ohella on asennettavuus Lempeät löylyt –tuuletin on mahdoton tai vaikea asennettava kohteisiin, joissa kiuas on keskilattialla, tai kiukaan takana on kivipaneeli tai metallinen suojalevy. Näissä tapauksissa suosittelen tutustumaan kattokiinnitteiseen Veskuttimeen.

Puhdistamisen suhteen tuuletin vetää Veskutinta pidemmän. Jos saunassa käyttää löylytuoksuja, tulee laite väistämättä sottaantumaan suhteellisen nopeasti. Lempeät löylyt propellin voi pestä erikseen ja se on verran paksusta materiaalista tehty ettei sen kanssa leikkaa itseään kovin helposti.

Laite on lisälaitteeksi keskivertoa ja kilpailijaa kalliimpi.
Lempeät löylyt saunatuuletin on myynnissä valmistajan verkkokaupassa hintaan 83/88€/kpl (sis. ALV., + toimituskulut)
https://www.superliima.fi/tuoteryhma/lempeat-loylyt-saunatuuletin

Kiitos valmistajalle tuotteen tarjoamisesta testattavaksi

5 thoughts on “Pikatesti: Lempeät löylyt saunatuuletin turbo

 1. Teetee

  Viimestään eri saunasta kokemusta tuon kanssa ja ilman. Aina on huomattavasti paremmat löylyt ollut "propellilla", kuin ilman. Kannattaa kokeilla. Yhden vein testiin kaverille ja sille tielle se jäi, kun niin ihastui. Esim. Ulkosaunoissa loistava, kun ilma kiertää ja kuivaa kattoa saunasta poistumisen jälkeen.

  Vastaa
 2. Vesa Leskisenoja

  Kiitos Lassi!
  Kiva kun vihdoin tuli vertailuun vastaava löylynohjain. Testissä olevassa propellissa ei ole vastaavaa ylös nostettua siivekettä joka kierrättää ilmaa niin kuin on Veskuttimessa.
  Saunavesan Veskutinta on testattu Vtt:ssä ja siellä on todettu paljon hyviä ominaisuuksia jota laite saa aikaan.
  Saunakesää kaikille.

  Vastaa
 3. Antti k

  En ymmärrä miten tää voi toimia. Siis tuon härpättimen (lähinnä olen Jyväskylän uimahallin veskutinta tuijottanut) tarvitsema energia tulee siitä ilmavirrasta. Näin ollen se vähentää ilman virtausta eikä suinkaan lisää sitä. Eivät tuulivoimalatkaan aiheuta tuulta vaikka siltä voi intuitiivisesti tuntua.

  Jos tuon hitsaisi kiinni ja jumiin, se varmaan toimisi paremmin, kun ilmavirtauksen energiaa ei tarvittaisi näytösluonteiseen propellin pyörittämiseen?

  Vastaa
  1. Lassi A Liikkanen

   Hyvä pointti! Toisaalta havainnot eivät tue sitä että tämän kokoisen propellin pyörittäminen vaikuttaisi ilmavirtaan juurikaan.

   Vastaa
   1. Antti K

    Jep. Ja jos sen pyöriminen ei vaikuta tulevaan ilmavirtaan, ei sen pyöriminen myöskään vaikuta siitä lähtevään ilmavirtaan.

    Eli ihan 100% turhake. Mutta muita arvoja voi toki olla: mukavahan sitä pyörimistä on tuijottaa kun saavuttaa seesteisen saunomiseuforian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop